Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΕ ΣΕ ΛΕΣΧΗ

άλλοτε.......και τώρα......




Η λειτουργία της δημοτικής βιβλιοθήκης Κρανιδίου στο κτίριο "Θούθουλα" ξεκίνησε ουσιαστικά το έτος 2000 με πρωτοβουλία του τότε Δημάρχου Δημήτρη Καμιζή και με τη συμπαράσταση εθελοντριών κυριών από το Κρανίδι, που πλαισίωσαν και υποστήριξαν τη λειτουργία της μέχρι και το 2006. Το τελευταίο διάστημα είχε προσληφθεί και υπάλληλος βιβλιοθηκονόμος για την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία της.
Όλα αυτά τα χρόνια με το ενδιαφέρον των προέδρων και των μελών των διοικητικών της συμβουλίων, αρχικά με πρόεδρο τον Δήμαρχο Δημήτρη Καμιζή και στη συνέχεια με Πρόεδρο τον φιλόλογο καθηγητή Αντώνη Ζαραφωνίτη, η δημοτική βιβλιοθήκη παρέμενε ζωντανό κύτταρο της πνευματικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου ανοιχτή στο ευρύ κοινό, ανεξάρτητα από το μορφωτικό επίπεδο του καθένα, ανοιχτή στους μαθητές και τα σχολεία, με πλήθος εκδηλώσεων κυρίως σχετικά με παρουσιάσεις βιβλίων.
Η απήχηση από αυτή τη δραστηριότητα είχε σαν αποτέλεσμα να προσελκύσει το ενδιαφέρον κάποιων ανθρώπων οι οποίοι προσέφεραν με δωρεές σημαντικά βιβλία, αλλά και χρήματα για την επισκευή και την ανακαίνιση του κτιρίου και τον εκσυγχρονισμό της. Ο Δήμος Κρανιδίου επίσης κάθε χρόνο διέθετε οικονομικούς πόρους, που εγγράφονταν στον προϋπολογισμό της βιβλιοθήκης για την υποστήριξη της λειτουργίας της. Το πιο σημαντικό όμως από όλα κατά τη γνώμη μου, αλλά και τη γνώμη πολλών ανθρώπων είναι ότι αυτός ο ζεστός χώρος της Δημοτικής βιβλιοθήκης Κρανιδίου, έγινε κυριολεκτικά μία κυψέλη για δημιουργική απασχόληση και πνευματική αναζήτηση, ανοικτή σε οποιονδήποτε το επιθυμούσε, με πυρήνα την εθελοντική ομάδα γυναικών του Κρανιδίου.
Δυστυχώς μετά την αποχώρησή μας από τα δημοτικά πράγματα η δημοτική βιβλιοθήκη υπολειτουργεί, η εθελοντική προσφορά και παρόρμηση έλειψε, το ενδιαφέρον μαράθηκε , ώσπου,πρόσφατα, όπως διαβάσαμε στις εφημερίδες κατέληξε σε μία λέσχη ανάγνωσης.
Η δημοτική βιβλιοθήκη, τη λειτουργία της οποίας σημειοτέον εμείς πρώτοι ξεκινήσαμε, δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση από τη γενική αδιαφορία, αλλά και την ανεπάρκεια της σημερινής δημοτικής αρχής στο να καταφέρει να διαχειριστεί έστω το μεγάλο κεφάλαιο, που με πολύ αγώνα και κόπο δημιουργήσαμε στο τόπο μας. Πλησιάζει βέβαια ο καιρός όπου ο ίδιος ο λαός κρίνοντας και συγκρίνοντας θα αποκαταστήσει τα πράγματα στη φυσική τους συνέχεια.
Τάσος Λάμπρου
Δημοτικός Σύμβουλος




