Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Μέσα στα πλαίσια των προγραμματικών θεματικών διαβουλεύσεων που έχουμε εξαγγείλει πραγματοποιήσαμε χθες την πρώτη συνάντηση και συζήτηση για την διαχείριση των απορριμάτων Ευχαριστώ θερμά όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας.
Τόσο η συμμετοχή όσο και η ποιότητα της όλης διαδικασίας ξεπέρασαν κατά πολύ τις προσδοκίες μας. Καλεσμένος μας ήταν ο κ. Βασίλης Γιόκαρης Φυσικός Μηχανικός με γνώσεις και εμπειρίες σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, ανακύκλωσης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Μετά την σύντομη εισήγησή μου που περιελάμβανε περιληπτική αναφορά στην ιστορία του θέματος στην περιοχή μας και στην παρούσα κατάσταση, ο κ. Γιόκαρης έκανε την δική του εισήγηση με αναφορές και αντίστοιχη προβολή εικόνων σε μεθόδους αδρανοποίησης των απορριμμάτων στην Γερμανία. Με λιτό ,κατανοητό τρόπο αλλά και γλαφυρό λόγο κατάφερε να δώσει τον προσανατολισμό και το στίγμα μιας σύγχρονης και ταυτόχρονα οικονομικής αντιμετώπισης αυτού του μεγάλου προβλήματος της διαχείρισης των απορριμάτων.
Τοποθετήθηκε επίσης με σύντομη και περιεκτική ομιλία του ο Πρόεδρος της ΠΑΠΟΕΡ κ. Στέλιος Σταματάκης καθώς και οι περισσότεροι από τους παρευρισκομένους που συμμετείχαν. Αξιοσημείωτο είναι ότι παραβρέθηκαν άνθρωποι - ενεργοί δημότες από όλες τις κομματικές παρατάξεις και αποχρώσεις.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
1. Η ανακύκλωση είναι ο πρώτος και ο βασικός κρίκος στην διαχείριση των απορριμμάτων

2. Οι Δήμοι της επαρχίας μας πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην προμήθεια και τοποθέτηση ειδικών κάδων ώστε ο διαχωρισμός των υλικών να ξεκινάει από την πηγή δηλαδή από το σπίτι.

3. Οι Δήμοι σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς της περιοχής μας και με την συμμετοχή της ΠΑΠΟΕΡ αλλά και της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης να ξεκινήσουν σε ενημερωτική καμπάνια για την αναγκαιότητα και χρησιμότητα της ανακύκλωσης.

4. Τα ανακυκλώσιμα υλικά να μεταφέρονται με ευθύνη των Δήμων σε κέντρα διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών (ΚΔΑΥ). Στην Πελοπόννησο λειτουργεί ήδη ένα στην Μεσσηνία ενώ πρόκειται αυτές τις μέρες να ξεκινήσει η λειτουργία ενός ιδιωτικού ΚΔΑΥ στην Αρκαδία.

5. Ο όγκος των οργανικών υλικών πρέπει να κατευθύνεται σε χώρους αδρανοποίησης με σκοπό την παραγωγή λιπασμάτων.

6. Ο ήδη εγκατεστημένος δεματοποίητης πάνω από τα Δίδυμα, που έχει προοριστεί για την δεματοποίηση σύμμεικτων απορριμμάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για την συσκευασία ανακυκλώσιμων υλικών και όχι σύμμεικτων απορριμάτων. Δεματοποίηση ανόργανων υλικών μαζί με οργανικά και η αποθήκευση τους, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.

7. Η ΠΑΠΟΕΡ εξουσιοδοτήθηκε να αναλάβει πρωτοβουλίες για την άσκηση πιέσεων και την διενέργεια διαβημάτων προς το Δήμο Κρανιδίου ώστε να εφαρμόσει άμεσα την ανακύκλωση. Ο Δήμος Ερμιόνης ήδη, πρόσφατα έχει λάβει τέτοια απόφαση.

8. Η ΠΑΠΟΕΡ επίσης εξουσιοδοτήθηκε σε συνεργασία με άλλους φορείς και ενεργούς πολίτες να αναλάβει πρωτοβουλίες για εθελοντική δράση σε σχέση με την εφαρμογή της ανακύκλωσης.

Τέλος η παράταξή μας δεσμεύτηκε για την εφαρμογή και υλοποίηση των παραπάνω κατευθύνσεων , εάν μετά τις ερχόμενες Δημοτικές εκλογές της ανατεθεί από τους δημότες η δημοτική διαχείριση. Δεσμεύεται επίσης και ως αντιπολίτευση μέχρι τότε ,να συμπράξει σε εθελοντικές πρωτοβουλίες και δράσεις με όποιες κοινωνικές δυνάμεις και φορείς προωθούν έμπρακτα την υλοποίηση προγραμμάτων ανακύκλωσης και διαχείρισης των απορριμμάτων ,σύμφωνα με τις παραπάνω κατευθύνσεις
Θεωρούμε αναγκαία και απαραίτητη τη συμμετοχή των δημοτών μας ,τόσο στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων όσο και στις διαδικασίες εφαρμογής τους.
Όπως άλλωστε τόνισα και στη χθεσινή διαδικασία ,για την παράταξή μας η περίοδος της αντιπολιτευτικής δράσης που ασκήσαμε μέσα και έξω από το δήμο τρία χρόνια τώρα , έχει λήξει. Η σημερινή διοίκηση του δήμου δυστυχώς δεν αξιοποίησε, και αυτό σε ζημία του τόπου καθώς πιστεύουμε, την κριτική μας αλλά πάντοτε δημιουργική αντιπολιτευτική μας παρέμβαση και δράση. Η όποια δράση άλλωστε εκδηλωθεί πλέον από την Δημοτική Αρχή, θα είναι σε έργα βιτρίνας προεκλογικού καθαρά χαρακτήρα και πέραν αυτού δεν επιδέχεται καμιά κριτική. Η περίοδος, μέχρι τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές προσφέρεται λοιπόν για σοβαρή προετοιμασία και προγραμματισμό ,με την συμμετοχή των δημοτών ,ώστε στη νέα δημοτική διαχείριση 2011 - 2014 να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος και να επαναφέρουμε το Δήμο σε τροχιά δημιουργίας και προόδου.

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΘΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΤΠΥ ΔΗΜΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ

Την διαβεβαίωση ότι το έργο της αποχέτευσης του Δήμου Κρανιδίου, που ως γνωστόν για "αγνώστους" επίσημα μέχρι σήμερα λόγους έχει διακοπεί, είναι στις πρώτες προτεραιότητες του καθώς επίσης και ότι ήδη ο ίδιος καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να συνεχισθεί και να ολοκληρωθεί τελικά αυτό το έργο, μου έδωσε σήμερα ο νέος Γενικός Γραμματέας κ Φώτης Χατζημιχάλης. Τον κ Φώτη Χατζημιχάλη επισκέφθηκα σήμερα μετά απο προγραμματισμένο ραντεβού που είχα ζητήσει ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης που αποτελεί την μείζονα αντιπολίτευση στον Δήμο Κρανιδίου σήμερα και η οποία ως συμπολίτευση το 2006 είχε εντάξει αυτό το έργο στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Συνοχής και είχε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του με το ποσό των 11035000 ευρώ. Παρά το γεγονός ότι ο νέος Γ.Γ. βρίσκεται στην νέα του θέση λίγες μόνον ημέρες ,έδειξε απόλυτα ενημερωμένος για το όλο θέμα και αποφασισμένος να επαναφέρει το έργο σε τροχιά υλοποίησης.
Υ.Γ. Σας υπενθυμίζω φίλοι αναγνώστες ότι αύριο 20 Ιαν 2010 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση-συζήτηση που έχουμε προγραμματίσει με θέμα την διαχείριση των απορριμάτων,στο Κρανίδι στο "Νέο Κέντρο" και στην οποία συνάντηση παρακαλείσθε να παρευρεθείτε .

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Απο ΠΑΠΥΡΟΣ LAROUSSE
Τοπική αυτοδιοίκηση.
Αυτοδιοίκηση «κατά τό­πον» ή τοπική υπάρχει όταν ο κύκλος των αυτο­διοικούμενων υποθέσεων συνδέεται με ορισμένον εδαφικό χώρο, π.χ. δήμοι, κοινότητες, και όταν οι τοπικές αυτές υποθέσεις διεξάγονται από όργανα που εκλέγονται από τους πολίτες οι οποίοι συν­δέονται με την εδαφική περιοχή του αυτοδιοικού­μενου νομικού προσώπου, δηλαδή τους δημότες. Με άλλα λόγια, η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι παρά η διοίκηση των τοπικών υποθέσεων ορισμέ­νης εδαφικής περιοχής εκ μέρους οργάνων που εκλέγονται ελεύθερα από τους πολίτες της περιο­χής αυτής. Τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης εισήγαγε η βαβαρική αντιβασιλεία με το Β.Δ. της 27-12-1833, που συνέστησε τους δήμους ως δημό­σια νομικά πρόσωπα με τοπική αρμοδιότητα, τα όργανα των οποίων αναδεικνύονταν από τους δη­μότες. Πρώτη, σχετικά, συνταγματική καθιέρωση έγινε στο Σύνταγμα του 1864. Ακολούθησε ο νόμος ΔΝΖ/ 1912, που εισήγαγε και την κοινότητα, παράλ­ληλα με τον δήμο, ως τύπο ΟΤΑ πρώτου βαθμού.
Σ.Α. ΠΑΠΠΑΣ [Π]
Με το ΝΔ 2888/1954 θεσπίστηκε νέος Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας που ρύθμισε τα της τοπι­κής αυτοδιοίκησης τις επόμενες δεκαετίες και ο οποίος τροποποιήθηκε το 1975 και κωδικοποιή­θηκε με το ΠΔ 933/1975. Βασική ήταν η διάταξη του άρθρου 102 του Συντάγματος του 1975, σύμ­φωνα με την οποία κατοχυρώθηκε μεταξύ άλλων η αρμοδιότητα των δήμων και των κοινοτήτων σε όλες τις τοπικές υποθέσεις και ορίστηκαν ως πρώτη βαθμίδα της τοπικής αυτοδιοίκησης οι δήμοι και οι κοινότητες.
Με τον νόμο 1235/1982 αναβαθμίστηκε ο θε­σμός των νομαρχιακών συμβουλίων και με τον νόμο 1622/1986 και το προεδρικό διάταγμα 51/1987 η επικράτεια χωρίστηκε σε 13 περιφέρειες. Με τον νόμο 1878/1990 και στη συνέχεια με το νόμο 2218/1994 οι αρμοδιότητες της παλιάς νο­μαρχίας μεταβιβάζονταν στην αιρετή πλέον Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και στα όργανα της: τον νομάρχη, το Νομαρχιακό Συμβούλιο και τις Νο­μαρχιακές Επιτροπές. Το 1997 ψηφίστηκε ο νόμος 2539/1997, γνωστότερος ως Πρόγραμμα «Ιωάννης Καποδίστριας», που επανακαθόρισε τους πρωτο­βάθμιους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης με πληθυσμιακά και χωροταξικά κριτήρια. Με το πρό­γραμμα «Καποδίστρια» και τις μεταγενέστερες ελάσσονες τροποποιήσεις του συστάθηκαν 901 δήμοι και 130 κοινότητες, από τους 369 δήμους και τις 5.554 κοινότητες της απογραφής του 1991. Οι 748 από τους καποδιστριακούς δήμους προήλθαν από τη συνένωση δήμων και κοινοτήτων, δυο κοι­νότητες αναγνωρίστηκαν ως δήμοι και σε 151 δή­μους δεν σημειώθηκε καμιά αλλαγή. Όσον αφορά τις κοινότητες, οι 108 παρέμειναν αμετάβλητες και 22 προέκυψαν από συνένωση άλλων κοινοτήτων.
Με το αναθεωρημένο Σύνταγμα του 2001 κατο­χυρώθηκαν πλέον συνταγματικά δύο βαθμοί αυτο­διοίκησης αντί του ενός, χωρίς να αναφέρονται ρητά ούτε οι δήμοι και οι κοινότητες για τους ΟΤΑ του πρώτου βαθμού, αλλά ούτε και η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση για τους ΟΤΑ δεύτερου βαθμού. Η κατοχύρωση αυτή είναι περιοριστική, καθώς ο κοι­νός νομοθέτης δεν έχει πλέον την δυνατότητα να προσθέσει επιπλέον βαθμό, με αποτέλεσμα να αποκλείεται πλέον κάθε προοπτική μελλοντικής καθιέρωσης της τριτοβάθμιας αυτοδιοίκησης.

