Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

ΑΝΕΠΙΔΩΤΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΔΕΜΑΤΑ...

Φαίνεται ότι κάποιοι μας περνάνε για αφελείς κι αυτό είναι το χειρότερο από όλα. Μιλάνε για εμπαιγμό και μας εμπαίζουν οι ίδιοι. Η παρακάτω " επιστολή - διαμαρτυρία " σχολιάστηκε επαρκώς από άλλα γειτονικά ιστολόγια εγώ θέλω να προσθέσω όμως κάτι ακόμα: καλά το περιεχόμενο της επιστολής αλλά η επιστολή αυτή δεν έχει παραλήπτη δεν έχει αποδέκτη; τί επιστολή διαμαρτυρίας είναι αυτή χωρίς να έχει προορισμό χωρίς να απευθύνεται κάπου σε κάποιον έστω σε κάποια υπηρεσία! Ποιοί δημότες είναι αυτοί που σκέφθηκαν να διαμαρτυρηθούν στο πουθενά;

Αυτή η επιστολή χωρίς παραλήπτη μου θυμίζει κάτι δέματα χωρίς παραλήπτη του περίφημου δεματοποιητή που θα κάνει τα σκουπίδια δέματα και θα τα στέλνει στο πουθενά. Θα φτιάχνει τα δέματα έτσι χωρίς κανέναν προορισμό ίδιες πρακτικές ίδιες μέθοδοι.

Ποιός δημότης λοιπόν είναι τόσο αφελής να βάλει την υπογραφή του σε μια επιστολή - διαμαρτυρία χωρίς παραλήπτη; εκτός εάν σημειώσει με το χέρι του ο ίδιος προς Δήμο Κρανιδίου και Δ.Ε.Υ.Α.Κ. δηλαδή το φυσικό και νόμιμο παραλήπτη μιας τέτοιας διαμαρτυρίας.

Κύριοι σταματήστε πια να μας υποτιμάτε και κατά το κοινώς λεγόμενο να μας δουλεύετε.


Επιστολή – Διαμαρτυρία δημοτών του Δήμου Κρανιδίου

Το έργο της αποχέτευσης αποτελεί ένα σπουδαίο έργο ανάπτυξης και υποδομής για την ποιότητα της ζωής των δημοτών. Είναι επιβεβλημένο από την Ε.Ε και δεν επιτρέπεται σε κανένα να καπηλεύεται καταστάσεις και να δημιουργεί εμπόδια σε έργα πνοής για την περιοχή. Το έργο της αποχέτευσης δεν θα χαθεί. Διεκδικούμε καλή εκτέλεση, αξιοπιστία, διαφάνεια και συνεργασία της Περιφέρειας με το Δήμο Κρανιδίου, για τη συνέχιση του έργου.

Τέρμα στον εμπαιγμό, τις καθυστερήσεις και την αδράνεια. Απαιτούμε εδώ και τώρα τη συνέχιση του έργου, σύννομη με όσα προβλέπονται από το ελληνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο, την νομοθεσία των Δημοσίων Έργων, τις συμβάσεις έργου και την απόφαση της Ε.Ε.

Απαιτούμε από τις αρμόδιες αρχές και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες να βοηθήσουν στην ολοκλήρωση του έργου άμεσα. Κάθε καθυστέρηση είναι αφορμή για τη μη υλοποίηση του έργου της αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού.

Οι δημότες Κρανιδίου

ΕΝΑ ΠΑΝΤΟΤΕ ΕΠΙΚΑΙΡΟ , ΥΠΕΡΟΧΟ ΠΟΙΗΜΑ

Αν (Ποίημα του Ρ. Κίπλινγκ)

Αν μπορείς στην πλάση τούτη να περιφρονείς τα πλούτηκι
αν οι έπαινοι των γύρω δεν σου παίρνουν το μυαλό,
αν μπορείς στην τρικυμία να κρατήσεις ψυχραιμία,κι
αν μπορείς και στους εχθρούς σου να σκορπίσεις το καλό,
αν μπορείς με μιας να παίξεις κάθε τι που ’χεις κερδίσει,στην καταστροφή ν’ αντέξεις και να δώσεις κάποια λύση,
αν μπορείς να υποτάξεις πνεύμα, σώμα και καρδιά
αν μπορείς όταν σε βρίζουν να μην βγάζεις τσιμουδιά,
αν μπορείς στην καταιγίδα να μη χάνεις την ελπίδα,κι
αν μπορείς να συγχωρήσεις όταν σ’ έχουν αδικήσει,
αν μπορέσεις τ' όνειρό σου να μη γίνει ο όλεθρός σου,κι
αν μπορέσεις ν’ αγαπήσεις όσους σ’ έχουνε μισήσει,
αν μπορείς να είσαι ο ίδιος στην χαρά και στην οδύνη,
αν η πίστη στην ψυχή σου μπρος σε τίποτα δεν σβήνει,
αν μιλώντας με τα πλήθη τη συνείδηση δεν χάνεις,
αν μπορέσεις να χωνέψεις πως μια μέρα θα πεθάνεις,
αν ποτέ δεν σε μεθύσει του θριάμβου το κρασί,
αν στα ψέματα των άλλων δεν λες ψέματα κι εσύ,
αν μπορείς να μη θυμώνεις, αλλά μήτε και να κλαιςόταν άδικα σου λένε πως εσύ μονάχα φταις.
Αν μπορείς με ηρεμία δίχως νεύρα ή δυσφορίακαι τα ίδια σου τα λόγια να τ’ ακούς παραλλαγμένα,
αν μπορείς κάθε λεπτό σου να ’ναι μια δημιουργίακαι ποτέ σου να μην μένεις με τα χέρια σταυρωμένα.
Αν οι φίλοι σου κι οι εχθροί σου δεν μπορούν να σε πληγώσουναν οι σχέσεις με μεγάλους τα μυαλά δεν σου σηκώνουναν τους πάντες λογαριάζεις μα… κανένα χωριστά,
αν μπορέσεις να φυλάξεις και τα ξένα μυστικά…
Έ! Παιδί μου τότε…Θα μπορέσεις ν’ απολαύσεις όπως πρέπει τη ζωή σου…Θα ’σαι άνθρωπος σπουδαίος κι όλη η γη θα ’ναι δική σου!(Ρ. Κίπλινγκ, Άγγλος ποιητής & πεζογράφος 1865-1936, Βρ. Νόμπελ 1907)

ΜΑΚΗ ΚΟΥΡΑΓΙΟ...

Αστειοτητες;Η μηπως αντιδημοκρατικες πρακτικες;
Απριλίου 29, 2010 in
Απορρίμματα-Ανακύκλωση
Αυτο το αρθρο κρατηστε το Θα το θυμηθειτε πολλες φορες στο μελλον.
Η ποινικοποιηση της πολιτικης κοινωνικης και περιβαλλοντικης δρασης ειναι αδιεξοδη.
Καταληγει σε μια μεγαλη πανευρωπαικη κινητοποιηση συσπειρωση περιβαλλοντικων και οικολογικων οργανωσεων στο πλευρο οσων αγωνιζονται για ενα καλυτερο κοσμο.
Και αν καποιος ανθρωπος (εστω με τους ελαχιστους υποστηρικτες του ) αποφασισε να συρει στα δικαστηρια πολιτες για την περιβαλλοντικη τους δραση, πρπει να ηρεμισει, να μαζεψει την οργη και τον θυμο του και να προσπαθησει να αντιδρασει στην πολιτικη κριτικη με πολιτικα επιχειρηματα.
Ενας ευγενεστατος αστυνομικος ο κ Μανουσακης με καλεσε σημερα στο τμημα για καταθεση.
Μου εδειξε μια εφημεριδα τα Νεα της Αργολιδας οπου οπως μου ειπε, εχει δημοσιευτει περσυ τον Οκτωβριο ενα αρθρο της Παρεμβασης Πολιτων Ερμιονιδας αναδημοσιευση απο το ιστολογιο της.
Ο εισαγγελεας λεει εχει ξεκινησει ερευνα, απο τον Δημο Κρανιδιου του εδωσαν το ονομα και το τηλεφωνο μου, γιατι στο ιστολογιο της ΠΑΠΟΕΡ δεν αναγραφεται ονομα και τηλεφωνο..Με ρωτησε αν εγκρινω το αρθρο.
Ειπα και υπεγραψα πως εγκρινω τα αρθρα που δημοσιευονται στο ιστολογιο του σωματειου αλλα εκ τοτε εχουν δημοσιευτει και αλλα αρθρα .
Παντως δεν το θεωρω σωστο να μιλω σαν εκπροσωπος του σωματειου , που που εχει προεδρο διοικητικο συμβουλιο και εκπροσωπηση.
1.Θα ζητηθουν τετοιες εγκρισεις των αρθρων του σωματειου και απο αλλα μελη του σωματειου;
2.Μπορει ο εισαγγελεας να ζητα μεσω της αστυνομιας τετοιες καταθεσεις;
3.Μπορει ο εισαγγελεας να θετει ορθια στην δραση των περιβαλλοντικων οργανωσεων και στην κριτικη που κανουν σε σχεση με τους δεματοποιτηες και υπερ της ανακυκλωσης;
4.Ειναι αυταπαγγελτη η διαδικασια η μηπως ο κ Δημαρχος πραγματοποιησε την απειλη του περι μυνησεων για διασπορα ψευδων πληροφοριων;
Θυμιζω την ιδια εποχη ο εργολαβος της αποχετευσης παρατησε το εργο γιατι αρνηθηκε να πληρωσει μιζα 250 χιλιαδες ευρω.
Αυτο καταγγελθηκε απο τον Δημο επτα μηνες μετα σε συγκεντρωση κατοικων χωρις ποτε να επεμβει εισαγγελεας ουτε να γινει μυνηση απο τον Δημο Κρανιδιου.
Γερασιμος Κατσαΐτης
Δημοτης Κρανιδιου
(με γνωστο τηλεφωνο και διευθυνση)

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΕΡΕΎΝΗΣΗ


Η περιπέτεια του έργου της αποχέτευσης του Δήμου Κρανιδίου τελικά συνεχίζεται στην Δικαιοσύνη! Κρίμα , πολύ κρίμα για τον τόπο και για όλους μας, το μεγαλύτερο έργο που εγκρίθηκε και χρηματοδοτήθηκε ποτέ στην επαρχία μας, να καταλήξει έτσι. Για όποιον βέβαια παρακολουθούσε από κοντά τούς χειρισμούς αυτού του έργου από την παρούσα Δημοτική Αρχή ,την Δ.Ε.Υ.Α. Κρανιδίου και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ήταν φυσικό επόμενο να καταλήξει έτσι, δυστυχώς παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις και τα διαβήματα μας προς κάθε κατεύθυνση που μπορούσε να βοηθήσει για να συνεχισθεί και να ολοκληρωθεί αυτό το χρήσιμο έργο. Πέρα από την αδυναμία τους να υλοποιήσουν ένα εγκεκριμένο και χρηματοδοτημένο έργο σαν κι αυτό , φαίνεται από τα δικά τους λόγια και τις πράξεις και των τριών εμπλεκομένων μερών, ότι το χρηματοδοτημένο αυτό έργο με 11.035.000 ευρώ, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής, αντιμετωπίσθηκε σαν ένα πρώτης τάξεως "λάφυρο". Ελπίζω η Δικαιοσύνη πλέον να ρίξει άπλετο φώς σ αυτή την δύσοσμη και σκοτεινή υπόθεση.

Από το ιστολόγιο του "ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ"
Τρίτη, 27 Απριλίου 2010

Έργο Αποχέτευσης Δήμου Κρανιδίου

Ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Πελοποννήσου παρενέβηΣοβαρές εξελίξεις αναμένονται όσον αφορά τις ευθύνεςγια την πορεία του έργου Αποχέτευσης Δήμου Κρανιδίου, όπως επίσης και για τα λεχθέντα από την πλευρά της Δημοτικής αρχής στην συγκέντρωση της 21ης Απριλίου 2010. Με δελτίο τύπου που εξέδωσε λίγο μετά τις 5:00 το απόγευμα ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Φώτης Χατζημιχάλης, χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα και καλεί τον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ναυπλίου να διερευνήσει την πιθανή ύπαρξη ευθυνών όσον αφορά την υλοποίηση του έργου καθώς και να εξετάσει τα λεχθέντα από την πλευρά της δημοτικής αρχής, κατά την συγκέντρωση, περί υπαλλήλου που ζήτησε... μίζα κ.λ.π...
Ας δούμε τι γράφει το δελτίο τύπου του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου:Σχετικά με όσα αναγράφονται και μεταδίδονται τις τελευταίες ιδίως ημέρες από τα τοπικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης για την πορεία υλοποίησης του μεγάλου αναπτυξιακού έργου της Περιφέρειας στο νομό Αργολίδας με τίτλο «Αποχέτευση Δήμου Κρανιδίου», ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Φώτης Χατζημιχάλης επιθυμεί να ενημερώσει τους πολίτες για τα ακόλουθα:

