Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011
Πραγματοποιήθηκε η πρώτη γιορτή του Λαδιού στο Κρανίδι
Από το γειτονικό ιστολόγιο "Ερμιονίδα μας αρέσει, δεν μας αρέσει"
Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2011
Η ομιλία – τοποθέτηση – του Δημάρχου Ερμιονίδας Δημήτρη Καμιζή στη χθεσινή ημερίδα – γιορτή για το λάδι και την ελιά στο Κρανίδι.
.
Σας ευχαριστώ κατ’ αρχή που παρευρισκόσαστε σήμερα σ’ αυτόν τον ωραίο χώρο για τη γιορτή και ενημέρωση συνάμα, για το πρώτο προϊόν της περιοχής μας το λάδι. Το φημισμένο από τους παλιούς χρόνους κρανιδιώτικο λάδι, το οποίο δεν ήταν απλά μια φήμη, είχε στηρίγματα και οι γεωπόνοι μας εδώ και οι ειδικοί επιστήμονες και τους ευχαριστώ επίσης για τον κόπο τους.
Σας ευχαριστώ κατ’ αρχή που παρευρισκόσαστε σήμερα σ’ αυτόν τον ωραίο χώρο για τη γιορτή και ενημέρωση συνάμα, για το πρώτο προϊόν της περιοχής μας το λάδι. Το φημισμένο από τους παλιούς χρόνους κρανιδιώτικο λάδι, το οποίο δεν ήταν απλά μια φήμη, είχε στηρίγματα και οι γεωπόνοι μας εδώ και οι ειδικοί επιστήμονες και τους ευχαριστώ επίσης για τον κόπο τους.
Αν το πολυτιμότερο αγαθό στη ζωή είναι η υγείας μας, είναι ασφαλώς και αυτό που μας κρατάει στη ζωή, η διατροφή μας ,το λάδι αποτελεί ένα προϊόν με πολύ μεγάλη αξία. Και θα πρέπει να κάνουμε μια μικρή διευκρίνιση. Άλλη η αξία του προϊόντος και άλλη η τιμή του. Βέβαια στην εποχή μας και τα τελευταία χρόνια, ανατράπηκαν οι πρωτογενείς αξίες της ζωής και υποτιμήθηκαν. Ένα παράδειγμα να σας πω. Σήμερα ένας καφές σε μια καφετέρια κοστίζει όσο δύο κιλά λάδι ή είκοσι κιλά σιτάρι. Και αυτό, γιατί απομακρυνθήκαμε προς χάρη του κέρδους από τις πρωτογενείς αξίες της ζωής και τώρα το πληρώνουμε. Αυτή η ανατροπή της ζωής είναι χαρακτηριστικό της εποχής μας. Και το λάδι της Ερμιονίδας πράγματι έχει πολύ μεγάλη αξία. Ανεξάρτητα από την ευτέλεια της τιμής του την οποία οδήγησαν διάφορες και πολλές, άφρονες πολιτικές. Αν θέλετε η γιορτή μας σήμερα παίρνει και ένα χαρακτήρα αντίδρασης απέναντι σ’ αυτές τις πολιτικές που οδήγησαν την κοινωνία και τον άνθρωπο ως εδώ. Είναι δηλαδή και μία ένδειξη ότι πρέπει ένα δείγμα που το δίνουμε εμείς εδώ - εθελοντές όλοι, γιατί και εμείς οι αιρετοί εθελοντές είμαστε δεν είμαστε επαγγελματικά στελέχη της πολιτικής-, δίνουμε ένα στίγμα επιστροφής στη φύση και στα προϊόντα της. Ο άνθρωπος αλλά και τα ζώα από τη μάνα γη παίρνουμε την τροφή μας. Αυτό μας κρατάει ζωντανούς. Πληρώθηκε αυτή η απομάκρυνση, ότι καταστρέψαμε τη γη μας, έναντι προσωρινών κερδών ορισμένων ανθρώπων. Πληρώθηκε και πληρώνεται, ότι καταστρέψαμε και κατασπαταλήσαμε τους φυσικούς μας πόρους, - όπως είναι το νερό για άλλες χρήσεις, πέρα από αυτές, για τις ανάγκες της ζωής. Είμαστε σε ένα σταυροδρόμι του κόσμου θα έλεγα πια, που όλοι πρέπει να σκεφτούμε και δεν πρέπει να εκχωρήσουμε στους πολιτικούς μας κανένα προνόμιο, ότι αυτοί τα ξέρουν καλύτερα και τα κάνουν καλύτερα. Όλοι πρέπει να σκεφτούμε και να πάρουμε τις ευθύνες στα χέρια μας για το που πάει αυτός ο κόσμος και τι θέλουμε εμείς να εξασφαλίσουμε για εμάς, αλλά κυρίως για τα εγγόνια μας και τις γενιές που έρχονται. Γιατί ο τόπος μας και μετά από τη φυσική μας παρουσία δεν θα ερημωθεί, θα έχει ανθρώπους, αλλά πρέπει να εξασφαλίσουμε για αυτούς τους ανθρώπους του μέλλοντος μια ανθρώπινη ποιότητα για τη ζωή τους. Το λάδι λοιπόν που συμμετείχε από χιλιάδες χρόνια τώρα αλλά και συμμετέχει σ’ αυτή την ποιότητα ζωής, εδώ δε για τον τόπο μας είναι και ευλογημένο αυτό το προϊόν. Γιατί έζησε γενιές και γενιές και συνδέθηκε με τον πολιτισμό της περιοχής. Από το Κρανίδι των παιδικών μου χρόνων θυμάμαι αυτό που λείπει σήμερα και είναι η μυρωδιά της ευωδίας του λαδιού που αναδυόταν από τα λιοτρίβια μας.. Λείπουν οι διαδικασίες αυτές της προετοιμασίας των ελαιοτριβείων.
Το λάδι δεν συμβάλλει μόνο στην διατήρηση της ποιότητας της ζωής μας, αλλά και στον πολιτισμό μας και στην οικονομία μας. Θα ήθελα να συμπληρώσω εδώ την γνώμη μου, ότι η ποιότητα του κρανιδιώτικου λαδιού οφειλόταν και στα υπόγεια στα οποία το διατηρούσαν και το φύλαγαν, γιατί όπως μας είπαν και οι γεωπόνοι μας δε θέλει φως, θέλει δροσιά και σταθερή θερμοκρασία. Βέβαια η εμπορευματοποίηση των πάντων συνετέλεσε ώστε και οι τιμές να πέφτουν σε σχέση με την αξία και οι παραγωγοί να μειώνονται, αλλά έχουμε και ανταγωνιστές από άλλες χώρες και αυτό έχει βλάψει την τιμή, μαζί με άλλες ολέθριες πολιτικές που ακολουθήθηκαν σ’ αυτό τον τόπο. Και οφείλω να το πω αυτό με την ευκαιρία που μου δίνεται, αν η πατρίδα μας πάσχει αυτή τη στιγμή, είναι γιατί καταστράφηκε με τη φροντίδα κυρίως των πολιτικών αυτών που ακολούθησαν, αλλά και με τη δική μας ανοχή. Καταστράφηκε ο παραγωγικός μας ιστός, η παραγωγική βάση της χώρας. Η Ελλάδα δεν παράγει τίποτα σήμερα και εκτός από το λάδι περιφρονήθηκαν όλα τα αγαθά της πρωτογενής μας παραγωγής και φθάσαμε ως εδώ, προς χάρη του εφήμερου και πρόσκαιρου κέρδους.