Σάββατο 25 Απριλίου 2009

"ΔΙΕΘΝΗ ΥΔΑΤΑ" της Λενέτας Στράνη








Πρόσφατα κυκλοφόρησε μια νέα πολύ αξιόλογη ποιητική συλλογή της Λενέτας Στράνη από τις εκδόσεις "στιγμή". Η Λενέτα Στράνη , συγγραφέας μέχρι τώρα κυρίως παιδικών παραμυθιών , θεατρικών έργων αλλά και επιμελήτρια εκδόσεων, είναι ιδιαίτερα γνωστή σε εμάς γιατί φρόντισε και επιμελήθηκε με πολλή αγάπη την έκδοση από το Δήμο Κρανιδίου του βιβλίου για τον ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΡΕΠΟΥΛΗ. Καλωσορίζουμε αυτή την πρώτη της ποιητική συλλογή για την οποία ήδη από τις πρώτες ημέρες της κυκλοφορίας της, έχουν γραφεί θριαμβικές κριτικές.
Αν οι ποιητές είναι θηρευτές λέξεων και κρυπτογράφοι κρυφών νοημάτων, τότε με την ποιητική αυτή συλλογή της "ΔΙΕΘΝΗ ΥΔΑΤΑ" , η Λενέτα Στράνη έστησε μια μεγάλη χρονο-γέφυρα που μας συνδέει με τους τελευταίους μας μεγάλους ποιητές, που μας φέρνει ξανά σε επαφή με την αυθεντική και γνήσια ποίηση.
Μέσα στη γενικότερη εικαστική και πνευματική ένδεια των τελευταίων χρόνων, είχαμε πολύ καιρό να αισθανθούμε λέξεις ελληνικές, να περιδιαβούμε ακτές, ποτάμια , ξέρες, να σταθούμε προσκυνητές σε δωμάτια και ξωκλήσια αγαπημένα, να απογειωθούμε από ονειροδρόμια.
Πάει καιρός που είχαμε να διαβούμε ανάμεσα σε Μυρσίνες, Μυρτιές, Νάρκισσους, Μαργαρίτες και Πυγολαμπίδες.
Πάει καιρός που είχαμε να βγούμε στα ανοιχτά και να αρμενίσουμε με τα ιστιοφόρα της αναζήτησης.




Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΚΥΡΙΕ ΣΦΥΡΗ

ΚΡΑΝΙΔΙ 06/04/2009


ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ
ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
ΔΗΜΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ

Προς Δήμαρχο κ. Δ. Σφυρή
Κοινοποίηση
-Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου κ. Π. Τόδωρη
- Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου
- Περιφέρεια Πελοποννήσου






Όπως γνωρίζετε την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2009 στην 5η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με ένατο θέμα ημερησίας διάταξης πήρατε απόφαση (κατά πλειοψηφία) να αναστείλετε την λειτουργία της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Κρανιδίου. Η τεχνική υπηρεσία του Δήμου μας λειτουργεί όπως προβλέπει ο εσωτερικός οργανισμός από το 2004 και με αντίστοιχη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου του 2007. Η απόφαση για αναστολή όπως μας είπατε τον Φεβρουάριο του 2009 συνδεόταν και με ένα αίτημα προς τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας να ορίσουν μηχανικούς για την υποστήριξη της εκτέλεσης έργων.
Είναι αναγκαίο να σας γνωστοποιήσουμε ότι έχουν περάσει δυο μήνες από αυτήν την συνεδρίαση και δεν έχει καθαρογραφεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν έχει μεταβιβαστεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου , ούτε έχει πάρει όπως είναι φυσικό έγκριση νομιμότητας και φυσικά δεν έχει κοινοποιηθεί στις Δημοτικές παρατάξεις όπως προβλέπει ο κώδικας Δήμων / Κοινοτήτων και ο κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.
Κύριε Δήμαρχε
Υπάρχουν αμείλικτα ερωτήματα για την πολιτική σας δράση και συμπεριφορά
1. Αυτή η καθυστέρηση οφείλεται σε αδυναμίες της Γραμματείας του Δημοτικού Συμβουλίου να καθαρογράψει την απόφαση είτε υπάρχει πολιτική και διοικητική σκοπιμότητα να μην προχωρήσει αυτή η απόφαση;
2. Έχουμε τεχνική υπηρεσία στον Δήμο ή δεν έχουμε , υπάρχουν στελέχη και προϊσταμένη που την επανδρώνουν ή όχι;
3. Πότε λέτε αλήθειες , τον Φεβρουάριο που ζητήσαμε την αναστολή της λειτουργίας της για να παραχωρήσουν γρήγορα τα έργα με την συμβολή των μηχανικών της ΤΥΔΚ Αργολίδας ή τον Απρίλιο που ακόμα και σήμερα δεν ενδιαφέρεστε να υπάρχει απόφαση η οποία θα σας εξασφαλίσει κατά την άποψή σας αυτόν τον στόχο;
4. Μήπως υπάρχει κάποιος άλλος λόγος και δεν μας έχετε ενημερώσει; Και εάν ναι ποιος είναι αυτός; Στην πολιτική χρειάζεται γενναιότητα και θάρρος για να παραδεχόμαστε τα λάθη μας;
5. Επίσης τον Φεβρουάριο σας είχαμε επισημάνει η αναστολή της λειτουργίας της τεχνικής υπηρεσίας σηματοδοτεί έλλειψη προγραμματισμού και διοικητικής ανικανότητας σήμερα, Απρίλιο του 2009 σας ερωτάμε επίσημα , τι σχέση έχει αυτή η απόφαση που δεν υλοποιείται με το επιχειρησιακό σχέδιο 2007-2010 και την ποιοτική αξιολόγηση του Δήμου από την Περιφέρεια Πελοποννήσου;
Επιτέλους όχι αλλά ψέματα , θέλουμε την αλήθεια και εάν σέβεστε το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και τους Δημότες μας όχι μόνο πρέπει αλλά και είσαστε υποχρεωμένος να μας ενημερώσετε επίσημα και να ζητήσετε συγνώμη για την πολιτική σας αδυναμία και διοικητική σας ανικανότητα.





Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Φλωρής Μανώλης Τσαμαδός Ιωάννης Μίζης Δημήτριος Λάμπρου Τάσος Μπάζος Παναγιώτης


Υ.Γ
Αυτονόητο είναι ότι ζητάμε αντίγραφο της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για μια ακόμη φορά , αναμένουμε τις εξηγήσεις σας.

Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΔΗΜΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ:10 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ




Κάθε φορά με την ευκαιρία των εορτών και γενικότερα των αργιών αναδεικνύεται η μεγάλη ανεπάρκεια του Δήμου Κρανιδίου και στον τομέα της καθαριότητας. Τις ημέρες αυτές που η περιοχή μας δέχεται σημαντικό αριθμό επισκεπτών και όπως είναι φυσικό αυξάνεται ο όγκος των απορριμμάτων η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου, αντί να πυκνώσει και να ενισχύσει την κίνηση των απορριμματοφόρων για τη συγκομιδή τους κάνει ακριβώς το αντίθετο. Τις ημέρες του Πάσχα οι κάδοι μέσα στο Κρανίδι ήταν ξεχειλισμένοι και γύρω τους συσσωρευμένα απορρίμματα αφού λόγω των αργιών έκανε να περάσει απορριμματοφόρο δύο και τρεις ημέρες! Τις εικόνες που είδαμε και που είδε όλος ο κόσμος και μάλιστα κατά την περιφορά του Επιταφίου, είχαμε πολλά χρόνια να αντικρύσουμε. Αυτό έγινε αντικείμενο συζητήσεων και αρνητικού σχολιασμού και από τους δημότες μας αλλά και από τους επισκέπτες. Και να φανταστεί κανείς ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή παρέλαβε μία πολύ καλά οργανωμένη Υπηρεσία καθαριότητας και με εγκατεστημένο εργολάβο, του οποίου τη σύμβαση έχει ανανεώσει και η ίδια.
Κατά τη διάρκεια των οκτώ χρόνων που η παράταξή μας φρόντιζε τα δημοτικά πράγματα, ακολουθώντας και τις κατευθύνσεις του Δημάρχου μας,οχι μόνον κάναμε καθημερινή περισυλλογή των απορριμμάτων ανεξάρτητα από το αν ήταν γιορτή, αργία ή καθημερινή μέρα, αλλά πολλές φορές εκτελούνταν διπλά και τριπλά δρομολόγια μέσα στην ίδια μέρα και από την ίδια περιοχή όταν ο όγκος των σκουπιδιών το επέβαλε. Η βασική κατεύθυνση σχετικά τα θέματα που αφορούσαν την καθαριότητα, ήταν αυτά να αντιμετωπίζονται με επιμονή και σχολαστικότητα διότι αυτό συσχετίζεται με τη δημόσια υγεία και με την πολιτισμένη εικόνα που πρέπει να έχει ένας σύγχρονος Δήμος, που ταυτόχρονα είναι και τουριστικός προορισμός και μάλιστα δύο ώρες από την Αθήνα.
Η ανεπάρκεια και η ανικανότητα της σημερινής Δημοτικής Αρχής σε όλους πλέον τους τομείς της δημοτικής δράσης είναι τόσο εμφανής, που έχει γίνει αντικείμενο καθημερινών συζητήσεων ακόμα και μεταξύ των εξαπατηθέντων ψηφοφόρων της παράταξης που διοικεί σήμερα το Δήμο.