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ "ΕΡΜΙΟΝΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ"

Σήμερα το μεσημέρι της 17ης Ιανουαρίου 2010 ,σε αίθουσα του Σταδίου Καραϊσκάκη πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του "ΕΡΜΙΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ" παρουσία πλήθους μελών και φίλων του Συνδέσμου. Είχε προηγηθεί Θ. Λειτουργία και Αρτοκλασία στο Ναό της Αγίας Αικατερίνης Πειραιά.
Μετά της ευχές του Παπα-Γιάννη Σαρρή και την μεστή σε περιεχόμενο ομιλία του προέδρου του Συνδέσμου κ. Γιάννη Σπετσιώτη, έγινε βράβευση των μαθητών που εισήχθησαν στα Α.Ε.Ι. και Α.Τ.Ε.Ι. κατά τη φετεινή χρονιά, παιδιών μελών του συνδέσμου. Τα βραβεία προσέφερε η κυρία Μαρία Κατσίνα-Στρίγκου στη μνήμη του συζύγου της. Στη συνέχεια ο πρόεδρος κ Σπετσιώτης έκοψε την πίτα που περιείχε τρία φλουριά για ισάριθμους τυχερούς.




Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΑΛΛΟ ΓΑΛΑΞΙΑ.....

Πολύ σωσιά ο φίλος Μάκης Κατσαϊτης απο το γειτονικό ιστολόγιο προτείνει να πάρουν θέση οι δημοτικές παρατάξεις πάνω στο σχέδιο "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ¨για την νεα διοικητική μεταρρύθμιση που εξήγγειλε η Κυβέρνηση. Εμείς ήδη έχουμε ξεκινήσει απο την πρώτη στιγμή της επίσημης εξαγγελίας με αναφορές και στην ισιορία του θέματος και στις δικές μας διαχρονικές παρεμβάσεις και θέσεις.
Θεώρησα λοιπόν σκόπιμο και αναγκαίο, στη σημερινή ανάρτηση να υπενθυμίσω τις θέσεις μου πάνω στο ίδιο θέμα όταν πρίν απο 13 χρόνια, είχα αποστείλει ανοικτή δημόσια επιστολή στα μέλη της Κ.Ε του ΠΑ.ΣΟ.Κ. η οποία τότε συνεδρίασε στο Ναύπλιο για να λάβει αποφάσεις τότε πάνω στο σχέδιο ¨ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ¨
Δεν είμαι θε θέση να γνωρίζω κατά πόσο η παρέμβαση μου αυτή και ασφαλώς πολλών άλλων ανθρώπων που είχαν το θάρρος να διατυπώσουν ανοικτά και δημόσια τις απόψεις τους, αυτές ελήφθησαν υπ όψιν, εγώ πάντως το κάνω και σε αυτή την περίσταση γιατί το θεωρώ ηθική και πολιτική μου υποχρέωση και παρά την γνώση ότι οι διαστρεβλωτές και οι παραχαράκτες πάντα καιροφυλακτούν και οτι οι σιωπούντες είναι συνήθως οι περισσότερο <κερδισμένοι>.
Σ αυτή την επιβεβλημμένη μικρή ιστορική αναδρομή θα αναφερθώ στά επόμενα και στο πώς έμπρακτα υπηρέτησα αυτές τις θέσεις και αρχές μου σαν δήμαρχος του Καποδιστριακου δήμου Κρανιδίου.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 1997




Μια ανοιχτή επιστολή του Δημήτρη Καμιζή στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.


ΟΧΙ στην κατάργηση του θεσμού των Κοινοτήτων




Θεωρώ λοιπόν υποχρέωση μου σαν πολίτης και σαν άνθρωπος που υπηρέτησα στο παρελθόν το θεσμό του αιρετού Νομαρχιακού Συμβουλίου να απευθύνω στα αξιότιμα μέλη της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ τα παρακάτω:
1) Από τις μέχρι τώρα συζητήσεις και εξαγγελίες έχει διαφανεί ότι με την αναγγελθείσα διαδικασία συνένωσης ουσιαστικά καταργούνται οι Κοινότητες. τα Βασικά δηλαδή κύτταρα της ΤΑ.Αυτή είναι η πραγματικότητα . ότι καταργούνται δηλαδή . οτιδήποτε άλλο λέγεται είναι για τον λεκτικό εξωραϊσμό της πρότασης
2) Οι Κοινότητες πέρα από την μικρότερη Βασική διοικηπκή μονάδα της ΤΑ. είναι συγχρόνως και θεσμός λαϊκής έκφρασης συμμετοχής και δημοκρστίας.Νομίζω ότ μια ματιά και μια φευγαλέα αναδρομή στις μέχρι σήμερα διακηρυγμένες θέσεις όλων των οργάνων του ΠΑΣΟΚ θα ήταν σκόπιμη και χρήσιμη για όσους πρόκειται να λάβουν σχετικές αποφάσεις.
3) Επανειλημμένα έχει διακηρυχθεί στο παρελθόν επίσης όπ η ΤΑ. αποτελούσε ένα από τα τρία βάθρα της Δημοκρατίας μαζί με το Κοιοβούλιο και τον Συνδικαλισμό.Τον τελευταίο καιρό αυτή η θέση έχει παύσει να διακηρύσσεται και να ακούγεται και ελπίζω αυτό να μην αποτελεί υποτίμηση αυτού του ρόλου της ΤΑ
4) 0 θεσμός της Κοινότητας αποτέλεσε και αποτελεί έναν γνήσιο λαϊκό - πολιτικό θεσμό που που έχει πρόσφερει πολλά στην Πατρίδα μας , στην Οικονομία . στον Πολιτισμό αλλά και στην Αμυνα.Ενας θεσμός που πρόσφερε και πρόσφερει μέσα απ'την λαϊκή συμμετοχή την δυνατότητα στον πολίτη να αποφασίζει με τρόπο δημοκρατικό και άμεσο για ζητήματα που αφορούν στην ποιότητα της ζωής του στο χώρο που ζει , εργάζεται και ψυχαγωγείται.
5) Οι πολλές μικρές Κοινότητες αντίστοιχες μετά χώρια μας παυ υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα δεν είναι κατά την γνώμη μου κανένα κακό όπως έντεχνα επιχειρείται να εμφανιστεί, αλλά είναι η αντιστοίχηση των ανθρώπων και της κοινωνικής τους ζωής πρός το πολύμορφο , πολύχρωμο και γεμάτο ιδιαιτερότητες φυσικό περιβάλλον αυτού του πανέμορφου και ευλογημένου τόπου μας.Η ποικιλομορφία, η ποικιλία και το διαφορετικό στη ζωή και στο περιβάλλον δεν είναι κακό, αλλά θεία Πρόνοια που εξασφάλιζει την ομορφιά στη φύση και στη ζωή.
6) Η διαρκής επίκληση του τι συμβαίνει στην Ευρώπη και στις άλλες χώρες της Ενωσης δεν μπορεί να αποτελεί πάντοτε επιχείρημα γα να καταργήσουμε. και εμείς ότι θετικό μέχρι σήμερα έχουμε κληρονόμησει από την Ιστορία και τον Πολιτισμό μας.Επί τέλους άς μοιάσουν και αυτοί σε κάτι με μας . δεν είναι ανάγκη πάντοτε εμείς να ακολουθούμε. Και σε αυτό το σημείο όμως υπάρχουν παραδείγματα αποτυχίας της συνένωσης και σε χώρες της Ευρώπης.
7)Το δήθεν επιχείρημα της μείωσης των λειτουργικών δαπανών με την συνένωση δεν ευσταθεί . αφού καμιά απόλυση κοινοτικών υπαλλήλων, όπως λέγεται, δεν πρόκειται να γίνει αλλά ούτε υπάρχει και κανένα εμπόδιο για σύγχρονη μηχανοργάνωση στις Κοινότητες όπως υπάρχουν σήμερα.
8) Το επτχείρημα ότι με την συνένωση θα διευκολυνθεί ο σχεδιασμός και η εκτέλεση μεγαλύτερων έργων επίσης δεν ευσταθεί διότι αυτό θα μπορούσε να γίνει άριστα μέσα από τους Αναπτυξιακούς Συνδέσμους που λειτούργησαν στο παρελθόν και που το ισχύον Σύνταγμα μας άλλωστε προβλέπει γι'αυτό το σκοπό.Η ιστορική εμπειρία άλλωστε, μας δείχνει ότι για να λειτουργήσουν όποιοι θεσμοί είναι απαραίτητοι και οι κατάλληλοι άνθρωποι.Υπάρχουν λοιπόν παραδείγματα Αναπτυξιακών Συνδέσμων που λειτούργησαν όχι τυπικά αλλά ουσιαστικά και πρόσφεραν σπουδαίο έργο.Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση επίσης μπορεί να προγραμμάτισει και να εκτέλεσει μεγάλα έργα στην περιφέρεια της.
9) Η κατάργηση δια της συνενώσεως τωνΚοινοτήτων θα αφαίρεσει τον δυναμισμό και την ζωντάνια της λαϊκής έκφρασης για την ανάδειξη των τοπικών αρχόντων.θα δυσχεράνει την άμεση επικοινωνία μεταξύ του λαού και των τοπικών επροσώπων του και αντίθετα θα διευκόλυνει την εκ των άνω"επιβολή" αποφάσεων με δήθεν τεχνοκρατικά επιχειρήματα.Μ'αυτόν τοντρόπο ένας κατ'εξοχήν πολιτικός θεσμός θα μετατραπεί σε διαχειριστικό μηχανισμό.
10) Ο θεσμός της Κοινότητας ως η μικρότερη διοικητική μονάδα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υπαγορεύεται και προστατεύεται από το ισχύον Σύνταγμα μας , και αυτό ασφαλώς δεν έχει γίνει τυχαία από τον συνταγματικό νομοθέτη.