Θα τελειώσω κάνοντας μια αναφορά ιστορική θα έλεγα. Θα σας διαβάσω από ένα βιβλίο το οποίο γράφτηκε στα 1888 από τον ιστορικό και γεωγράφο Αντώνη Μιλιαράκη την αναφορά του για το Κρανίδι και τα προϊόντα του τότε. (Ο δήμαρχος διάβασε το συγκεκριμένο κομμάτι της αναφοράς του συγγραφέως και εμείς παραθέτουμε από το μέρος αυτό τις παραγωγές των κρανιδιωτών εκείνων των χρόνων)
– Η παραγωγή του σίτου ανέρχεται σε 12.000 οκάδες. Της κριθής σε 4.000 οκ. Του σμιγούς σε 3.600 οκ. Των κυάμων εις χιλίας (1000) οκ. Της βρώμης σε 2.800. Του ελαίου εις 450.000 οκ. Έχει δε ο δήμος 84.000 χιλ ελαίας. Συκάς 1000 και αμυγδαλάς 1000. Οίνον παράγει 294.000 οκ. Εκ των λοιπών προϊόντων παράγει ξυλοκέρατα (χαρούπια) Επίσης 10.000 οκ. σταφίδες, ρητίνην ολίγην, βάμβακαν 1500 οκ. βούτηρον κτλ προϊόντα της κτηνοτροφίας προς χρήση. Μέλι μέχρι 7.000 οκ.
Οι αλιείς του Πορτοχελίου εξάγουση κατ’ έτος περί τα δύο χιλιάδας οκάδας ξερών χταποδίων άτινα πωλούνται εις την Ευρώπη. Το κυριότερο εισόδημα των κρανιδιωτών είναι το προερχόμενο εκ ναυτιλίας και της σπογγαλιείας στη συνέχεια, όταν η πρώτη εξέπεσε, έχουσι δε 100-200 σπογγαλιευτικά πλοία (σ.σ. εδώ προφανώς μιλάει ο συγγραφέας σε βάρκες σπογγαλιείας) και σπογγαλιείς πλέον των 700σιων.
Να μη σας κουράσω άλλο με αυτές τις αναφορές αλλά είναι εξόχως ενδιαφέρουσες. Η ιστορία μας, το παρελθόν μας απ’ το οποίο πρέπει να παίρνουμε φόρα (που λέμε) για να συνεχίζουμε στο παρόν και το μέλλον, πρέπει να είναι συνεχώς στην αναζήτηση μας, να ξέρουμε πως έζησαν οι πρόγονοί μας, πως παρήγαγαν τα προϊόντα τους, πως κράτησαν τον τόπο αυτό ελεύθερο, για να είμαστε σήμερα εμείς εδώ και να σπαταλάμε όλα αυτά.
Να μη σας κουράσω άλλο με αυτές τις αναφορές αλλά είναι εξόχως ενδιαφέρουσες. Η ιστορία μας, το παρελθόν μας απ’ το οποίο πρέπει να παίρνουμε φόρα (που λέμε) για να συνεχίζουμε στο παρόν και το μέλλον, πρέπει να είναι συνεχώς στην αναζήτηση μας, να ξέρουμε πως έζησαν οι πρόγονοί μας, πως παρήγαγαν τα προϊόντα τους, πως κράτησαν τον τόπο αυτό ελεύθερο, για να είμαστε σήμερα εμείς εδώ και να σπαταλάμε όλα αυτά.
Θα ήθελα να κλείσω την τοποθέτησή μου, ακροθιγώς μιλώντας για το λάδι και την ιερότητα του. Το λάδι και η ελιά είναι ένα ιερό αγαθό. - Ελιά προσέφερε και στην αρχαία θρησκεία η Θεά Αθηνά στην Αθήνα και φύτεψαν οι αρχαίοι Αθηναίοι. Και οι άλλες θρησκείες αλλά ιδιαίτερα η χριστιανική θρησκεία το λάδι και την ελιά συμβολικά τα έχει στην λατρεία της και στα μυστήριά της. Ο Χριστός προσευχήθηκε στο όρος των ελαιών. Βάπτισμα με λάδι. Ευχέλαιο. Χρίσμα. Ενταφιασμός.
Θα ακούσουμε στη συνέχεια ένα τραγούδι σε μουσική σύνθεση του Μαρκόπουλου- «Μάνα καλή το φύλαξες το πιο καλό στην πιο κρυφή και σκοτεινή κασέλα. Λίγο για τα βαπτιστικά, λίγο για τα στερνά – στερνά, λίγο για την αβασκανιά και την κακιά την ώρα…»
Το λάδι δηλαδή σαν προϊόν ασφαλώς ευεργέτησε και ευεργετεί την ανθρώπινη ζωή, αλλά είχε και έχει μια ιερότητα συμβολική και ιδιαίτερα, στη θρησκεία μας. Πρέπει λοιπόν όχι μόνο να το χρησιμοποιούμε αλλά και να το τιμούμε. Πρέπει να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση προβάλλοντας τα προϊόντα μας, τις πρωτογενείς αξίες της ζωής, είτε αυτές είναι υλικές, είτε πνευματικές, είτε ιστορικές, είτε που έχουν σχέση με τον πολιτισμό, είτε με τους προγόνους μας. Αυτό θα συνεχιστεί.
Σας ευχαριστώ θερμά όλους.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σ.Σ. Ο δήμαρχος εκφώνησε την ομιλία του από στήθους. Την ώρα που την απομαγνητοφωνούσα και την έγραφα, θυμήθηκα αυτό που είχε πει πριν χρόνια ένα βράδυ μετά την παρουσίαση του βιβλίου για τον Εμμ. Ρέπουλη. Και τότε με είχε εντυπωσιάσει με την ομιλία του. Τον συνεχάρηκα για αυτό το χάρισμα που έχει και αυτός μου είπε, «εγώ ήθελα να σπουδάξω φιλοσοφία... Τελικά σπούδαξα ιατρική»
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΔΑΜΑΛΙΤΗΣ
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΔΑΜΑΛΙΤΗΣ
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
αναρτήθηκε στις 11:00 π.μ.
Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011
ΣΗΜΕΡΑ Η ΚΟΥΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΒΑΤΩΝ
Σαν ένα κοπάδι προβάτων που τα σπρώχνουν με το ζόρι να περάσουν από την πόρτα τη στενή, ένα – ένα στη σειρά κι εκεί τα περιμένουν μεγάλα ψαλίδια να τους κόψουν το μαλλί βίαια και γρήγορα και να τα αφήσουν γυμνά. Με την εικόνα αυτή παρμένη απ’ τη Βίβλο κι απ’ τη ζωή, παρομοιάζει αυτό που ζει η χώρα σήμερα ο λογοτέχνης και δημιουργός Νάνος Βαλαωρίτης.
Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011
28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940
28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940
Ο ΔΗΜΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ
ΠΕΜΠΤΗ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011, ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ ΣΤΙΣ 20.00
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:
· 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : Ημέρα μνήμης και τιμής
· Η κήρυξη του πολέμου
· Αφήγηση των γεγονότων από την κήρυξη του πολέμου στο Κρανίδι
· Ντοκουμέντα για τους πεσόντες της περιοχής μας
· «ΆΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» Οδυσσέα Ελύτη – Μίκη Θεοδωράκη, από την ορχήστρα «Ερμιονίδα» και το Χορωδιακό Εργαστήρι του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης
Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011
Ο δοκησίσοφος
Ο δοκησίσοφος
του Ανδρέα Λασκαράτου (1811-1901)
Ο δοκησίσοφος έλαβε από τη φύση του το χάρισμα του να έχη μεγάλην ιδέαν δια τον εαυτόν του, δια τας γνώσεις του. Ο δε τοιούτος και ζη μεγάλος με τη φαντασία του, έως ότου η περίστασες του το επιτρέπουνε, έως ότου απαντήματα με ανυπομόνους δεν τον εχθέτουνε σε δυσάρεστα ξεγελάσματα.
