Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Μήνυμα του Δημάρχου Ερμιονίδας Δημήτρη Καμιζή για το νέο έτος



Αγαπητοί δημότες, κάτοικοι και φίλοι επισκέπτες του Δήμου Ερμιονίδας,
Εύχομαι ολόψυχα σε όλους σας καλή χρονιά, με υγεία και κάθε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία. Το 2012 που πέρασε αφήνει πίσω του βαριές συνέπειες για την προσωπική και οικογενειακή ζωή όλων μας, την κοινωνία μας στο μεγαλύτερο μέρος της, αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η πολύπλευρη κρίση που μαστίζει την πατρίδα μας, οικονομική, κοινωνική, πολιτική, εθνική αλλά και κρίση θεσμών και ηθικών αξιών, φαίνεται καθαρά ότι θα συνεχιστεί και το νέο έτος 2013 και ίσως με μεγαλύτερη ένταση, γι’ αυτό απαιτείται από όλους μας να επιδείξουμε αντοχή, δύναμη αλλά και αγωνιστικό πνεύμα και διάθεση για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να ανατρέψουμε τις συνέπειες και τα δεδομένα αυτής της κρίσης.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβούν όλα αυτά είναι η διατήρηση και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, του αγωνιστικού μας φρονήματος και η αναθεώρηση των αξιών και των προτύπων της ζωής μας. Τα παραπάνω αλλά και η στήριξη στις δικές μας δυνάμεις συνιστούν τη μόνη αισιόδοξη προοπτική για το νέο χρόνο που έρχεται.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΙΖΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Ο Δήμος Ερμιονίδας είναι αποφασισμένος να προωθήσει την πρόσφατη απόφασή του για το μείζον πρόβλημα του νερού στην περιοχή μας παρά τις κωλυσιεργίες και τις προσπάθειες υπονόμευσης.



  Η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, με την απόφασή της στο θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων και την βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας του νερού στον Δήμο μας, ανοίγει τον δρόμο στο δικαίωμα  όλων των Δημοτών μας,  να έχουν για οποιαδήποτε χρήση καλής ποιότητας νερό με το μικρότερο δυνατό κόστος και στις παραγωγικές τάξεις και τομείς του Δήμου μας, να ανοίγει ο δρόμος της επίλυσης του προβλήματος που χρόνια τώρα θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξή τους.

  Οι θέσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως καθορίστηκαν από την εισήγηση του Δημάρχου μας Δημήτρη Καμιζή, είναι αποτέλεσμα και της επισταμένης επιστημονικής έρευνας που κατά καιρούς έχει γίνει και της γνώσης και της εμπειρίας μιας και ο Δήμαρχός μας χρόνια τώρα πριν έχει ασχοληθεί επισταμένως και έχει εξαγγείλει διαπιστώσεις και μέτρα που πρέπει να παρθούν ακόμα και στον ημερήσιο τύπο πανελλαδικής κυκλοφορίας. Και μάλιστα στην προηγούμενη θητεία του ως Δήμαρχος, αψηφώντας το πολιτικό κόστος, μπροστά στην σοβαρότητα του προβλήματος και το κοινό καλό, είχε ζητήσει να πάρει αυτός, σαν Δήμαρχος του πρώην Δήμου Κρανιδίου, τις πρωτοβουλίες και τα μέτρα. Δυστυχώς όμως για τον Τόπο μας κάτι τέτοιο δεν του επετράπη, από την τότε Νομαρχία Αργολίδας γιατί ως αναφέρει το σχετικό έγγραφο δεν συμφωνούσε ο τότε γειτονικός Δήμος Ερμιόνης.  

  Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση απουσίαζε σύσσωμη η Αντιπολίτευση. Δεν περιμέναμε, βέβαια, και τίποτα το σημαντικό εκ μέρους της, διότι τα έργα και οι μέρες τους μέχρι σήμερα αυτό καταμαρτυρούν και υποδεικνύουν. Συγκεκριμένα η  σημερινή Αντιπολίτευση του Δήμου μας, σαν Δημοτική Διοίκηση από το 2006 έως το 2010 είχε τέτοια συμπεριφορά στα μεγάλα θέματα του Δήμου μας ώστε :

1) Έκανε το  ¨ μοναδικό πανελλήνιο ρεκόρ ¨, να απενταχθεί επί των ημερών της το πλήρως εγκεκριμένο και χρηματοδοτημένο έργο της αποχέτευσης του πρώην Δήμου Κρανιδίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται οικονομικά για τον Δήμο και τους Δημότες μας.

2) Έκανε αγώνα για να εγκαταστήσει τον δεματοποιητή και να δημιουργήσει ένα νέο Χ.Α.Δ.Α στον Σταυρό Διδύμων και τώρα δημαγωγικά και λαϊκίστικα καταγγέλλει και αφορίζει το δικό της  ¨ μεγάλο έργο πνοής ¨.