Το έργο εντάχθηκε για συγχρηματοδότηση στο Ταμείο Συνοχής την 15.12.2006 με προσπάθειες και της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ιδιαίτερα της Διαχειριστικής Αρχής. Στους όρους της Απόφασης ένταξης προβλεπόταν και η πρόσληψη Τεχνικού Συμβούλου Διαχείρισης. Ο Σύμβουλος Διαχείρισης προσλήφθηκε από τη Δ.Ε.Υ.Α. Κρανιδίου και η σχετική σύμβαση υπεγράφη την 12.11.2007. Το έργο καθυστέρησε να συμβασιοποιηθεί κατά 29 μήνες από την ένταξή του (Δεκέμβριος 2006 – Μάιος 2009) και τούτο οφείλεται στις ανεπαρκείς μελέτες και σε ακύρωση του διαγωνισμού του πρώτου υποέργου (ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΠΟΛΗΣ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΑΓΩΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ – ΕΕΛ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ) λόγω παράτυπης σύνθεσης της Επιτροπής Διαγωνισμού (είχε ορισθεί Πρόεδρος της Επιτροπής αιρετό πρόσωπο – ο Δήμαρχος Κρανιδίου- που δεν είναι σύννομο).
Με την έναρξη κατασκευής του έργου σε παρατηρήσεις και έγγραφα του Συμβούλου Διαχείρισης και της Διευθύνουσας Υπηρεσίας εγείρονται σοβαρά θέματα που αφορούν υποκατάσταση του αναδόχου, ελλειπή μέτρα ασφάλειας, χρήση υλικών εκτός των προβλεπομένων από την μελέτη και κακότεχνες εργασίες. Ενώ τα παραπάνω θέματα ήταν σε εκκρεμότητα παραιτήθηκε περί το τέλος Οκτωβρίου 2009 η Διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας της Δ.Ε.Υ.Α. Κρανιδίου. Πριν την παραίτησή της μας κοινοποιήθηκε για προέγκριση ο 1ος λογαριασμός του έργου ποσού 418.249,38€. Ο λογαριασμός δεν εγκρίθηκε από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου επειδή δεν συνοδευόταν από Πρωτόκολλα Παραλαβής Αφανών Εργασιών και εγκεκριμένες επιμετρήσεις, γι’ αυτό άλλωστε επεστράφη από τη Δ.Ε.Υ.Α Κρανιδίου στον ανάδοχο το τιμολόγιο που είχε εκδώσει.
Μετά την παραίτηση της Διευθύντριας της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑ, η ΔΕΥΑ ανέστειλε τη λειτουργία της Τεχνικής της Υπηρεσίας με την υπ’ αριθμ. 146 / 2009 Απόφασή της και όρισε διευθύνουσα Υπηρεσία του έργου την Τ.Υ.Δ.Κ. Αργολίδας. Η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή με το υπ’ αριθμ. 7236 / 18.12.2009 έγγραφό της έκρινε ότι η διαδικασία ορισμού Διευθύνουσας Υπηρεσίας δεν είναι σύννομη και υπέδειξε τη νόμιμη διαδικασία. Η Δ.Ε.Υ.Α. Κρανιδίου μέχρι σήμερα δεν έχει συμμορφωθεί παρά το γεγονός ότι η ορθότητα της άποψης της Υπηρεσίας επιβεβαιώνεται από σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου του Κράτους Παρέδρου κ. Χρήστου Μητκίδη. Παράλληλα η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή ζήτησε από την Αρχή Πληρωμής να γίνει έλεγχος της ποιότητας του έργου από τον Εξειδικευμένο Σύμβουλο Ποιοτικού Ελέγχου (Ε.Σ.Π.ΕΛ.) τα αποτελέσματα του οποίου αναμένονται.Την 21.04.2010 σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος και η Δ.Ε.Υ.Α. Κρανιδίου κατά πληροφορίες μας αναπτύχθηκαν απόψεις που άπτονται της ηθικής υπόστασης της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής και στελεχών της.Ύστερα από τα παραπάνω θέλουμε να δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι θα γίνει ότι είναι δυνατό για να διασωθεί το έργο, δεν πρόκειται όμως ποτέ να συναινέσουμε σε παράτυπες διαδικασίες και να ανεχθούμε εκπτώσεις στην ποιότητα κατασκευής και την ασφάλεια του έργου.Ακολουθώντας τη βασική αρχή της διαφάνειας που διέπει τη λειτουργία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο φάκελος του έργου εστάλη με εντολή μου σήμερα 27.04.2010 στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ναυπλίου για διερεύνηση πιθανών ευθυνών όλων όσων έχουν εμπλακεί στην κατασκευή του έργου. Στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ναυπλίου θα αποσταλούν και τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της εκδήλωσης της 21.04.2010 όταν αυτά περιέλθουν στην κατοχή μας.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Ν. Μουσταΐρας
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Παραθέτω το περιεχόμενο παλαιότερης ανάρτησης στο ιστολόγιο μας:
Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2009

ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ
Στην εφημερίδα "Παρατηρητής" της Δευτέρας 2/12/09 δημοσιεύτηκαν δύο επιστολές με αποδέκτη τον κύριο Σφυρή, του κυρίου Παν. Μεταξάτου Πολιτικού Μηχανικού - Υγειονολόγου το τεχνικό γραφείο του οποίου εκπόνησε τις μελέτες για την αποχέτευση των εσωτερικών δικτύων Πορτοχελίου - Κοιλάδας και του αγωγού μεταφοράς από Πορτοχέλι προς εργοστάσιο Βιολογικού Καθαρισμού Κρανιδίου. Η ανάθεση της εκπόνησης αυτών των μελετών στο τεχνικό γραφείο του κυρίου Μεταξάτου, ο οποίος σημειωτέον στο παρελθόν έχει διατελέσει και τεχνικός σύμβουλος στον ΟΗΕ, έγινε με όλες τις νόμιμες διαδικασίες.Αυτές οι τεχνικές μελέτες του κυρίου Μεταξάτου που εγκρίθηκαν από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες συμπεριελήφθησαν στο φάκελλο της αίτησής μας προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής και αποτέλεσαν την βάση για την έγκριση και την χρηματοδότηση του έργου "Αποχέτευση του Δήμου Κρανιδίου".Αυτές οι εγκεκριμένες μελέτες είναι που δεν "άρεσαν" και δεν "έκαναν" στον κ. Σφυρή και τις οποίες άλλωστε συστηματικά δυσφημίζει και υπονομεύει από την αρχή που ανέλαβε Δήμαρχος επιδιώκοντας την τροποποίησή τους και την αύξηση του προϋπολογισμού του έργου όπως αυτός είχε εγκριθεί σύμφωνα με την απόφαση της επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο ποσό των 11.035.000 ευρώ χωρίς το ΦΠΑ.Έτσι όχι μόνο χάθηκε πολύτιμος χρόνος εις βάρος του έργου αλλά σύμφωνα και με το περιεχόμενο των επιστολών του κ. Μεταξάτου οι τροποποιήσεις που έγιναν υπονόμευσαν το ίδιο το έργο σε βαθμό τέτοιο που οι όποιες εργασίες έχουν μέχρι τώρα εκτελεστεί να μην μπορούν καν να παραληφθούν.Μελετώντας το περιεχόμενο των επιστολών αυτών σκέφτεται κανείς από πού να αρχίσει και πού να τελειώσει θέτοντας εύλογα ερωτήματα, κάνοντας υποθέσεις και βγάζοντας κάθε είδους συμπεράσματα.Σίγουρα πάντως οι επιστολές αυτές ρίχνουν αρκετό φως σε όσα τραγελαφικά έχουν συμβεί σε σχέση με την διαχείρηση αυτού του έργου, τις συνέπειες που έχουν μέχρι σήμερα και πρόκειται να έχουν στην εξέλιξη και ολοκλήρωση αυτού του έργου. Επίσης ρίχνουν φως στις βαρύτατες ευθύνες του κ. Σφυρή και των συνεργατών του για την μέχρι τώρα σοβαρή καθυστέρηση και τους κινδύνους για μια ενδεχόμενη απώλεια της χρηματοδότησής του.Παραθέτω τις επιστολές του κ. Μεταξάτου.Θα επανέλθω θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα.

MΕTAΞATOΣΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Προς: Δήμο Κρανιδίου Υπόψη: κου ΔημάρχουΑρ, Πρωτ. 9939 Χαλάνδρι, 25/11/09
Κύριοι,Με λύπη μου έμαθα ότι εκ νέου έγινε αναφορά στην μελέτη αποχέτευσης που είχα εκπονήσει για λογαριασμό του Δήμου, το 2002. Μάλιστα ειπώθηκε ότι έγινε αναθεώρηση επειδή αυτή η μελέτη είχε αστοχήσει.Κύριε Δήμαρχε, γνωρίζετε πολύ καλά ότι αντέδρασα και μάλιστα εγγράφως (βλέπε επιστολή μου της 29/11/2007) στις υποδείξεις των συμβούλων σας για αναθεώρηση της μελέτης μου. Αρνήθηκα δε να ασχοληθώ εκ νέου και με οποιαδήποτε αμοιβή, για να υλοποιήσω αυτές τις υποδείξεις που τότε έκρινα απαράδεκτες αφού υποδείκνυαν τα ακόλουθα:- Αύξηση τιμών και ποσοτήτων.- Αύξηση βάθους εκσκαφών σε βραχώδες υπόβαθρο.- Κατασκευή αντλιοστασίου στην παραλιακή ζώνη, με εκβολή σε περίπτωση βλάβης κατ' ευθείαν στην θάλασσα, ώστε να ανυψωθεί ο συλλεκτήριος αγωγός επειδή δήθεν ήταν χαμηλά.Σήμερα, κανένας πλέον δεν δικαιούται να ομιλεί για την μελέτη που σας παρέδωσα τότε αφού, αντίθετα με την υπόδειξη μου εσείς προχωρήσατε σε τροποποιήσεις, δημοπρατήσατε το έργο και πήρατε τεράστια έκπτωση ενώ είχατε εξαγγείλει άτι οι τιμές και ποσότητες που υπήρχαν δεν επαρκούσαν, το έργο έχει σταματήσει και είναι αμφίβολο αν θα παραληφθεί ποτέ από τις Τεχνικές Υπηρεσίες.Έχω λοιπόν περίτρανα δικαιωθεί από τα γεγονότα ενώ κάθε αναφορά που γίνεται, γίνεται εκ του πονηρού και λόγω της μέχρι σήμερα σιωπής μου.Όμως, από τις αποφάσεις και τις ενέργειες ορισμένων, ο τόπος σας στερείται από ένα έργο πνοής και θα πρέπει να ζητηθούν ακόμα και ευθύνες.Δυστυχώς για όσους επέλεξαν το ρίξιμο λάσπης σε κάποιον που έβαλε ένα μεγάλο λιθάρι στα θεμέλια και εξασφάλισε μερικά εκατομμύρια με την «άχρηστη» μελέτη του που όμως φέρει και την σφραγίδα της ΤΎΔΚ και της έγκρισης του Ταμείου Συνοχής, τώρα ήρθε η ώρα της αποκάλυψης, αφού τα δικά τους έργα είναι άχρηστα και δεν θα παραληφθούν...Και σε αυτή την περίπτωση επαληθεύεται ο λαϊκός φιλόσοφος που αναφέρει ότι ουδείς πιο αχάριστος από τον ευεργετηθέντα.Να σταματήσει λοιπόν κάθε αναφορά στην μελέτη του 2002 γιατί αυτή δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτη που τελικώς δημοπρατήθηκε αφού η τελευταία απεδείχθη στην πράξη εξωπραγματική και μη υλοποιήσιμη.Παν. Π. Μεταξάτος Πολ. Μηχανικος- ΥγιεινολόγοςΥΔΡΑΥΛΙΚΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΛΙΜΕΝΙΚΑ - ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ AKTΩN - ΕΝΕΡΓΙA - ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΩΝ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΛΙΚΟΝΟΣ 12 .152 34 ΧΑΛΑΝΔΡΙ, ΤΗΛ: 210-6839483,4 ΦΑΞ: 210-6839485
ΠΑΝ. Χ. ΜΕΤΑΞΑΤΟΣ& ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣΠρος: Δήμο Κρανιδίου Αρ. Πρωτ. 9171Υπόψη: κου Δημ. Σφυρή, Δημάρχου Χαλάνδρι, 29/11/07
Θέμα: Μελέτη Αποχέτευσης Π. Χελίου
Αγαπητέ Δήμαρχε,Κατόπιν της συνάντησης μας στα γραφεία της ΔΕΥΑΚ την 28° Νοε. 2007 και ενώπιον παραγόντων της επιχείρησης και εκπροσώπου της ΤΥΔΚ, έχω να αναφέρω τις ακόλουθες διευκρινήσεις για να βοηθήσω στην υλοποίηση του παραπάνω έργου:Α. ΙστορικόΈγινα ανάδοχος της μελέτης αποχέτευσης Π. Χελίου μετά από επιλογή με διαδικασία του Ν716 κατόπιν ελέγχου των προσόντων μου, Η μελέτη ολοκληρώθηκε το 2002 με στόχο την ένταξη της στο Ταμείο Συνοχής. Η μελέτη πληρώθηκε όσα ήταν η εκτίμηση της αρχικά και όχι όσα έβγαλε η πιστοποίηση, και εγώ έκανα δώρο στον Δήμο τα υπόλοιπα υπερδιπλάσια.Στην συνέχεια έγινα ανάδοχος δύο ακόμα μελετών (Αποχέτευση Κοιλάδας, Αγωγός Μεταφοράς από Π. Χέλι στο Κρανίδι) με την διαδικασία της απ' ευθείας ανάθεσης και αμοιβή πολύ κάτω από το ελάχιστο επιτρεπτό με βάση τον Νόμο. Η μελέτη μου για την Κοιλάδα υλοποιήθηκε χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα! Για τις άλλες δυο μελέτες και σύμφωνα με τα όσα άκουσα, απαντώ ακολούθως.Β. Μελέτη Π. ΧελίουΈχω δώσει σαφής εξηγήσεις και στους συμβούλους σας που με επισκέφθηκαν στο γραφείο Δευτέρα 27 Νοε. 2007 αφού προηγουμένως είχαν εκδώσει σε τρίτους έγγραφο με παρατηρήσεις. Οι εξηγήσεις που έδωσα αφορούν:α) Το βάθος αγωγών που μέσα στον οικισμό είναι μικρότερο λόγω του βραχώδους υπόβαθρου και της αποχέτευσης σε μέθοδο ψαροκόκαλο για τις κατοικίες, επειδή δεν ήταν εύκολη η πρόσβαση σε εκσκαπτικά μηχανήματα και για οικονομία λόγω της μη~ βιωσιμότητας του έργου σε σχέση κόστος/αριθμός κατοικιών. Επιπλέον, οι δρόμοι είναι στρωμένοι με σκυρόδεμα αντί για ασφαλτικό.β) Η επιλογή θέσεων αντλιοστασίων έγινε με γνώμονα τις τοπικές συνθήκες ώστε αυτά να μην πέφτουν σε αυλές και κοντά σε σπίτια για αποφυγή θορύβων και τυχόν οσμών.γ) Η επιλογή του κεντρικού αντλιοστασίου έγινε στην πλατεία για να αποφευχθεί απαλλοτρίωση άλλου οικοπέδου. Δεν ήταν δυνατόν να τοποθετηθεί και άλλο ενδιάμεσο αντλιοστάσιο και μάλιστα παραλιακά, για την γραμμή από τα ξενοδοχεία.δ) Δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθεί το υπέδαφος στην γραμμή από την παραλία όπου ο αγωγός φθάνει σε μεγάλο βάθος αλλά υπάρχει τρόπος κατασκευής και υέσα σε νερά και υπάρχει πρόβλεψη για επιπλέον κόστος στα απρόβλεπτα, σε περίπτωση διαπίστωσης δύσκολων συνθηκών στην κατασκευή.ε) Το πλεονέκτημα τιμών ακριβότερου υλικού αγωγού καλό είναι να το εκμεταλλευθείτε προς όφελος του έργου παρά να το σχολιάζετε.ζ) Υπάρχει πλήρες τεύχος μηχανολογικών εργασιών με λεπτομέρειες για κάθε αντλιοστάσιο ξεχωριστά. Στον δε προϋπολογισμό υπάρχουν και όλα τα εξαρτήματα, ακόμα και το Υ/Ζ.η) Η μελέτη έχει όλους τους απαραίτητους υπολογισμούς για κάθε κλάδο ξεχωριστά και αναλυτικά για το επίπεδο των εργολάβων (τεχνικούς εργοδηγούς) και θα έπρεπε να είχε γινει κατανοητή απο επιστήμονες μηχανικούς. Λόγω έλλειψης υπόβαθρων (Σχέδιο πόλεως) δεν κατέστη δυνατόν να περαστούν όλες οι λεπτομέρειες του αγωγού στην οριζαντιογραφία, αλλά υπάρχουν στις μηκοτομές με γνώμονα την ευκολία της κατασκευής. Ακράδαντα επιχειρήματα είναι η μελέτη που υλοποιήθηκε στην Κοιλάδα, χωρίς πρόβλημα!Γ. Κεντρίκός ΑνωνόςΓια την συμπλήρωση του προϋπολογισμού του πρώτου έργου (Π. Χέλι), η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ τότε, προχώρησε στην ανάθεση αυτής της μελέτης σε ένα στάδιο (οριστική). Επειδή δεν υπήρχε υπόβαθρο και χωρίς να υπάρχει μενάλη ανάγκη αφού ο αγωγός κατά το μεγαλύτερο μήκος είναι καταθλιπτικός, σχεδιάστηκε με ακρίβεια και λεπτομέρεια ως προς τα αντλιοστάσια και τα βάθη, αφήνοντας σε ασάφεια την ακριβή θέση των αντλιοστασίων και του φρεατίου του δικτύου Κρανιδίου, που ήταν προβλεπόμενο να κατασκευαστεί με άλλη εργολαβία. Έτσι, υπάρχει στην μηκοτομή και στον προϋπολογισμό μήκος αγωγού καταθλιπτικού 6.650,00μ πλέον 500,00μ αγωγού βαρύτητας, σύνολο 7.150,00μ,Αιτιάσεις ελλείψεων προμέτρησης δείχνουν επιπολαιότητα αφού όλα έχουν και εδώ προσμετρηθεί, ενώ η σύγκριση οριζοντιογραφίας και μάλιστα ενδεικτικής με την μηκοτομή είναι τουλάχιστον βλακώδη. Επίσης βλακώδες είναι τυχόν επιχείρημα ότι υπάρχει δήθεν έλλειψη 12,00μ στα υψόμετρα και δεν θα αντέξουν οι προδιαγραμμένες αντλίες.......Κύριε Δήμαρχε,Μου κάνει έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχει Σύμβουλος που ενώ δεν καταλαβαίνει το έργο, δεν ενημερώνεται και δεν ρωτά, στο τέλος αποφαίνεται εναντίον του έργου. Και διερωτάμε γιατί κάνατε Διακήρυξη για να επιλέξετε τον καλύτερο όταν τελικά αυτόν που επιλέξατε δεν τον συγκρίνατε με κανένα άλλο, και πως η εμπειρία του δικού μου γραφείου που υπεβλήθη ως έπρεπε στον φάκελο αξιολόγησης για να βαθμολογηθεί, ήταν λόγος ακύρωσης γιατί έπρεπε να υποβληθεί στα δικαιολογητικά που δεν βαθμολογούνται!Η γνώμη μου είναι λοιπόν ότι τώρα θα πρέπει να προσλάβετε σύμβουλο για τον σύμβουλο που έχετε ήδη επιλέξει, αν θέλετε να σώσετε το έργο και να ωφελήσετε τον τόπο σας.Είναι εύκολο να κρίνουμε όταν είμαστε ανίκανοι να κάνουμε οτιδήποτε. Ας γίνει μια περιήγηση στο υπάρχον έργο της Κοιλάδας σαν άσκηση. Επιπλέον, δεν κατανοώ γιατί ενημερώθηκε η διαχειριστική αρχή πριν ο Σύμβουλος με την εμπειρία του συνεισφέρει στις ατέλειες και συνδράμει το έργο αφού, ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ, και οι ποσότητες ΦΤΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ!Τέλος, αν η τέχνη του μηχανικού ήταν εύκολη υπόθεση τότε εύκολα θα γινόντουσαν τα έργα. Απαιτούν γνώσεις και καλή διάθεση και όχι άρνηση κατά το ΟΣΑ ΔΕΝ ΦΘΑΝΩ ΤΑ ΚΑΝΩ ΚΡΕΜΑΣΤΑΡΙΑ!Αυτές οι μελέτες ήταν όραμα ορισμένων ανθρώπων της παλαιότερης Διοίκησης της ΔΕΥΑΚ, για το καλό του τόπου τους, και σε αυτό συνετέλεσα και εγώ. Δεν θα ήθελα να δω να μην υλοποιείται.Όμως χωρίς την ιδιαίτερη προσοχή σας, το έργο αυτό με αυτούς τους συντελεστές, δεν πρόκειται να υλοποιηθεί ποτέ και θα χαθεί αυτή η ευκαιρία από την περιοχή σας.Αυτή η επιστολή είναι η ελάχιστη υποχρέωση που έχω για να σας αφυπνίσω και να σωθεί το έργο σας.Παν. Χ. Μεταξάτος
Πολ. Μηχανικός-Υγειονολόγος
Αναρτήθηκε από Δημήτρης Καμιζής στις Πέμπτη, Δεκέμβριος 03, 2009