Καλά γεμάτος από την ιδέα του, και συνηθισμένος ακολούθως να μιλή ως από καθέδρας δια πράγματα που κάπως εννοεί, ξεθαρρεύει αγάλι΄ - γάλι, και απλώνεται να φλυαρή με τον ίδιον διδαχτικόν τρόπον και δια πράγματα εις τα οποία δεν έχει διόλου γνώριση.
Ότι δε η μεγάλη ιδέα του εαυτού του φυσικώ τω λόγω τόνε φέρνει στη φλυαρία, ευκόλως ημπορεί να εννοηθή· επειδή, αφού έφθασε να πείση τον εαυτόν του ότι είναι κάτοχος μιας σπανίας νοημοσύνης, μιας σωστότητος κρίσεως αλανθάστου, ενός πνεύματος οπού από λίγο εννοεί πολύ... από τότε δεν αμφιβάλλει πλέον ότι τον φθάνει ν΄ απαντήθηκε κάπου και να ομίλησε με τον Αραγγό, δια να μπορή να εξηγή τες περιοδείες των κομήτων· να εχαιρετήθηκε με τον Βίσμαρκ, δια να ημπορεί να αποφθέγγεται στα πολιτικά· να επισκέφθηκε το Παρίσι, δια να εξευγενίσθηκε· να είδε τη Σμύρνη, δια να γνωρίζη την Ασία· ότι έχει γνώσες ανώτερες από τους άλλους· ότι ακολούθως είναι άνθρωπος με βάρος· και έτσι, εκεί κοντά σοφός και αλάνθαστος να νομίζη ότι μπορεί να μιλή από καθέδρας δια κάθε πράγμα.
Εις την διεξαγωγήν όμως της δοκησισοφίας του, απαντά κάθε τόσο χάσματα εις τα οποία και αυτή του η οίηση πρέπει να σταματήση. Φιλονεικώντας τότε με άλλους, και αντιπαθώντας να ομολογήση αμάθειαν, ριψοκινδυνεύει να περάση το χάσμα δια πηδήματος, εις το οποίον ενδέχεται και να πέση μέσα.
— Ναι, κύριε Χ, αλλά σεις βέβαια θα γνωρίζετε με πόσην επιτυχίαν ο Dnieper καταπολεμεί αυτά τα οποία πρεσβεύετε.
— Α, τον Dnieper εγώ τον εδιάβασα απ΄ αρχής έως τέλους· αλλά τα επιχειρήματά του είναι σαθρά.
— Έχετε υπομονήν, κ. Χ, αλλά ο Dnieper δεν είναι συγγραφεύς. Είναι ποταμός εις την Ρωσίαν.
Και ιδού ο δοκησίσοφος εις την ξυλόγατα!...-
Σημείωση δική μου: Ο Λασκαράτος είναι πάντοτε διαχρονικός και επίκαιρος.Ας αναζητήσει ο κάθε στοχαστικός αναγνώστης συναρτήσεις με πρόσωπα και χαρακτήρες της δικής μας εποχής.
Τα ψέματα και οι συκοφαντίες στο τέλος αποκαλύπτονται.
Από το ιστολόγιο "Ερμιονίδα μας αρέσει δεν μας αρέσει"
Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2011
Πρέπει να ντρεπόσαστε κ. Δ. Σφυρή πρώην δήμαρχε Κρανιδίου και νυν δ.σ. Δήμου Ερμιονίδας!!!
.
Με αφορμή τη συνέντευξη που έδωσε ο επικεφαλής της Αξ. Αντιπολίτευσης κ. Δ. Σφυρής σε δημοσιογράφο εξ Άργους και δημοσιεύτηκε στο blog που αντιπολιτεύεται τη δημοτική αρχή του Δήμου Ερμιονίδας, αντιπαρέρχομαι κάθε ανυπόστατη δήλωσή του και θέλω να σταθώ στο σημείο αυτό της συνέντευξής του, που με προσβλητικές αιχμές αναφέρεται και στο πρόσωπό μου.
Συγκεκριμένα στη φράση: - Για το δήμαρχο Δ. Καμιζή μιλάει - «...Και από την άλλη βάζει τους bloggers που τον υποστηρίζουν, να γράφουν ότι
«Η αντιπολίτευση δεν συμμετέχει σε εκδηλώσεις»
Δύο bloggers είναι αυτοί που κατά τον κ. Σφυρή υποστηρίζουν τον δήμαρχο κ. Καμιζή. Ο ένας είμαι εγώ! Και αυτό δεν είναι αλήθεια!! Γιατί η αλήθεια είναι, ότι απλώς είμαι αμερόληπτος!!!
Αλλά ο κ. Σφυρής και τα μέλη της παράταξής του το εκλαμβάνουν έτσι, για να υποβαθμίσουν το δημοσιογραφικό ή κρητικό μου έργο. Παλιά και λαϊκίστικη τακτική αυτή!!!
Ωστόσο κ. Σφυρή αυτή η αιχμή σας μας εμένα προσωπικά με προσβάλλει αφάνταστα. Διότι εγώ τη δημοσιογραφία δεν την ασκώ για λόγους επιβίωσης ή ακόμα πιο χειρότερα, για χαρτζιλίκωμα….
Και καταλαβαίνουν όλοι τι εννοώ και για ποιους μιλάω…
Κύριε Σφυρή θεωρείτε ότι δεν έχω δική μου προσωπικότητα, δική μου άποψη κυρίως με τόσα χρόνια στη δημοσιογραφία και περιμένω τις υποδείξεις από τον κάθε δήμαρχο, δ.σ. ή συμπολίτη μου, για το τι θα γράψω και τη κριτική ή σχόλιο θα κάνω για την κάθε περίπτωση;;
Και τώρα θέλω να αναφερθώ στα εξής: Για τα ρεπορτάζ και τη συνέντευξη που ενδεικτικά παραθέτω κ. Σφυρή εσείς με καλέσατε για να τα κάνω;; Γνωριζόμαστε και απ’ τα παλία;; Με πληρώσατε εσείς ή εφημερίδα με την οποία συνεργαζόμουνα;;; Πως ερμηνεύετε το ενδιαφέρον μου αυτό τότε;; Και γιατί άραγε άλλαξα στάση και συμπεριφορά απέναντι σας;; Την απάντηση θα την βρείτε εσείς και οι αναγνώστες μου μέσα στα ρεπορτάζ και τις κριτικές που δημοσιεύω σ’ αυτό το χώρο.
Και κλείνοντας για να μη μακρηγορώ θέλω να σας πω κ. Σφυρή και στα άλλα παιδιά της παρέα σας, με τον Δαμαλίτη τέρμα τα λαϊκίστικα και συκοφαντικά πολιτικάντικα παιχνιδάκια σας, γιατί δεν σας δίνω καμία εγγύηση!!! Αρκεί, την υγειά μας νάχουμε…
ΣΤΑΜ. ΔΑΜ.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αλέξανδος Παπαδιαμάντης: H ληστεία εγέννησε την πολιτικήν
bromoskylo: Αλέξανδος Παπαδιαμάντης: H ληστεία εγέννησε την πο...: Η γενεαλογία της πολιτικής είναι συνεχής και γνησία κατά τους προγόνους. Η αργία εγέννησε την πενίαν. Η πενία έτεκε την πείναν. Η πείνα π...
Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011
Μακάριοι, λέγω, οι δυνατοί που αποκρυπτογραφούν το Άσπιλο...
Επιδημία έχει ενσκήψει από τους γνωστούς μπουρδολόγους πολιτικούς αναλυτές προκειμένου να αναλύσουν και να ερμηνεύσουν τις πολιτικές μου θέσεις. Είναι πια στις μέρες μας τόσο πολύ προκλητικό, περίεργο και ασύνηθες να παραμένει κανείς σταθερά προσηλωμένος σε ιδανικά, ιδέες και αρχές;;; Αυτό βέβαια είναι ακατανόητο για τις φιλάντρες και τους καιροσκόπους της πολιτικής και της ζωής.