Αξιότιμα μέλη της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, σας παρακαλώ να λάβετε υπ'όψιν σας τα παραπάνω και κάνω έκκληση , οι αποφάσεις σας να μην περιλαμβάνουν την κατάργηση του θεσμού των Κοιοτήτων έστω δτά της συνενώσεως Αντίθετα θα μπορούσατε να προβληματιστείτε να αποφασίσετε και να προτείνετε νόμους για την δημιουργία ή Ενίσχυση Αναπτυξιακών Συνδέσμων ή Οργανισμών που θα εξασφαλίσουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την εκτέλεση μεγαλύτερων έργων. Αυτό άλλωστε είναι κάτι που προβλέπεται από τον καταστατικό μας χάρτη.

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Ο ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΡΕΠΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απόσπασμα απο την αγόρευση του Εμμανουήλ Ρέπουλη ως Υπουργού Εσωτερικών της Κυβερνήσεως Ελευθερίου Βενιζέλου, στη Βουλή των Ελλήνων, την 2αν Μαϊου 1911 όταν εισηγήθηκε την αλλαγή του νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Η Στοιχειώδης διαπαιδαγώγησις του Πολίτου

Σαφώς έχει λεχθή ότι προς την πολιτικήν διαπαδαγώγησιν του λαού η δημοτική διοίκησις είναι ό,τι η στοιχειώδης εκπαίδευσις προς την ανωτέραν. Και βεβαίως όσον θα ηδύνατο να κατανοήση τα ανωτέρα γράμματα ο μη παρεκπαιδευθείς εις την στοιχειώδη εκπαίδευσιν, τόσον δύναται να καταστή ικανός προς τα καθήκοντα του πολίτου κοινοβουλευτικού κράτους , ο πολίτης ο μη ασκηθείς εις τα στοιχειώδη δικαιώματα και καθήκοντα του δήμου. Ούτε δύναται να είναι από σταθερού φρονήματος φιλελεύθερος λαός ο διδασκόμενος υπό της Πολιτείας ότι δεν δύναται καν να χειρίζεται ικανώς ούτε τα πράγματα του τόπου του, τα ζητήματα του τόπου του, τα πράγματα του χωρίου του και μη αφηνόμενος ελεύθερος εις την τοιαύτην ενέργειαν. Το μάλλον δ’ ολέθριον αποτέλεσμα της συγκεντρωτικής διοικήσεως των ελληνικών πραγμάτων τούτο κυρίως υπήρξεν ότι εκ της δεσμεύσεως της αυτενέργειας των πολιτών εις τα πράγματα της ιδιαιτέρας των πατρίδος, εις τα πράγματα του δήμου, της κοινότητος, ητόνησεν ο κοινωνικός ημών οργανισμός και ο πολιτικός οργανισμός στερηθείς την κανονικήν κυκλοφορία του αίματος του. Αποτέλεσμα της τοιαύτης πολιτικής ανατροφής είναι ότι πάσα ευθύνη διά πάσαν οιανδήποτε και εξ οιωνδήποτεαιτιών και οπουδήποτε της χώρας κακήν πραγμάτων κατάστασιν, ρίπτεται επί τάς κυβερνήσεις και επί τας Βουλάς, εξ ων αι κυβερνήσεις προέρχονται.
Αλλ’ ούτε η κυβέρνησις, ούτε αι Βουλαί, ούτε και το κράτος αυτό δύναται να ανθέξη υπό το βάρος τοιούτων ευθυνών και ν’ ανταποκρίνηται εις το μέγεθος τοιούτων αξιώσεων.

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Σας προσκαλούμε στην συζήτηση που διοργανώνουμε την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου και ώρα 6 το απόγευμα στο Κρανίδι (ΝΕΟ ΚΕΝΤΡΟ-ΠΡΩΗΝ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ) με θέμα την διαχείρηση των απορριμμάτων.
Είναι η πρώτη συζήτηση που διοργανώνουμε με δημότες και φορείς στα πλαίσια της προγραμματικής διαβούλευσης που έχουμε εξαγγείλει για τον εμπλουτισμό και την τελική διαμόρφωση των επι μέρους θέσεων του προγράμματος της παράταξης μας για την δημοτική περόδο 2011-2014.

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

ΤΑΔΕ ΕΦΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Απο το γειτονικό ιστολόγιο " ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΑΞΙΩΜΑΤΑ" λόγω επικαιρότητας....




Τάδε έφη Καποδίστριας
Posted on Ιανουαρίου 13, 2010 by lavathis
“…Είμαι ευτυχής διότι ηδυνήθην να προσφέρω…τα λείψανα της μετρίας καταστάσεώς μου εις το θυσιαστήριον της πατρίδας…Δια τον αυτόν τούτον λόγον θέλει αποφεύγει και ήδη να δεχθή την προσδιοριζόμενην ποσότητα δια τα έξοδα του αρχηγού της Επικράτειας, απεχόμενος, εν όσω τα ιδιαίτερά μου χρηματικά μέσα μου εξαρκούν από το να εγγίσω μέχρι και οβολού τα δημόσια χρήματα προς την ιδίαν μου χρήσιν…
Αποστρέφομαι το να προμηθεύω εις τον εαυτόν μου τας αναπαύσεις του βίου, αι οποίαι προϋποθέτουν την ευπορίαν, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων, περικυκλωμένοι απο πλήθος ολόκληρον ανθρώπων βυθισμένων εις την εσχάτην αμηχανίαν…
Ελπίζω ότι όσοι εξ υμών συμμετάσχουν εις την κυβέρνησιν θέλουν γνωρίσει μεθ΄εμού ότι εις τας παρούσας περιπτώσεις, όσοι ευρίσκονται εις δημόσια υπουργήματα δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν μισθούς αναλόγους με τον βαθμόν του υψηλού υπουργήματός των και με τας εκδουλεύσεις των, αλλ΄ότι οι μισθοί ούτοι πρέπει να αναλογούν ακριβώς με τα χρηματικά μέσα, τα οποία έχει η κυβέρνησις εις την εξουσίαν της”.
“Όταν αφού εκτύπησα πρώτον τας θύρας των μεγάρων των πλουσίων ηναγκάσθην κατόπιν να κτυπήσω και τας θύρας των πτωχών ζητώντας τον οβολόν τους…έπρεπε να ημπορώ να τους λέγω: Έδωσα πρώτος εγώ τα πάντα. Κανόνισα να μην εξοδεύσω δια τον εαυτόν μου και δια τον υπηρέτην μου περισσότερα από 60 φράγκα τον μήνα. Όλον τον άλλον μισθόν μου τον στέλνω στην Ελλάδα…”.
“Ουδέποτε θα επιτρέψω στον εαυτόν μου βελτίωση της τροφής, παρά μόνον τότε όταν θα είμαι βέβαιος ότι δεν υπάρχει ούτε ένα Ελληνόπουλο που να πεινάει…”
Τάδε έφη Καποδίστριας. Πούλησε ακόμα και τα έπιπλά του για να στηρίξει την επανάσταση κι έτσι αγόρασε ένα καράβι σιτάρι. Οι πλοιοκτήτες που ανέλαβαν το ναύλο ντράπηκαν τόσο που τελικά έστειλαν τρία καράβια. Τώρα όμως χάθηκε η ντροπή και οι σημερινοί πουλάνε και τα ασημικά της πατρίδας για τα ακριβά τους γούστα. Κι όσο θα συνεχίζεται η…’σιωπή των αμνών”, χωρίς κανένα πρόβλημα αύριο θα πουλήσουν και το οικόπεδο.

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΙΙ

Από την εφημερίδα "Κόσμος του Επενδυτή"του ΣΑΒΒΑΤΟΥ 9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010


Συγχώνευση δήμων και νομαρχιών, νέο εκλογικό σύ­στημα στον πρώτο και δεύτερο βαθμό και τη θεσμο­θέτηση των επιθεωρητών Τοπικής Αυτοδιοίκησης προβλέπει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο της κυβέρνησης για τη νέα αρχιτεκτονική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Του Δημήτρη Μαρη

Δήμαρχοι και αιρετοί περιφερειάρχες αποκτούν ρό­λο «κυβερνήτη», ενώ το έργο τους συνεπικουρείται από τους τοπικούς και θεματικούς αντιδημάρχους και αντιπεριφερειάρχες, αντίστοιχα. Στο σχέδιο επισημαίνεται ξεκάθαρα ότι στη λογική της «μείωσης του αριθμού των δήμων συμπεριλαμβάνονται οι περιοχές Αθηνών και Θεσ­σαλονίκης», ενώ το κράτος διατηρεί την αποκεντρωμένη κρατική διοίκηση μέσω των γενικών γραμματειών.
Η διαδικασία του διαλόγου με τους αρμόδιους φορείς (π.χ. δημάρχους, νομάρχες) αναμένεται να ξεκινήσει και επίσημα από τη Δευτέρα. Αργά χθες το βράδυ ολοκληρώ­θηκε το τελικό κείμενο που επεξεργάστηκε η ειδική επι­στημονική επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Εσω­τερικών και σήμερα η πρόταση συζητείται στον Κοινοβου­λευτικό Τομέα Εργασίας. Αύριο το σχέδιο της νέας αρχιτε­κτονικής της αυτοδιοίκησης αναμένεται να λάβει το «πρά­σινο φως» από το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να τεθεί προς δημόσια διαβούλευση.