Γιάννης Τσαμαδός
Δημοτικός Σύμβουλος
πρώην Αντιδήμαρχος καθαριότητας

Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Στην ΕΡΜΙΟΝΗ άλλοτε και τώρα

Πολύ ευχάριστη έκπληξη η έκδοση ενός νέου περιοδικού με την πρωτοβουλία σπουδαίων ανθρώπων από τη γειτονική μας Ερμιόνη. Τη σοβαρότητα και την ποιότητα του περιοδικού την εγγυώνται οι άνθρωποι που τα ονόματά τους απαρτίζουν τη συντακτική του επιτροπή, αλλά και τα ονόματα όλων των συντελεστών του περιοδικού. Ήδη έχει κυκλοφορήσει το πρώτο τεύχος με πολύ ενδιαφέρουσα θεματολογία και με ένα εισαγωγικό σημείωμα με επικεφαλίδα : Στο όνομα της αγάπης για τον τόπο μας. Αυτή και μόνον η επικεφαλίδα, που θυμίζει κάτι από όρκο, τα λέει όλα και μάλιστα όρκο στο όνομα της αγάπης, αγάπης για τον τόπο μας. Σχετικά με τους στόχους και τις φιλοδοξίες του περιοδικού συγκεκριμένα αναφέρεται "Είναι το περιοδικό μας, που έχει ως φιλοδοξία να προάγει τον πολιτισμό της πόλης και να τον κάνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής. Να ενισχύει τη σύγχρονη δημιουργία στις τέχνες και να οδηγήσει τα βήματα εκείνων που επιθυμούν στον "ατίμητο θησαυρό της γνώσης του παρελθόντος". Να στηρίξει την πολιτιστική κληρονομιά και να ταξιδέψει το όνειρο και το λογισμό σε ένα καλύτερο μέλλον". Τι όμορφα και τρυφερά που διαβάζονται όλα αυτά! Τα έχουμε ανάγκη. Εύχομαι καλή συνέχεια και πολλά μα πάρα πολλά συγχαρητήρια στους εμπνευστές και στους συντελεστές αυτής της έκδοσης.

Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

ΑΝΑΚΑΛΕΣΑΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΠΟΡΤΟΧΕΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΑΤΜ






Στις 31-3-2009 έλαβα μέσω fax την παρακείμενη πρόσκληση, υπογεγραμμένη από τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κο Νικόλαο Λούμη, δια της οποίας με προσκαλούσε να συμμετάσχω στη συνεδρίαση του Δ.Λ.Τ. στις 2-4-2009 με θέματα την ανάκληση των αποφάσεων που είχαν ληφθεί όταν εγώ ήμουν Δήμαρχος και Πρόεδρος του Δ.Λ.Τ. και έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις βάσει των οποίων έχουν εγκατασταθεί στη χερσαία ζώνη του λιμένος Πορτοχελίου μηχανήματα εξυπηρέτησης των δημοτών μας αλλά και των επισκεπτών γενικότερα για την ανάληψη χρημάτων (ΑΤΜ).


Όπως ήταν φυσικό με εξέπληξε το γεγονός και σκέφθηκα κατ΄ αρχήν μήπως είχε γίνει κάποιο λάθος στην αναγραφή των θεμάτων. Προσήλθα στη συνεδρίαση την ορισθείσα ημέρα και ώρα στο Δημοτικό Κατάστημα Πορτοχελίου όπου συνεδρίαζε το Δ.Σ. στο οποίο περευρισκόταν και ο Δήμαρχος κος Σφυρής. Όταν ζήτησα από τον Πρόεδρο το σκοπό της πρόσκλησής μου κατάλαβα ότι πράγματι υπήρχε εισήγηση για την ανάκληση των σχετικών αποφάσεων και δεν επρόκειτο περί λάθους με το αιτιολογικό μάλιστα ότι οι υπογεγραμμένες από εμένα συμβάσεις δεν αναφέρονταν σε μίσθωμα που έπρεπε κατά τη γνώμη τους να εισπράττει το Δ.Λ.Τ. για το χώρο και για κάποιες άλλες λεπτομέρειες των συμβάσεων που κατά τη γνώμη τους δεν έπρεπε να υπάρχουν.