Μην θρηνείτε και μην οδύρεστε πια άλλο σας παρακαλώ γαληνεύσατε!
Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011
Ουαί υμίν γραμματείς και φαρισσαίοι υποκριτές...
Επειδή κάποιοι ανώνυμοι είτε χύνουν κροκοδείλια δάκρυα είτε κάνουν πως απορούν για την εισήγησή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ερμιονίδας η οποία έτυχε της ομόφωνης έγκρισης του, σχετικά με το ψήφισμα διαμαρτυρίας το οποίο διάβασα και στη συγκέντρωση στο Κρανίδι και το οποίο καταχειροκροτήθηκε και έτυχε της επιδοκιμασίας και έγκρισης των συγκεντρωμένων, έχω να τους απαντήσω επώνυμα και συνοπτικά τα εξής:
1. Εγώ σε ολόκληρη την πολιτική μου διαδρομή ποτέ δεν ανήκα στην κατηγορία αυτών των ανθρώπων που τρέφονταν από το ΠΑ.ΣΟ.Κ ,αλλά στην κατηγορία αυτών που το έτρεφαν με ιδέες με αγώνες ,προσωπικές θυσίες ,και πράξεις συνέπειας λόγων και έργων. Αυτές οι κατηγορίες των ανθρώπων δυστυχώς υπάρχουν σε όλα τα κόμματα.2. Ουδέποτε εγώ και κανένα μέλος της οικογένειας μου ζήτησα ή έτυχα καμιάς κομματικής ή ρουσφετολογικής ευεργεσίας για διορισμούς ή για "δουλειές"γενικώς.3.Ποτέ δεν υπηρέτησα κόμματα ή πρόσωπα αλλά μόνον ιδέες και οράματα για μια ανθρωπινότερη,δικαιότερη και καλύτερη κοινωνία πρώτα για τούς άλλους και ύστερα για μένα.Ιδέες και οράματα για μια Ελλάδα εθνικά ανεξάρτητη και κοινωνικά δίκαιη. 4. Είχα πάντοτε και διατηρώ το θάρρος της γνώμης μου και και την εξέφραζα και την εκφράζω πάντα δημόσια για τα πολιτικά πράγματα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες χωρίς να διαβάζω τα μερομήνια και τον καιρό. Δεν καιροφυλακτώ ούτε αλλάζω τις ιδέες μου και τα πιστεύω μου, ανάλογα με τον άνεμο. Είμαι και παραμένω και θα παραμένω μέχρι του τέλους μου αθεράπευτα σοσιαλιστής και ουμανιστής και στη θεωρία και στην πράξη.Αυτό ισως ειναι που προκαλεί και ενοχλεί όσους αρέσκονται μόνο στα λόγια.
Τι έγραφα λοιπόν πρός τον Πρωθυπουργό πριν ενάμισυ και πλέον χρόνο που δυστυχώς φαίνεται ότι δικαιώθηκα:
ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ, Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΕΜΠΛΑΚΕΙ ΣΕ "ΕΜΠΟΛΕΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ"
Δεν γνωρίζω αν πράγματι ο Πρωθυπουργός κύριος Γ. Παπανδρέου ή κάποιοι συνεργάτες του διαβάζουν για λογαριασμό του τα μηνύματα και τις επιστολές που του απευθύνουν απλοί πολίτες. Με την ελπίδα ότι αυτό συμβαίνει, απέστειλα στον Πρωθυπουργό την παρακάτω επιστολή για το φλέγον θέμα βέβαια, αυτό της οικονομικής κρίσης.Δημήτρης Καμιζής
Ιατρός Ε.Σ.Υ
Τ. Δήμαρχος Κρανιδίου
Μητροπολίτη Φωστίνη 1 Κρανίδι
08.02.2010
Προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας
Κ. Γεώργιο Παπανδρέου
Κύριε Πρωθυπουργέ,
επιτρέψατε μου με την παρούσα επιστολή να σας εκφράσω σαν πολίτης αυτής της χώρας ορισμένους προβληματισμούς, σκέψεις, και ενδεχομένως προτάσεις μπροστά στη σημερινή κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας.
Δεν έχω σπουδάσει οικονομικές επιστήμες, διαθέτω το κοινό νου του μέσου Έλληνα πολίτη και στο διάβα της ζωής μου, έχω αποκομίσει σαν εμπειρία κάποιες γνώσεις πρακτικής οικονομίας σαν αυτές που διαθέτουμε πιστεύω όλοι οι ώριμοι σε ηλικία Έλληνες πολίτες.
Συμμερίζομαι και εγώ την αγωνία σας καθώς και την αγωνία των συνεργατών σας στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης σχετικά με την αντιμετώπιση της θρυλούμενης οικονομικής κρίσης και παρακολουθώ μέσα από τα μαζικά μέσα ενημέρωσης τις προσπάθειες που κάνετε και τις αποφάσεις λαμβάνετε. Θα προσπαθήσω και εγώ με όσο περιληπτικότερο τρόπο μπορώ να σας μεταφέρω διαπιστώσεις, προβληματισμούς, σκέψεις και συναισθήματα που με διακατέχουν ως πολίτη της δοκιμαζόμενης σήμερα πατρίδας μας με σκοπό να συμβάλω και εγώ σε κάτι θετικό, όσο ελάχιστο και αν είναι αυτό, για την ανόρθωση της πατρίδας μας σε αυτούς εδώ τους δύσκολους καιρούς.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Παρακολουθώντας τα βραδινά και όχι μόνον δελτία ειδήσεων από την τηλεόραση και διαβάζοντας τα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων αισθάνομαι ότι η πατρίδα μας , έχει εμπλακεί σε «εμπόλεμη» κατάσταση και δέχεται παντοειδείς επιθέσεις και προσβολές. Κάθε βράδυ ρουκέτες και πύραυλοι διαφόρων τύπων, ιδιαίτερα δε αυτοί οι πύραυλοι τύπου spreads διασχίζουν τον ελληνικό ουρανό και πέφτουν μέσα σε κάθε σπίτι που έχει ανοιχτή την οθόνη της τηλεόρασης. Ίσως πρόκειται για έναν ακήρυχτο πόλεμο, αλλά πόλεμο που δέχεται η Ελλάδα , ίσως όχι απολύτως αδικαιολόγητα ,από τις κυβερνήσεις και τα επιτελεία όλων των συμμαχικών μας χωρών, από τους ετέρους μας στην Ε. Ε και την Ο. Ν. Ε., από τους υπερατλαντικούς συμμάχους μας στο Ν.Α.Τ.Ο, πό διεθνείς τράπεζες και οικονομικούς οργανισμούς και διάφορα άλλα κέντρα οικονομικής εξουσίας και παρέμβασης.. Μόνον οι ουδέτερες και οι Αραβικές χώρες απέχουν από αυτό τον ορυμαγδό επιθέσεων.
Όσο αυτές οι πολεμικές επιχειρήσεις σε βάρος της χώρας μας εξελίσσονται, τόσο μου δημιουργείται η πεποίθηση ότι βρισκόμαστε μπροστά όχι απλά σε μία σοβαρή οικονομική κρίση, αλλά μπροστά σε μία μεγάλη εθνική κρίση με αλυσιδωτές συνέπειες και με άγνωστη σε σχέση με το μέγεθος των καταστροφικών της αποτελεσμάτων έκβαση.