Βασικοί άξονες
Αν και στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι οι δήμοι να μειωθούν στο ένα τρίτο ή το πολύ σε 400 και οι νομαρχίες σε 12 με 14, στο σχέδιο δεν περιέχονται πληροφορίες που αφορούν τη χωροταξία, αλλά μόνο οι βασικοί θεσμικοί ά­ξονες πάνω στους οποίους θα αναπτυχθεί το όλο εγχείρη­μα. Το ότι δεν συζητείται το χωροταξικό στην παρούσα φά­ση χαρακτηρίζεται ως θετική εξέλιξη -τόσο από κυβερνη­τικούς, όσο και από αυτοδιοικητικούς παράγοντες-, καθώς θα βοηθήσει προκειμένου να γίνει συζήτηση ουσίας σε ε­πίπεδο διατάξεων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «ΚτΕ», η κυβέρνηση ε­πιτάχυνε τις διαδικασίες προκειμένου να δώσει άμεσα προς διάλογο το σχέδιο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση υπήρχε ο κίνδυνος, όπως έχει ήδη επισημανθεί σε επιστο­λή του προέδρου της ΚΕΔΚΕ Νικήτα Κακλαμάνη προς τον υπουργό Γιάννη Ραγκούση, το προγραμματισμένο συνέ­δριο της ΚΕΔΚΕ για τις 18 Ιανουαρίου να αναβληθεί και να προκληθεί ένα σημαντικό πλήγμα στην όλη προσπάθεια.
Ι
Οι αλλαγές στους δήμους Ρόλο «κυβερνήτη» θα έχει ο δήμαρχος στον νέο δήμο, ενώ στο έργο του θα έχει βασικούς βοηθούς τους αντιδημάρχους τοπικών και θεματικών αρμοδιοτήτων. Το νέο σχέδιο προβλέπει την καθιέρωση του Συνηγόρου του Δημότη και της Επιχείρησης, ενώ για την καλύτε­ρη εξυπηρέτηση του πολίτη αναβαθμίζεται ο ρόλος των ΚΕΠ και καθιερώνεται ο δημοτικός αντα­ποκριτής, ο οποίος και θα παρέχει διοικητικές υπηρεσίες στον τόπο κατοικίας των πολιτών. Ειδικότε­ρα, για να μπορέσουν να εξισορ­ροπηθούν οι απώλειες εκπροσώ­πησης λόγω της δραστικής μείω­σης του αριθμού των δήμων, το σχέδιο προβλέπει την αύξηση του αριθμού των δημοτικών συμβού­λων, ενώ οι καταργηθέντες δήμοι θα αποτελούν τις εκλογικές περι­φέρειες του νέου δήμου.
2
Δήμαρχος-κυβερνήτης και τοπικοί αντιδήμαρχοι
Ο δήμαρχος-κυβερνήτης θα ασκεί τις καταστατικές και εκτε­λεστικές αρμοδιότητες, θα συνερ­γάζεται με την Επιχειρησιακή Επι­τροπή και με τους αντιδημάρχους. Ο θεσμός των αντιδημάρχων ανα­μορφώνεται, με την καθιέρωση θε­ματικών και τοπικών αντιδημάρ­χων. Οι θεματικοί αντιδήμαρχοι θα ασχολούνται με συγκεκριμένους τομείς αρμοδιότητας (π.χ. καθα­ριότητα, Δημοτική Αστυνομία, πρά­σινο), ενώ οι τοπικοί αντιδήμαρ­χοι θα είναι αρμόδιοι για συγκε­κριμένες γεωγραφικές περιοχές του δήμου οι οποίες ταυτίζονται με τους υφιστάμενους δήμους που θα συνενωθούν.
Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η εκπροσώπηση των τέως καποδι-στριακών δήμων, καθώς οι συγκε­κριμένοι αντιδήμαρχοι θα είναι δη­μοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι προ­έρχονται από τις συγκεκριμένες περιοχές. Ο ρόλος των τοπικών α­ντιδημάρχων θεωρείται καθορι­στικός για τις σχέσεις που θα δια­μορφώνουν οι πολίτες με τον δήμο, καθώς θα αποτελούν τον βασικό δίαυλο επικοινωνίας. Ο αριθμός των θεματικών αντιδημάρχων θα μειωθεί και θα είναι ανάλογος με τον πληθυσμό του νέου δήμου. Για παράδειγμα, ένας μικρός δήμος με 5.000 κατοίκους θα έχει έναν μό­νο θεματικό αντιδήμαρχο.
3Συνήγορος Δημότη και Επιχειρήσεων
Στον νέο νόμο θα προτείνεται η θεσμοθέτηση του Συνηγόρου του Δημότη και της Επιχεί­ρησης. Στη θέση αυτή θα επιλέ­γεται ένα πρόσωπο κύρους, το ο­ποίο θα αναλαμβάνει την ευθύνη διαμεσολάβησης μεταξύ πολιτών-συναλλασσομένων με τον δήμο. Βασική αποστολή του θα είναι η καταπολέμηση της κακοδιοίκησης και η διάρκεια της θητείας του θα είναι αντίστοιχη με των αιρετών μελών του δήμου. Κάθε χρόνο θα συντάσσει έκθεση πεπραγμένων και θα υπάγεται στην ελεγκτική αρμοδιότητα του Συνηγόρου του Πολίτη.
4
Επιθεωρητής Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ο νέος νόμος που θα ψηφι­στεί προβλέπει τη σύσταση μίας Ει­δικής Αυτοτελούς Υπηρεσίας Επο­πτείας των ΟΤΑ. Η συγκεκριμένη υ­πηρεσία θα υπάγεται στο υπουρ­γείο Εσωτερικών. Επικεφαλής θα είναι ο ειδικος γραμματέας, ενώ η υπηρεσία θα έχει περιφερειακή συ­γκρότηση με παραρτήματα, στα ο­ποία θα ορίζεται προϊστάμενος ε­ποπτείας. Η στελέχωση της θα γί­νει από ειδικό επιστημονικό προ­σωπικό και από υπαλλήλους που θα μεταταχθούν. Στην Ειδική Υπη­ρεσία Εποπτείας θα εντάσσεται και το Συμβούλιο, που θα είναι αρμό­διο για την επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων στα αιρετά μέλη των ΟΤΑ και θα αποτελείται κατά πλει­οψηφία από τοπικούς δικαστές.
5
Θεσμός του δημοτικού ανταποκριτή Για την καλύτερη εξυπηρέ­τηση των πολιτών θα καθιερωθεί ο θεσμός του δημοτικού ανταπο­κριτή. Τον ρόλο αυτό θα αναλαμ­βάνει ένας δημοτικός υπάλληλος,ο οποίος θα εξυπηρετεί τους κα­τοίκους των χωριών και των οικι­σμών. Θα πρόκειται για τον άν­θρωπο που θα παρέχει «διοικητι­κή βοήθεια οτο χωριό και το σπίτι» και θα υποστηρίζει ηλικιωμένους κατοίκους και γενικότερα πολίτες που αντιμετωπίζουν δυσκολία στη μετακίνηση τους. Στο πλαίσιο της καλύτερης εξυ­πηρέτησης των πολιτών, θα εκ­συγχρονιστεί και ο θεσμός των δη­μοτικών Κέντρων Εξυπηρέτησης των Πολιτών. Στους νέους δήμους θα υπάρχουν οικονομικές και κοι­νωνικές υπηρεσίες, καθώς και ει­δικά τμήματα προγραμματισμού και πληροφόρησης. Ανάλογα με τη μορφολογία τής κάθε περιοχής, οι οργανισμοί των νέων δήμων θα διακρίνονται σε ορεινούς ή νη­σιωτικούς.
6
Κατανομή αρμοδιοτήτων Κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι οποίες θα προσ­διοριστούν, οι νέοι δήμοι θα μπο­ρούν να αναλαμβάνουν αρμοδιό­τητες που σχετίζονται με την ανέ­γερση σχολικών κτιρίων, τις πολε­οδομικές εφαρμογές, τον υγειονο­μικό έλεγχο, την προστασία της δημόσιας υγείας, την προστασία του παιδιού και των ηλικιωμένων, την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και την ένταξη των μεταναστών, τις αδειοδοτήσεις και τον έλεγχο μιας σειράς τοπικών οι­κονομικών και κοινωνικών δρα­στηριοτήτων.
Ο δημοτικός προγραμματισμός θα υλοποιείται από την Επιχειρησιακή-Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία θα έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες, όπως την κατάρτιση του τεχνικούπρογράμματος του δήμου, την ευ­θύνη για την πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού και τον συντονι­σμό των δράσεων των δημοτικών επιχειρήσεων.
Για να μπορέσει να γίνει αποσυμ­φόρηση της ολομέλειας του Δημο­τικού Συμβουλίου, ενισχύονται ση­μαντικά οι αρμοδιότητες των επι­τροπών του. Τα θέματα χωροταξίας και περιβάλλοντος, όπως και οι τροποποιήσεις των ρυμοτομικών σχεδίων θα εξετάζονται από μία μόνιμη επιτροπή Χωροταξίας - Πε­ριβάλλοντος, στην οποία θα συμ­μετέχουν και μέλη της αντιπολί­τευσης. Με τον νέο νόμο οι δήμοι θα πρέπει υποχρεωτικά να αναρ­τούν στο Διαδίκτυο τις προσκλή­σεις σε συνεδρίαση, την ημερήσια διάταξη και την περίληψη των α­ποφάσεων που λαμβάνει το Δ.Σ. Στις συνεδριάσεις των Δ.Σ. θα συμ­μετέχουν -χωρίς να έχουν όμως δι­καίωμα ψήφου- οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων, σε κάθε πε­ρίπτωση που γίνεται συζήτηση για την περιοχή τους. Για δήμους με πληθυσμό πάνω α­πό 30.000 κατοίκους προτείνεται η δημιουργία μιας Μόνιμης Επιτρο­πής Διαβούλευσης, στην οποία θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, μη κυβερ­νητικών οργανώσεων και επαγ­γελματικών συλλόγων. Στους δή­μους με περισσότερους από 50.000 κατοίκους θα υπηρετεί υποχρεω­τικά γενικός γραμματέας.
7Οικονομική στήριξη του σχεδίου.
Η νέα αρχιτεκτονική της Το­πικής Αυτοδιοίκησης θα στηριχθεί, σύμφωνα με το κυβερνητικό πλά­νο, σε ένα Ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο, μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθούν έργα και δρά­σεις από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Το ολοκληρωμένο σχέδιο θα στηριχθεί σε δυο βασικούς ά­ξονες: το πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση» του ΕΣΠΑ 2007-2013 και το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τα υποπρογράμματα του σχεδίου αφορούν τομείς όπως τη λειτουρ­γική αποτελεσματικότητα, τις κοι­νωνικές παρεμβάσεις, τις περι­βαλλοντικές παρεμβάσεις, καθώς και τις πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες.
Αν και από την πλευρά της ΚΕΔΚΕ υποστηρίζεται ότι απαιτούνται συ­νολικά 4,5 δισ. ευρώ για τη στήρι­ξη της μεταρρύθμισης, προς το πα­ρόν το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει προσδιορίσει το κονδύλι που θα αξιοποιηθεί για την αναπτυξια­κή ανάκαμψη της Αυτοδιοίκησης, ωστόσο στο σχέδιο προσδιορίζεται ότι θα υπάρξει αναδιάρθρωση των τοπικών δημόσιων οικονομικών, η οποία θα περιλαμβάνει:
■ αναδιάρθρωση των ΚΑΠ,
■ αναδιάρθρωση του τοπικού φο­ρολογικού συστήματος,
■ μερική ή πλήρη μεταφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περι­ουσίας στο πλαίσιο της γενικότε­ρης φορολογικής μεταρρύθμισης,
■ αξιοποίηση της δημοτικής περι­ουσίας.
8
Αναδιάρθρωση στις νομαρχίες Η ριζική εσωτερική ανα­διάρθρωση των νομαρχιών και η ανασυγκρότηση τους σε επίπεδο περιφέρειας αποτελούν τους δύο βασικούς άξονες πάνω στους ο­ποίους θα στηριχθεί η διοικητική-μεταρρύθμιση σε επίπεδο δεύτε­ρου βαθμού. Στις νέες περιφερει­ακές αυτοδιοικήσεις θα μπορούν να μεταβιβαστούν πρόσθετες αρ­μοδιότητες που σήμερα ανήκουν στις κρατικές περιφέρειες, στο κε­ντρικό κράτος και σε άλλους κρα­τικούς φορείς. Υιοθετείται νέο ε­κλογικό σύστημα και καθιερώνε­ται ο θεσμός της μητροπολιτικής αυτοδιοίκησης σε Αττική και Θεσ­σαλονίκη.
Όπως επισημαίνεται στην πρότα­ση που καταθέτει η κυβέρνηση, στην Αττική η νέα Περιφερειακή -Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση θα ταυτίζεται με τα όρια της σημερι­νής Περιφέρειας Αττικής, ενώ στη Θεσσαλονίκη τα όρια της Περι­φερειακής - Μητροπολιτικής Αυ­τοδιοίκησης θα προσδιοριστούν στην πορεία. Πληροφορίες κάνουν λόγο για διεύρυνση των σημερι­νών ορίων και ένταξη μιας επι­πλέον γεωγραφικής ενότητας (το πιθανότερο της Χαλκιδικής). Οι Περιφερειακές Μητροπολιτικές Αυτοδιοικήσεις θα αναλαμβάνουν τον συντονισμό ζητημάτων υπερ-τοπικής σημασίας. Το Περιφερει­ακό Συμβούλιο θα είναι το βασικό όργανο, με επιτελικό και ελεγκτι­κό ρόλο.
Ο περιφερειάρχης θα είναι άμεσα αιρετός και θα έχει διευρυμένο η­γετικό ρόλο. Το έργο του θα υπο­στηρίζεται από τους αντιπεριφε-ρειάρχες, οι οποίοι θα επιλέγονται μεταξύ των περιφερειακών συμ­βούλων. Οι τοπικοί αντιπεριφερει-άρχες θα είναι αρμόδιοι για συ­γκεκριμένες γεωγραφικές περιο­χές, οι οποίες θα ταυτίζονται με τις τέως νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις. Ειδικά για την Αττική και τη Θεσ­σαλονίκη, θα οριστούν επιμέρουςπεριοχές όπου θα υπηρετούν οι το­πικοί αντιπεριφερειάρχες. Μεταξύ των οργάνων που θα αναπτυχθούν είναι η Περιφερειακή Επιτροπή, η Διαχειριστική Επιτροπή και το Συμ­βούλιο Διαβούλευσης. Οι αρμο­διότητες που θα έχουν οι Περιφε­ρειακές Αυτοδιοικήσεις αφορούν τομείς όπως:
■ εμπόριο και τουρισμό,
■ υποδομές μεταφορών και επι­κοινωνιών,
■ χωροταξίας, υποδομής και περι­βάλλοντος,
■ εκπαίδευσης, αθλητισμού και πο­λιτισμού,
■ φυσικών πόρων, ενέργειας και βιομηχανίας,
■ δημόσιας υγείας και πρόνοιας,
■ πολιτικής προστασίας.
9
Πώς θα εκλέγονται δή­μαρχοι καιυπερνομάρχες Νομάρχες και δήμαρχοι θα εκλέγονται με το σύστημα του 50%+1, σύμφωνα με το οποίο αν δεν συγκεντρώσει κάποιος συν­δυασμός από τον πρώτο γύρο το ποσοστό αυτό διεξάγεται δεύτερη εκλογική αναμέτρηση μεταξύ των δύο πρώτων συνδυασμών. Τα 3/5 των εδρών τα λαμβάνει ο επιτυ­χών συνδυασμός και τα 2/5 οι ε­πιλαχόντες συνδυασμοί. Ο αριθ­μός των υποψηφίων δημοτικών και νομαρχιακών συμβούλων μειώνε­ται. Με το νέο σχέδιο οι συνδυα­σμοί που θα καταρτίζονται δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τον συνο­λικό αριθμό των δημοτικών ή νο­μαρχιακών συμβούλων συν τρία. Αν, δηλαδή, ένα Δημοτικό Συμ­βούλιο εκλέγει 25 δημοτικούς συμ­βούλους, ο συνδυασμός δεν θα-μπορεί να υπερβαίνει τους 28 υ­ποψήφιους. Στις ΠεριφερειακέςΑυτοδιοικήσεις οι εκλογικές περι­φέρειες θα είναι οι τέως νομαρ­χίες, ενώ ειδικά στις μητροπολιτι­κές αυτοδιοικήσεις Αττικής και Θεσσαλονίκης οι εκλογικές περι­φέρειες θα αντιστοιχούν σε πε­ριοχές που θα οριστούν με νόμο. Όπως και στις νομαρχίες, έτσι και στους δήμους, ως εκλογικές περι­φέρειες θα ορίζονται οι πρώην δή­μοι του Καποδίστρια I. Οι υποψη­φιότητες των δημοτικών συμβού­λων θα αντιστοιχούν σε πρώην δή­μο ή κοινότητα του Καποδίστρια I και η εκλογή θα γίνεται σε αναλο­γία με τον πληθυσμό της επιμέρους εκλογικής περιφέρειας. Οι τοπικοί εκλογείς θα σταυροδοτούν τους α­ντίστοιχους τοπικούς υποψήφιους. Θα ψηφίζουν μεν συνδυασμό στο σύνολο του νέου δήμου, αλλά θα πρέπει να επιλέξουν και να σταυ­ρώσουν υποψήφιο δημοτικό σύμ­βουλο της δικής τους περιοχής. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι δι­ευκολύνεται η συγκρότηση ψηφο­δελτίων και ταυτόχρονα η αναλο­γική εκπροσώπηση όλων των πε­ριοχών.
10 Αποκεντρωμένη III κρατική διοίκηση
Στη νεα θεσμική αρχιτε­κτονική εξακολουθεί να έχει ρόλο και λόγο η κεντρική διοίκηση, κα­θώς στο σχέδιο προβλέπεται ξεκά­θαρα ότι η κρατικά αποκεντρωμέ­νη διοίκηση οργανώνεται σε επί­πεδο γεωγραφικών γενικών γραμ­ματειών. Των γραμματειών αυτών, που αποτελούν μορφή αποκέ­ντρωσης της κρατικής διοίκησης, προΐσταται γενικός γραμματέας, ο " οποίος είναι μετακλητός υπάλλη­λος οριζόμενος από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ασφαλώς υπάρχουν πολλές ενστάσεις επί της ουσίας αλλά είναι καλλίτερα να περιμένουμε την επισημότερη, ακριβέστερη και λεπτομερέστερη διατύπωση του σχεδίου για την προτεινόμενη νεα Διοικητική Μεταρύθμιση.
Ένα πρώτο ερώτημα είναι αν είναι απαραίτητη και χρήσιμη τώρα , σ αυτή την δύσκολη οικονομικο-κοινωνική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η πατρίδα μας, μια τέτοια μεγάλη μεταρύθμιση. Ελπίζω στον διάλογο που θα ακολουθήσει να υπάρξουν πειστικά επιχειρήματα.

