Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ Ο ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ


Με δαπάνες του Δήμου Ερμιονίδας αποκαταστάθηκε στα εφθαρμένα τμήματά του ο χλοοτάπητας του δημοτικού γηπέδου Κρανιδίου με προσθήκη έτοιμων επιθεμάτων.

Όπως ήδη είναι γνωστό ο χλοοτάπητας του γηπέδου υπέστη φθορές οι οποίες σύμφωνα με τους εργαστηριακούς ελέγχους οφείλονται στην εναλάτωση του εδάφους, συνεπεία του υφάλμυρου νερού με το οποίο ποτίζεται και της χρόνιας εναπόθεσης αλάτων στο έδαφος του γηπέδου.   

Για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο, υλοποιήθηκε ιδέα – πρόταση του Δημάρχου Δημήτρη Καμιζή, σύμφωνα με την οποία ο χλοοτάπητας πλέον ποτίζεται και με νερό του παρακείμενου ιστορικού πηγαδιού του Πύργου που έχει άριστης μεν ποιότητας από χημική σύσταση νερό, σε μικρή όμως παροχή.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί επαρκής ποσότητα κατάλληλου νερού για το πότισμα του γηπέδου, εξετάζονται και άλλες λύσεις χαμηλού κόστους ώστε η ομάδα μας να διαθέτει κατάλληλο γήπεδο για τη νέα αγωνιστική περίοδο στην Γ’ κατηγορία στην οποία έχει ανέλθει. 
 





Το ιστορικό πηγάδι του Πύργου

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Το αποτέλεσμα της καταστροφικής πολιτικής του κ.Σφυρή και της Παράταξής του



Το φωτογραφικό ρεπορτάζ, όσα αναφέρει και όσα σχολιάζει ο κ.Σφυρής είναι αποτέλεσμα της δικής του καταστροφικής πολιτικής στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Αυτός άνοιξε χωματερή στο Σταυρό Διδύμων.

Αυτός δημιούργησε το αίσχος και το ανάθεμα στην είσοδο του Δήμου μας.

Αυτός προσέτρεξε πρώτος να «πρωτοτυπήσει» με ένα « δήθεν έργο» που διεκδικεί την μοναδικότητα στον παραλογισμό και στα αδιέξοδα στον Ελλαδικό χώρο και όχι μόνο.

Αυτός φόρτωσε τους δημότες μας να έχουν πληρώσει τα 2,5 χρόνια (από το 2011 μέχρι σήμερα), χαράτσι ύψους περίπου 450.000€ και τα απορρίμματα να είναι στοιβαγμένα στο Σταυρό Διδύμων χωρίς προορισμό και αποδέκτη.

Και δεν φτάνουν αυτά έχει το θράσος και ζητάει και τα ρέστα!

Σήμερα λειτουργεί υπονομευτικά στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που μας δίνει, προσωρινά έστω, την δυνατότητα να  μεταφέρουμε τα απορρίμματά μας στον ΧΥΤΑ Φυλής. Αυτά όμως κάπου πρέπει να φορτώνονται στις νταλίκες που τα μεταφέρουν στην Αθήνα κι αυτό επιχειρεί να το εμποδίσει.

Προφανώς όπως φρόντισε να τα αποθηκεύσει χωρίς προορισμό και αποδέκτη στον Σταυρό Διδύμων, έτσι τώρα θέλει να μένουν τα απορρίμματά μας εντός και πέριξ των κάδων περισυλλογής. Η τακτική αυτή είναι επικίνδυνη διότι:

-     Εγκυμονεί κινδύνους για την δημόσια υγεία.

-     Επιβαρύνει το περιβάλλον τα μέγιστα.

- Δημιουργεί αισθητική ρύπανση και   αποτροπιασμό.

- Δυσφημεί τον τόπο μας στην αιχμή της τουριστικής σεζόν.

-   Έχει σοβαρές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες του Δήμου μας.



Δεν περιμέναμε βέβαια κάτι διαφορετικό από τον κ.Σφυρή και την Παράταξή του. Το ίδιο έκανε και με την αποχέτευση και την ύδρευση του πρώην Δήμου Κρανιδίου.
 Είναι υπόλογος απέναντι στους δημότες μας.




ΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ

ΚΟΥΣΤΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΤΣΑΜΑΔΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΔΥΜΩΝ

Με μεγάλη συμμετοχή των δημοτών μας πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Λαογραφικού Κέντρου Διδύμων. Παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, Δημοτικοί Σύμβουλοι και αρκετοί από τους συμπατριώτες μας που προσέφεραν προγονικά και οικογενειακά κειμήλια.

O Δήμαρχος στην ομιλία του αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη τους συντελεστές αυτού του έργου, τους εθελοντές που εργάστηκαν, τους κατοίκους που προσέφεραν αντικείμενα με λαογραφικό ενδιαφέρον, τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Διδύμων κ.Σερέτη Παναγιώτη και την Αντιδήμαρχο κα Μπάρδη-Σαμπάνη Γιώτα τόνισε ότι στους ιδιαίτερα δύσκολους καιρούς που ζούμε στην πατρίδα μας, η ιστορία και η παράδοση είναι η άμυνά μας και ότι ο πολιτισμός πρέπει να μας ενώνει.

Αυτή τη σπουδαία κατάκτηση, τη δημιουργία δηλαδή του Λαογραφικού Κέντρου στα Δίδυμα, πρέπει όλοι να την ενισχύσουμε, να την διαφυλάξουμε και να την αναδείξουμε με κάθε τρόπο.



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΙΔΥΜΩΝ

ΣΕΡΕΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ











Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΦΡΑΓΧΘΙ








To σπήλαιο Φράγχθι βρίσκεται στη Ν.Δ. Αργολίδα, στη βόρεια ακτή του κόλπου της Κοιλάδας. Κατοικήθηκε κυρίως κατά την Ανώτερη Παλαιολιθική (40-10.000 π.Χ.), τη Μεσολιθική (9-7.000 π.Χ.) και τη Νεολιθική περίοδο (7-3.000π.Χ.).
Στην Παλαιολιθική και Μεσολιθική το Φράγχθι υπήρξε καταφύγιο μετακινούμενων κυνηγών, τροφοσυλλεκτών και ψαράδων, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν για τις καθημερινές τους ανάγκες εργαλεία φτιαγμένα από σκληρές και αιχμηρές πέτρες, όπως ο πυριτόλιθος και ο οψιανός. Η Μεσολιθική είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ιστορία του σπηλαίου, καθώς συνδέεται  με κοινωνικές και οικονομικές μεταβολές. Πραγματοποιούνται οι πρώτοι ενταφιασμοί, τα ταξίδια ανοιχτής θαλάσσης και εμφανίζονται τα πρώτα δείγματα συστηματικής αλιείας.
Στη Νεολιθική, η κατοίκηση επεκτάθηκε εκτός του σπηλαίου, στον παρακείμενο υπαίθριο χώρο. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του οικισμού, το οποίο ονομάζεται Παραλία, είναι σήμερα καταβυθισμένο λόγω της ανόδου της θαλάσσιας στάθμης. Σπήλαιο και υπαίθριος χώρος αποτέλεσαν το χώρο δραστηριοτήτων μιας κοινότητας γεωργών και κτηνοτρόφων, η οποία διατηρούσε επαφές με πολλές περιοχές του νοτίου Αιγαίου. Οι κάτοικοι του οικισμού χρησιμοποιούσαν πλήθος λίθινων εργαλείων, όπως λεπίδες για δρεπάνια, μαχαιράκια, αιχμές βελών, μυλόπετρες, τσεκουράκια και αξίνες, αλλά και πολλά οστέινα, όπως αγκίστρια, σπάτουλες και σουβλιά. Πολλά είδη της καθημερινής τους εργαλειοθήκης δεν έχουν σωθεί λόγω του φθαρτού τους χαρακτήρα. Για την εξυπηρέτηση των καθημερινών τους αναγκών, οι κάτοικοι είχαν διαμορφώσει το εσωτερικό του σπηλαίου σε επιμέρους χώρους χρήσης, κάποιοι από τους οποίους περιείχαν λιθόστρωτα δάπεδα ή εστίες φωτιάς. Στον υπαίθριο χώρο, τα σπίτια τους ήταν απλές κατασκευές με λίθινη θεμελίωση, δάπεδα από πατημένο πηλό και τοίχους σοβατισμένους για μόνωση και καθαριότητα. Τόσο το σπήλαιο όσο και ο υπαίθριος χώρος χρησιμοποιήθηκαν κατά καιρούς και ως τόποι ενταφιασμού. Μία από τις καινοτομίες της περιόδου είναι η κατασκευή αγγείων και ειδωλίων από ψημένο πηλό. Κάποια από τα αγγεία έφεραν περίτεχνη πολύχρωμη διακόσμηση. Όπως οι προκάτοχοί τους, έτσι και οι Νεολιθικοί κάτοικοι του σπηλαίου φρόντιζαν για τον καλλωπισμό τους φτιάχνοντας κοσμήματα από απλά φυσικά υλικά, όπως τα θαλάσσια κοχύλια.
Κατά το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε ως εποχικό ποιμνιοστάσιο.
Αρχαιολογικές έρευνες στον οικισμό διενεργήθηκαν μεταξύ 1969-1979 από το Πανεπιστήμιο Ιντιάνα (Η.Π.Α.), υπό την αιγίδα της Αμερικάνικης Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Το πρόγραμμα ανάδειξης υλοποιήθηκε από την Εφορεία  Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδας.   