Ασφαλώς γι’ αυτή τη κατάσταση υπάρχουν αιτίες και αφορμές οι οποίες δεν προέκυψαν ξαφνικά και εκ του μη όντος, αλλά έχουν τις ρίζες τους και στο πρόσφατο και στο απώτερο παρελθόν. Δε μπορεί κύριε Πρωθυπουργέ η μοναδική αιτία ,ή καλύτερα η παθογένεια της σημερινής κατάστασης να είναι μόνον η διαφθορά την οποία συνεχώς επικαλείσθε και εσείς και στελέχη της Κυβερνήσεως σας. Η διαφθορά, χωρίς να έχω καμιά διάθεση να υποτιμήσω τη συμμετοχή της σε αυτή τη τραγική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας σήμερα, είναι ένα παρακολούθημα, ένα σύμπτωμα της νόσου, και έτσι και αλλιώς άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο συνοδεύει την κίνηση του χρήματος σε όλες τις κοινωνίες, σε όλους τους τόπους του κόσμου. Είναι σύμφυτη με τη ζωή και τη λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος. Ευτυχώς αλλά και γι’ αυτό το λόγο οι οργανωμένες κοινωνίες έχουν θεσπίσει και θεσπίζουν νόμους για την «πάταξή της», όχι όμως πάντοτε το ίδιο αποτελεσματικά.
Σε αυτές τις δύσκολες μέρες όλοι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να γνωρίζουμε και την παθογένεια αυτής της κατάστασης και τις αιτίες που την δημιούργησαν και μας έφτασαν ως εδώ. Εσείς κύριε Πρωθυπουργέ και η Κυβέρνηση σας πρωτίστως έχετε υποχρέωση ως ηγήτορες, που ασφαλώς γνωρίζετε περισσότερα, να μας διαφωτίσετε για τα πραγματικά και βαθύτερα αίτια αυτής της σημερινής εθνικής κρίσης που μπορεί να αγγίξει τα όρια της εθνικής τραγωδίας γιατί μόνο ένας λαός ενημερωμένος που εμπιστεύεται την ηγεσία του μπορεί να κινητοποιηθεί, να αντισταθεί, να παλέψει και να αποτρέψει τελικά τους κινδύνους.
Μιλάμε όλοι για το μεγάλο οικονομικό έλλειμμα, για μεγάλο το εξωτερικό χρέος, μιλάμε δηλαδή για εκατομμύρια και δισεκατομμύρια Ευρώ που μας λείπουν από τον Εθνικό ταμείο.
Στο «ταμείο της Ελλάδας», Ευρώ μπαίνουν με τις εξαγωγές προϊόντων σε άλλες χώρες, με το ναυτιλιακό συνάλλαγμα, το συνάλλαγμα των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, με τους τουρίστες επισκέπτες που έρχονται στη χώρα μας κάθε χρόνο, και γενικότερα με την παροχή υπηρεσιών σε πολίτες ξένων χωρών, με τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις στα αγροτικά μας προϊόντα και τις κάθε είδους ενισχύσεις, με την εισροή Ευρώ σαν συμμετοχή της Ε.Ε. στην εκτέλεση έργων υποδομών, Ευρωπαϊκό ταμείο συνοχής κτλ.
Από το ταμείο μας αφαιρούνται, βγαίνουν Ευρώ , με τις εισαγωγές κάθε λογής προϊόντων από το εξωτερικό, με τον τουρισμό που κάνουν οι Έλληνες σε άλλες χώρες, με την εξαγωγή Ευρώ από τους οικονομικούς μετανάστες που εργάζονται και ζουν στη πατρίδα μας προς τις χώρες καταγωγής τους, με την εξαγωγή Ευρώ Ελλήνων που σπουδάζουν στο εξωτερικό, με τη εξαγωγή Ευρώ για παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε χώρες του εξωτερικού, με την αγορά πανάκριβων οπλικών συστημάτων για τις ανάγκες της εθνικής άμυνας και βέβαια για την αποπληρωμή δανείων σε τρίτες χώρες και διεθνείς τράπεζες.
Σήμερα όμως κύριε Πρωθυπουργέ βρισκόμαστε μπροστά σε μία κατάσταση όπου οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων συνεχώς μειώνονται, οι εισαγωγές συνεχώς αυξάνονται, το ναυτιλιακό συνάλλαγμα έχει σημαντικά περιοριστεί, η εισαγωγή συναλλάγματος Ελλήνων μεταναστών που ζουν στο εξωτερικό επίσης έχει σχεδόν μηδενιστεί αφού πλέον δεν τους δίδεται κανένα σχετικό κίνητρο, η χώρα έχει αποβιομηχανοποιηθεί, η ανταγωνιστικότητα γενικότερα την ελληνικής οικονομίας επιδεινώνεται συνεχώς. Δεν είναι όλα αυτά οι πραγματικές αιτίες της σημερινής κρίσης; Γιατί δεν τις ονομάζουμε; Γιατί δεν επικεντρώνουμε τις αναφορές μας σε αυτά τα κρίσιμα και πραγματικά ,σοβαρά προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας, και το συνεχές ενδιαφέρον στην ανάταξη τους;
Διερωτώμαι λοιπόν πως είναι δυνατόν η ελληνική οικονομία να ανακάμψει και πως η Ελλάδα θα τακτοποιήσει τα οικονομικά της μόνον και μόνον με περιστολή των δημοσίων δαπανών, με την διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την αύξηση των φόρων, πράγματα που έτσι και αλλιώς πρέπει να γίνουν, χωρίς συγχρόνως να παρθούν άμεσα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που θα αυξήσουν την παραγόμενη αξία στην πατρίδα μας, η οποία ολοένα και μηδενίζεται. Όχι μόνον δεν είμαστε αυτάρκεις ούτε καν σε προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, αλλά εισάγουμε κρέατα και αγροτικά προϊόντα από άλλες χώρες της Ε. Ε αλλά και τρίτες χώρες. Αφήστε τα υπόλοιπα βιομηχανικά προϊόντα και προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Η Ελλάδα σήμερα είναι μία χώρα-αγορά για όλες τις άλλες χώρες της Ε.Ε. αλλά και τρίτες χώρες με μηδενική σχεδόν όμως παραγόμενη εγχώρια αξία. Πως λοιπόν κύριε Πρωθυπουργέ, πως είναι δυνατόν να ορθοποδήσει αυτή η χώρα μόνον με μέτρα σαν και αυτά που έχετε πάρει μέχρι σήμερα, χωρίς να συνεγερθεί ο Ελληνικός Λαός όπως αυτό έχει συμβεί στην ιστορική μας διαδρομή μπροστά σε εθνικές κρίσεις και κινδύνους;
. Βέβαια αυτήν την κατάσταση, στην οποία η Ελλάδα διολίσθησε τα τελευταία χρόνια σιγά- σιγά την παραλάβατε από την προηγούμενες. Διακυβερνήσεις και κανείς δε μπορεί να σας κατηγορήσει, ότι είστε εσείς και η κυβέρνηση σας που την προκάλεσε. Ιδιαίτερα μετά την είσοδο της χώρας μας στην Ο. Ν. Ε. κανένας δεν φρόντισε για την προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας στα νέα δεδομένα και τις νέες ανάγκες για την επιβίωση μας στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον . Όσοι αδιαφόρησαν γι’ αυτό έχουν πράγματι βαρύτατες ευθύνες.
. Η διατύπωση κύριε πρωθυπουργέ ενός νέου οράματος για το λαό και το έθνος είναι αναγκαία και βασική προϋπόθεση για την έξοδο από τη σημερινή κρίση. Μετά την πολιτική διακήρυξη και την εφαρμογή της στην πράξη της Εθνικής Λαϊκής Ενότητας του Ανδρέα Παπανδρέου στη δεκαετία του 1980 και το νέο όραμα του Κώστα Σημίτη με κεντρικό στόχο την ένταξη της Ελλάδας στην Ο.Ν.Ε., η χώρα μας πορεύθηκε χωρίς εθνικούς στόχους και χωρίς κανένα προσανατολισμό. Είναι καιρός λοιπόν για την διατύπωση αυτού του νέου οράματος που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους που θα συνεγείρει το λαό σε μία νέα προσπάθεια προόδου και ανόρθωσης.