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

ΜΑΡΙΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΤΟΔΩΡΗ: ΔΩΡΙΣΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΟΥ ΣΤΕΓΑΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ


Κατά τη διάρκεια των 8 χρόνων (1999-2006) που ήμουν Δήμαρχος του Δήμου Κρανιδίου, ευτύχισα με την ιδιότητα μου αυτή να δεχθώ σημαντικές δωρεές προς τον Δήμο Κρανιδίου και να υπογράψω τα σχετικά συμβόλαια. Ίσως οι δωρεές που έγιναν την περίοδο αυτή να ξεπερνούν συνολικά όσες έγιναν από τη σύσταση του Δήμου μέχρι σήμερα. Πιστεύω πως πάντοτε υπάρχουν ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι να προσφέρουν προς το κοινωνικό σύνολο και τον τόπο αρκεί να εμπιστεύονται τους ανθρώπους που θα τα διαχειριστούν και να είναι σίγουροι ότι οι δωρεές τους πιάνουν τόπο.

Πρόσφατα έκανα μέσα από το ιστολόγιο μια αναφορά-αφιέρωμα στον μεγάλο ευεργέτη του Δήμου, αείμνηστο Ηλία Φωστίνη. Για να μην αδικήσω κανέναν, είτε βρίσκεται εν ζωή είτε όχι, θεώρησα σκόπιμο να αναφερθώ σε όλες τις σημαντικές δωρεές που έγιναν προς τον Δήμο Κρανιδίου την περίοδο αυτή. Αλλά και για έναν λόγο επιπλέον: είναι χρήσιμο για όλους μας να έχουμε μπροστά μας τέτοια παραδείγματα σημαντικών και γενναίων πράξεων και να τιμούμε αυτούς που τις πραγματοποίησαν είτε βρίσκονται εν ζωή είτε όχι. Σήμερα λοιπόν αναφέρομαι στην κυρία Μαρία Ε. Τόδωρη, μεγάλη ευεργέτιδα και δωρήτρια του κτιρίου που στεγάζεται το Λαογραφικό Κέντρο του Δήμου Κρανιδίου. Η καλύτερη νομίζω αναφορά είναι με την παράθεση του συμβολαίου σύνταξης της δωρεάς που ακολουθεί:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Θ. ΒΑΣΑΓΙΑΝΝΗΣ
συμβολαιογράφος
β: (27540) 21229 - 22212 - 23456 FAX. (27540) 22212 EMAIL: mailto:k_vas@otenet.gr213 00 ΚΡΑΝΙΔΙ


Αριθμός 29.032 ΔΩΡΕΑ "ΕΝ ΖΩΗ" Ψιλής Κυριότητας Αστικού ακινήτου (ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΕΥΡΩ 21.894).