Franchthi cave is located on the northern side of Koiladha Bay in the southwestern Argolid. It was occupied during the Upper Palaeolithic (40-10,000 B.C.), Mesolithic (9-7,000 B.C.) and Neolithic periods (7-3,000 B.C.).
During the Palaeolithic and Mesolithic, the cave was inhabited seasonally by mobile hunter-gatherers and fishermen who used tools made of hard and sharp stones such as flint and obsidian. The Mesolithic is an important period in the history of the site marked by key social and economic changes. These included organised burials, open water seafaring and intensive fishing.
During the Neolithic, occupation was year-round and extended out of the cave and along the present sea shore, the largest part of which is now submerged due to rising sea levels. The settlement was lived in by a community of farmers and herders, and formed part of a larger network of sites in the southern Aegean. New types of stone tools appeared including sickle blades, knives, millstones and axes as well a variety of tools made of organic materials such as fish hooks, spatulas and awls. Other types  of tools have left no traces due to their perishable nature. Inside the cave, every day activities were carried out in designated areas, some of which were stone paved or contained hearths. In the open-air settlement along the coast, houses were simple with stone foundations, clay floors and plastered walls for insulation and hygiene. Both the cave and open-air settlement were also occasionally used for burials. One of the most important innovations of the period was clay firing of pots and figurines, some of which were colorfully decorated. Like their predecessors, the Neolithic inhabitants of Franchthi adorned themselves with ornaments made of seashells and other natural materials.
For most of the 20th century the cave was used as a seasonal animal pen.
Excavations within the cave and along the open-air settlement were carried out between 1967-1979 by Indiana University, under the auspices of the American School of Classical Studies at Athens. The current development work was carried out by the Ephorate of Palaeoanthropology-Speleology of Southern Greece.

Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Σαν σήμερα 23 Ιουνίου 1996 έφυγε από τη ζωή ο Ανδρέας Παπανδρέου

(νεκρολογία για το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου  δημοσιευμένη στις 28 Ιουνίου 1996)









Πλαίσιο κειμένου: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΡ
Πλαίσιο κειμένου: Μ ΕΦΗΜΕΡΙΑΑ


Παρασκευή 28 Ιουνίου 1996

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, Ο ΤΡΙΤΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