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΔΗΜΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ- ΣΤΗ ΔΥΣΟΣΜΙΑ ΤΩΝ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ- Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Μπροστά στην καθολική κατακραυγή για την περιπέτεια του έργου της αποχέτευσης του Δήμου Κρανιδίου και στην εφιαλτική προοπτική της απώλειας του έργου και της χρηματοδότησής του, οι εκπρόσωποι των εμπλεκομένων φορέων για την διαχείρηση και υλοποίηση του,(Δήμος Κρανιδίου, Δ.Ε.Υ.Α.Κ., σύμβουλος διαχείρησης, Περιφέρεια Πελοποννήσου) άρχισαν να "μιλάνε" και να τα φορτώνουν ο ένας στον άλλον. Στην πρόσφατη "λαϊκή συγκέντρωση" μάλιστα που διοργάνωσαν ο Δήμαρχος Κρανιδίου και η Δ.Ε.Υ.Α.Κ., ακούστηκαν "πράγματα και θαύματα" για μίζες, για εκβιασμούς και άλλα δυσώδη.
Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι ανησυχίες μας και οι καταγγελίες μας, αλλά δεν δικαιώθηκαν τα διαβήματα μας και οι παρεμβάσεις μας σε "ώτα μη ακουόντων". Δικαίωση για μας θα ήταν, το έργο αυτό του οποίου εξασφαλίσαμε την πλήρη ωρίμανση για την εκτέλεσή του και την χρηματοδότηση με 11.035000 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής, να είχε ολοκληρωθεί και να λειτουργούσε προς όφελος όλων μας.
Τώρα για τις λεπτομέρειες και τα πραγματικά γεγονότα της διαπλοκής και των εκβιασμών όπως καταγγέλθηκαν από την μία πλευρά, αρμόδιος είναι ο εισαγγελέας. Η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος.
Ερωτηματικά σε μας και στην κοινή γνώμη υπάρχουν βεβαίως πολλά, με κύριο αυτό που έχουμε θέσει και θέτουμε εκ νέου: Ποιοί και γιατί αύξησαν "φούσκωσαν" τον προϋπολογισμό του έργου κατά 3.000000 ευρώ περίπου, και πανηγύριζαν γι αυτό, και πώς τελικά ο ανάδοχος εργολάβος το πήρε με έκπτωση 46%! κοντά δηλαδή στα μισά του φουσκωμένουπρϋπολογισμού του έργου, του τελικού ποσού δηλαδή με το οποίο δημοπρατήθηκε;

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

ΜΟΝΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΤΟΣ ΕΠΑΝΕΛΑΒΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ.

Στο χθεσινό <μνημόσυνο> του έργου της αποχέτευσης Κρανιδίου ο κ Σφυρής επανέλαβε τον εαυτό του για μια ακόμα φορά. Η διαδικασία εξελίχθηκε όπως την είχαμε προβλέψει και προαναγγείλει την εξέλιξή της. Ούτε και σ 'αυτό δεν μπορεί μια φορά να μας διαψεύσει.
  • Απελπιστικά μόνος. Κανένας από τους επίσημους, και μάλιστα υπό το κράτος απειλών, καλεσμένος του, δεν ανταποκρίθηκε. Ούτε πρώην, ούτε νυν ούτε κ.λ.π. Όλοι αγνόησαν και την πρόσκλησή του και τις απειλές του.
  • Ο καθ' ύλη αρμόδιος Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Κ δεν τοποθετήθηκε καθόλου.
  • Κατά το σύνηθες πλέον ,για τα δικά του λάθη και παραλείψεις, φταίνε πάντοτε οι άλλοι και ποτέ αυτός! Εγώ δε είμαι ο μόνιμος στόχος του,για ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει αυτός , φταίω εγώ!!! Αρνείται να αποδεχθεί ότι από την 1η Ιανουαρίου 2007, καλώς ή κακώς αυτός είναι ο δήμαρχος του Δήμου Κρανιδίου και θεσμικά και λογικά αυτός και το συμβούλιο του έχουν την ευθύνη των Δημοτικών μας πραγμάτων αυτή την περίοδο και όχι εγώ.
  • Σύμφωνα με τα μισόλογα που ακούστηκαν το έργο της αποχέτευσης που το παρέλαβε εγκεκριμένο και χρηματοδοτημένο χάθηκε στο δρόμο της υλοποίησης του... άρα σωστά μιλήσαμε για μνημόσυνο.
  • Αν πράγματι στη χθεσινή διαδικασία όπως κι αν την χαρακτήρισε, ειπώθηκε ότι ο προηγούμενος Γ.Γ της Περιφέρειας Πελοποννήσου , δεν υπόγραφε τους λογαριασμούς για τη πληρωμή του εργολάβου επειδή κάποιοι από την Περιφέρεια ζητούσαν <μίζα> 250.000 Ευρώ, και ο εργολάβος δεν την έδινε!, τότε... δεν πρόκειται μόνο για ανικανότητα και πολλά εξηγούνται και πρέπει να ερευνηθούν από τις αρμόδιες Αρχές.
  • Τα ίδια για τις μελέτες που δήθεν του έφταιγαν. Άραγε ποιός ειδικός επιστήμονας και ποιά ειδική επιτροπή το έκρινε και το ενέκρινε αυτό ;
  • Ο προϋπολογισμός του έργου εν τω μεταξύ φούσκωσε κατά 3 περίπου εκατ. ευρώ! και καμιά εξήγηση δεν δόθηκε για το πώς ενώ έγινε αυτό , στη δημοπρασία ο εργολάβος πήρε το έργο με 46% έκπτωση!!!

Όλα αυτά συνθέτουν μια ζοφερή ατμόσφαιρα και ένα ομιχλώδες τοπίο γύρω από τα πεπραγμένα και τους χειρισμούς όσων αναμείχθηκαν με το έργο αυτό τόσο απο τον Δήμο Κρανιδίου και την Δ.Ε.Υ.Α.Κ. όσο και από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Δεν έχω καμιά διάθεση να παραστήσω ούτε το κατήγορο ούτε τον συνήγορο κανενός, αισθάνομαι όμως την προσωπική , πολιτική και ηθική υποχρέωση να συνεχίσω να αγωνίζομαι γι αυτό το έργο μέχρι την ολοκλήρωση του ενημερώνοντας παράλληλα τους δημότες όπως κάνω αδιάλειπτα μέχρι σήμερα.

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

<ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ> ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Την Τετάρτη 21 Απριλίου 2010 το απόγευμα, ο κ. Σφυρής και η Δ.Ε.Υ.Α.Κ., ανακοίνωσαν την τέλεση «μνημοσύνου» για το έργο της αποχέτευσης του Δήμου Κρανιδίου που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών του Λυκείου Κρανιδίου.
Ενός έργου που είναι απαραίτητο για τον τόπο μας, ενός έργου του οποίου πετύχαμε την έγκριση και την χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής το 2006, μετά από πολλές προσπάθειες και αγώνες αφού προηγουμένως πείσαμε με έργα και όχι με λόγια, τις αρμόδιες Ελληνικές και Ευρωπαϊκές Αρχές ότι ο Δήμος Κρανιδίου είναι σε θέση να σχεδιάζει και να υλοποιεί μεγάλα έργα. Δυστυχώς η σημερινή δημοτική αρχή που ανέλαβε την διοίκηση του Δήμου Κρανιδίου την 14 Ιανουαρίου 2007 απεδείχθη κατώτερη των περιστάσεων σε όλα τα επίπεδα. Κατάφερε το ακατόρθωτο και να χάσει ένα έτοιμο εγκεκριμένο και χρηματοδοτημένο έργο και τους επαρχιακούς δρόμους Κρανιδίου, Κοιλάδας και Πορτοχελίου να καταστρέψει, με τις καθυστερήσεις τις επιλογές της και την ανικανότητά της. Ένα έργο το οποίο αν είχε ξεκινήσει έγκαιρα και σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες , τους όρους και τις προδιαγραφές που περιείχε η σχετική εγκριτική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα είχε εδώ και καιρό ολοκληρωθεί και θα λειτουργούσε σήμερα προσθέτοντας αξία στον τόπος μας.
Αυτό συνέβη παρά τις έγκαιρες και έντονες προειδοποιήσεις μας αλλά και την προσφορά μας να βοηθήσουμε. Αντί οι διοικούντες το Δήμο και την Δ.Ε.Υ.Α.Κ. να αφυπνιστούν και να κινητοποιηθούν αξιοποιώντας και την δική μας προσφορά για βοήθεια, καταναλώθηκαν στο να αντιπολιτεύονται και να συκοφαντούν εμάς και το δικό μας έργο χρησιμοποιώντας μάλιστα απίστευτα ψεύδη και μυθεύματα. Αρνούμενοι να αναγνωρίσουν και να συναισθανθούν τις βαρύτατες ευθύνες τους δεν διστάζουν να στρέφονται κατά πάντων και να γελοιοποιούνται αποδίδοντας τις δικές τους ευθύνες δήθεν σε άλλους. Μεταφέρουν τις δικές τους ευθύνες κατά ανθρώπων και υπαλλήλων που οι ίδιοι διόρισαν, όρισαν ή επέλεξαν ,μηχανικών , συμβούλων διαχείρισης του έργου, εργολάβων , ακόμα και κατά του προηγούμενου Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τους οποίους αρμονικά φαίνονταν ότι συνεργάζονταν (μέχρι ενός σημείου). Δεν δίστασαν ακόμα να υπαινιχθούν ότι φταίει για την καταστροφική τους πολιτική και η βουλευτής Αργολίδας κ. Έλσα Παπαδημητρίου η οποία αποδεδειγμένα στήριξε την άνοδο της παράταξης τους στη Δημοτική Αρχή. Όλοι οι άλλοι τους έφταιξαν και τους φταίνε, και τα ίδια θα επαναλάβουν στο «μνημόσυνο» του έργου για να βγούνε «λάδι στο νερό» όπως λέει ο λαός μας.
Η ώρα της κρίσεως, (πέραν της δικαστικής διαδικασίας όπως παρεπιπτόντως πληροφορηθήκαμε) πλησιάζει.
Τρία είναι τα μεγάλα και κρίσιμα ερωτηματικά που δεν περιμένουμε απάντηση βέβαια από τον κ. Σφυρή αλλά από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα και την πολιτική κρίση των δημοτών:
1. Γιατί κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας και με την ανοχή του προηγούμενου Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου απέκλεισαν την παράταξη μας από την εκπροσώπησή της στο Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. τι ήθελαν να αποκρύπτουν από την αντιπολίτευση;
2. Γιατί τροποποίησαν τις εγκεκριμένες μελέτες του έργου παρότι ήταν σε θέση να γνωρίζουν ότι αυτό δεν επιτρέπεται βάσει της ίδιας της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μάλιστα ήταν και περήφανοι για αυτή τους την αυθαιρεσία κατηγορώντας ότι δήθεν δεν ήταν καλές οι μελέτες;
3. Και σοβαρώτερο: Γιατί τροποποίησαν (φούσκωσαν) τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του έργου από τα 11.035000 ευρώ της σχετικής απόφασης στα 13.621000 ευρώ για να το πάρει τελικά ο ανάδοχος εργολάβος στα 7.356000 ευρώ προσφέροντας έκπτωση 46% πάνω στο «φουσκωμένο» προϋπολογισμό κατά τον διαγωνισμό; (ποσά χωρίς Φ.Π.Α) Έδωσε δηλαδή ο εργολάβος προσφορά κοντά στα μισά του «φουσκωμένου» προϋπολογισμού! Τόσο πολύ έξω «έπεσαν» στις οικονομοτεχνικές τους μελέτες αυτοί που παριστάνουν τους ειδήμονες;
Εάν λοιπόν το πραγματικό κόστος για τη κατασκευή του έργου με το κέρδος φυσικά του εργολάβου (δεν μπορεί να ήθελε την οικονομική καταστροφή του), είναι στο ποσό της προσφοράς του δηλαδή 7.356000 χωρίς Φ.Π.Α. πώς εξηγείται και τι σκοπό είχε αυτό το φούσκωμα;
Γιατί ο προηγούμενος Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Αγγελόπουλος και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας αρνήθηκαν να υπογράψουν τους λογαριασμούς πληρωμής για τις εργασίες που έχει εκτελέσει μέχρι σήμερα ο εργολάβος αν όλα είχαν γίνει νόμιμα;
Εμείς σαν αντιπολίτευση και η παράταξή μας από την πρώτη στιγμή πράξαμε στο ακέραιο το καθήκον μας υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα του τόπου και των δημοτών μας κατά την εντολή τους.
Για τον κ. Σφυρή και τους στενούς του συνεργάτες είναι πια πολύ αργά και για αστείες δικαιολογίες και για μετάθεση και αποφυγή ευθυνών.
Κατά τη προσφιλή του συνήθη τακτική ο. Σφυρής σ’ άλλο έγγραφο που διένειμε αφού μεταθέτει προκαταβολικά τις ευθύνες του προσπαθώντας να συσκοτίσει τα πράγματα και να αποκρύψει την αλήθεια για μια φορά ακόμα, καλεί τους δημότες να πάρουν μέρος στο «φιάσκο» που διοργανώνει την Τετάρτη , καλεί τους δημότες υποκριτικά και φαρισαϊκά να δώσουν τη «μάχη τους». Έναντι ποιού του εαυτού του και της παράταξής του; Απειλώντας δε βουλευτές, το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, υπηρεσίες, υπαλλήλους ,εκπροσώπους κομμάτων, δημοτικούς συμβούλους, πρώην δημάρχους, τους καλεί να παραβρεθούν στο «μνημόσυνο» αλλιώς η μη παρουσία τους θα οφείλεται σε πονηρούς λόγους και στην πρόθεσή τους να πολεμήσουν το έργο! Ο άνθρωπος έχασε κάθε μέτρο και αναζητεί συνενόχους, δεν είναι σε θέση ούτε να αναλάβει τις ευθύνες του. Εμείς ούτε θα νομιμοποιήσουμε πολιτικά τον φαρισαϊσμό του ούτε έχουμε σκοπό να μετατραπούμε σε συνενόχους του.