3) Κατάφερε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να γκρεμίσει και διαλύσει  ό,τι  παρέλαβε το 2006 με πρωτόκολλα στην ύδρευση του πρώην Δήμου Κρανιδίου,  (πόσιμο νερό, εγκαταστάσεις μεταφοράς νερού και λειτουργία της ΔΕΥΑΚ) ,  από την απερχόμενη τότε διοίκηση του σημερινού Δημάρχου μας Δημήτρη Καμιζή.

  Και σήμερα μακριά και από τον θεσμικό της ρόλο σαν Αντιπολίτευση στα Δημοτικά Συμβούλια και στα όργανα του Δήμου δεν στέκεται ούτε καν στον κριτικό της ρόλο και δεν σέβεται ούτε και τους δημότες που την ψήφισαν. Η μέχρι σήμερα παρουσία της στα όργανα διοίκησης του Δήμου, χαρακτηρίζεται μόνο από κωλυσιεργία, υπονόμευση και αντιδημοκρατική συμπεριφορά,  με απώτερο στόχο να μην παίρνονται αποφάσεις, ο Δήμος να οδηγηθεί σε απραξία και τα μεγάλα και μικρά προβλήματα να διαιωνίζονται και να μαστίζουν την κοινωνία μας. Και βέβαια όταν δεν έχει θέσεις ή ¨ έχει λερωμένη την φωλιά της ¨, εφευρίσκει δήθεν διαδικαστικούς λόγους και απουσιάζει από τα όργανα λήψης των αποφάσεων, με απώτερο στόχο της έλλειψη απαρτίας, την μη λήψη απόφασης και την έλλειψη δράσης. Πώς να ξεχάσουμε την απάντηση του επικεφαλής της κ. Σφυρή στην ερώτηση του Δημάρχου μας, αν είναι υπέρ ή κατά της μονάδας αφαλάτωσης ως σχεδιάζεται από την σχετική μελέτη, που επί των ημερών του κ. Σφυρή συνέταξε η τότε διοίκηση της Δ.Ε.Υ.Α.Κ; Ο κ. Σφυρής λοιπόν, μη έχοντας τίποτα άλλο να προτείνει, κατέθεσε ένα μεγαλόπρεπο ΝΑΙ, με ότι αυτό συνεπάγεται.

  Κάτω από αυτές τις συνθήκες και με αίσθημα ευθύνης, με την πρόσφατη απόφασή μας δώσαμε το έναυσμα της προώθησης αυτών των μέτρων που θα ικανοποιήσουν την απαίτηση των Δημοτών μας και των παραγωγικών τάξεων να έχουν καλής ποιότητας νερό και στην ελάχιστη δυνατή τιμή για τις πολλαπλές χρήσεις του. Και με την γενναία μας στάση, βάζουμε πραγματικά ¨το μαχαίρι στην πληγή ¨, θίγουμε πράγματα και οργανωμένα συμφέροντα. Αψηφώντας όμως το όποιο πολιτικό κόστος και οτιδήποτε άλλο, στεκόμαστε δίπλα στους πολλούς και όχι τους ολίγους και πάνω από όλα βάζουμε το αύριο του Τόπου μας, που απειλείται από ερημοποίηση και εξαφάνιση. Τα αγαθά της μάνας Γης και πάνω από όλα το ¨ νεράκι ¨ δεν μπορεί να είναι αντικείμενα αλόγιστης εκμετάλλευσης, εμπορευματοποίησης και προνόμια των ολίγων.

  Τα μέτρα που πρότεινε ο Δήμαρχος και η παράταξή μας είναι συνολικά, συνδέονται και συνεργάζονται μεταξύ τους, πρέπει να συνυπάρχουν και οδηγούν σε μία συνισταμένη, που είναι η ικανοποίηση του δικαιώματος των Δημοτών και των παραγωγικών τάξεων να έχουν καλής ποιότητας και ποσότητας νερό για κάθε χρήση  αφ΄ ενός και αφ΄ετέρου  η αλλαγή της επικρατούσας κατάστασης και η ¨ανακούφιση ¨ μέσω του εμπλουτισμού του υδροφορέα της περιοχής του  Δήμου μας, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων και όλων των σχετικών, η συνέχιση της σημερινής κατάστασης της υπεράντλησης, με  την ανεξέλεγκτη  και αλόγιστη συμπεριφορά στο θέμα των γεωτρήσεων , οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ερημοποίηση του Τόπου μας. Η λογική των προτάσεων και της απόφασης του Δημοτικού μας Συμβουλίου συνδέεται άμεσα με την ανάγκη αποκατάστασης του διαταραγμένου, προς το χείρον, ισοζυγίου του νερού.