Εξήγησα σε όλους τους παρισταμένους ότι εγώ ως Δήμαρχος και ως Πρόεδρος του Δ.Λ.Τ. είχα ζητήσει αρχικά από την Εθνική Τράπεζα, να εγκαταστήσει το ΑΤΜ μετά την κατάργηση κάποιας θυρίδας της Εθνικής Τράπεζας που λειτουργούσε στο Πορτοχέλι για 10 και πλέον χρόνια κατά τους θερινούς μήνες για την τραπεζική εξυπηρέτηση του κοινού. Ήταν άλλωστε η μόνη Τράπεζα που είχε τέτοια θυρίδα. Αυτό έγινε το καλοκαίρι του 2005 και κάτω από την ασφυκτική πίεση την οποίαν δεχόμουν από επαγγελματίες του Πορτοχελίου στην ακμή της τουριστικής κίνησης. Προσπάθησα να τους δώσω να καταλάβουν ότι ο Δήμος ήταν περισσότερο ενδιαφερόμενος για λογαριασμό των δημοτών του και των επισκεπτών του Πορτοχελίου περισσότερο ακόμα και από ό,τι οι ίδιες οι Τράπεζες. Τους είπα ότι είναι αδιανόητο για μένα αλλά και για κάθε λογικό άνθρωπο να φύγουν τα μηχανήματα αυτά και μάλιστα στην έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου. Το ενοίκιο άλλωστε που θα εισέπρατταν δεν θα υπερέβαινε τα 100 € το χρόνο!!! σύμφωνα με τις ισχύουσες τιμές των χώρων του Λιμενικού Ταμείου. Τους κάλεσα να μην προχωρήσουν σε μία τέτοια απόφαση προφασιζόμενοι γραφειοκρατικούς λόγους διότι αυτό θα ζημιώσει και θα βλάψει σοβαρά την τουριστική εικόνα του Πορτοχελίου και κατά συνέπεια τους επιχειρηματίες του Πορτοχελίου. Τους επεσήμανα επίσης την τραγελαφική αντίφαση να ξοδεύουμε χρήματα από την μιά για τη διαφήμιση του Πορτοχελίου, να καλούμε επισκέπτες στην περιοχή μας και να τους στερούμε από την άλλη τη δυνατότητα σύγχρονων και αυτονόητων εξυπηρετήσεων για μια τουριστική περιοχή.


Δυστυχώς μάταια, εξηγώντας τα παραπάνω, τους κάλεσα να μην προχωρήσουν σε μια τέτοια απόφαση, μάταια και τα παρευρισκόμενα μέλη της αντιπολίτευσης, κ.κ. Φλωρής και Λάμπρου τους ζήτησαν, όπως πληροφορήθηκα αργότερα, το ίδιο προτείνοντας μάλιστα τη διόρθωση και την αναθεώρηση των συμβάσεων εάν γραφειοκρατικά αυτό ήταν απαραίτητο και όχι την ανάκλησή τους. Προχώρησαν κατά πλειοψηφία στις ανακλήσεις στην έναρξη της τουριστικής περιόδου! Τα σχόλια από εμένα τουλάχιστον περιττεύουν.

Κυριακή 5 Απριλίου 2009

ΑΝΑΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Καταπληκτική παράσταση!


Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η πρεμιέρα του θεατρικού έργου "Μιας πεντάρας νειάτα" που παρουσιάστηκε από την αναγενημμένη καθόλα θεατρική ομάδα Ερμιονίδας χθες βράδυ στην αίθουσα τελετών του Ενιαίου Λυκείου Κρανιδίου.


Μετά από δεκαεφτά ολόκληρα χρόνια ενεργοποιήθηκε ξανά με πρωτοβουλία των παλαιών μελών της και εμπλουτίστηκε από νέα μέλη. Καλοδουλεμένη παράσταση σε ένα πολύ δύσκολο έργο μας άφησε όλους κυριολεκτικά κατάπληκτους από κάθε πλευρά. Λιτή αλλά προσεγμένη σκηνοθεσία που ανταποκρινόταν πλήρως στις ανάγκες του έργου, πετυχημένη διανομή ρόλων, άψογη ερμηνεία επαγγελματική θα μπορούσε να πει κανείς από όλους τους ηθοποιούς. Η αίθουσα κατάμεστη και με ορθίους ακόμα θεατές που παρακολούθησαν όλες τις εικόνες του έργου με προσοχή και θαυμασμό και καταχειροκρότησαν όλους τους συντελεστές του έργου.