του Δημήτρη Καμιζή 

Ο Ανδρέας Παπανδρέου διατήρησε την ικανότητα του να αιφνιδιάζει ακόμα και τους πιο στενούς του συνεργάτες και φίλους, μέχρι τον τελευταία χτύπο της καρδιάς του, μέχρι την τελευταία του εκπνοή προς την αιωνιότητα. Με τον Θάνατό του τις παραμονές του τέταρτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ που επρόκειτο ουσιαστικά να τον αντικαταστήσει, καθόρισε τις πολιτικές εξελίξεις μη αποδεχόμενος ρόλους που οι άλλοι καθόριζαν για αυτόν. Ο φυσικός του θάνατος ήρθε σαν να τον επέλεξε συνειδητά μια στιγμή πριν από τον πολιτικό του θάνατο. Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν ήταν δυνατό να παρακολουθήσει  βουβός και  ανήμπορος να εκφρασθεί,  με την γνώριμη και χαρακτηριστική φωνή  του, τις εργασίες του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ ούτε ήταν δυνατόν αυτός ο ιδρυτής  και πρωταγωνιστής να περιορισθεί σε δεύτερους τιμητικούς ρόλους. Είχε δηλώσει ισόβια ενεργός και μάχιμος. 
 Γι'  αυτό όσοι τον γνώριζαν καλά δεν έπρεπε να αιφνιδιαστούν  με την αναγγελία του θανάτου του. Ο Θεός στάθηκε μαζί του καλός και του έκανε την μεγάλη  χάρη, την  ύστατη, να τον οδηγήσει στον προσφιλή του δρόμο, τον Τρίτο Δρόμο, αυτή την φορά για την αθανασία.
 Ο Ανδρέας Παπανδρέου πέθανε πολιτικά όρθιος με αξιοπρέπεια και χωρίς να υποκύψει σε εκβιασμούς και διλήμματα, χωρίς να αποδεχθεί τετελεσμένα. Ο μεγάλος αυτός πολιτικός ηγέτης του αιώνα μας θα κριθεί από την ιστορία, θα του αποδοθούν τα θετικά και θα καταγραφούν τα αρνητικά. Ένα όμως είναι βέβαιο και αυτό δεν περιμένει την καταγραφή και επιβεβαίωση της ιστορίας, γιατί είναι γραμμένο στη συνείδηση των απλών ανθρώπων του Λαού  μας, ότι δηλαδή ο Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε  έμπρακτα ένας μεγάλος Ανθρωπιστής και Δημοκράτης. Επί των ημερών του ανακουφίστηκαν οι φτωχοί και αδύναμοι άνθρωποι και είδαν στον ήλιο μοίρα κοινωνικά στρώματα που ζούσαν για δεκαετίες στο περιθώριο. Καταργήθηκαν οι πολιτικές διακρίσεις εις βάρος των πολιτών, αποκαταστάθηκαν οι πολιτικές και ατομικές ελευθερίες του Ελληνικού Λαού.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου θα ζει στη σκέψη και την καρδιά όλων εκείνων των απλών ανθρώπων που τον αγάπησαν και τον λάτρεψαν.


( η ανάρτηση είναι προσωπική)

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Επειδή με αφορμή την επιτόπια επίσκεψη του Υφυπουργού Ανάπτυξης κ.Κυριάκου Βιρβιδάκη στη χωματερή Διδύμων γίνονται διάφορα κακόβουλα σχόλια, διευκρινίζουμε ότι ο ίδιος ο Υφυπουργός επισκέφθηκε την χωματερή με τον δεματοποιητή και τα δέματα για να έχει ο ίδιος προσωπική αντίληψη. Ο ίδιος ο κ.Βιρβιδάκης ζήτησε μέσω του γραφείου του από εμένα την προηγούμενη μέρα να μην ανακοινωθεί ούτε να δημοσιοποιηθεί η επίσκεψή του, καθώς επίσης ζήτησε να τον συνοδεύσω μόνον εγώ ως Δήμαρχος κατά την επίσκεψή του στον παραπάνω χώρο. Ο σκοπός της επίσκεψής του ήταν όπως μου εξήγησε να δει και να διαπιστώσει με τα ίδια του τα μάτια την κατάσταση που επικρατεί εκεί.

Επειδή εγώ έχω συνηθίσει και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό μου βίο να τηρώ τις δεσμεύσεις μου, όποιος θέλει περισσότερες εξηγήσεις από τον κ.Υφυπουργό ας ρωτήσει τον ίδιο.

Για το θέμα αυτού του εγκλήματος που συνετελέσθη στην Κοινότητα Διδύμων, της δημιουργίας δηλαδή αυτής της υπερχωματερής με το πρόσχημα της εγκατάστασης δεματοποιητή σύμμεικτων απορριμμάτων, έχω πολλές φορές αναφερθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο και στους Δημότες μας και στις Αρμόδιες Υπηρεσίες και Αρχές. Εάν χρειάζεται να τις επαναλάβω είμαι σε κάθε περίπτωση διαθέσιμος.





Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΙΖΗΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΙΔΥΜΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ESPRESSO



Η Τοπική Κοινότητα Διδύμων και εγώ προσωπικά εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για το πρόσφατο δημοσίευμα του κ. Παύλου Δαγρέ στην εφημερίδα ESPRESSO.

Το χωριό των Διδύμων δεν ήταν, ούτε είναι «ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ» και απορώ πώς κάποιοι επιστήμονες έβγαλαν αυτό το συμπέρασμα και τόσο αβίαστα το ανάρτησαν βάζοντας «ταμπέλες» και δημιουργώντας πανικό. Απορώ πώς χωρίς αποδείξεις και επίσημες έρευνες, παρά μόνο από συζητήσεις και μόνο (κουτσομπολιά), φτάσανε να κοινοποιούν τέτοιες ανακρίβειες «εις βάρος» των κατοίκων, θίγοντας τόσο ευαίσθητα θέματα και «καπηλευόμενοι» ένα τόσο ευάλωτο στοιχείο της ανθρώπινης φύσης που είναι η ασθένεια. Το βάφτισαν «ενδιαφέρον». Όχι κύριοι ενδιαφέρον είναι να αποτανθεί κάποιος στις αρμόδιες υπηρεσίες υγείας όταν πρόκειται για γιατρό και με βάση την ιδιότητά του και μόνο να «κρούσει τον κώδωνα», να ζητήσει ελέγχους από ειδικούς επιστήμονες, να ψάξει ληξιαρχικές πράξεις θανάτων κλπ και όταν είναι σίγουρος και μόνο τότε, όχι να το αναρτήσει στα ιστολόγια και στις εφημερίδες κάνοντας κακό στην τοπική κοινωνία και οικονομία η οποία έχει πληγεί τον τελευταίο καιρό όχι μόνο από την οικονομική κρίση αλλά και από τα ανεύθυνα δημοσιεύματα, αλλά να προστατεύσει τον πληθυσμό.

Οι παραγωγοί του χωριού μας προβαίνουν σε ελέγχους της ποιότητας των προϊόντων τους συχνά και τα αποτελέσματα είναι ποιοτικά άριστα και αυτό προς αποκατάσταση της φήμης που κυκλοφορεί.

Εμείς, ως Τοπική Κοινότητα, κάναμε συμβούλιο με την συμμετοχή παραγωγών και επαγγελματιών του χωριού και αποτανθήκαμε με αίτημα προς τον Δήμο Ερμιονίδας για να προβεί σε ελέγχους.

Ευελπιστώ αυτοί οι κύριοι να κατάλαβαν το κακό που προξένησαν στο χωριό με τις δηλώσεις τους και να αποκαταστήσουν τα πράγματα.



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΙΔΥΜΩΝ

ΣΕΡΕΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ


Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

"Ο χρόνος παραμορθώθηκε, τα χρόνια που έρχονται παραμορθώθηκαν... "



(Ο τίτλος είναι δανεισμένος από την «ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ» της ποιήτριας Μαρίνας Χατζηδάκη).


Τότε που κυνηγούσαμε τους ανέμους και πιστεύαμε κάποιοι ονειροπόλοι και αιθεροβάμονες ότι θα αλλάζαμε την Ελλάδα και τον κόσμο...
 

Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη από τον φακό του αείμνηστου Στέφου Αλεξανδρίδη, όταν η Μελίνα Μερκούρη επισκέφτηκε το Κρανίδι στις 13/6/1984 και έτυχε θερμής και μεγαλειώδους αποδοχής.

Στη φωτογραφία στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην πάνω πλατεία Κρανιδίου, λίγα λεπτά πριν η Μελίνα βγει να μιλήσει, διακρίνονται οι τότε Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σπήλιος Βασιλείου και Γιάννης Κουτσογιάννης, ο αείμνηστος Δήμαρχος Κρανιδίου Κυριάκος Στεφάνου, οι αείμνηστοι Πρόεδροι Ερμιόνης Απόστολος Σπετσιώτης και Πορτοχελίου Παντελής Τριγκάκης και ο τότε Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Σταμάτης Κονδύλης. Στο βάθος, πίσω από τον Βουλευτή Σπήλιο Βασιλείου, διακρίνεται ο αγαπημένος σύντροφος της Μελίνας Ζιλ Ντασέν.   


(Η ανάρτηση είναι προσωπική).