Για την παράταξη Δημήτρης Καμιζής
τ. Δήμαρχος Κρανιδίου



Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΠΑΡΕΥΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ κ ΣΦΥΡΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΝΗΡΟΣ ΚΑΙ ΕΝΟΧΟΣ

ΑΝΟΙΚΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
Στις 21 Απριλίου στο Λύκειο Κρανιδίου



Ωρα : 6.30μ.μ.

Ο Δήμαρχος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. καλούν όλους τους δημότες του Καποδιστριακού Δήμου Κρανιδίου σε Λαϊκή Συγκέντρωση, με θέμα:



Αποχέτευση Κρανιδίου Κοιλάδας - Πορτοχελίου και αναβάθμιση του
Βιολογικού καθαρισμού.



Στην συγκέντρωση θα ενημερωθούν οι δημότες για το συγκεκριμένο έργο, θα δημοσιοποιηθεί η κατάσταση του έργου , η ένταξη του στο Ταμείο Συνοχής , ο ρόλος των υπηρεσιών και των παραγόντων στην εξέλιξη του .Οι δημότες θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν όλες τις απόψεις και να θέσουν τα ερωτήματα τους.
Το έργο της αποχέτευσης αποτελεί ένα σπουδαίο έργο ανάπτυξης και υποδομής για την ποιότητα της ζωής των δημοτών. Είναι επιβεβλημένο από την Ε.Ε και δεν επιτρέπεται σε κανένα να καπηλεύεται καταστάσεις και να δημιουργεί εμπόδια σε έργα πνοής για την περιοχή.
Η ΔΕΥΑΚ και ο Δήμος Κρανιδίου έχουν καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια μέσω των θεσμικών οργάνων και προσώπων για να ολοκληρωθεί το έργο.



Δυστυχώς η γραφειοκρατία, τα μικροπολιτικά παιγνίδια, η εμπλοκή εξωθεσμικών, έχουν καταφέρει να σταματήσουν προσωρινά τις εργασίες. Για τη συγκέντρωση έχουν σταλεί προσκλήσεις προς τον Υφυπουργό κ. Γιάννη Μανιάτη, όλους τους βουλευτές του Νομού μας, τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Φώτη Χατζημιχάλη καθώς και τους αρμοδίους της Διαχειριστικής Αρχής της περιφέρειας Πελοποννήσου, τον Νομάρχη κ. Σωτηρόπουλο και εκπροσώπους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, την Τεχνική Υπηρεσία Δήμων και Κοινοτήτων του νομού, τους μελετητές, τον σύμβουλο διαχείρισης, τον ανάδοχο του έργου, τον προϊστάμενο του Τεχνικού Επιμελητηρίου, τους εκπροσώπους των κομμάτων τους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους, πρώην δημάρχους, μέσα μαζικής ενημέρωσης κλ.π. Η μη παρουσία των παραπάνω μόνο σε πονηρούς λόγους μπορεί να οφείλεται. Οι «φίλοι του λαού» θα πρέπει να δώσουν το παρόν και να πάρουν θέση, για να δούμε πόσοι θέλουν να ολοκληρωθεί το έργο και πόσοι θέλουν να το πολεμήσουν ώστε να χαθεί οριστικώς. Ο χρόνος πιέζει ,το έργο έχει ημερομηνία λήξης, παρόλο που έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα να επιτύχουμε παράταση, ακόμη κι αυτή κινδυνεύει να εκπνεύσει. Μόνο με την δική σου παρουσία και πίεση μπορεί να ολοκληρωθεί.
Φίλε δημότη, δώσε τη μάχη σου .



Σε καλούμε να πάρεις μέρος στη Λαϊκή Συγκέντρωση για να ενημερωθείς και να διεκδικήσεις την ολοκλήρωση του έργου. Η παρουσία σου είναι απολύτως σημαντική και θα αποτελέσει μοχλό πίεσης προς όλα τα κέντρα εξουσίας. Πάλεψε μαζί μας για το αποχετευτικό του τόπου σου.

Ο Δήμαρχος Κρανιδίου και το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ



-------------------------------------------------------------------------------------------------


Το παραπάνω κείμενο (το μαρκάρισμα είναι δικό μου) που υπογράφεται από τον κ. Σφυρή και τη Δ.Ε.Υ.Α.Κ. διανεμείθηκε την Κυριακή το απόγευμα στις Κυρίες της ομάδας αλληλεγγύης σε συγκέντρωσή τους. Αν και για κάθε νοήμονα άνθρωπο είναι πολύ εύκολο να βγάλει τα συμπεράσματά του και τα σχόλια είναι περιττά ,δεν αντέχω στον πειρασμό και επισημαίνω τα εξής:

  1. Ο κ. Σφυρής καλεί και συγχρόνως απειλεί τους προσκεκλημένους του, ότι όποιος από αυτούς δεν θα έχει παρουσία στη" λαϊκή" συγκέντρωση όπως την βάπτισε, είναι ένοχος πονηρίας τουλάχιστον και θα φταίει 'οποιος δεν θα παραβρεθεί. Φυσικά δεν θα φταίει σε τίποτα αυτός που είναι δήμαρχος Κρανιδίου κοντά τέσσερα χρόνια! Προετοιμάζει δηλαδή το κλίμα για να φορτώσει τα δικά του ολέθρια λάθη και παραλείψεις στους άλλους και στην γραφειοκρατία. Τί αντίληψη και νοοτροπία είναι αυτή να καλεί κάποιος και να απειλεί συγχρόνως; Ποιάς εποχής και ποιών καθεστώτων; Όπως παλιά ο "Ανώτατος Άρχων" που είχαμε κάποτε στην Ελλάδα που εκ προοιμίου ήταν και θεσμικά ανεύθυνος για όλα.
  2. Για να είναι σίγουρος ότι δεν παρέλειψε κανέναν στο τέλος του καταλόγου των καλεσμένων του, οι οποίοι αν δεν παραβρεθούν θα υποστούν τις συνέπειες της πονηρίας τους, αναφέρει και τους κ.λ.π. Ας σπεύσουν λοιπόν και οι κ.λ.π. στη συγκέντρωση.

Είναι προφανές ότι ο κ. Σφυρής αναζητεί "συνενόχους" για να μεταφέρει τις δικές του αποκλειστικές ευθύνες σε άλλους. Δεν είναι αυτός και η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. που τροποποίησαν τις εγκεκριμένες μελέτες του έργου και "φούσκωσαν" τον προϋπολογισμό του; Ο ίδιος και η Δ.Ε.Υ.Α.Κ . δεν βρήκαν έτοιμα τα 11.035000 ευρώ που είχαμε εξασφαλίσει για το έργο και δεν έχουν απορροφήσει σήμερα ούτε ένα ευρώ; Ποιός είναι δήμαρχος επιτέλους σε αυτόν το τόπο από τις 1 Ιανουαρίου 2007; Ποιός απέκλεισε την παράταξη μας παράνομα από το διοικητικό συμβούλιο της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. για να μην λαμβάνουμε γνώση σε τίποτα; Ζητάει τώρα και τα ρέστα; Ποιός συκοφάντησε και υπονόμευσε το έργο με το να ισχυρίζεται ότι οι εγκεκριμένες μελέτες δήθεν δεν ήταν σωστές, ο ίδιος δεν το έκανε ή τα ξέχασε; Ποιός αγνόησε τις δικές μας προειδοποιήσεις τις δικές μας υποδείξεις και την δική μας βοήθεια για να μην χαθεί το έργο;Ο ίδιος δεν το έκανε σε συνεργασία με τον πρώην Περιφερειάρχη κ. Αγγελόπουλο που τώρα τον καταγγέλει; Ποιός προσέλαβε τον Σύμβουλο Διαχείρισης του έργου, την πολιτικό μηχανικό της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. τους οποίους σήμερα επίσης καταγγέλουν, ο ίδιος και η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. δεν το έκαναν; Από "θύτης" λοιπόν πάει να το παίξει θύμα και θυμήθηκε σήμερα τους δημότες ,που εκπνέει η θητεία του, και τους καλεί μάλιστα να δώσουν τη μάχη τους για να μην χαθεί δήθεν το έργο που αυτός έβαλε σε κίνδυνο ή έχασε, ακόμα δεν ξέρουμε τί ακριβώς συμβαίνει;
Στο αυριανό "μνημόσυνο" της αποχέτευσης του δήμου Κρανιδίου θα είναι απελπιστικά μόνος, υπεύθυνος και υπόλογος . Οι απειλές του δεν μας συγκινούν ούτε μας φοβίζουν. Καμιά κουβέντα πια δεν έχει νόημα κατοπιν εορτής.

Ποτέ άλλοτε στην ευρύτερη περιοχή μας δεν εξασφαλίστηκε , δεν εγκρίθηκε και δεν χρηματοδοτήθηκε ένα τόσο μεγάλο έργο , και ποτέ άλλοτε, αλλά ούτε και στο μέλλον ελπίζω να συμβεί ποτέ, δεν υπήρξε δημοτική ή κοινοτική αρχή τόσο ανίκανη που να μη μπορεί να υλοποιήσει ένα τέτοιο εγκεκριμένο ,χρηματοδοτημένο και ώριμο έργο.




-------------------------------------------------------------------------------------------------

ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΕΙΧΑΜΕ ΠΑΡΕΙ ΟΤΑΝ ΕΠΡΕΠΕ, ΟΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ, ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΕΠΡΕΠΕ:


Κρανίδι 24 Ιουλίου 2008



ΠΡΟΣ:Το Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας ΠελοποννήσουΚο Νικόλαο Αγγελόπουλο Τέρμα Ερυθρού Σταυρού 221 00 Τρίπολη

ΚΟΙΝ:

1. Υπουργό Οικονομίας & Οικονομικών κο Γεώργιο Αλογοσκούφη

2. Υπουργό Εσωτερικών κο Προκοπή Παυλόπουλο

3. Νομάρχη Αργολίδας κο Βασίλειο Σωτηρόπουλο

4. Υπουργείο Οικονομίας & ΟικονομικώνΕιδική Υπηρεσία Διαχείρισης & Παρακολούθησης Ταμείου Συνοχής

5. Περιφέρεια ΠελοποννήσουΕιδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΠΕΠ Πελοποννήσου



ΘΕΜΑ : Υλοποίηση του έργου: «Αποχέτευση Δήμου Κρανιδίου»

ΣΧΕΤ: Η υπ' αριθμ.απόφαση CCI GR 16C ΡΕ 001 της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων



Αξιότιμε κύριε Γενικέ Γραμματέα,Διετέλεσα Δήμαρχος Κρανιδίου από 1-1-1999 έως και 31-12-2006 και Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Κρανιδίου από της συστάσεως της (22-5-2000) έως και την 31-12-2006. Μετά την ανάληψη της Υπηρεσίας του νέου Δημάρχου κου Δημητρίου Σφυρή δεν είμαι πλέον μέλος του Δημοτικού συμβουλίου του δήμου Κρανιδίου για τους λόγους που αναφέρω στο υπ' αριθμ πρωτ. 11437/14-12-2006 έγγραφο μου προς την Γ.Γ. της Περιφέρειας Πελοποννήσου κα Αγγέλα Αβούρη αντίγραφο του οποίου σας επισυνάπτω (αναγκαστική παραίτηση σύμφωνα με το νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων)
Κατά τη διάρκεια της ανωτέρω θητείας μου εργάστηκα για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων του νεοσύστατου Καποδιστριακού Δήμου Κρανιδίου, ένα εκ των οποίων, το μεγαλύτερο ίσως, ήταν η αποχέτευση της πόλεως του Κρανιδίου και των δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου. Όλως περιληπτικά σας αναφέρω, πράγματα που ίσως γνωρίζετε, ότι κατασκευάσαμε με τη συνδρομή της Περιφέρειας επί γραμματέως αειμνήστου Αντώνη Ματσίγκου τον κεντρικό συλλεκτήριο αγωγό στην πόλη του Κρανιδίου, το συνδετήριο αγωγό μεταφοράς λυμάτων, πραγματοποιήσαμε την επισκευή του εργοστασίου του Βιολογικού Καθαρισμού και το θέσαμε σε λειτουργία με τη χρησιμοποίηση του παλαιού παντορροϊκού δικτύου, την επέκταση του εσωτερικού δικτύου Κρανιδίου, την κατασκευή του εσωτερικού δικτύου του δ.δ. Κοιλάδας προχωρήσαμε στην επικαιροποίηση και εκπόνηση νέων μελετών και το σπουδαιότερο συγκροτήσαμε άρτιο φάκελο με τις εγκεκριμένες μελέτες και τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις τον οποίο υποβάλαμε προς την περιφέρεια Πελοποννήσου στις 29-9-2004 και δια αυτής και του Υπουργείου οικονομίας και Οικονομικών προς το Ευρωπαϊκό ταμείο Συνοχής
.Μετά την επιτυχή εκπλήρωση όλων των προβλεπομένων διαδικασιών και με την αμέριστη συμπαράσταση της προκατόχου σας κας Αβούρη καθώς και των Υπηρεσιών της Περιφέρειας του Νομάρχου Αργολίδας κου Σωτηρόπουλου και την πολιτική βούληση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών αλλά και την τεχνική βοήθεια των αρμοδίων Υπηρεσιών του, η Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με την υπ' αριθμ. CCI 2006 GR 16C ΡΕ001 απόφαση της, της 15-12-2006 αποφάσισε τη συγχρηματοδότηση του έργου «Αποχέτευση του Δήμου Κρανιδίου» στην Ελλάδα με προϋπολογισμό 11.035.000,00 € (συνδρομή του Ταμείου Συνοχής 8.276.250,00€)
Κύριε Γενικέ
Επειδή εξακολουθώ να διακατέχομαι από το ίδιο ενδιαφέρον και την ίδια αγωνία για τον τόπο μας και τα προβλήματα του και επειδή έχει παρέλθει πολύτιμος χρόνος 20 μηνών από την έκδοση της απόφασης χωρίς ο Δήμος Κρανιδίου και η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. ως φορέας υλοποίησης του έργου να μπορέσουν έγκυρα και έγκαιρα να δημοπρατήσουν αυτό το χρηματοδοτημένο μεγάλο έργο αλλά και επειδή σε σημερινά δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου τα οποία σας επισυνάπτω ο σημερινός Δήμαρχος δια των ερωτημάτων που θέτει φαίνεται να αγνοεί ακόμα και τις στοιχειώδεις διαδικασίες έγκρισης αλλά και κυρίως υλοποίησης ενός τέτοιου έργου σας παρακαλώ κύριε Γενικέ καθώς και τις αρμόδιες Υπηρεσίες σας να αναλάβετε πρωτοβουλίες ώστε να μη χαθεί τελικά αυτό το κρίσιμο και χρήσιμο έργο για τον τόπο μας. Η πιθανή απώλεια της χρηματοδότησης θα σημάνει πιθανότατα και την οριστική ματαίωση του, αλλά συγχρόνως όπως καλύτερα από εμένα γνωρίζετε θα έχει δυσμενείς συνέπειες σχετικά με την αξιοπιστία της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφού με αυτό τον τρόπο θα καταδειχθεί ότι δεν είμεθα σε θέση να υλοποιούμε μεγάλα έργα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.Σε καμία περίπτωση τέτοιου είδους έργα και η υλοποίηση τους δεν προσφέρονται ούτε για επίλυση εσωπαραταξιακών αντιπαραθέσεων, ούτε για πολιτική αντιπαράθεση και εκμετάλλευση. Παρακαλώ να δεχθείτε το ειλικρινές και αποκλειστικό μου ενδιαφέρον για την υλοποίηση του έργου «Αποχέτευση Δήμου Κρανιδίου» και ζητώντας τη δική σας συνδρομή προς αυτή την κατεύθυνση παρακαλώ να συμβουλεύεσετε τα δέοντα και να παρακολουθήσετε προσωπικά την εξέλιξη αυτού του έργου ώστε να το επαναφέρετε σε πορεία υλοποίησης.
Με τιμή
Δημήτρης Καμιζής τ. Δήμαρχος Κρανιδίου

Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ" ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

ΚΡΑΝΙΔΙ 03-02-2010
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ
ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
ΔΗΜΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
(Το παρακάτω κείμενο θέσεων κατατέθηκε στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κρανιδίου στα πλαίσια συζήτησης του συγκεκριμένου θέματος)

Η παράταξη μας Προοδευτική – Δημοτική κίνηση Ερμιονίδας σήκωσε το βάρος της πρώτης εφαρμογής του Καποδίστρια στον διευρυμένο Δήμο Κρανιδίου 1999-2006 για 2 συνεχείς 4ετίες . Κατά συνέπεια έχουμε πλούσια εμπειρία θετικών και αρνητικών στοιχείων που προέκυψαν κατά την εφαρμογή της Διοικητικής μεταρρύθμισης του Καποδίστρια. Έχουμε ιδίαν αντίληψη και εμπειρία από τις αντιξοότητες –τεχνικές – οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες , αλλά έχουμε και επίγνωση των σοβαρών πλεονεκτημάτων που προέκυψαν από τη Διοικητική μεταρρύθμιση.
Μετά από αυτήν την εμπειρία αλλά και την μακροχρόνια ενασχόληση μας με τα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και με τα κοινά πράγματα πιστεύουμε ότι ο ακρογωνιαίος λίθος της επιτυχούς εφαρμογής ενός νέου μέτρου – μιας νέας Διοικητικής μεταρρύθμισης είναι η ευρεία κοινωνική συναίνεση. Ιδιαιτέρα δε για τη νέα σχεδιαζόμενη Διοικητική μεταρρύθμιση που προτείνει για συνένωση όχι απλά κοινότητες με Δήμους αλλά Δήμους με Δήμους σε μεγαλύτερα πληθυσμιακά και γεωγραφικά μεγέθη.
Το προτεινόμενο εγχείρημα είναι μεγάλο ιδιαίτερα κάτω από τις σημερινές δυσμενείς οικονομικές και πολιτικές συνθήκες που περνάει η πατρίδα μας. Εκτιμώντας τα παραπάνω η γενική πολιτικής μας θέση για την εφαρμογή αυτής της 2ης διοικητικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας είναι καταρχήν θετική μόνο με την προϋπόθεση της εθελουσίας συνένωσης με πλήρη και απρόσκοπτη κοινωνική συναίνεση Δήμων όχι απλά και μόνο με την έκφραση των θέσεων των Δημοτικών συμβουλίων αλλά με την διενέργεια δημοψηφισμάτων σε κάθε Δήμο ξεχωριστά αλλά και ταυτόχρονα μετά από σοβαρή και πλήρη ενημέρωση των Δημοτών κάθε Δήμου. Στα πλαίσια μιας τέτοιας διαδικασίας θα μπορούσαν να διορθωθούν και κάποια λάθη που έγιναν με το νόμο περί συνενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων (νόμος Ι. Καποδίστρια).
Εάν όμως παρόλα αυτά η σημερινή κυβέρνηση προχωρήσει στην εφαρμογή του προτεινόμενου «σχεδίου Καλλικράτης» και μάλιστα αναγκαστικά στην περίπτωση αυτή οφείλουμε μαζί με τους γειτονικούς μας Δήμους να έλθουμε σε διάλογο και συνεργασία ώστε να μην παραμείνουμε μόνο εμείς «οι φτωχοί ή φτωχότεροι συγγενείς» της υπόλοιπης Αργολίδας.
Διότι σε αυτή την περίπτωση θα στερηθούμε των πλεονεκτημάτων κυρίως οικονομικών και ενδεχομένως και άλλων που θα προκύψουν από την έστω αναγκαστική συγκρότηση και δημιουργία Δήμων στο Νομό με μεγαλύτερη πληθυσμιακά και γεωγραφικά μεγέθη τα οποία θα αποτελούν κριτήρια μεγαλύτερων χρηματοδοτήσεων για την πραγματοποίηση κοινωφελών και αναπτυξιακών έργων.
Δεν θα είχε κανένα νόημα εάν η χωροταξική διευθέτηση του νέου «σχεδίου Καλλικράτης» πρόκειται να συντηρήσει και να διαιωνίσει τις ίδιες αναπτυξιακές και κοινωνικές ανισορροπίες που αποτελούν το κύριο περιεχόμενο της παθογένειας στην οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο της πατρίδας μας. Προτείνουμε δηλαδή στην περίπτωση που θα προχωρήσει αυτή η διοικητική μεταρρύθμιση οι νέοι Δήμοι που θα προκύψουν να είναι ισοπληθείς και να εξασφαλίζουν σε μεγαλύτερο δυνατό βαθμό γεωγραφικές , ιστορικές, πολιτιστικές και οικονομικές ενότητες.



Με την ευκαιρία αυτής της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης επιμένουμε στην καταχώρηση του κοινωνικού και αυτοδιοικητικού ρόλου της κοινότητας. Θα πρέπει να κατοχυρωθεί θεσμικά στους νέους οργανισμούς η πρωτοβάθμια έκφραση των μελών της κάθε τοπικής κοινωνίας για τα μικρά ζητήματα που την αφορούν τόσο σε επίπεδο λήψης των αποφάσεων όσο και σε επίπεδο εφαρμογής αυτών των αποφάσεων αλλά και σε επίπεδο αυτοδιαχείρισης των υποθέσεων της. Γι’ αυτό το λόγο σημασιολογικά και όχι μόνο προτείνουμε στον νέο θεσμό την κατάργηση των όρων τοπικό διαμέρισμα, τοπικό συμβούλιο και την επαναφορά του όρου κοινότητα και κοινοτικό συμβούλιο που προσδιορίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την μικρότερη και πληθυσμιακή ενότητα της γεωγραφικής και πληθυσμιακής συγκρότησης της χώρας μας. Δηλαδή τα σημερινά τοπικά διαμερίσματα να μετονομαστούν σε κοινότητες όπως πριν την εφαρμογή του «νόμου Καποδίστρια» , η δε υφιστάμενοι Δήμοι πριν την εφαρμογή του «νόμου Καποδίστρια» να διατηρήσουν την ονομασία τους και το συμβούλιο τους και με αυτήν την ονομασία να αποτελούν μαζί με τις κοινότητες μέρος του ενιαίου Δήμου ο οποίος θα ονομάζεται μητροπολιτικός με νέα ονομασία προσδιοριζόμενη με κύριο κριτήριο την πρώην επαρχιακή, γεωγραφική ενότητα.
Υπενθυμίζουμε επίσης και επισυνάπτουμε την 288/2001 του Δημοτικού μας Συμβουλίου σε εφαρμογή του άρθρου 12 του Ν 2946/2001 για τις Συμπολιτείες Δήμων, νόμος ο οποίος τελικά δεν έτυχε εφαρμογής και υλοποίησης..Το πνεύμα και το περιεχόμενο μιας τέτοιας ρύθμισης θα μας εύρισκε σύμφωνους
Τέλος καταθέτουμε τον έντονο προβληματισμό μας σχετικά με το αν θα είναι σκόπιμη και ωφέλιμη για την πατρίδα μας σε αυτήν την συγκριμένη τραγική συγκυρία που προσλαμβάνει χαρακτήρα εθνικής κρίσης η εφαρμογή τέτοιας έκτασης διοικητικής μεταρρύθμισης.

Οι Υπογράφοντες


ΚΑΜΙΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
τ. Δήμαρχος Κρανιδίου


ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΦΛΩΡΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΤΣΑΜΑΔΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΜΙΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΛΑΜΠΡΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΜΠΑΖΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ





Απόσπασμα από το προτεινόμενο σχέδιο νόμου (μή οριστικοποιημένο) για τον "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ"που δόθηκε την Δευτέρα για τελική διαβουλευση:


Α' ΜΕΡΟΣ
ΣΥΣΤΑΣΗ - ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α' ΣΥΣΤΑΣΗ - ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΔΗΜΩΝ

Άρθρο 1 Σύσταση Δήμων
1. Οι δήμοι είναι αυτοδιοικούμενα κατά τόπο νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και αποτελούν τον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης.
2. Οι πρωτοβάθμιοι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης συνιστώνται ανά νομό ως εξής:

Άρθρο 2 Συγκρότηση Δήμων
1.Η εδαφική περιφέρεια του κάθε δήμου που συνιστάται με τον παρόντα νόμο, αποτελείται από τις εδαφικές περιφέρειες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) από τους οποίους συγκροτείται. Οι εδαφικές αυτές περιφέρειες αποτελούν τις δημοτικές ενότητες του νέου δήμου και φέρουν το όνομα του πρώην δήμου ή της κοινότητας.
2. Τα τοπικά διαμερίσματα που ορίζονται στο άρθρο 2 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (κυρ. ν.3463/2006 ΦΕΚ 114 Α), μετονομάζονται σε τοπικές κοινότητες, εφόσον έχουν πληθυσμό έως και 2000 κατοίκους, και σε δημοτικές κοινότητες εφόσον έχουν πληθυσμό μεγαλύτερο από 2.000 κατοίκους. Τοπικές ή δημοτικές κοινότητες αποτελούν και οι δήμοι ή οι κοινότητες που καταργήθηκαν κατόπιν εθελούσιας συνένωσης σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 410/1995 (ΦΕΚ 231 Α) ή συνενώνονται με τον παρόντα νόμο και δεν αποτελούνται από τοπικά διαμερίσματα.
3. Δημοτική κοινότητα συγκροτούν τα τοπικά νησιωτικά διαμερίσματα που έχουν πληθυσμό άνω των χιλίων (1.000) κατοίκων. Επίσης, συγκροτούν δημοτική κοινότητα ανεξαρτήτως πληθυσμού πρώην κοινότητες που εκτείνονται σε όλη την περιφέρεια του νησιού και δεν αποτελούν δήμο σύμφωνα με το άρθρο 1.
4. Τα δημοτικά διαμερίσματα στα οποία διαιρούνται οι δήμοι άνω των 100.000 κατοίκων κατά τις κείμενες διατάξεις μετονομάζονται σε δημοτικές κοινότητες.
5. Οι δήμοι που συνιστώνται με το άρθρο 1 υπεισέρχονται αυτοδικαίως από την έναρξη λειτουργίας τους και χωρίς άλλη διατύπωση σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συνενούμενων δήμων και κοινοτήτων συμπεριλαμβανομένων και των διεθνών τους συνεργασιών. Οι εκκρεμείς δίκες, στις οποίες διάδικο μέρος είναι συνενούμενος ΟΤΑ, συνεχίζονται αυτοδικαίως χωρίς να απαιτείται..........