Συγχαρητήρια και πολλά μπράβο σε όλους. Ιδιαίτερα στην κυρία Λένα Παπαδοπούλου συντονίστρια και στον κύριο Δημήτρη Σίδερη διυεθυντή της ομάδας.


Κατά τη γνώμη μου η αναγέννηση της Θεατρικής Ομάδας Ερμιονίδας και η παρουσίαση αυτού του έργου με τόση επιτυχία αποτελεί το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός των τελευταίων δύο χρόνων και ήρθε στην κατάλληλη στιγμή για να θερμάνει την κοινωνία μας μέσα στην πολιτιστική ένδεια που ζούμε τελευταία στον τόπο μας.

Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

-Ο Παπα-Θέμης είπε:
Δημοσιεύω την πρόταση του κου Δημήτρη Καμιζή για την εφαρμογή της ανακύκλωσης σε όλο το Δήμο Κρανιδίου, με σκοπό να την σχολιάσω!!!
Δημήτρης Καμιζής είπε...
Σε συνέχεια του προβληματισμού και του διαλόγου που ξεκίνησε με την Ημερίδα για την διαχείριση των απορριμμάτων και το συμπέρασμα οτι Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ είναι απαραίτητη προυπόθεση και κλειδί στην ολη υπόθεση,σκέφθηκα την επέκταση του " μοντέλου διαχείρησης της Κοιλάδας" σε ολόκληρη την έκταση του Δήμου Κρανιδίου και γιατί οχι και του Δήμου Ερμιόνης. Για την επέκταση της εφαρμογής αυτού του μοντέλου ανακύκλωσης προτείνω τα εξής : 1.Δημιουργία πενταμελούς Συντονιστικής Επιτροπής από εθελοντες με πρωτοβουλία της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ.Πιστεύω οτι η συμμετοχή σου Παππα-Θέμη είναι απαραίτητη και λόγω της εμπειρίας σου και λόγω του κύρους που διαθέτεις. 2.Με πρωτοβουλία αυτής της επιτροπής να ξεκινήσει ευρεία ενημέρωση πληθυσμού και φορέων της Ερμιονίδας με θέμα την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ. 3.Να εξευρεθεί μεγάλος κλειστός και ελεγχόμενος χώρος για την συγκέντρωση των ανακτηθέντων απο την διαλλογή στο σπίτι η στον χώρο εργασίας υλικών. Ξεχωριστά χαρτί, γυαλί, μέταλλο. Σαν τέτοιο χώρο μετά από συννενόηση με την Αγροτική Τράπεζα και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κρανιδιου, προτείνω τις αποθήκες της Αγροτικής Τράπεζας στη θέση Μυλίνδρα.
26 Μάρτιος 2009 11:20 πμ