Στο Κρανίδι σήμερα στις τριάντα μία (31) του μήνα Δεκεμβρίου του έτους δύο χιλιάδες έξι (2006) ημέρα Κυριακή και στο Λαογραφικό Μουσείο Κρανιδίου, ιδιοκτησίας Μαρίας Τόδωρη, όπου με κάλεσαν και ήλθα, σε μένα το Συμβολαιογράφο που εδρεύω και κατοικώ στο Κρανίδι, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΒΑΣΑΓΙΑΝΝΗ του Θεοφάνη, παρουσιάστηκαν οι γνωστοί μου και μη εξαιρούμενοι από το Νόμο, από το ένα μέρος η Μαρία θυγατέρα Εμμα­νουήλ και της Αικατερίνης ΤΟΔΩΡΗ, συνταξιούχος, που γεννήθηκε το έτος 1928 στο Κρανίδι Αργολίδας όπου και κατοικεί, με α.δ.τ. Γ.303.088/8-5-1961 από την Υποδ. Χωρ. Κρανιδίου και με ΑΦΜ ......... από τη Δ.Ο.Υ. Κρανιδίου και από το άλλο μέρος ο Δημήτριος Καμιζής του Αγγέλου, ιατρός και κάτοικοςΚρανιδίου, με α.δ.τ. Π.844.560/98 από το Α.Τ. Κρανιδίου και με ΑΦΜ ......... από την Δ.Ο.Υ. Κρανιδίου, ο οποίος ενεργεί στο παρόν με την ιδιότητα του Δημάρχου Κρανιδίου και νόμι­μος εκπρόσωπος του ΔΗΜΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ που έχει ΑΦΜ 099128205 από την Δ.Ο.Υ. Κρανιδίου, και με εντολή του Δημο­τικού Συμβουλίου του Δήμο Κρανιδίου, σύμφωνα με την με α­ριθμό 199/3-10-2006 απόφαση του αντίγραφο της οποίας προ­σαρτώ στο παρόν που λήφθηκε στην με αριθμό 13/2006 συνεδρί­αση του, φωτοτυπία του οποίου προσαρτώ στο παρόν, οι οποίοι μου δήλωσαν ότι μπορούν να υπογράφουν και ζήτησαν τη σύντα­ξη και υπογραφή του παρόντος, με το οποίο δηλώνουν, συμφω­νούν, συνομολογούν και συναποδέχονται τα παρακάτω : Ότι η πρώτη συμβαλλόμενη, Μαρία θυγατέρα Εμμανουήλ και της Αικατερίνης Τόδωρη, που στη συνέχεια για συντομία θα αναφέρεται στο παρόν συμβόλαιο "δωρήτρια", έχει στην πλήρη, άμεση, αποκλειστική και αδιαφιλονίκητη κυριότητα, νομή και κα­τοχή της μία διώροφη οικοδομή όπου στεγάζεται το «Λαογραφικό Μουσείο Κρανιδίου», η οποία αποτελείται από Ισόγειο με επιφά­νεια μέτρα τετραγωνικά πενήντα οκτώ και πενήντα εκατοστά (μ.τ. 58,50) και Πρώτο Πάνω απ' το Ισόγειο Όροφο με επιφάνεια μέ­τρα τετραγωνικά σαράντα τέσσερα (μ.τ. 44), κτισμένη σε οικόπε-δο που βρίσκεται εντός ορίων οικισμού της πόλης του Κρανιδίου στην οδό Μ. Φωστίνη, στη Γραμμική Ζώνη Ε', της κτηματικής περιφέρειας του Δήμου Κρανιδίου το οποίο έχει επιφάνεια μέτρα τετραγωνικά ογδόντα πέντε (μ.τ. 85), όπως αυτό φαίνεται και χα­ρακτηρίζεται περιμετρικά με τα στοιχεία 1-20-16-26-25-24-10-6-5-4-2-1 στο από Δεκεμβρίου 2006 τοπογραφικό διάγραμμα του τοπογράφου μηχανικού Αντωνίου Αντωνόπουλου, το οποίο νόμι­μα υπογραμμένο από τους συμβαλλόμενους κι εμένα προσαρτώ στο παρόν και η περιγραφή του οποίου έχει ως εξής :
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟΥ Το αγροτεμάχιο αυτό σύμφωνα με το προαναφερόμενο διάγραμμα είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, δεν υπάγεται στις διατάξεις του Ν. 1337/83 και δεν υποχρεούται σε εισφορά σε γη ή σε χρήμα και ορίζεται γύρωθεν ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ με πλευρά 1-20-16-26 μέτρα συνολικά δέκα και ενενήντα οκτώ εκατοστά (μ. 10,98) με ιδιοκτησία Βαρκαρόλη, ΔΥΤΙΚΑ, ΒΟΡΕΙΑ και ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ με πλευρά τεθλασμένης γραμμής 26-25-24-10 μέτρα συνολικά δώδεκα και είκοσι πέντε εκατοστά (μ. 12,25) με ιδιοκτησία κλη­ρονόμων Λεβέντη, ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ με πλευρά 10-6-5 μέτρα συνολικά πέντε και σαράντα πέντε εκατοστά (μ. 5,45) με ιδιοκτη­σία κληρονόμων Λεβέντη και δημοτικό δρόμο και τέλος ΒΟ-ΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ, ΒΟΡΕΙΑ και επίσης ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ με πρόσωπο τεθλασμένης γραμμής 5-4-2-1 μέτρα συνολικά δέκα τρία και πενήντα εκατοστά (μ. 13,50) με δημοτική οδό.
ΤΙΤΛΟΣ ΚΤΗΣΕΩΣ Το ακίνητο αυτό έχει περιέλθει στην δωρήτρια με αγορά από την Φανή χήρα Γεωργίου Καραγιάννη, το γένος Αναστασίου και Μα­ρίας Λεμπέση με το συμβόλαιο με αριθμό 1.686/24-4-1978 της τότε Συμβολαιογράφου Ερμιόνης Βασιλικής Λιακοπούλου, που μεταγράφηκε νόμιμα στα Βιβλία Μεταγραφών του Υποθηκοφυ­λακείου Μάσσητος (Κρανιδίου), στον τόμο 557 και με αύξοντα αριθμό 42.

ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΩΡΕΑΣ ΕΝ ΖΩΗ
Στη συνέχεια η δωρήτρια Μαρία θυγατέρα Εμμανουήλ και της Αικατερίνης Τόδωρη, δηλώνει ότι παραχωρεί μεταβιβάζει και παραδίδει σήμερα, με το παρόν συμβόλαιο, την ψιλή κυριότητα του παραπάνω ακινήτου προς τον Δήμο Κρανιδίου, με δωρεά στη ζωή, ισχυρή και αμετάκλητη παρακρατώντας την επικαρπία του ως άνω ακινήτου εφόρου ζωής της. Η δωρήτρια δήλωσε πρόσθετα και τα εξής : 1) Ότι αποξενώνεται από κάθε γενικώς τίτλο και δικαίωμα της ψιλής κυριότητας στο προαναφερόμενο ακίνητο και αναγνωρίζειτο δεύτερο συμβαλλόμενο ΔΗΜΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ, όπως εκπρο­σωπείται νόμιμα στο παρόν, από σήμερα ψιλό κύριο, νομέα και κάτοχο αυτού που μπορεί στο εξής να το κατέχει, νέμεται και διαθέτει ελεύθερα όπως αυτός θέλει.
2) Εγγυάται την ψιλή κυριότητα του παραπάνω περιγραφομένου ακινήτου ότι είναι απαλλαγμένο από κάθε χρέος, βάρος, προση­μείωση, μεσεγγύηση, διεκδίκηση, κατάσχεση, εκνίκηση από τρίτο πρόσωπο, απαίτηση από κληρονομιά ή άλλη αιτία, φόρους, τέλη και εισφορές, δουλεία, μισθωτική σχέση και χρήση, αμφισβήτη­ση, διαφορά και κάθε άλλο νομικό ελάττωμα.
3) Μεταβιβάζει στον δεύτερο συμβαλλόμενο - "δωρεοδόχο", όλα τα δικαιώματα της ψιλής κυριότητας του ως άνω ακινήτου, προσωπικά και εμπράγματα και τις σχετικές αγωγές της, ακόμα κι εκείνες της προστασίας της νομής και της απόδοσης της χρήσης μισθωμένου ακινήτου και όλες τις ενστάσεις της.
Ο εκπρόσωπος του δεύτερου συμβαλλόμενου "δωρεοδόχου", με την παραπάνω ιδιότητα του, δηλώνει ότι δέχεται με ευγνωμοσύνη και ευχαρίστηση αυτή τη δωρεά, ότι παρέλαβε το μεταβιβαζόμε­νο ακίνητο κατά την ψιλή κυριότητα και ότι αποδέχεται όλα τα παραπάνω τα οποία και συνομολογεί.Μεταξύ των αυτόν συμβαλλομένων συνομολογείται και γίνεται αμοιβαία αποδεκτό ότι η παρούσα δωρεά διέπεται από τις διατά­ξεις της παραπάνω απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και ει­δικά από την παράγραφο Βήτα μικρό (β) αυτής, σε σχέση με την αίτηση της δωρήτριας η οποία καταχωρείται στο παρόν ως έχει. Στην αίτηση της η κ. Τόδωρη Μαρία αναφέρει τα εξής : «Παρα­καλώ να δεχθείτε τη Δωρεά μου διώροφης κατοικίας που βρίσκε­ται στη συνοικία Μεταμόρφωσης Κρανιδίου, η οποία σήμεραχρησιμοποιείται ως Λαογραφικό Κέντρο του Πνευματικού Κέ-
ντρου του Δήμου Κρανιδίου. Στη δωρεά μου αυτή προβαίνω ε­ξαιτίας της μεγάλης μου επιθυμίας να ευεργετήσω τον Δήμο Κρανιδίου και της αγάπης μου στον τόπο μας, την παράδοση και την ιστορία του. Θέλω με αυτόν τον τρόπο να συμβάλλω και εγώ στην προσπάθεια που κάνει τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Κρανι­δίου και ο Δήμαρχος Δημήτρης Καμιζής για την διαφύλαξη και διάσωση της πολιτιστικής μας παράδοσης και κληρονομιάς. Δω­ρίζω, επίσης και όλα τα αντικείμενα των προγόνων μου που έ­χουν λαογραφική αξία. Το παραπάνω οίκημα επιθυμώ να έχει πά­ντα αυτή τη χρήση, δηλαδή να λειτουργεί ως Λαογραφικό Ίδρυμα και να παραμένει πάντοτε εις το διηνεκές εις την ιδιοκτησία και κυριότητα του Δήμου Κρανιδίου χωρίς ποτέ να μπορεί να πωλη-θεί ή να ανταλλαχθεί με άλλο ακίνητο ή να μεταβιβαστεί με ο­ποιονδήποτε τρόπο σε τρίτους. Από το παραπάνω ακίνητο επιθυ­μώ επίσης να παρακρατήσω την επικαρπία (μίσθωμα από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κρανιδίου) μέχρι τέλος της ζωής μου χωρίς αυτή να μπορεί να μεταβιβασθεί σε οποιονδήποτε άλλο κληρονόμο μου. Επιθυμώ επίσης σε εμφανές σημείο του κτηρίου αναγραφούν οι λέξεις : «Δωρεά Μαρίας Τόδωρη εις μνήμην Γε­ωργίου Δημητρίου Καραγιάννη (Καραγιώργα) και Φανής Γεωρ­γίου Καραγιάννη».
Επίσης προσαρτάται στο παρόν κατάσταση με καταγραφή των αντικειμένων που βρίσκονται μέσα στο Λαογραφικό Μουσείο η οποία έχει συνταγεί από την Αικατερίνη Καπράνη ως εκπρόσωπο των εθελοντριών μελών του Λαογραφικού Μουσείου αποτελού­μενη από εννέα (9) σελίδες, που προσυπογράφουν οι συμβαλλό­μενοι με αριθμό αντικειμένων επτακόσια εβδομήντα επτά (777), στον οποίο αριθμό περιλαμβάνονται και οι διαγραφές, όπως εμ­φανίζονται σ' αυτόν τον πίνακα όπου αναφέρονται και οι λοιποί δωρητές και τα οποία αντικείμενα θα παραμένουν στο διηνεκές στο ως άνω Λαογραφικό Μουσείο. Ο παραπάνω πίνακας προ­σαρτάται ως έχει στο παρόν συμβόλαιο του οποίου αποτελεί ανα­πόσπαστο μέρος και ένα όλον.Σημειώνονται και τα παρακάτω, ότι:
1) Ρώτησα τους εμφανισθέντες, σύμφωνα με το νόμο, τονίζοντας τους ιδιαίτερα τις συνέπειες του άρθρου 117 του ν.δ. 118/73, ό­πως ισχύει σήμερα, σε περίπτωση που δεν απαντήσουν ειλικρινά, μήπως έγινε προηγούμενη δωρεά προς αυτόν από την δωρήτρια και αυτή μου απάντησαν αρνητικά.
2) Η αξία της ψιλής κυριότητας του παραπάνω ακινήτου, δηλώ­θηκε από τους συμβαλλόμενους σε ευρώ είκοσι μία χιλιάδες ο­κτακόσια ενενήντα τέσσερα (€ 21.894), που είναι και η αντικει­μενική αξία.
3) Υποβλήθηκε από τους συμβαλλόμενους στην Δ.Ο.Υ. Κρανιδί-ου η δήλωση φόρου δωρεάς που καταχωρήθηκε στο αρμόδιο βι­βλίο και πήρε αριθμό 542/Ζ-487/2006 αντίγραφο της οποίας προ­σαρτώνται στο παρόν.
4) Κατά την υπεύθυνη δήλωση των συμβαλλομένων, κατά το άρ­θρο 8 του Ν. 1599/1986 η μόνιμη κατοικία τους είναι αυτή που αναφέρεται στην αρχή του παρόντος συμβολαίου.
5) Για την παρούσα σύμβαση δεν οφείλονται δικαιώματα υπέρ τρίτων κατά τα άρθρα 238 και 394 του ΠΔ 410/1955 (ΦΕΚ 231 Α').6) Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 81 του Ν.Δ. 2238/ 1994, όπως ισχύει σήμερα, προσαρτάται στο παρόν συμβόλαιο, υπεύθυ­νη δήλωση της δωρήτριας ότι το παραπάνω ακίνητο της απέφερε εισοδήματα, επίσης προσαρτάται στο παρόν και υπεύθυνη δήλω­ση του άρθρου 32 Ν.2459/97 της δωρήτριας, ότι δεν έχει υπο­χρέωση υποβολής δήλωσης Φ.Μ.Α.Π.
7) Προσαρτάται στο παρόν το αποδεικτικό φορολογικής ενημε­ρότητας της δωρήτριας με αριθμό 3455075/1/31-12-2006 από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργεί­ου Οικονομίας και Οικονομικών.
8) Σύμφωνα με την υπεύθυνη δήλωση της δωρήτριας το παραπά­νω ακίνητο δεν βρίσκεται σε ρέμα, σε αιγιαλό, σε ζώνη παραλίας, σε βιότοπο, σε δημόσιο κτήμα και σε αρχαιολογικό χώρο.
9) Η δωρήτρια, δηλώνει υπεύθυνα κατά νόμο ότι δεν υπάγεται στις διατάξεις της σχετικής Υπουργικής απόφασης για προσκόμι­ση ασφαλιστικής ενημερότητας.
10) Προσαρτάται στο παρόν συμβόλαιο μου βεβαίωση από τοΔήμο Κρανιδίου ότι για το παραπάνω ακίνητο δεν οφείλεται Τέ-λος Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.).
Οι παραπάνω δηλώσεις των συμβαλλομένων, καταχωρήθηκαν στο συμβόλαιο αυτό που γράφτηκε σε πέντε (5) φύλλα. Τα κατάνόμον δικαιώματα μου μετά των αντιγράφων δεν εισπράττονται καθόσον προσφέρω αυτά, ανερχόμενα σε ευρώ τριακόσια εβδο­μήντα πέντε (€ 375) ως δωρεά προς το Δήμο Κρανιδίου. Το συμβόλαιο αυτό το διάβασα στους εμφανισθέντες καθαρά και μεγαλόφωνα οι οποίοι αφού το άκουσαν, το βεβαίωσαν, συμφώ­νησαν στο περιεχόμενο του και το υπογράφουν νόμιμα αυτοί και εγώ ο Συμβολαιογράφος.
οι συμβαλλομενοι
(υπογραφές)

ο συμβολαιογράφος
(Τ.Σ.) Κων/νος Θ. Βασαγιάννης
Ακριβές Αντίγραφο

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΗ

Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ στην Ερμιόνη με πλήθος κόσμου και με την παρουσία του Μητροπολίτη μας κ Εφραίμ. Το προηγούμενο βράδυ και πάντοτε σύμφωνα με το έθιμο γνωστό σαν Γιάλα-Γιάλα ,οι νέοι που επρόκειτο να βουτήξουν την επομένη στη θάλασσα για να πιάσουν τον Σταυρό, έφαγαν ,ήπιαν και τραγουδούσαν όλη τη νύχτα στο ρυθμό του Γιάλα-Γιάλα. Μετά την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και την τελετή του Αγιασμού των υδάτων έγινε η καθιερωμένη κοπή της πίτας στο Δημαρχείο Ερμιόνης.






Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

ΗΛΙΑΣ ΦΩΣΤΙΝΗΣ : Ο ΜΕΓΑΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ



Σήμερα 4 Ιανουαρίου 2010 συμπληρώνονται 5 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου ευεργέτη του Δήμου Κρανιδίου Ηλία Φωστίνη. Θεώρησα λοιπόν ηθική μου υποχρέωση και καθήκον να κάνω ένα μικρό αφιέρωμα σε αυτόν τον ταπεινό άνθρωπο , Κρανιδιώτη γεννημένο στη Μικρά Ασία που άφησε ως δωρεά προς τον Δήμο Κρανιδίου μια μεγάλη κτηματική έκταση 45 περίπου στρεμμάτων κοντά στους παλιούς ανεμόμυλους Κρανιδίου. Αυτή η δωρεά , εκτιμώμενη από την υλική της αξία είναι η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ προς τον Δήμο Κρανιδίου. Μεγαλύτερη επίσης είναι και ως προς την ηθική της αξία και πιστεύω ότι θα παραμείνει αξεπέραστη στο χρόνο γιατί έγινε από έναν άνθρωπο φτωχό και ταπεινό που ζούσε με μια πενιχρή σύνταξη του ΤΕΒΕ.
Πιστεύοντας πως η μνήμη πρέπει να κατοικεί στις μεγάλες και στις γενναίες πράξεις των ταπεινών ανθρώπων που έκαναν και κάνουν καλό στον τόπο και στην κοινωνία καταθέτω αυτό το μικρό αφιέρωμα αντί μνημοσύνου.

Ο Ηλίας Φωστίνης γεννήθηκε κάπου κοντά στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας στα 1910. Πολύ νωρίς έχασε τη μητέρα του, την οποία δεν θυμόταν καν, και έγινε μέλος μιας άλλης οικογένειας όταν ξαναπαντρεύτηκε ο πατέρας του. Τα δραματικά για τον ελληνισμό ιστορικά γεγονότα της εποχής εκείνης, τον έφεραν προσφυγόπουλο το 1922 με τη μητριά του και ίσως κάποια ετεροθαλή αδέρφια του στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Νίκαια ή στον Κορυδαλλό του Πειραιά. Ο πατέρας του είχε παραμείνει αιχμάλωτος των Τούρκων στη Μικρά Ασία. Κατά τις διηγήσεις του, τον μικρό Ηλία που τότε είχε άλλο επώνυμο, τον κακομεταχειριζόταν βάναυσα η μητριά του προκειμένου να του αποσπά όσα χρήματα συγκέντρωνε κάνοντας διάφορα θελήματα στη γειτονιά που διέμενε. 12 χρονών παιδί κατέβαινε και στο λιμάνι του Πειραιά για να κάνει καμιά μικροδουλίτσα ή αγγαρεία για να εξασφαλίζει χρήματα να τα δίνει στη μητριά του. Απελπισμένος κάποια μέρα από την κακομεταχείριση και την ανέχεια που είχε μπήκε κρυφά σε ένα κρανιδιώτικο καΐκι από αυτά που πήγαιναν τότε μέχρι τον Πειραιά και αναγκαστικά έφτασε ως το άγνωστο γι'αυτόν Κρανίδι . Στο Κρανίδι για καλή του τύχη τον περιμάζεψαν και τον υιοθέτησαν ο Μιχάλης Φωστίνης και η σύζυγός του Παρασκευή, που δεν είχαν παιδιά. Ο μικρός Ηλίας ήταν πολύ εργατικός και δούλευε σαν παραγιός σε διάφορες αγροτικές , κτηνοτροφικές και άλλες εργασίες. Κάτω από όλες αυτές τις δύσκολες συνθήκες ο Ηλίας μέστωσε και έγινε παλικάρι. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, πήρε μέρος και στον πόλεμο του 1940 ως έφεδρος στην πρώτη γραμμή κι εκεί τραυματίστηκε και λίγο έλειψε να χάσει και τη ζωή του. Επιστρέφοντας, παντρεύτηκε τη Μαρία που ήξερε την τέχνη της παπλωματοποιίας και ο ίδιος μαζί με τις αγροτικές του ασχολίες τη βοηθούσε και έφτιαχναν παπλώματα. Έμειναν όμως χωρίς παιδιά. Έτσι ο κυρ Ηλίας φτωχικά και ταπεινά προχώρησε σε ηλικία.
Εγώ έτυχε να τον γνωρίσω γύρω στα 1994 σαν ασθενή όταν ήμουν Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Ναυπλίου. Τον έφερνε τότε στο Νοσοκομείο μια μακρινή μάλλον ανιψιά του που του συμπαραστεκόταν πολύ, η κυρία Σοφία Βλάσση από την Ερμιόνη. Πέρα από το ενδιαφέρον μου όπως και για κάθε ασθενή, μου κίνησε το ενδιαφέρον και την προσοχή μου η ταπεινή καλοκάγαθη και γαλήνια αλλά και μοναχική μορφή του και σχετίστηκα περισσότερο μαζί του από ανθρώπινη συμπάθεια. Συχνά μου διηγόταν την ιστορία του, τα βάσανα και τους κατατρεγμούς του στην παιδική του ηλικία, που μου προκαλούσαν ιδιαίτερη συγκίνηση. Μετά το 1996 που εγκαταστάθηκα στο Κρανίδι στο Κέντρο Υγείας, είχαμε τακτικότερες επαφές μέσα στα πλαίσια γιατρού-ασθενούς αλλά πάντοτε υπήρχε ανάμεσά μας και η ανθρώπινη σχέση που είχε δημιουργηθεί. Τον αγάπησα και με αγάπησε. Μια μέρα λοιπόν μου λέει: " Άκουσε γιατρέ μου, μου έχεις σταθεί και σε νιώθω σαν παιδί μου . Θέλω να σου κάνω ένα δώρο, ένα χτήμα που έχω κι εσύ να με έχεις σαν πατέρα σου. '' Ίσως λίγο απερίσκεπτα του απάντησα: " Κυρ Ηλία τι είναι αυτά που λες; έχεις την ανιψιά σου , να το κάνεις σε αυτήν. Έχω χτήμα εγώ από τον πατέρα μου. " Τι ήθελα και το είπα εγώ αυτό; Ο κυρ Ηλίας στενοχωρήθηκε πολύ, δάκρυσε και μου απάντησε κοφτά :
" Ώστε, δεν με καταδέχεσαι;" . Του είπα: " Δεν είναι αυτό. Κάντο δωρεά στο Κέντρο Υγείας , εγώ έτσι κι αλλιώς σε έχω σαν πατέρα μου. Έχεις κανένα παράπονο;" Ο κυρ Ηλίας έφυγε βαριά στενοχωρημένος . Όποτε με επισκεπτόταν ξανά για λόγους υγείας ήταν κουμπωμένος και λιγόλογος.