Αυτό προϋποθέτει καθαρά λόγια, ενημέρωση σε πλάτος και σε βάθος κυρίως όμως εφαρμογή στην πράξη και όχι μόνο στη θεωρία, κοινωνικής δικαιοσύνης. Δεν γίνεται κάθε φορά οι υπαίτιοι και οι κυρίως υπεύθυνοι των κρίσεων να διαφεύγουν των ευθυνών και των υποχρεώσεων τους και να την πληρώνουν πάντοτε οι απλοί άνθρωποι του λαού, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, οι μικροεπιχειρηματίες και μικροεπιτηδευματίες, που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με τις καθημερινές δυσκολίες της ζωής. Ο λαός έχει ανάγκη για να πεισθεί, να βλέπει να επιστρέφεται ένα μέρος τουλάχιστον του πλούτου που συσσώρευσαν οι τράπεζες, οι τραπεζίτες, και όσοι με παράνομους, ή νόμιμους τρόπους που τους διευκόλυναν, σφετερίστηκαν για λογαριασμό τους το μόχθο και την παραγόμενη αξία από τους εργαζόμενους. Εάν δεν συμβεί αυτό κύριε Πρωθυπουργέ θα υπάρξουν σοβαρές κοινωνικές αντιδράσεις οι οποίες δυστυχώς θα εμποδίσουν και την ανάκαμψη της οικονομίας και την ανόρθωση της πατρίδας μας. Δεν μπορεί πάντοτε οι ίδιοι και οι ίδιοι να πληρώνουμε τα σπασμένα.
Οι μεγάλοι ηγέτες αναδεικνύονται ασφαλώς χάρη στην προσωπικότητα τους κυρίως σε περιόδους μεγάλων δυσκολιών και κρίσεων σαν και αυτήν που διανύουμε. Έχετε λοιπόν κύριε Πρωθυπουργέ την ευκαιρία εν μέσω μίας τέτοιας βαθιάς κρίσης, με τα θετικά στοιχεία της προσωπικότητας σας και την εμπειρία που ασφαλώς διαθέτετε, αλλά και με νωπή πριν να εξατμισθεί την εντολή του ελληνικού λαού να αναδεχθείτε σε μεγάλο ηγέτη που θα βγάλει τη χώρα από τη βαθιά κρίση και το αδιέξοδο. Μη μας απογοητεύσετε.
Με τιμή
Δημήτρης Καμιζής
Γιατρός Ε.Σ.Υ
Δήμαρχος Κρανιδίου 1999-2006
Ιατρός Ε.Σ.Υ
Τ. Δήμαρχος Κρανιδίου
Μητροπολίτη Φωστίνη 1 Κρανίδι
08.02.2010
Προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας
Κ. Γεώργιο Παπανδρέου
Κύριε Πρωθυπουργέ,
επιτρέψατε μου με την παρούσα επιστολή να σας εκφράσω σαν πολίτης αυτής της χώρας ορισμένους προβληματισμούς, σκέψεις, και ενδεχομένως προτάσεις μπροστά στη σημερινή κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας.
Δεν έχω σπουδάσει οικονομικές επιστήμες, διαθέτω το κοινό νου του μέσου Έλληνα πολίτη και στο διάβα της ζωής μου, έχω αποκομίσει σαν εμπειρία κάποιες γνώσεις πρακτικής οικονομίας σαν αυτές που διαθέτουμε πιστεύω όλοι οι ώριμοι σε ηλικία Έλληνες πολίτες.
Συμμερίζομαι και εγώ την αγωνία σας καθώς και την αγωνία των συνεργατών σας στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης σχετικά με την αντιμετώπιση της θρυλούμενης οικονομικής κρίσης και παρακολουθώ μέσα από τα μαζικά μέσα ενημέρωσης τις προσπάθειες που κάνετε και τις αποφάσεις λαμβάνετε. Θα προσπαθήσω και εγώ με όσο περιληπτικότερο τρόπο μπορώ να σας μεταφέρω διαπιστώσεις, προβληματισμούς, σκέψεις και συναισθήματα που με διακατέχουν ως πολίτη της δοκιμαζόμενης σήμερα πατρίδας μας με σκοπό να συμβάλω και εγώ σε κάτι θετικό, όσο ελάχιστο και αν είναι αυτό, για την ανόρθωση της πατρίδας μας σε αυτούς εδώ τους δύσκολους καιρούς.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Παρακολουθώντας τα βραδινά και όχι μόνον δελτία ειδήσεων από την τηλεόραση και διαβάζοντας τα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων αισθάνομαι ότι η πατρίδα μας , έχει εμπλακεί σε «εμπόλεμη» κατάσταση και δέχεται παντοειδείς επιθέσεις και προσβολές. Κάθε βράδυ ρουκέτες και πύραυλοι διαφόρων τύπων, ιδιαίτερα δε αυτοί οι πύραυλοι τύπου spreads διασχίζουν τον ελληνικό ουρανό και πέφτουν μέσα σε κάθε σπίτι που έχει ανοιχτή την οθόνη της τηλεόρασης. Ίσως πρόκειται για έναν ακήρυχτο πόλεμο, αλλά πόλεμο που δέχεται η Ελλάδα , ίσως όχι απολύτως αδικαιολόγητα ,από τις κυβερνήσεις και τα επιτελεία όλων των συμμαχικών μας χωρών, από τους ετέρους μας στην Ε. Ε και την Ο. Ν. Ε., από τους υπερατλαντικούς συμμάχους μας στο Ν.Α.Τ.Ο, πό διεθνείς τράπεζες και οικονομικούς οργανισμούς και διάφορα άλλα κέντρα οικονομικής εξουσίας και παρέμβασης.. Μόνον οι ουδέτερες και οι Αραβικές χώρες απέχουν από αυτό τον ορυμαγδό επιθέσεων.
Όσο αυτές οι πολεμικές επιχειρήσεις σε βάρος της χώρας μας εξελίσσονται, τόσο μου δημιουργείται η πεποίθηση ότι βρισκόμαστε μπροστά όχι απλά σε μία σοβαρή οικονομική κρίση, αλλά μπροστά σε μία μεγάλη εθνική κρίση με αλυσιδωτές συνέπειες και με άγνωστη σε σχέση με το μέγεθος των καταστροφικών της αποτελεσμάτων έκβαση.
Ασφαλώς γι’ αυτή τη κατάσταση υπάρχουν αιτίες και αφορμές οι οποίες δεν προέκυψαν ξαφνικά και εκ του μη όντος, αλλά έχουν τις ρίζες τους και στο πρόσφατο και στο απώτερο παρελθόν. Δε μπορεί κύριε Πρωθυπουργέ η μοναδική αιτία ,ή καλύτερα η παθογένεια της σημερινής κατάστασης να είναι μόνον η διαφθορά την οποία συνεχώς επικαλείσθε και εσείς και στελέχη της Κυβερνήσεως σας. Η διαφθορά, χωρίς να έχω καμιά διάθεση να υποτιμήσω τη συμμετοχή της σε αυτή τη τραγική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας σήμερα, είναι ένα παρακολούθημα, ένα σύμπτωμα της νόσου, και έτσι και αλλιώς άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο συνοδεύει την κίνηση του χρήματος σε όλες τις κοινωνίες, σε όλους τους τόπους του κόσμου. Είναι σύμφυτη με τη ζωή και τη λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος. Ευτυχώς αλλά και γι’ αυτό το λόγο οι οργανωμένες κοινωνίες έχουν θεσπίσει και θεσπίζουν νόμους για την «πάταξή της», όχι όμως πάντοτε το ίδιο αποτελεσματικά.
Σε αυτές τις δύσκολες μέρες όλοι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να γνωρίζουμε και την παθογένεια αυτής της κατάστασης και τις αιτίες που την δημιούργησαν και μας έφτασαν ως εδώ. Εσείς κύριε Πρωθυπουργέ και η Κυβέρνηση σας πρωτίστως έχετε υποχρέωση ως ηγήτορες, που ασφαλώς γνωρίζετε περισσότερα, να μας διαφωτίσετε για τα πραγματικά και βαθύτερα αίτια αυτής της σημερινής εθνικής κρίσης που μπορεί να αγγίξει τα όρια της εθνικής τραγωδίας γιατί μόνο ένας λαός ενημερωμένος που εμπιστεύεται την ηγεσία του μπορεί να κινητοποιηθεί, να αντισταθεί, να παλέψει και να αποτρέψει τελικά τους κινδύνους.
Μιλάμε όλοι για το μεγάλο οικονομικό έλλειμμα, για μεγάλο το εξωτερικό χρέος, μιλάμε δηλαδή για εκατομμύρια και δισεκατομμύρια Ευρώ που μας λείπουν από τον Εθνικό ταμείο.
Στο «ταμείο της Ελλάδας», Ευρώ μπαίνουν με τις εξαγωγές προϊόντων σε άλλες χώρες, με το ναυτιλιακό συνάλλαγμα, το συνάλλαγμα των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, με τους τουρίστες επισκέπτες που έρχονται στη χώρα μας κάθε χρόνο, και γενικότερα με την παροχή υπηρεσιών σε πολίτες ξένων χωρών, με τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις στα αγροτικά μας προϊόντα και τις κάθε είδους ενισχύσεις, με την εισροή Ευρώ σαν συμμετοχή της Ε.Ε. στην εκτέλεση έργων υποδομών, Ευρωπαϊκό ταμείο συνοχής κτλ.
Από το ταμείο μας αφαιρούνται, βγαίνουν Ευρώ , με τις εισαγωγές κάθε λογής προϊόντων από το εξωτερικό, με τον τουρισμό που κάνουν οι Έλληνες σε άλλες χώρες, με την εξαγωγή Ευρώ από τους οικονομικούς μετανάστες που εργάζονται και ζουν στη πατρίδα μας προς τις χώρες καταγωγής τους, με την εξαγωγή Ευρώ Ελλήνων που σπουδάζουν στο εξωτερικό, με τη εξαγωγή Ευρώ για παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε χώρες του εξωτερικού, με την αγορά πανάκριβων οπλικών συστημάτων για τις ανάγκες της εθνικής άμυνας και βέβαια για την αποπληρωμή δανείων σε τρίτες χώρες και διεθνείς τράπεζες.
Σήμερα όμως κύριε Πρωθυπουργέ βρισκόμαστε μπροστά σε μία κατάσταση όπου οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων συνεχώς μειώνονται, οι εισαγωγές συνεχώς αυξάνονται, το ναυτιλιακό συνάλλαγμα έχει σημαντικά περιοριστεί, η εισαγωγή συναλλάγματος Ελλήνων μεταναστών που ζουν στο εξωτερικό επίσης έχει σχεδόν μηδενιστεί αφού πλέον δεν τους δίδεται κανένα σχετικό κίνητρο, η χώρα έχει αποβιομηχανοποιηθεί, η ανταγωνιστικότητα γενικότερα την ελληνικής οικονομίας επιδεινώνεται συνεχώς. Δεν είναι όλα αυτά οι πραγματικές αιτίες της σημερινής κρίσης; Γιατί δεν τις ονομάζουμε; Γιατί δεν επικεντρώνουμε τις αναφορές μας σε αυτά τα κρίσιμα και πραγματικά ,σοβαρά προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας, και το συνεχές ενδιαφέρον στην ανάταξη τους;
Διερωτώμαι λοιπόν πως είναι δυνατόν η ελληνική οικονομία να ανακάμψει και πως η Ελλάδα θα τακτοποιήσει τα οικονομικά της μόνον και μόνον με περιστολή των δημοσίων δαπανών, με την διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την αύξηση των φόρων, πράγματα που έτσι και αλλιώς πρέπει να γίνουν, χωρίς συγχρόνως να παρθούν άμεσα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που θα αυξήσουν την παραγόμενη αξία στην πατρίδα μας, η οποία ολοένα και μηδενίζεται. Όχι μόνον δεν είμαστε αυτάρκεις ούτε καν σε προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, αλλά εισάγουμε κρέατα και αγροτικά προϊόντα από άλλες χώρες της Ε. Ε αλλά και τρίτες χώρες. Αφήστε τα υπόλοιπα βιομηχανικά προϊόντα και προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Η Ελλάδα σήμερα είναι μία χώρα-αγορά για όλες τις άλλες χώρες της Ε.Ε. αλλά και τρίτες χώρες με μηδενική σχεδόν όμως παραγόμενη εγχώρια αξία. Πως λοιπόν κύριε Πρωθυπουργέ, πως είναι δυνατόν να ορθοποδήσει αυτή η χώρα μόνον με μέτρα σαν και αυτά που έχετε πάρει μέχρι σήμερα, χωρίς να συνεγερθεί ο Ελληνικός Λαός όπως αυτό έχει συμβεί στην ιστορική μας διαδρομή μπροστά σε εθνικές κρίσεις και κινδύνους;
. Βέβαια αυτήν την κατάσταση, στην οποία η Ελλάδα διολίσθησε τα τελευταία χρόνια σιγά- σιγά την παραλάβατε από την προηγούμενες. Διακυβερνήσεις και κανείς δε μπορεί να σας κατηγορήσει, ότι είστε εσείς και η κυβέρνηση σας που την προκάλεσε. Ιδιαίτερα μετά την είσοδο της χώρας μας στην Ο. Ν. Ε. κανένας δεν φρόντισε για την προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας στα νέα δεδομένα και τις νέες ανάγκες για την επιβίωση μας στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον . Όσοι αδιαφόρησαν γι’ αυτό έχουν πράγματι βαρύτατες ευθύνες.
. Η διατύπωση κύριε πρωθυπουργέ ενός νέου οράματος για το λαό και το έθνος είναι αναγκαία και βασική προϋπόθεση για την έξοδο από τη σημερινή κρίση. Μετά την πολιτική διακήρυξη και την εφαρμογή της στην πράξη της Εθνικής Λαϊκής Ενότητας του Ανδρέα Παπανδρέου στη δεκαετία του 1980 και το νέο όραμα του Κώστα Σημίτη με κεντρικό στόχο την ένταξη της Ελλάδας στην Ο.Ν.Ε., η χώρα μας πορεύθηκε χωρίς εθνικούς στόχους και χωρίς κανένα προσανατολισμό. Είναι καιρός λοιπόν για την διατύπωση αυτού του νέου οράματος που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους που θα συνεγείρει το λαό σε μία νέα προσπάθεια προόδου και ανόρθωσης.
Αυτό προϋποθέτει καθαρά λόγια, ενημέρωση σε πλάτος και σε βάθος κυρίως όμως εφαρμογή στην πράξη και όχι μόνο στη θεωρία, κοινωνικής δικαιοσύνης. Δεν γίνεται κάθε φορά οι υπαίτιοι και οι κυρίως υπεύθυνοι των κρίσεων να διαφεύγουν των ευθυνών και των υποχρεώσεων τους και να την πληρώνουν πάντοτε οι απλοί άνθρωποι του λαού, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, οι μικροεπιχειρηματίες και μικροεπιτηδευματίες, που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με τις καθημερινές δυσκολίες της ζωής. Ο λαός έχει ανάγκη για να πεισθεί, να βλέπει να επιστρέφεται ένα μέρος τουλάχιστον του πλούτου που συσσώρευσαν οι τράπεζες, οι τραπεζίτες, και όσοι με παράνομους, ή νόμιμους τρόπους που τους διευκόλυναν, σφετερίστηκαν για λογαριασμό τους το μόχθο και την παραγόμενη αξία από τους εργαζόμενους. Εάν δεν συμβεί αυτό κύριε Πρωθυπουργέ θα υπάρξουν σοβαρές κοινωνικές αντιδράσεις οι οποίες δυστυχώς θα εμποδίσουν και την ανάκαμψη της οικονομίας και την ανόρθωση της πατρίδας μας. Δεν μπορεί πάντοτε οι ίδιοι και οι ίδιοι να πληρώνουμε τα σπασμένα.
Οι μεγάλοι ηγέτες αναδεικνύονται ασφαλώς χάρη στην προσωπικότητα τους κυρίως σε περιόδους μεγάλων δυσκολιών και κρίσεων σαν και αυτήν που διανύουμε. Έχετε λοιπόν κύριε Πρωθυπουργέ την ευκαιρία εν μέσω μίας τέτοιας βαθιάς κρίσης, με τα θετικά στοιχεία της προσωπικότητας σας και την εμπειρία που ασφαλώς διαθέτετε, αλλά και με νωπή πριν να εξατμισθεί την εντολή του ελληνικού λαού να αναδεχθείτε σε μεγάλο ηγέτη που θα βγάλει τη χώρα από τη βαθιά κρίση και το αδιέξοδο. Μη μας απογοητεύσετε.
Με τιμή
Δημήτρης Καμιζής
Γιατρός Ε.Σ.Υ
Δήμαρχος Κρανιδίου 1999-2006
Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011
ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 17/10/2011 μετά από εισήγηση του Δημάρχου Ερμιονίδας κ.Δημήτρη Καμιζή εγκρίθηκε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα:
ΨΗΦΙΣΜΑ
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ερμιονίδας καταγγέλλει τα επαναλαμβανόμενα και δυσβάστακτα φοροδοτικά μέτρα της κυβέρνησης καθώς και τις διαδικασίες με τις οποίες λαμβάνονται και αποφασίζονται. Οι εργαζόμενοι και η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί και συνταξιούχοι, οδηγούνται μέρα με τη μέρα στην ανέχεια και στην εξαθλίωση, χωρίς προοπτική, ενώ τα μεγάλα κεφάλαια είτε παραμένουν ασύδοτα είτε έχουν ήδη μεταναστεύσει. Το πολίτευμά μας έχει αλλοιωθεί αφού η βάση του και ο ακρογωνιαίος λίθος του δεν είναι πια η λαϊκή κυριαρχία όπως το πρώτο άρθρο του Συντάγματός μας ορίζει, αλλά η επικυριαρχία ξένων και διεθνών πολιτικών και οικονομικών οργανισμών ,χωρίς τουλάχιστον ο λαός να έχει αποφανθεί για αυτό και να το έχει εγκρίνει. Κάτω από αυτές τις συνθήκες , έχει απολεστεί μέρος της εθνικής ανεξαρτησίας της πατρίδας μας , πράγμα το οποίο πολλές φορές το ομολογούν και κυβερνητικά στελέχη.
Η τοπική Αυτοδιοίκηση στενάζει και ασφυκτιά , αφενός μεν από τη δραστική περικοπή των οικονομικών πόρων , αφετέρου δε γιατί υφίσταται τις συνέπειες της γενικότερης διάλυσης του κράτους. Οι δημότες μας και οι επαγγελματίες μας ολοένα και περισσότερο αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τον Δήμο (πληρωμή τελών κ.λ.π. ) αφού το λιγοστό πλέον εισόδημά τους λεηλατείται από τα κυβερνητικά μέτρα. Η μόνη διέξοδος φαίνεται πλέον να είναι η ακύρωση της σημερινής πολιτικής αλλά και η καταδίκη όλων των παλαιότερων πολιτικών που οδήγησαν τη χώρα μας σε αυτή την κατάσταση. Κύριο ζήτημα αλλά και στόχος για όλους μας και τον ελληνικό λαό είναι η προστασία της εθνικής μας αξιοπρέπειας, η ανάκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας και η μέγιστη δυνατή προστασία των πολιτών, με όποιες συνέπειες κι αν έχουν όλα αυτά.
Για τους παραπάνω λόγους καλούμε τους δημότες μας να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει στην πάνω πλατεία στο Κρανίδι την Τετάρτη 19/10/2011.
Η τοπική Αυτοδιοίκηση στενάζει και ασφυκτιά , αφενός μεν από τη δραστική περικοπή των οικονομικών πόρων , αφετέρου δε γιατί υφίσταται τις συνέπειες της γενικότερης διάλυσης του κράτους. Οι δημότες μας και οι επαγγελματίες μας ολοένα και περισσότερο αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τον Δήμο (πληρωμή τελών κ.λ.π. ) αφού το λιγοστό πλέον εισόδημά τους λεηλατείται από τα κυβερνητικά μέτρα. Η μόνη διέξοδος φαίνεται πλέον να είναι η ακύρωση της σημερινής πολιτικής αλλά και η καταδίκη όλων των παλαιότερων πολιτικών που οδήγησαν τη χώρα μας σε αυτή την κατάσταση. Κύριο ζήτημα αλλά και στόχος για όλους μας και τον ελληνικό λαό είναι η προστασία της εθνικής μας αξιοπρέπειας, η ανάκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας και η μέγιστη δυνατή προστασία των πολιτών, με όποιες συνέπειες κι αν έχουν όλα αυτά.
Για τους παραπάνω λόγους καλούμε τους δημότες μας να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει στην πάνω πλατεία στο Κρανίδι την Τετάρτη 19/10/2011.
Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011
Καλή σας νύχτα....
Κύριε Λεμπέση ,με πληροφόρησαν ότι μέσω ιστολογίου επιστρατεύετε πάλι διάφορες ασυναρτησίες και συκοφαντίες εναντίον μου προκειμένου να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα κατά την τελευταία ιδιαίτερα δημαρχιακή σας θητεία. Επειδή όμως τα πράγματα μιλούν από μόνα τους και τα γραπτά πάντα μένουν, ζητήστε επίσημα από την οικονομική υπηρεσία του Δήμου Ερμιονίδας να σας εξηγήσουν τους λόγους που δεν μπορούν να πληρωθούν τα εντάλματα εργολάβων που εξετέλεσαν έργα και εργασίες του πρώην Δήμου Ερμιόνης όταν είσαστε Δήμαρχος και αν δεν ξέρετε πράγματι , είναι εύκολο να καταλάβετε. Οι εργολάβοι μάλιστα αυτοί στους οποίους οφείλονται και μεγάλα ποσά δεν είναι ούτε δημότες μας ούτε και ψηφίζουν στον Δήμο μας όπως ισχυρίζεστε. Ένας μόνον από αυτούς που δεν είναι δημότες μας, πληρώθηκε αμέσως από εσάς ,μόλις τελείωσε το έργο, θα θυμάσθε ίσως αυτό της αντικατάστασης της στέγης του Δημαρχείου Ερμιόνης.
Καλή σας νύχτα,μην εκτίθεστε άλλο.
Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011
Το έθνος που υπακούει δεν ειναι πια έθνος
"Ο κόσμος κατευθύνεται από υποτιθέμενους διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι ασκούν τη διεθνή δικτατορία τους και κάθε φορά γίνονται όλο και λιγότερο ορατοί. Να ξέρετε, όμως, πως η ελευθερία τού να υπακούς δεν είναι ελευθερία. Το έθνος που υπακούει δεν είναι πια έθνος: είναι η ηχώ ξένων φωνών, είναι η σκιά άλλων σωμάτων"
Εντουάρντο Γκαλεάνο, λατινοαμερικάνος συγγραφέας.