Από την αρχή ξεκαθαρίζω προς όλους ότι δεν είμαι ειδικός επί των θεμάτων ανακύκλωσης. Λίγα πράγματα γνωρίζω και αυτά μέσα από το διαδίκτυο. Δεν θέλω να κάνω τον δάσκαλο, απλά θα καταθέσω την μικρή εμπειρία μου από την εφαρμογή του προγράμματος στην Κοιλάδα. Δεν ξέρω πως δουλεύουν άλλα προγράμματα. Δεν ξέρω αν αυτό το πρόγραμμα (της Κοιλάδας) είναι το ποιο αποδοτικό. Δεν ξέρω αν είναι το καλύτερο η το χειρότερο, εξηγούμαστε για να μη παρεξηγούμαστε. Δεν ξέρω αν κάποιος αρμόδιος φορέας (π.χ. ο Δήμος) έχει κάνει μελέτες πάνω στο θέμα για να εξακριβώσει την βιωσιμότητα του προγράμματος.
Ένα έχω να καταθέσω με πάσα ειλικρίνεια σε όλους. Το πρόγραμμα ανακύκλωσης της Κοιλάδας έχει αποτελέσματα και αυτό είναι φανερό σε όλους.
Στο πρώτο σκέλος της υπ. αριθμόν 1 τοποθέτησης του κου Καμιζή έχω να πω το εξής:
Δεν πιστεύω ότι είναι μόνο δουλειά της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ. Πιστεύω ότι πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία αυτή ο Δήμος Κρανιδίου ως συντονιστικός φορέας και όλοι οι υπόλοιποι να συμβάλουμε ενεργά στο έργο αυτό.
Στην υπ. αριθμόν 2 τοποθέτηση του κου Καμιζή έχω να συμπληρώσω:
Ναι πράγματι σε αυτό τον τομέα της ενημέρωσης μπορούμε να συμβάλουμε όλοι. Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ η Αρχιερατική Επιτροπεία Κρανιδίου, τα σχολεία και οι διάφοροι φορείς του τόπου. Καταθέτω την πεποίθηση μου ότι ο πληθυσμός είναι κατά ένα μεγάλο ποσοστό έτοιμος. Εθελοντές υπάρχουν αρκεί να βρεθεί κάποιος να τους οργανώσεις. Εσείς κε Καμιζή το γνωρίζεται καλά αυτό!!!
Τώρα θα προσπαθήσω να «στήσω» το όλο πρόγραμμα όπως εγώ το φαντάζομαι σύμφωνα και με το πρότυπο της Κοιλάδας.
(Εκτός Κρανιδίου, θα το δούμε ξεχωριστά)
Το πρόγραμμα θα δουλέψει καλύτερα σε τοπικό επίπεδο. Δηλαδή, οι τοπικές κοινωνίες να το δουν σαν έργο δικό τους.
Ένας γενικός συντονιστής ο οποίος θα συντονίζει όλο το πρόγραμμα ( σε όλο το Δήμο Κρανιδίου)
Συντονιστικές επιτροπές εθελοντών ανά τοπικό διαμέρισμα. (Δίδυμα, Κοιλάδα, Πορτοχέλι, Φούρνοι κ.λπ. ακόμα και οι παραθεριστικοί οικισμοί μπορούν να συμμετέχουν). Κάθε τοπικό διαμέρισμα θα έχει ένα συντονιστή , έναν οδηγό και έναν εργάτη, ενήλικες. Δύο ομάδες από πέντε μέχρι δέκα παιδιών δημοτικού και γυμνασίου.
Χώρος διαλογής και αποθήκευσης εντος του τοπικού διαμερίσματος. Για να είναι εμφανείς η πρόοδος του προγράμματος σε όλους τους πολίτες.
Αγορά κάδων με χορηγίες επαγγελματιών της κάθε τοπικής κοινωνίας και τοποθέτηση τους σε εμφανή σημεία.
Ένα αυτοκίνητο με καρότσα για την μεταφορά των κάδων στο χώρο αποθήκευσης των υλικών μια ή δύο φορές την εβδομάδα.
Διαλογή και πακετάρισμα στο χώρο αποθήκευσης.
Τέλος, ενημέρωση και υπενθύμιση ανά τακτά χρονικά διαστήματα των πολιτών των τοπικών διαμερισμάτων (η μέσο της Εκκλησίας ή μέσο του Σχολείου) με αφίσες και ενημερωτικά φυλλάδια, για το πρόγραμμα της ανακύκλωσης, μέχρι αυτό να συνειδητοποιηθεί από όλους τους πολίτες.
Αυτά εν ολίγης για το μοντέλο ανακύκλωσης που προτείνουμε. Την ανακύκλωση στο Κρανίδι θα την δούμε σε άλλη ανάρτηση λόγω της ιδιάζουσας μορφής του.


Ευχαριστώ τον Παππα Θέμη για την απαντησή του και για τις προτάσεις του.Ασφαλώς ούτε οι δικές ούτε οι δικές του αποτελούν θέσφατα που δεν επιδέχονται τροποποιήσεις συμπληρώσεις και βελτιώσεις.Είναι αφορμές για ένα γόνιμο διάλογο που πρέπει να καταλήξει σε δράση. Σε προηγούμενη ανάρτηση έχω εκφράσει με σαφήνεια τα κατά την γνώμη μου όρια της δράσης και της ευθύνης του δημότη-πολίτη απο τη μια και του Δήμου απο την άλλη στο θέμα της διαχείρησης τών απορριμμάτων. Προέχει πλέον ο συντονισμός για την ανάληψη πρωτοβουλιών.