Σάββατο 10 Απριλίου 2010

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Ο " ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ




















ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΛΛΑΔΑ ( απο την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ)

Δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει πίσω στις κάθε είδους πιέσεις και αντιδράσεις ο Γιάννης Ραγκούσης
Μπαίνουν τα θεμέλια στον Καλλικράτη
Ολοκληρώνεται ο νέος χωροταξικός χάρτης. Σε διαβούλευση τις επόμενες μέρες το νομοσχέδιο- μαμούθ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΜΟΥΤΟΥΣΗ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 10 Απριλίου 2010


Τον στόχο δημιουργίας 370 νέων δήμων- ίσως και λιγότερων- έχει πετύχει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος ολοκληρώνει το σχέδιο Καλλικράτης και θα θέσει τις επόμενες ημέρες σε διαβούλευση το νομοσχέδιο- μαμούθ των 400 σελίδων. Ωστόσο λίγα 24ωρα πριν από τη δημοσιοποίηση του χωροταξικού, η μεγάλη μάχη εξακολουθεί να δίνεται σε Αττική και Θεσσαλονίκη που μπαίνουν για πρώτη φορά στον χορό των συνενώσεων.
Προσωπικές φιλοδοξίες από όσους βλέπουν να χάνουν το τρένο της υποψηφιότητας μετά τις συνενώσεις, παρεμβάσεις βουλευτών που επιθυμούν να μη δυσαρεστήσουν τους ψηφοφόρους τους και αντιδράσεις δημάρχων οι οποίοι βλέπουν τις περιοχές τους να... ενώνονται εις σάρκα μία με προβληματικούς- οικονομικά και αναπτυξιακά- δήμους είναι οι «πονοκέφαλοι» που αντιμετωπίζει ο υπουργός. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να κάνει πίσω και στελέχη του υπουργείου διαβεβαιώνουν πως «δεν θα υπάρξουν δήμοι κατά παραγγελία».
Ειδικά για το Λεκανοπέδιο προκρίνεται η λογική να τηρηθεί το πληθυσμικό όριο των 20.000 κατοίκων στο πλαίσιο της χάραξης των ορίων για τους νέους δήμους. Οι «γκρίζες» ζώνες. Προς το παρόν, γρίφο αποτελούν οι συνενώσεις στη Δυτική Αττική, όπου σε κάθε περίπτωση έχει αποφασιστεί πως οι σημερινοί 12 δήμοι θα περιοριστούν σε 4. Βέβαιο είναι πως ο ένας δήμος θα δημιουργηθεί από τη συνένωση Μεγάρων και Νέας Περάμου. Για τους υπόλοιπους δήμους το πρώτο σενάριο έφερνε να ενώνονται η Μάνδρα με τη Μαγούλα και την Ελευσίνα, τα Βίλια με την Οινόη και τις Ερυθρές και ο τέταρτος δήμος να αποτελείται από τον Ασπρόπυργο, τη Φυλή, το Ζεφύρι και τα Ανω Λιόσια. Ως εναλλακτική εκδοχή παρουσιαζόταν η συνένωση Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μαγούλας, οπότε η Μάνδρα θα πάει με τα Βίλια, την Οινόη και τις Ερυθρές, ενώ έναν δήμο θα απαρτίζουν η Φυλή, το Ζεφύρι και τα Ανω Λιόσια. Η Ανατολική Αττική. Στο παρά πέντε θα «κλείσει» και το χωροταξικό στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, η οποία θα υποστεί και το μεγαλύτερο κύμα συνενώσεων σε επίπεδο Λεκανοπεδίου, αφού από τους 44 σημερινούς δήμους και κοινότητες θα απομείνουν περίπου 13. Οι βασικές μονάδες που θα διαμορφωθούν έχουν συμφωνηθεί- όπως για παράδειγμα η ένωση Πικερμίου με Ραφήνα ή αυτή των Δήμων Βούλας, Βάρης και Βουλιαγμένης. Ερωτηματικό υπήρχε εάν οι παραλιακοί Δήμοι Φώκαιας, Αναβύσσου και Σαρωνίδας, οι οποίοι θα αποτελέσουν σε κάθε περίπτωση μία ενότητα, πρέπει να συνενωθούν με τον νέο δήμο που θα προκύψει από το Λαύριο και τον Αγιο Κωνσταντίνο ή να περάσουν στην περιοχή Καλυβίων που θα βρεθεί μετά τον Καλλικράτη με τον Κουβαρά και την Κερατέα. Πιέσεις καταγράφηκαν και έναντι του σχεδιασμού που οδηγούσε στη δημιουργία ενός δήμου από τους σημερινούς του Γέρακα, της Παλλήνης και της Ανθούσας και ενός δεύτερου με τη συνένωση Γλυκών Νερών και Παιανίας. Ετσι, στο υπουργείο Εσωτερικών μελετούσαν το αίτημα ο Γέρακας να πάει τελικά με τα Γλυκά Νερά και την Παιανία, αφήνοντας Παλλήνη και Ανθούσα να συγκροτήσουν έναν νέο δήμο.
Στον Πειραιά.
Πιο ξεκάθαρα είναι τα πράγματα στη Νομαρχία Πειραιά. Εκεί εκτός από τη δημιουργία δύο νέων δήμων- Αμπελάκια με Σαλαμίνα και Τροιζήνα με Μέθανα - που είχε αποφασιστεί εξ αρχής, το τελικό σχέδιο φέρνει τη συνένωση Νίκαιας με Ρέντη καθώς και Δραπετσώνας με Κερατσίνι, δεδομένου ότι ο Δήμος Πειραιά επιλέχθηκε να μείνει ως έχει (είχαν πέσει στο τραπέζι σκέψεις να ενωθεί με τον Δήμο Ρέντη).
Η Α΄ Θεσσαλονίκης.
«Αγκάθι» αποτελεί και η εκλογική περιφέρεια της Α΄ Θεσσαλονίκης, όπου το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μόλις 4 δήμων από τους σημερινούς 14. Εκεί είχε προταθεί η συνένωση των Δήμων Θεσσαλονίκης και Τριανδρίας, η διατήρηση ως αυτόνομου του Δήμου Καλαμαριάς και η συγκρότηση άλλων δύο δήμων στο υπόλοιπο πολεοδομικό συγκρότημα. «Είναι πολύ λίγοι» σχολίαζαν στελέχη της αυτοδιοίκησης. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται ανάλογα με την έκταση κάθε νομού να συγκροτηθούν από 3 έως 5 δήμοι ή σε μεγαλύτερες ενότητες από 6 έως 8 δήμοι.
«Υπάρχουν περιοχές που συγκλίνουν όλοι, τοπικά στελέχη, δήμαρχοι και βουλευτές» αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ επισημαίνεται: «Σε κάποιες έχουμε ακόμη αντιδράσεις». Ενα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί ο Νομός Ηρακλείου, για τον οποίο η μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης προέβλεπε τη συγκρότηση 8 δήμων, ορισμένοι προτείνουν 5 δήμους και ακόμα δεν έχει κάτσει η... μπίλια για τον οριστικό αριθμό.
Στο «καλάθι» των πόρων της Αυτοδιοίκησης έχει συμφωνηθεί πως θα περιληφθούν ο ΦΠΑ, ο Φόρος Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας. Θα υπάρξει πρόβλεψη για τους χρεωμένους δήμους και ρύθμιση για την αποπληρωμή των οφειλών τους. «Οι συνενώσεις δεν θα επιβαρύνουν τους υγιείς οικονομικά δήμους», υπογράμμιζαν στελέχη του υπουργείου. «Μητροπόλεις» Αττική - Θεσσαλονίκη Μητροπολιτικές λειτουργίες προβλέπονται για Αττική και Θεσσαλονίκη με τον Καλλικράτη. Αυξημένες αρμοδιότητες θα λάβει συγκεκριμένα η νέα Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Αττικής, που θα ονομάζεται και μητροπολιτική, ενώ στη Θεσσαλονίκη οι αντίστοιχες αρμοδιότητες θα δοθούν στο περιφερειακό διαμέρισμα, καθώς δεν μπορούσε να υπάρξει μητροπολιτική συγκρότηση σε επίπεδο συνολικά της νέας Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας. «Υπάρχουν 700 οργανισμοί που είναι διάσπαρτοι σε υπουργεία και ασχολούνται με μητροπολιτικά θέματα», σχολιάζει χαρακτηριστικά στέλεχος της Αυτοδιοίκησης. Για τον λόγο αυτό με το νομοσχέδιο ορίζονται τέσσερις τομείς μητροπολιτικών λειτουργιών και περιλαμβάνουν μεταφορές και συγκοινωνίες, περιβάλλον και ποιότητα ζωής (διαχείριση απορριμμάτων, μητροπολιτικά πάρκα, ατμοσφαιρική ρύπανση), χωρικό σχεδιασμό και αστικές αναπλάσεις (εποπτεία και έλεγχος για τις διαφημιστικές πινακίδες, κατασκευή σχολικών κτιρίων στην Αττική), καθώς και πολιτική προστασία και ασφάλεια. Στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Αττικής θα συγκροτηθούν 4 μητροπολιτικές επιτροπές για κάθε τομέα αρμοδιοτήτων, οι οποίες θα προετοιμάζουν και θα εισηγούνται στο περιφερειακό συμβούλιο όλα τα σχετικά με τη μητροπολιτική οργάνωση θέματα. Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι του διαμερίσματος θα εκλέγουν κάποιους συμβούλους για την αρμόδια μητροπολιτική επιτροπή που θα δημιουργηθεί και θα αποφασίζει για τις αντίστοιχες λειτουργίες.
Το προσωπικό.
Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ή νέοι δήμοι; Σε αυτό το ερώτημα θα κληθούν να απαντήσουν χιλιάδες υπάλληλοι των νομαρχιών με την ψήφιση του σχεδίου Καλλικράτης. Με το σχέδιο θα πρέπει ειδικότερα να επιλέξουν εντός 60 ημερών εάν επιθυμούν να μεταταχθούν ή όχι στους νέους δήμους. Η διαδικασία θα είναι ανοικτή για όλους τους εργαζομένους στις νομαρχίες και όχι μόνον για εκείνους που υπηρετούν σε υπηρεσίες που θα μεταφερθούν πλέον στους νέους δήμους. Κλειδί για τις μετατάξεις αποτελεί πως όσοι εργαζόμενοι μεταφερθούν από τις νομαρχίες στους δήμους θα εξακολουθήσουν να υπηρετούν στην ίδια περιοχή. Οπως διευκρινίζεται οι αρμοδιότητες- άρα και οι υπάλληλοι- θα πάνε αρχικά είτε στις πρωτεύουσες των νομών είτε εκεί όπου είχε έδρα η αντίστοιχη νομαρχιακή υπηρεσία. «Ο ανατολικός τομέας της Νομαρχίας Αθηνών είχε ως έδρα για την πολεοδομική υπηρεσία την Αγία Παρασκευή και εκεί θα παραμείνει», ανέφεραν στελέχη της Αυτοδιοίκησης και ξεκαθάριζαν: «Αυτό σημαίνει πως οι υπάλληλοι που θα μεταταχθούν, δεν θα διασκορπιστούν στους γύρω δήμους, αλλά σε πρώτη φάση η υποδομή και αυτοί θα πάνε στον Δήμο Αγίας Παρασκευής και μέσω διαδημοτικής συνεργασίας θα εξυπηρετούνται και οι υπόλοιποι δήμοι». Ανάλογο είναι το μοντέλο και για την περιφέρεια. Έτσι, η Νομαρχία Τρικάλων είχε την Υπηρεσία Πολεοδομίας στα Τρίκαλα. Η υπηρεσία αυτή θα μεταβιβαστεί πλέον στον νέο Δήμο Τρικάλων και όσοι εργαζόμενοι την ακολουθήσουν, απλώς θα αλλάξουν «ταμπέλα» και δεν θα είναι νομαρχιακοί αλλά δημοτικοί υπάλληλοι. Η διαδικασία των μετατάξεων αφορά σε πρώτη φάση περίπου 2.500 με 3.000 μόνιμους υπαλλήλους των νομαρχιών, οι οποίοι απαιτούνται για να στελεχώσουν τις νέες δημοτικές υπηρεσίες. Παράλληλα, άλλοι 7.000 εργαζόμενοι δημοτικών επιχειρήσεων με συμβάσεις αορίστου χρόνου θα κληθούν να μεταταχθούν στην έδρα των νέων δήμων, αλλά ακόμη και στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
Οι αρμοδιότητες.
Αρμοδιότητες σε... δόσεις θα δοθούν στους νέους δήμους. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί, οι δήμοι θα αναλάβουν ορισμένες αρμοδιότητες από την 1η Ιανουαρίου του 2011, όπως είναι αυτές της πολεοδομίας και της πρόνοιας που σήμερα ασκούνται από τις νομαρχίες. Για άλλες αρμοδιότητες θα υπάρξει πρόβλεψη μεταφοράς μέχρι τον Ιούνιο του 2011, ενώ κάποιες θα μεταφερθούν σε βάθος διετίας. Στις τελευταίες συγκαταλέγονται για παράδειγμα οι υπηρεσίες των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλιείας και Κτηνιατρικής των νομαρχιών.
Τρεις όροι για συνενώσεις
Απαρέγκλιτοι στους σχεδιασμούς του υπουργείου Εσωτερικών όροι είναι: αν η περιοχή είναι νησιωτική, ορεινή και η αναλογικότητα. Ο πρώτος όρος, που αποτελεί και προεκλογική δέσμευση του κυβερνώντος κόμματος, είναι πως κάθε νησί θα είναι ένας δήμος. Στο πλαίσιο αυτό, το νομοσχέδιο θα προβλέπει και ενισχυμένες αρμοδιότητες για τους νησιωτικούς δήμους. «Οι νέοι δήμαρχοι θα είναι μικροί κυβερνήτες» υποστήριζαν αιρετοί που δεν απέκλειαν η αρχή τού ενός δήμου ανά νησί να ισχύσει και σε μεγάλα νησιά, όπως η Λέσβος. Αναφορικά με το αν η περιοχή είναι ορεινή διευκρινιζόταν πως περιπτώσεις απομονωμένων περιοχών ανεξάρτητα από τον πληθυσμό τους δεν θα συνενωθούν με άλλους δήμους που απέχουν δεκάδες χιλιόμετρα. Το κριτήριο της αναλογικότητας θα εφαρμοστεί στην ηπειρωτική Ελλάδα, ώστε για παράδειγμα σε έναν νομό όπως η Φθιώτιδα να μη δημιουργηθούν 3 δήμοι την ώρα που σε έναν πολύ μικρότερης έκτασης- π.χ. Φωκίδα- να γίνουν 5 δήμοι.
Παρελθόν οι συμβασιούχοι
«Αυλαία» θα πέσει από το 2011 σε όλους τους συμβασιούχους, που υπηρετούν σε δήμους και νομαρχίες. Η απόφαση είναι πως για κάθε εργαζόμενο που λήγει η σύμβασή του, να μην ανανεώνεται ή να μην υπογραφεί νέα σύμβαση. Το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε μάλιστα πίστωση χρόνου ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στη λειτουργία των δήμων. Για τον λόγο αυτό εγκρίνει και φέτος συμβάσεις από δήμους, για υπαλλήλους όμως που θα προσληφθούν τώρα και θα ολοκληρωθεί το έργο τους το επόμενο έτος. Στην πράξη αυτό συνεπάγεται πως 35.000 συμβασιούχοι θα βρεθούν το επόμενο διάστημα στον δρόμο. Ενδεικτικό είναι πως μόνο στις δημοτικές επιχειρήσεις υπάρχουν 8.000 συμβασιούχοι.
Κόβονται 1 στις 3 επιχειρήσεις
Μαχαίρι θα μπει με τον «Καλλικράτη» και στις δημοτικές επιχειρήσεις, αλλά και στα νομικά πρόσωπα που διαθέτουν οι δήμοι, με δεδομένο πως έχει ανακοινωθεί από τον κ. Ραγκούση ότι από τα 6.000 που υπάρχουν θα μειωθούν σε 2.000. Από τις σημερινές 1.800 δημοτικές επιχειρήσεις κάθε νέος δήμος θα κληθεί να περιοριστεί σε μία κοινωφελή, μία ανώνυμη και μία ύδρευσης- αποχέτευσης, ενώ αποφασίστηκε να διατηρηθούν επιχειρήσεις ραδιοφωνίας- τηλεόρασης. Ταυτόχρονα μεγάλες συγχωνεύσεις θα γίνουν στα νομικά πρόσωπα των δήμων. Συγκεκριμένα, δεν θα δικαιολογείται ύπαρξη περισσότερων του ενός νομικών προσώπων για ΚΑΠΗ ή παιδικούς σταθμούς, ένα για παροχή πολιτιστικών, καλλιτεχνικών και αθλητικών σκοπών, ενώ σημαντική μείωση θα σημάνει και στις σχολικές επιτροπές.

Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

ΜΟΝΗ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ

Ένα μικρό αφιέρωμα από το βιβλίο "Το Κρανίδι" του Μακαριστού Μητροπολίτου Παντελεήμoνος Καρανικόλα, με την ευκαιρία του αυριανού εορτασμού της Ζωοδόχου Πηγής

Ή Μοναχή Ίουλιανή Παλαιολογίνα Κομνηνή, νόθος μοναχοκόρη κάποιας εύγενούς, δπως φαίνεται Παλαιολογίνας από τό Μυστρά, μέ προτροπή τού Πατριάρχη τής Κωνσταντινούπολης Ιερεμία τού Α', ήρθε στήν Έρμιονίδα κατά Απρίλη τού 1527 καί έκτισε τό Μοναστήρι τής Ζωοδόχου Πηγής στήν Κορωνίδα, στήν σημερινή Κοιλάδα. Κορωνίδα ώνομαζόταν στήν αρχαιότητα τό νησάκι τής Κοιλάδας καί κατά προέκταση πήρε από τό νησάκι, τήν ονομασία και δλη ή γύρω περιοχή μέσα στήν οποία ήταν κτισμένος στήν αρχαιό­τητα κατά κάθε πιθανότητα δ Μάσητος ή Μάσης.
Ή Ίουλιανή θαύμασε τίς αρχαιότητες δλης τής Έρμιονίδας, τήν Ερμιόνη, τόν Μάσητα καί τά Βυζαντινά παρεκκλήσια πού σώζονταν ή είχαν γκρεμιστή, καθώς καί τό Μοναστήρι τών Ά­γιων Αναργύρων πού ήταν εγκαταλειμμένο. Τό Μοναστήρι τών Αγίων 'Αναργύριον ήταν από τό 1340 κτισμένο από τόν Βασι­λιά Ιωάννη ΣΤ' Καντακουζηνό. Κάπου τότε, στό 1528 ήταν ή εγ­καταλειμμένο, ή καί γκρεμισμένο, καί είναι γνωστό ακόμη, δτι δ ίδιος βασιλιάς πού αργότερα έγινε μοναχός μέ τό δνομα Ίωάσαφ έκτισε τήν Εκκλησιά τού Άγ. Ανδρέα στήν πηγή Λουτρακίου πού σώζεται μέχρι σήμερα καί λειτουργείται.
Ή Ίουλιανή είχε γιά ασφάλεια της τούς Χριστιανούς Κουρ­σάρους από τούς όποιους κατοικιώτανε ή περιοχή. Οί Κουρσάροι αυτοί δπως καί δλοι οί μετέπειτα Κοανιδιώτες Κουρσάροι ή μέ άλλα λόγια Πειρατές, δεν ήσαν στήν κυριολεξία πειρατές, ή ληστές αλλά Άντικουρσάροι καί 'Αντιπειρατές πού κτυπούσαν γε­νικά τούς Αλγερινούς φοβερούς πειρατές καί τούς Μαλτέζους καίτούς εξόντωναν και κρατούσαν έλεώθερη καί προστατευτικά δλη τήν περιοχή. Στήν εποχή πού έφθασε ή Ίουλιανή Σουλτάνος ήταν στήν Πόλη δ Σουλεϊμάν δ Μεγαλοπρεπής ή Κανουνί (1520— 1560). Ή Ίουλιανή διάλεξε τό μέρος τής Κορωνίδας γιά εγκα­τάσταση της σέ μια πολύ ρευστή εποχή κατά τήν δποία ήταν βέ­βαιη ή τελική επικράτηση των Τούρκων στήν Πελοπόννησο, για­τί δ'ΐαφαίνονταν ή αποχώρηση τών Βενετών πού έφυγαν τελικά καί πού έπέρχονταν βαθμιαία ή εξαφάνιση άπό τήν Πελοπόννησο, κάθε Ρωμαϊκού πολιτικού άπομειναριού. Ή Ίουλιανή αυτή Παλαιολογίνα Κομνηνή έγνώριζε Θεολογία καί είχε λάβει τή μονα­χική της κουρά στο Μοναστήρι τής "Αγιας Λαύρας στα 1519, στήν Πελοπόννησο.Στήν θεμελίωση τού Μοναστηρίου τής Ζωοδόχου Πηγής Κορωνίδας μίλησε ή Ίουλιανή. Τό επίγραμμα χάθηκε στά 1715 όταν δ στρατός τού Σουλτάνου Αχμέτ τού Τρίτου κατετρόπωσε τελικά τούς Βενετούς στήν Πελοπόννησο. Τό περιεχόμενο δμως σώθηκε καί τό παρέδωσε γραπτό στό 1621 (6 Μαΐου) ό κληρικόςΝικήτας Θ. Μονοχάρτζης, πού τό βρήκε ϊσως άπό τόν Α. Γρεντή ή Μονοχάρτζε, είναι δε τό πάρα κάτω. «Έν ονόματι τού ζώντοςΘεού καί παρουσία όλων τών συγκατοικαύντων μοι Πρεβατζέρων (Προνοητών, Φροντιστών σ. ίδ.) οι όποιοι θά μέ υποστηρίξουν μέ αίμα καί μέ λαμπρά έργα, θέτω λίθον θεμέλιον άπό τούΊερού τούτου τόπου ώς αιώνιον φωτεινήν λαμπάδα τής Χριστιανωσύνης έν ονόματι τής Θεομήτορος 1528. Ίουλιανή Παλαιολογίνα Κομνηνή».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ OFFSHORE ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΩΝ Δ.Ο.Υ. ΜΥΚΟΝΟΥ ΚΑΙ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ!

Σύμφωνα με χάρτη που δημοσίευσε το Βήμα της Κυριακής οι περισσότερες OFFSHORE εταιρείες (εκτεταμένη νόμιμη φοροδιαφυγή) βρίσκονται στίς περιοχές ευθύνης των Δ.Ο.Υ. Μυκόνου (53) και Κρανιδίου (47)!!!


1.251 ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΕΠΕΣΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ
Το τέλος των offshore ακινήτων
Θα πληρώνουν φόρο 15% επί της αντικειμενικής αξίας της βίλας κάθε χρόνο ΚΩΣΤΑΣ ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ Σάββατο 3 Απριλίου 2010

«Φοροπόλεμο» κατά των ιδιοκτητών ακινήτων μεγάλης αξίας που κρύβονται πίσω από τις υπεράκτιες (offshore) εταιρείες οι οποίες βρίσκονται στην Ελλάδα και οι οποίες διαθέτουν ως μοναδικό περιουσιακό στοιχείο ένα ακίνητο, συνήθως μία βίλα πολλών τετραγωνικών μέτρων στα βόρεια προάστια, στη Μύκονο, στη Χαλκιδική ή και σε άλλες πλούσιες περιοχές της επικράτειας, ξεκίνησε η κυβέρνηση.
Η αρχή γίνεται από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο στρέφεται κατά των 1.251 offshore εταιρειών που πέρυσι υπέβαλαν δήλωση και πλήρωσαν φόρο 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, χωρίς ωστόσο να εμφανίζεται ο πραγματικός ιδιοκτήτης. Επεσαν δηλαδή στην «παγίδα», ενώ άλλες τόσες εταιρείες, ίσως και περισσότερες, απέφυγαν να κάνουν δήλωση και απλώς τώρα αναζητούνται...
«Το Βήμα» έχει στην κατοχή του αναλυτικό πίνακα με τα ΑΦΜ των συγκεκριμένων εταιρειών, καθώς και τις επωνυμίες τους, αλλά και την εφορία στην οποία ανήκουν, και παρουσιάζει κατ΄ αποκλειστικότητα χάρτη με τις 1.251 υπεράκτιες εταιρείες σε ολόκληρη την επικράτεια. Μάλιστα ορισμένες επωνυμίες παραπέμπουν σε εκκλησιαστικά δόγματα, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα σχετικά με τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των ακινήτων. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ακίνητα αυτά ενοικιάζονται σε τρίτα πρόσωπα, τα οποία άλλες φορές είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες και άλλες όχι.

Χάνουν τη βίλα σε 6-7 χρόνια Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα συγκεκριμένα ακίνητα από εδώ και στο εξής θα επιβαρύνονται ετησίως με φόρο 15%! Το ποσοστό αυτό της φορολογικής επιβάρυνσης, όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, είναι αρκετά υψηλό και αποτρεπτικό του να συνεχίσουν να διατηρούν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες τα συγκεκριμένα ακίνητα στις offshore. Για παράδειγμα, αν κάποιος διαθέτει ένα ακίνητο στο Ψυχικό αντικειμενικής αξίας 2,5 εκατ. ευρώ και το έχει γράψει σε offshore εταιρεία, τότε σε έξι ως επτά χρόνια θα έχει πληρώσει φόρο ίσο με την αξία του, δηλαδή 2,5 εκατ. ευρώ. Το επόμενο «χτύπημα» θα έρθει στις αρχές του 2011 με τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, που προς το παρόν έχουν «παγώσει» λόγω της οικονομικής κρίσης. Ετσι υποχρεωτικά όλοι οι ιδιοκτήτες θα αναγκαστούν να εμφανίσουν τα ακίνητα στο όνομά τους (διαλύοντας την εταιρεία) ή να τα μεταβιβάσουν σε άλλα πρόσωπα (συζύγους, παιδιά κ.λπ.). Ωστόσο οι 1.251 εταιρείες είναι μόνο η εμφανής κορυφή όλων εκείνων που αξιοποίησαν τα «παράθυρα» του φορολογικού νόμου.

Στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν ακόμη 2.000 εξωχώριες εταιρείες οι οποίες, ενώ έχουν στην ελληνική επικράτεια κάποιο ακίνητο, δεν το έχουν δηλώσει μέσω του ειδικού εντύπου για την καταβολή της ειδικής φορολογίας του 3%. Για τον λόγο αυτό το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) αναμένεται να εγκαταστήσει μόνιμα συνεργεία ελέγχου σε νησιά αλλά και σε ηπειρωτικές και παραλιακές περιοχές της Πελοποννήσου, της Χαλκιδικής, αλλά και όπου έχει εντοπιστεί σημαντικός αριθμός ακινήτων που ανήκουν σε υπεράκτιες εταιρείες. Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ι. Καπελέρης πήρε το «πράσινο φως» από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να προχωρήσει στο δύσκολο έργο εντοπισμού των πραγματικών ιδιοκτητών των συγκεκριμένων ακινήτων και όπου υπάρχουν υπόνοιες για εκτεταμένη φοροδιαφυγή να προχωρήσει σε έλεγχο εις βάθος. Μάλιστα, όπως λένε αρμοδίως από το ΣΔΟΕ, στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός υπεράκτιων εταιρειών με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο ένα πολυτελές ακίνητο μπορεί να ξεπερνά τις 3.000. Γι΄ αυτό άλλωστε αναζητούν τις υπόλοιπες 2.000 εταιρείες.
Από τις πολεοδομίες και... δορυφόρους Τα στοιχεία που θα αναζητήσει το ΣΔΟΕ δεν αφορούν μόνο τον ιδιοκτήτη αλλά και το ίδιο το ακίνητο, δηλαδή αν διαθέτει πισίνα, τα ακριβή τετραγωνικά μέτρα, την άδεια κατασκευής του, αν υπάρχει εσωτερικό ασανσέρ κτλ. Οι πληροφορίες θα προέλθουν τόσο από τις κατά τόπους πολεοδομίες όσο και από τα στοιχεία των εφοριών και των υποθηκοφυλακείων. Παράλληλα αναμένεται να χρησιμοποιηθούν στοιχεία από δορυφόρους, πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων κατά της φοροδιαφυγής από τον γενικό γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων κ. Δ. Γεωργακόπουλο . Ετσι εικόνες από δορυφόρους, στοιχεία από πολεοδομίες, εφορίες και υποθηκοφυλακεία θα είναι τα βασικά όπλα τα υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να εντοπιστούν οι κατά σύστημα φοροφυγάδες, οι οποίοι διαθέτουν ακίνητα στην Ελλάδα αλλά φαίνεται πως η έδρα της επιχείρησής τους όπου ανήκει το κάθε ακίνητο βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Οπως έγραψε «Το Βήμα», στοιχεία από το Google Εarth- το δορυφορικό πρόγραμμα παρατήρησης της Γης- ήδη αξιοποιούνται από τους συνεργάτες του κ. Γεωργακόπουλου και τις υπηρεσίες προκειμένου να εντοπίσουν και καταγράψουν όλα τα σπίτια με πισίνες στην Αττική, στα νησιά και σε όλη τη χώρα. Στη συνέχεια διασταυρώνουν τις πληροφορίες με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων για τα περαιτέρω. Η ουσία είναι μία: η κυβέρνηση μετατρέπει τις offshore από μικρούς φορολογικούς «παραδείσους» σε «κόλαση» φόρων για τους μετόχους τους, ιδιοκτήτες ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων. Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=16&artId=323959&dt=03/04/2010#ixzz0kFWZvtCb

Για να δούμε λοιπόν θα πληρώσουν κάποτε όσοι φοροδιαφεύγουν και κλέβουν συστηματικά είτε με νόμιμο είτε με παράνομο τρόπο;

OFFSHORE ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΙ

(από www.lawnet.gr)
ΟΙ OFFSHORE ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ

Εισαγωγικά πρέπει να επισημανθεί ότι στην ελληνική συναλλακτική πρακτική ο όρος «υπεράκτια εταιρία» έχει καθιερωθεί και αποτελεί την κατά το δυνατόν πιστή μετάφραση του όρου «offshore company». Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για την περιγραφή μιας εταιρίας, η οποία έχει έδρα σε έναν από τους λεγόμενους φορολογικούς παραδείσους, χωρίς κατά κανόνα οι μέτοχοί της ή το αντικείμενο της δραστηριότητάς της να σχετίζονται με οποιονδήποτε τρόπο με τον τόπο αυτό.
Α. Ιστορική δικαιολόγηση της εμφάνισης των offshore εταιριώνΟι υπεράκτιες εταιρίες εμφανίστηκαν αρχικά σε μικρά κράτη, όπως τα νησιά της Καραϊβικής, των οποίων η δυναμική οικονομική ανάπτυξη κατέστη αδύνατη λόγω της γεωπολιτικής θέσης τους, αλλά και των ειδικών ιστορικών συγκυριών. Τα κράτη αυτά επέλεξαν ήδη από τη δεκαετία του 1960, σοφά όπως αποδείχτηκε, να υποκαταστήσουν την έλλειψη ακόμη και βασικών υποδομών τους με νομοθετικές ρυθμίσεις και κανονιστικά πλαίσια, τα οποία παρείχαν επιχειρηματικές «διευκολύνσεις» και δημιουργούσαν ευνοϊκό περιβάλλον για την άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων.Έτσι, τα κράτη αυτά κατόρθωσαν να προσελκύουν όλο και περισσότερους αλλοδαπούς επιχειρηματίες, λειτουργώντας ως «φορολογικοί παράδεισοι» για την -τυπική έστω- εγκατάσταση των δραστηριοτήτων τους.Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με μία έρευνα του 1998 που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «The Guardian»(1) , πάνω 6 τρισεκατομμύρια δολάρια Η.Π.Α. ήταν επενδεδυμένα σε εξωχώρια οικονομικά κέντρα, ποσό μεγαλύτερο από το Α.Ε.Π. όλων των χωρών, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες!
Β. Η ελληνική πραγματικότητα
Στην ελληνική νομοθεσία οι «υπεράκτιες εταιρίες» μετονομάστηκαν σε «εξωχώριες εταιρίες» μετά από τη θέση σε ισχύ του νέου φορολογικού νόμου (Ν.3091/2002). Σύμφωνα με τη διατύπωση του νόμου, ως εξωχώρια «νοείται η εταιρία που έχει την έδρα της σε αλλοδαπή χώρα και με βάση τη νομοθεσία της οποίας δραστηριοποιείται αποκλειστικά σε άλλες χώρες και απολαμβάνει ιδιαίτερα ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης»(2) .Ο νόμος αυτός αποτελεί και την πρώτη ουσιαστική νομοθετική παρέμβαση, η οποία κρίθηκε πλέον απαραίτητη, καθώς το φαινόμενο της ραγδαίας εξάπλωσης των εξωχώριων εταιριών (ελληνικών επιχειρηματικών συμφερόντων) είχε λάβει στη χώρα μας εξωπραγματικές διαστάσεις. Οι Έλληνες επιχειρηματίες, επηρεασμένοι από τη διεθνή τάση για σύσταση εξωχώριων εταιριών, θεώρησαν ότι η offshore εταιρία αποτελεί επιβεβαίωση επιτυχημένης δραστηριότητας και συνακόλουθα σύμβολο προσωπικής και επιχειρηματικής προόδου. Σε αυτό συνέβαλε βέβαια και το «πέπλο μυστηρίου» που κάλυπτε τις εταιρίες μέχρι πρόσφατα, καθώς ο τρόπος σύστασής τους, ο πραγματικός τους σκοπός και οι κανόνες λειτουργίας τους ήταν αν όχι άγνωστοι, τουλάχιστον ασαφείς και απροσδιόριστοι. Παράλληλα, στην αντίληψη του μέσου συναλλασσόμενου οι δραστηριότητες των offshore εταιριών κινούνταν στο μεταίχμιο μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας.
Γ. Τα προνόμια των εξωχώριων εταιριώνΟι βασικοί λόγοι για τους οποίους προτιμάται μια εξωχώρια εταιρία έναντι μιας αντίστοιχης ελληνικής (Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε. ή Α.Ε.) είναι συνοπτικά οι ακόλουθοι:
1. Η ταχύτητα και η απλότητα της διαδικασίας σύστασής τουςΕνδεικτικά αναφέρεται ότι μία εξωχώρια εταιρία μπορεί να συσταθεί σε μία μόλις ημέρα (3), από έναν μοναδικό μέτοχο(4) , χωρίς καμία απολύτως προετοιμασία (συνεννοήσεις, διαπραγματεύσεις, ρύθμιση λεπτομερειών κλπ), αφού όλες οι λεπτομέρειες είναι δυνατόν να ρυθμιστούν εκ των υστέρων.Αντίθετα, μια ελληνική εταιρία (π.χ. ανώνυμη εταιρία) απαιτεί για τη σύστασή της τουλάχιστον μία ημερολογιακή εβδομάδα και επιπλέον την ανάμειξη δικηγόρου, συμβολαιογράφου, εποπτευουσών αρχών, καθώς και κάποια υποτυπώδη προηγούμενη συνεννόηση μεταξύ των δύο κατ’ ελάχιστον μετόχων για τον τρόπο λειτουργίας της υπό σύσταση εταιρίας.
2. Το χαμηλό κόστος σύστασης και λειτουργίας τουςΜια εξωχώρια εταιρία (π.χ. Λιβεριανή) μπορεί να συσταθεί μόλις με 738,50 δολάρια ΗΠΑ, ενώ δεν είναι απαραίτητη η ανάμειξη (και συνεπώς η αμοιβή) δικηγόρου, συμβολαιογράφου, ούτε η ανάληψη επιπλέον γραφειοκρατικού κόστους, όπως δημοσιεύσεις στο ΦΕΚ, εγγραφές στο οικείο επιμελητήριο κ.ο.κ.. Τα έξοδα λειτουργίας των εξωχώριων εταιριών κυμαίνονται μεταξύ 450 και 700 δολαρίων ΗΠΑ κατ’ έτος, ανάλογα με τη χώρα ίδρυσης.Αντίθετα, για τη σύσταση μιας ανώνυμης εταιρίας στην Ελλάδα απαιτούνται κατ’ ελάχιστο 70,οοο ευρώ (ελάχιστο καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο, φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου, τέλος υπέρ της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αμοιβή συμβολαιογράφου, υποχρεωτική παράσταση Δικηγόρου, δημοσιεύσεις στο ΦΕΚ, εγγραφή στο οικείο επιμελητήριο κλπ). Περαιτέρω, η διατήρηση μιας ανώνυμης εταιρίας στην Ελλάδα απαιτεί την απασχόληση νομικού και οικονομικού συμβούλου, λόγω των πολυάριθμων διατυπώσεων που επιβάλλει η ελληνική νομοθεσία.
3. Η δυνατότητα διατήρησης της ανωνυμίας του μετόχουΚατά τη σύσταση εξωχώριας εταιρίας είναι καθ’όλα νόμιμη και δυνατή η διατήρηση απόλυτης εχεμύθειας ως προς το πρόσωπο του/των πραγματικών μετόχων αυτής. Ειδικότερα, είτε δεν υπάρχει καν υποχρέωση γνωστοποίησης των πραγματικών μετόχων, είτε είναι δυνατή η γνωστοποίηση «ονομαστικών» μετόχων, οι οποίοι κατέχουν τις μετοχές για λογαριασμό άλλων.Αντίθετα, στην Ελλάδα η σύσταση οποιασδήποτε μορφής εταιρίας απαιτεί τη γνωστοποίηση των πραγματικών εταίρων/ μετόχων στις αρμόδιες αρχές.
4. Η παροχή άλλων σημαντικών οικονομικών κινήτρωνΗ δυνατότητα διατήρησης της ανωνυμίας του μετόχου οδηγούσε μέχρι πρόσφατα σε πληθώρα λύσεων προς αποφυγή πληρωμής φόρων. Για παράδειγμα, ήταν απολύτως δυνατή η αποφυγή του «πόθεν έσχες», τόσο σε περιπτώσεις απόκτησης περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας, όσο και σε περιπτώσεις εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Επιπλέον, ήταν δυνατή η πλήρης αποφυγή πληρωμής φόρου μεταβίβασης, κληρονομίας ή δωρεάς σε περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτων, αφού ο εκάστοτε κάτοχος των ανωνύμων μετοχών της εξωχώριας εταιρίας αποκτούσε αυτοδίκαια και την κυριότητα του ακινήτου (5) .Ακόμη, το γεγονός ότι δεν είναι δυνατή η εξακρίβωση του πραγματικού μετόχου μιας εξωχώριας εταιρίας αποτελεί ένα σοβαρό κίνητρο για προστασία των περιουσιακών στοιχείων αυτού από ενδεχόμενες μελλοντικές διεκδικήσεις κάθε μορφής πιστωτών.
Δ. Η φορολογική μεταρρύθμιση του Ν.3091/2002
Ενώ στο παρελθόν η σύσταση μιας υπεράκτιας / εξωχώριας εταιρίας αποτελούσε συνηθέστατη πρακτική για τους Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι είχαν σημαντική περιουσία και ήθελαν να αποφύγουν τη σκληρή φορολογική πολιτική της χώρας μας, ο νέος φορολογικός νόμος ήρθε να αλλάξει την εδραιωμένη αυτή κατάσταση. Επειδή η ανάλυση της φορολογικής αυτής μεταρρύθμισης εκφεύγει των σκοπών του παρόντος, αναφερόμαστε αποκλειστικά στα δύο βασικά σημεία στα οποία ο νέος νόμος επιφέρει καθοριστικές τροποποιήσεις, ακριβώς γιατί τα σημεία αυτά μέχρι σήμερα παρουσίαζαν το σημαντικότερο φορολογικό ενδιαφέρον:
1. Οποιεσδήποτε δαπάνες πραγματοποιούνται από επιχείρηση προς εξωχώριες εταιρίες δεν αναγνωρίζονται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα εισοδήματα αυτής (άρθρο 31 παρ. 14 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο παρ.9 του Ν.3091/2002).
2. Οι εξωχώριες εταιρίες που έχουν εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας επί ακινήτων που βρίσκονται στην Ελλάδα υπόκεινται σε ειδικό ετήσιο φόρο 3% (6)επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων(7) . Οι εταιρίες αυτές απαλλάσσονται από το φόρο, εφόσον υπάρχει σύμβαση διοικητικής συνδρομής για την καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής μεταξύ της Ελλάδας και της χώρας της έδρας τους(8) . Οι πρακτικές συνέπειες του παραπάνω νόμου κατέστησαν γρήγορα σαφείς. Από τη μια πλευρά μειώθηκαν σημαντικά τα πλεονεκτήματα της περίφημης «τριγωνικής» συναλλαγής, κατά την οποία η εξωχώρια εταιρία λειτουργούσε ως διαμεσολαβητής μεταξύ δύο νομικών προσώπων, δίνοντας τη δυνατότητα αφενός μεν να τιμολογούνται αγαθά σε χώρες με ευνοϊκές για το σκοπό αυτό ρυθμίσεις, αφετέρου δε να εξάγεται συνάλλαγμα προς τους φορολογικούς παραδείσους με τη μορφή δαπανών υπηρεσιών προς την εξωχώρια εταιρία. Κάτι τέτοιο πλέον είναι ιδιαίτερα δυσχερές, καθώς η ελληνική εταιρία -βάσει της προαναφερθείσας διάταξης- δεν μπορεί να εκπέσει τις σχετικές δαπάνες από τα ακαθάριστα έσοδά της.Από την άλλη πλευρά, το κόστος διατήρησης ακινήτου σε εξωχώρια εταιρία είναι πλέον πολύ υψηλό. Το ποσοστό 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου πρακτικά σημαίνει ότι σε 30 χρόνια ο πραγματικός κύριος του ακινήτου καταβάλλει το σύνολο της αντικειμενικής αξίας αυτού ως φόρο(9) ! Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, οι περισσότεροι φορολογούμενοι, κάνοντας χρήση των σχετικών μεταβατικών ρυθμίσεων του νόμου, προτίμησαν να προβούν σε «εικονικές» μεταβιβάσεις των ακινήτων από τις εξωχώριες εταιρίες προς τους πραγματικούς κυρίους αυτών (10).
Ε. Η νομολογία του Αρείου ΠάγουΤέλος, πρέπει να επισημανθεί η σημαντικότατη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου (2/2003), βάσει της οποίας δεν αναγνωρίζεται νομική προσωπικότητα στις offshore εταιρίες, όταν για τη σύστασή τους έχει ακολουθηθεί η διαδικασία σύστασης της καταστατικής τους έδρας και όχι αυτή της πραγματικής τους έδρας (πραγματική είναι η έδρα στην οποία ασκείται η διαχείριση της εταιρίας).Με άλλες δηλαδή λέξεις, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι οι εταιρίες που έχουν έδρα σε τρίτες χώρες και οι οποίες στην πραγματικότητα δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα είναι άκυρες, αν δεν έχει ακολουθηθεί για τη σύστασή τους η διαδικασία που προβλέπει το ελληνικό δίκαιο:«Αν συνεπώς διαπιστωθεί ότι η πραγματική έδρα της εταιρίας που φέρεται ως αλλοδαπή βρίσκεται στην Ελλάδα και δεν έχουν τηρηθεί οι διατυπώσεις ιδρύσεως (συστάσεως και δημοσιότητας) που επιτάσσει το ελληνικό δίκαιο για τον συγκεκριμένο εταιρικό τύπο, η εν λόγω εταιρία είναι άκυρη και θεωρείται ως “εν τοις πράγμασι” μόνο εταιρία.»Οι συνέπειες της παραπάνω απόφασης είναι προφανείς. Και το γεγονός ότι η απόφαση αυτή συμπίπτει χρονικά με την προσπάθεια των ελληνικών φορολογικών αρχών να περιορίσουν τη δράση των εξωχώριων εταιριών στην Ελλάδα μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί. Άλλωστε, οι αρμόδιοι δηλώνουν ευθέως ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής «δεν θα σταματήσει εδώ».Φαίνεται ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες θα πρέπει σύντομα να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις. Και θα πρέπει, φυσικά, να θεωρείται δεδομένο ότι οι «φορολογικοί παράδεισοι» δε θα δυσκολευτούν ιδιαίτερα να εφεύρουν τέτοιες λύσεις, αφού απ΄αυτές θα εξαρτηθεί εν πολλοίς η επιβίωσή τους.--------------------------------------(1) “Offshore Corporations - A Brief Introduction” Harvard Business Review 9-799-119.
(2) Άρθρο 31 παρ.1 εδ.στ’ του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 7 του Ν. 3091/2002.
(3) Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδων έτοιμες εταιρίες, οι λεγόμενες «shelf companies», οι σκοποί των οποίων είναι τόσο ευρέως διατυπωμένοι, ώστε να καλύπτουν τις περισσότερες επιχειρηματικές ανάγκες. Ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας δεν έχει παρά να επιλέξει ποια από αυτές θα χρησιμοποιήσει, ο δε φάκελος με την πλήρη σειρά των νομιμοποιητικών εγγράφων της εταιρίας μπορεί να αποσταλεί την ίδια κιόλας μέρα.
(4) Διευκρινίζεται ότι η δυνατότητα σύστασης εταιρίας με έναν μοναδικό μέτοχο δεν ισχύει για όλες τις χώρες που χαρακτηρίζονται ως φορολογικοί παράδεισοι.
(5) Αυτά ακριβώς τα φορολογικά κίνητρα επιχείρησε να αντιμετωπίσει ο Ν. 3192/2002, όπως αναλυτικά εκτίθεται παρακάτω.
(6) Στον ειδικό αυτό φόρο δεν υπόκεινται μόνο οι εξωχώριες εταιρίες, αλλά και οι ημεδαπές. Εντούτοις, οι τελευταίες απαλλάσσονται σε πολλές περιπτώσεις, τις οποίες απαριθμεί ο νέος νόμος και οι οποίες ουσιαστικά καλύπτουν πολύ μεγάλο τμήμα των ημεδαπών εταιριών.
(7) Σύμφωνα με το άρθρο 17 του ίδιου νόμου, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται υπόψη η αξία που έχουν τα ακίνητα κατά την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας.
(8) Σημειώνεται ενδεικτικά ότι τέτοια σύμβαση υφίσταται για παράδειγμα μεταξύ της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
(9) Διευκρινίζεται ότι στο σχετικό υπολογισμό δεν λαμβάνεται υπόψη το χρηματοοικονομικό κόστος για τα 30 αυτά χρόνια, κυρίως γιατί οι οικονομικές παράμετροι (ποσοστό αύξησης αντικειμενικής αξίας, discount rate κ.λ.π.) δεν μπορούν να προβλεφθούν και να υπολογιστούν με ασφάλεια.
(10) Σημειώνεται ότι οι μεταβατικές διατάξεις του επίμαχου νόμου θέσπισαν σημαντικά φορολογικά κίνητρα για την πραγματοποίηση των παραπάνω εικονικών μεταβιβάσεων, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα πραγματοποιούνταν μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία.