Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας μιλάει στο SM για τις προσπάθειες,τις δυσκολίες και τις προτεραιότητες του δήμου.
Εναν πρώτο απολογισμό του μέχρι σήμερα έργου της νέας δημοτικής αρχής Ερμιονίδας, σε συνδυασμό με τις προτεραιότητες του δημάρχου κ. Δημήτρη Καμιζή και τις οικονομικές, κυρίως, δυσκολίες της εποχής, περιγράφει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο SM o πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αναστάσιος Λάμπρου. Μεταξύ άλλων, τονίζει τις οφειλές που παρέλαβε από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, αλλά και την ανυπαρξία εργοστασίου επεξεργασίας σκουπιδιών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, παρά τον αρχικό σχεδιασμό.
Κύριε Λάμπρου, πώς αξιολογείτε το έργο της νέας δημοτικής αρχής Ερμιονίδας, δέκα μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της;
Στον Δήμο Ερμιονίδας προσπαθούμε, αγωνιζόμαστε καθημερινά να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που είχαμε παρουσιάσει στους δημότες το 2010:
Α Να υλοποιήσουμε με επιτυχία το Πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» και
Β Να εκτελέσουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2011, το οποίο είναι περιορισμένο, εξαιτίας των οφειλών που αναλάβαμε από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές Κρανιδίου και Ερμιόνης (περίπου 2.000.000 ευρώ), όσο από τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας (και έχουν σχέση με την έλλειψη χρηματοδοτήσεων από την Πολιτεία, όσο και με την καθυστέρηση πληρωμών από τους δημότες).
Γ Να οργανώσουμε τον Δήμο Ερμιονίδας σε σύγχρονα διοικητικά πλαίσια, όπως αυτά διαμορφώθηκαν μετά την ψήφιση του Νέου Οργανισμού Υπηρεσιών του δήμου μας. Το έργο μας αξιολογείται θετικότατο, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες του περιβάλλοντος στο οποίο εμείς λειτουργούμε.
Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, με κύριο μέλημα να υπηρετήσουμε τους δημότες μας και τις ανάγκες τους.
Σε ποιους βασικούς στόχους επικεντρώνεται τώρα η προσπάθεια η δική σας, ως δημοτικού συμβουλίου, και του κ. Καμιζή;
Είχα την τιμή, μετά την πρόταση του δημάρχου Ερμιονίδας κ. Δημήτρη Καμιζή και την ψήφο εμπιστοσύνης των δημοτικών συμβούλων, να εκλεγώ πρόεδρος του Δ.Σ. Η προσπάθειά μου ήταν να ανταποκριθώ, και συνολικά να ανταποκριθούμε ως Δημοτικό Συμβούλιο στους συγκεκριμένους στόχους:
Α Να υλοποιήσουμε στην πράξη το σημαντικό μεταρρυθμιστικό Πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» Ν. 3852/10. Στις (23) είκοσι τρεις συνεδριάσεις του Δ.Σ., οι 260 αποφάσεις που έχουμε λάβει αποδεικνύουν στην πράξη την προσπάθεια να ανταποκριθούμε στο χρονοδιάγραμμα ενεργειών που είχε επιβάλει το Υπουργείο Εσωτερικών για τη νέα δομή-αρχιτεκτονική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Β Οι συγχωνεύσεις των Νομικών Προσώπων και επιχειρήσεων των πρώην δήμων Κρανιδίου και Ερμιόνης, και η ίδρυση νέων –σύμφωνα με τον Ν. 3852/10– στον Δήμο Ερμιονίδας, διαμορφώνουν μια νέα πραγματικότητα για τον δήμο της τελευταίας. Η προσπάθειά μας ήταν συλλογική και δημιούργησε μια νέα δυναμική λειτουργίας στα νέα Νομικά Πρόσωπα που ιδρύσαμε. Αναμένουμε από αυτά το έργο τους, τη δράση τους.
Γ Να δημιουργήσουμε όλα εκείνα τα έργα που είχε ανάγκη ο τόπος μας, να υλοποιήσουμε το Τεχνικό Πρόγραμμά μας για το 2011, να ψηφίσουμε το επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2011-2014 και να αξιοποιήσουμε τις χρηματοδοτήσεις από το Πρόγραμμα του Ε.Σ.Π.Α.
Όλοι οι δήμοι της Αργολίδας και των νησιών του Σαρωνικού πρέπει να πιστέψουν στη βασική αρχή ότι αποτελούμε “Κοινό Τουριστικό Προορισμό”, έχουμε μια κοινή τουριστική, γεωγραφική, πολιτιστική ενότητα…
Ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίζετε;
Τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε είναι τα εξής:
Α Οι μεγάλες οφειλές που κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές Κρανιδίου και Ερμιόνης.
Β Η υπάρχουσα οικονομική – κοινωνική – πολιτική συγκυρία, ένα αρνητικό εξωτερικό περιβάλλον με περιορισμούς, απειλές με κοινωνικές συγκρούσεις.
Γ Η προηγούμενη δημοτική αρχή του Δήμου Κρανιδίου απέτυχε εξ ολοκλήρου να υλοποιήσει το έργο: «Αποχέτευση Πορτοχελίου υπόλοιπο Κρανιδίου – Αγωγοί Κοιλάδας», ένα έργο που είχε χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Συνοχής με 11.000.000 ευρώ, με ενέργειες του τότε δημάρχου κ. Δημήτρη Καμιζή το έτος 2006. Το έργο απεντάχθηκε αρχές του 2011 από την Ευρωπαϊκή επιτροπή, ο φάκελος του έργου είναι στη Δικαιοσύνη και εμείς ως νέα Διοίκηση έχουμε να αντιμετωπίσουμε οφειλές, οικονομικές διεκδικήσεις από τον εργολάβο του έργου.
Με το σοβαρότατο θέμα των σκουπιδιών τι μέλλει γενέσθαι;
Στην Ερμιονίδα, με πολιτική ευθύνη των διοικήσεων των δύο πρώην δήμων (Κρανιδίου – Ερμιόνης) λειτούργησε στην Τ.Κ. Διδύμων ο δεματοποιητής (σύμμεικτων σκουπιδιών), σε συνεργασία με τον Φ.Ο.Δ.Σ.Α. Αργολίδας, με προοπτική την πακετοποίηση των σκουπιδιών και την προώθηση σε εργοστάσιο επεξεργασίας. Δυστυχώς, είμαστε και σε αυτό το σημείο σε πλήρες αδιέξοδο. Μας έμειναν τα δέματα και ο δεματοποιητής, δεν υπάρχει εργοστάσιο επεξεργασίας πουθενά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο σχεδιασμός δυστυχώς της Περιφέρειας έμεινε στα χαρτιά και στα λόγια. Στην Αργολίδα δεν υπάρχει άλλη μονάδα δεματοποίησης σκουπιδιών, ο δήμαρχος κ. Δημήτρης Καμιζής αγωνίζεται να βρει μια λύση σε αυτό το αδιέξοδο που μας οδήγησαν οι αποφάσεις των προηγούμενων δημοτικών αρχών Κρανιδίου και Ερμιονίδας, και αυτοί ακόμη να ζητήσουν μια συγγνώμη από τους δημότες της Ερμιονίδας. Αξίζει να επισημανθεί ότι από τις πρώτες μας κινήσεις ήταν να ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης στον Δήμο Ερμιονιδας.
Σε μια κατεξοχήν τουριστική περιοχή, όπως είναι η Ερμιονίδα, ο δήμος πού στοχεύει για τα επόμενα χρόνια;
Με απόφαση του Δ.Σ. συστήσαμε επιτροπή τουρισμού για τον Δήμο Ερμιονίδας, με κύριο μέλημα τη χάραξη μιας ευρύτατης τουριστικής πολιτικής για ολόκληρη την Ερμιονίδα. Προσωπικά, πιστεύω ότι όλοι οι δήμοι της Αργολίδας και των νησιών του Σαρωνικού πρέπει να πιστέψουν στη βασική αρχή ότι αποτελούμε «Κοινό Τουριστικό Προορισμό», έχουμε μια κοινή τουριστική, γεωγραφική, πολιτιστική ενότητα, και αυτό πρέπει να προβάλουμε τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ο Κοινός Τουριστικός Προορισμός αποτελεί την ενότητά μας και είναι απόρροια της ιστορικής μας διαδρομής.