Όταν εκλέχτηκα Δήμαρχος το 1999 με επισκέφτηκε στο γραφείο μου για να με συγχαρεί, λέγοντάς μου ότι με ψήφισε παρά το γεγονός ότι εγώ τον είχα στενοχωρήσει και μου επανέλαβε πάλι την πρόθεσή του . Του είπα ότι κακώς με έχει παρεξηγήσει και ότι εγώ τον αγαπώ. Τότε του πέταξα ένα υπονοούμενο για να κάνει το χτήμα δωρεά στο Δήμο Κρανιδίου που θα τον θυμόντουσαν και θα τον ευγνωμονούσαν όλοι οι Κρανιδιώτες κι εγώ μαζί τους όσο ζω. Έφυγε πάλι στενοχωρημένος. Μετά από αρκετό καιρό, ένα πρωινό Σαββάτου, με πήρε στο τηλέφωνο 5 η ώρα το πρωί λέγοντάς μου ότι δεν αισθάνεται καλά, ότι θα πεθάνει κι εγώ θα το έχω κρίμα στο λαιμό μου και μου έκλεισε το τηλέφωνο. Αμέσως ντύθηκα και πετάχτηκα μέχρι το σπίτι του να δω τι συνέβαινε. Δεν μου άνοιξε την πόρτα παρά μου είπε ότι θέλει να πα΄με στον συμβολαιογράφο όταν ανοίξει το συμβολαιογραφείο να μου γράψει το χτήμα κι εγώ ας το κάνω ότι θέλω. Συμφώνησα. Μου άνοιξε την πόρτα. Είχε έναν πόνο στο στομάχι μου είπε και δεν με άφηνε καλά καλά να τον εξετάσω. Του είπα σαββατοκύριακα τα συμβολαιογραφεία είναι κλειστά . Πήγαμε τη Δευτέρα ή κάποια άλλη μέρα, δεν θυμάμαι. Είχα συνεννοηθεί με τον συμβολαιογράφο. Είχαμε βρει και μάρτυρες. Του εξήγησε ο συμβολαιογράφος ότι αν το κάνει σε εμένα και μετά εγώ στο Δήμο θα πληρώσω πολλά χρήματα για φόρο μεταβίβασης. Επέμενε ο κυρ Ηλίας ότι ήθελε να φαίνεται το όνομά μου. Μετά από ώρες διαβουλεύσεων βρέθηκε η τυπική φόρμα . Όταν έβαλε την υπογραφή του , έβγαλε έναν αναστεναγμό ανακούφισης:"Ουφ, μου πέρασε το στομάχι μου". Είχε πιει μόνο μια πορτοκαλάδα. Όταν του μίλησα για τους σκοπούς και τα σχέδια που είχα για το χτήμα κι ότι θα μπει μια μεγάλη ταμπέλα που θα γράφει : "Αθλητικό και Πολιτιστικό Πάρκο Ηλία Φωστίνη" το βλέμμα του άστραψε. Καμάρωνε. "Καλά το κάναμε!" μου είπε. " Για τους Κρανιδιώτες! Αφού θα είναι για τα παιδιά!"

Την παραμονή του θανάτου του στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου , όταν πλέον είχε πάρει το δρόμο χωρίς επιστροφή και κάποια στιγμή του είπα : "Κυρ Ηλία μην φοβάσαι! Δεν πρόκειται να πεθάνεις!" ,μου απάντησε με πλήρη τη συνείδησή του: " Α, και να πεθάνω αφού με έχεις σαν πατέρα σου και θα πεθάνω στα χέρια σου , δεν με νοιάζει καθόλου!" Σε λίγο βυθίστηκε. Την επόμενη μέρα το μεσημέρι έφυγε γαλήνια.
Αυτός ήταν ο κυρ Ηλίας Φωστίνης. Του χρωστάω και του χρωστάμε κάτι ακόμα.

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Το Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Τ.Ε.Δ.Κ στο Ναύπλιο σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν το Δ.Σ. της Τ.Ε.Δ.Κ Αργολίδας, οι Δήμαρχοι Αργολίδας και εκπρόσωποι φορέων αλλά και μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων της Αργολίδας μεταξύ των οποίων και της "Παρέμβασης Πολιτών Ερμιονίδας". Καλεσμένος ήταν ο Βουλευτής Αργολίδας και Υφυπουργός περιβάλλοντος κ. Γιάννης Μανιάτης. Το θέμα της συζήτησης ήταν η διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Επειδή παραβρέθηκα και εγώ ως μέλος της "Παρέμβασης Πολιτών Ερμιονίδας", θεώρησα σκόπιμο να μεταφέρω επιγραμματικά, μέσα από το ιστολόγιο, όσα ειπώθηκαν σε αυτήν τη συνάντηση-σύσκεψη:



  • Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και μαζί φυσικά και η Αργολίδα κατέχει την τελευταία θέση από όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας όσον αφορά στις υποδομές και στην πρόοδο για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Την πρώτη θέση κατέχει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
  • Χάθηκε μία ολόκληρη δεκαετία για την Αργολίδα χωρίς να έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό για την επίλυση του μεγάλου προβλήματος της διαχείρισης των απορριμάτων.
  • Η Ελλάδα αλλά και οι δήμοι οι οποίοι διατηρούν ακόμα ανεξέλεγκτες χωματερές έχουν πλέον να κάνουν με υψηλά πρόστιμα που επιβάλλονται από την Ε.Ε, επειδή δεν εφαρμόζεται η κοινοτική νομοθεσία.
  • Η επιλογή της δεματοποίησης των απορριμάτων, όπως η σχεδιαζόμενη θέση Σταυρός Διδύμων, είναι λύση προσωρινή και αναποτελεσματική αφού δεν υπάρχει κανένα σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.
  • Για πρώτη φορά από επίσημα κυβερνητικά χείλη δηλώθηκε ξεκάθαρα και συγκεκριμένα ότι η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ είναι θέση του υπουργείου Περιβάλλοντος και της σημερινής κυβέρνησης και η εφαρμογή της είναι μέσα στις προτεραιότητες της και πρέπει να γίνει θέση και επιδίωξη εφαρμογής σε όλους τους Δήμους.
  • Σύμφωνα με τα παραπάνω δικαιώνεται η θέση όλων των Περιβαλλοντικών οργανώσεων αλλά και μεμονωμένων ευαισθητοποιημένων ανθρώπων που χρόνια τώρα αγωνίζονται να κινητοποιήσουν δυνάμεις της κοινωνίας προς αυτήν την κατεύθυνση του διαχωρισμού δηλαδή των στερεών αποβλήτων κατά κατηγορίες στην πηγή τους και την εν συνεχεία επανάκτηση και ανακύκλωση των υλικών που μπορούν να ανακυκλωθούν.
  • Ο Βουλευτής Αργολίδας και Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Μανιάτης, του οποίου η παρουσία και η τοποθέτηση υπήρξε καταλυτική κάλεσε όλους τους αρμόδιους φορείς του νομού το συντομότερο να συζητήσουν και να καταθέσουν τις προτάσεις τους προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου με πνεύμα συνεργασίας για το κοινό συμφέρον του νομού. Πρότεινε στις όποιες συζητήσεις είναι απαραίτητες να παρευρίσκονται και οι άλλοι δύο βουλευτές του Νομού και δεσμεύτηκε ο ίδιος να προωθήσει την υλοποίηση των προτάσεων αυτών. Συγκεκριμένα τόνισε ότι κανείς δεν έχει πλέον την πολυτέλεια για χάσιμο άλλου χρόνου. Οι παρεμβάσεις και οι τοποθετήσεις του κ. Μανιάτη, αναγνωρίστηκε από όλους ότι υπήρξαν πολύ ουσιαστικές και θετικές για την σαφήνεια και καθαρότητα τους αλλά και για το πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο τους.
    Συμπερασματικά λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι το θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων επανατοποθετείται ορθά και με προοπτική επίλυσης με κομβικό σημείο τον διαχωρισμό των απορριμάτων στην πηγή της δημιουργίας τους και στην επανάκτηση των ανακυκλούμενων υλικών ώστε να περιοριστεί σημαντικά ο όγκος τους για τελική επεξεργασία.