  Για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα πρέπει:

1.       Πρωταρχικά, η Περιφέρεια Πελοποννήσου σαν αρμόδια να εφαρμόσει την Κοινοτική οδηγία, που έχει κυρωθεί και από τη Βουλή των Ελλήνων και η οποία διέπει το καθεστώς λειτουργίας των γεωτρήσεων. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από την εμπορευματοποίηση του καλού νερού προς όφελος δυστυχώς των ολίγων που μπορούν να πληρώνουν, την αλλαγή χρήσης των γεωτρήσεων, την παράβαση των τεχνικών χαρακτηριστικών και όρων των γεωτρήσεων. Όλα αρχίζουν από την εφαρμογή των νόμων,  που εξασφαλίζουν το κοινό καλό και εδώ πρέπει άμεσα να εφαρμόσουν τους νόμους αυτοί που είναι αρμόδιοι για την τήρησή τους και εν προκειμένω η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

2.       Συνολική συνεισφορά, συνύπαρξη και συνεργασία όλων των μεθόδων που πρότεινε ο Δήμαρχος και η Παράταξή μας και  που μπορούν να μας εξασφαλίζουν καλής ποιότητας και σε προσιτή τιμή νερό. Μόνο τότε και με την αλληλοβοήθεια των μεθόδων και  την απεξάρτηση από τον ένα και μοναδικό,  θα είμαστε κάθε στιγμή έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα απρόοπτα ( π.χ λειψυδρία )  και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις αναστροφής και ανατροπής της  επικρατούσας κατάστασης στον υδροφορέα μας που έχει υποστεί τις μέγιστες βλάβες και μέσω της υπεράντλησης του νερού και μέσω της υφαλμύρωσής του λόγω της εισροής θαλασσινού νερού. Και η κατάσταση του υδροφορέα είναι το μεγάλο ζητούμενο.

3.       ΄΄Αποδαιμονοποίηση΄΄ της μεθόδου της αφαλάτωσης, η οποία θα γίνει σε 3 μονάδες, (Κοιλάδα, Πορτοχέλι, Ερμιόνη), μικρής σχετικά δυναμικότητας (έως 5000m3 περίπου ημερησίως), με πλήρη σεβασμό προς το περιβάλλον, σε συνδυασμό και συνεργασία με τις άλλες πηγές εξεύρεσης και βελτίωσης του νερού. Και η ευθύνη θα ανήκει στο  Δήμο μας και η αφαλάτωση μαζί και με τις άλλες μεθόδους θα συνυπάρχουν και θα συνεισφέρουν στην εξασφάλιση νερού για τους Δημότες μας αλλά και για όλες τις παραγωγικές τάξεις και διαδικασίες της περιοχής μας.



  Ο Δήμος Ερμιονίδας με την συγκεκριμένη του απόφαση θέτει τις βάσεις για αναστροφή και ανατροπή της σημερινής κατάστασης, απαράδεκτης καθ’ όλα για τα νοικοκυριά και τους παραγωγικούς τομείς κάθε επιπέδου και η οποία με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην ερημοποίηση του Τόπου.

  Σε αυτήν την κατεύθυνση καλούμε τους Δημότες μας σε συστράτευση και πίεση προς κάθε κατεύθυνση, έτσι ώστε να εφαρμοστεί το νομικό πλαίσιο από τους αρμόδιους και να προωθηθούν,  όσο πιο σύντομα γίνεται, οι διαδικασίες εφαρμογής όλων των μεθόδων, που σε συνεργασία μεταξύ τους θα δώσουν το δικαίωμα στους Δημότες να απολαμβάνουν καλής ποιότητας νερό στην πιο συμφέρουσα και προσιτή τιμή και στις παραγωγικές τάξεις και τομείς του Δήμου μας μια σοβαρή ¨ ανάσα ¨ , γιατί το νερό, όπως όλοι ξέρουμε είναι μη ανταλλάξιμο αγαθό και δεν μπορεί να αντικατασταθεί από άλλο φυσικό ή μη φυσικό πόρο.

Σταύρος Κούστας 

Αντιδήμαρχος 

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ, ΟΠΩΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΘΗΚΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΙΖΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/12/2012. ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΦΩΝΗ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ.

ΟΙ ΥΔΡΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ-
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ  
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ 
ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
                                    
   
     Το νερό είναι ένα πολύτιμο και αναντικατάστατο φυσικό αγαθό, απαραίτητο για τη ζωή και δεν πρέπει να θεωρείται ανεξάντλητος φυσικός πόρος. Η αξία αυτού του πολύτιμου φυσικού αγαθού, είναι μεγαλύτερη και από το γεγονός, ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, όπως π.χ. για το πετρέλαιο. Οι άνθρωποι έκαναν πάντοτε, κάνουν και θα συνεχίσουν να κάνουν τα πάντα προκειμένου να το εξασφαλίσουν.
     Παρότι η χώρα μας δε βρίσκεται μεταξύ των χωρών, που μαστίζονται από <<κρίση νερού>>, εντούτοις η Ερμιονίδα λόγω των ιδιαίτερων γεωγραφικών, γεωλογικών και κλιματολογικών συνθηκών είναι ιστορικά λείψυδρη περιοχή και είχε πάντοτε σοβαρά προβλήματα με την επάρκεια καλής ποιότητας πόσιμου νερού. Οι χαμηλές βροχοπτώσεις, η έλλειψη φυσικών ταμιευτήρων νερού, η απουσία ποταμών, τα νησιώτικα γεωγραφικά και γεωλογικά χαρακτηριστικά της χερσονήσου της Ερμιονίδας, αλλά και η ειδικότερη γεωλογική δομή της περιοχής (νεογενείς σχηματισμοί-κροκαλοπαγή πετρώματα, αλλά και ασβεστολιθικά στο μεγαλύτερο μέρος) μαζί με το ξηροθερμικό κλίμα δημιουργούν τις προϋποθέσεις γι’αυτή την κατάσταση λειψυδρίας, που επικρατεί στην περιοχή μας. Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο αυτό της λειψυδρίας, λόγω της υπεράντλησης των υπόγειων υδροφορέων, η οποία γίνεται συστηματικά για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες κατανάλωσης νερού, τόσο για ύδρευση όσο και άρδευση, οδήγησε στην υφαλμύρωση των υδροφορέων και στην εναλάτωση του εδάφους,  φαινόμενα τα οποία είναι δύσκολα ή μη αντιστρεπτά.
     Στην περιοχή της Ερμιονίδας, η αντλούμενη ποσότητα νερού είναι αντιστρόφως ανάλογη με την ποιότητά του.
Ο καθηγητής  της υδρογεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Γ.Καλλέργης στο πλαίσιο της συνεργασίας, που είχαμε ως Δήμος Κρανιδίου, είχε αναφερθεί στα φαινόμενα αυτά από το έτος 1999 και είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ερημοποίησης της περιοχής μας. Δυστυχώς όμως τότε αλλά και αργότερα οι προτάσεις μας, οι οποίες είχαν διαμορφωθεί πάνω στο πλαίσιο της εισήγησης του καθηγητή Καλλέργη, δεν υιοθετήθηκαν και απερρίφθησαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Αργολίδας, που είχαν τότε την ευθύνη της διαχείρισης του νερού, με το αιτιολογικό, ότι ο γειτονικός Δήμος Ερμιόνης δεν συμφωνούσε στη λήψη περιοριστικών μέτρων σαν αυτά, που είχαμε προτείνει.
     Παρόλα αυτά η πολιτική την οποία τότε εφαρμόσαμε, για την επιστημονική και ορθολογική διαχείριση του νερού των δημοτικών γεωτρήσεων αλλά και όσων ο Δήμος ενοικίασε από ιδιώτες, σε συνδυασμό με τη μεταφορά νερού μέσω του λιμένος της Κοιλάδας στις δεξαμενές του λόφου της Αγίας Άννης έδωσε απτά και θετικά αποτελέσματα. Το υδατικό ισοζύγιο βελτιώθηκε με αποτέλεσμα, να βελτιωθεί σημαντικά και η ποιότητα του νερού. Μετά το 2007 όμως, που η πολιτική αυτή της διαχείρισης εγκαταλείφθηκε, η κατάσταση εξελίχθηκε δραματικά μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα την επιδείνωση του φαινομένου της υφαλμύρωσης των υδροφορέων, ώστε σήμερα η αγωγιμότητα του νερού ιδιαίτερα στις κοινότητες Κρανιδίου, Πορτοχελίου και Κοιλάδας, να κυμαίνεται ανάλογα με την εποχή, από τις 6.000-10.000 μονάδες. Η διαρκώς αυξανόμενη άντληση και κατανάλωση νερού, λόγω αφενός μεν της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής (παραθεριστικές κατοικίες, ξενοδοχεία κ.λ.π.) και αφετέρου της ανάπτυξης στη λείψυδρη Ερμιονίδα υδροβόρων καλλιεργειών, όπως π.χ. κρητικές και κορωνέϊκες ποικιλίες ελαιοδένδρων και καλλωπιστικών φυτών σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη μέτρων, για την προστασία των υδροφορέων έδωσαν τη <<χαριστική βολή>> δημιουργώντας πραγματικά μια βαθιά <<κρίση νερού>>.
     Η αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου πλέον προβλήματος και η ανάταξη της κατάστασης, που έχει δημιουργηθεί απαιτεί τη σύνταξη και την εφαρμογή ενός σχεδίου διαχείρισης των υδάτινων πόρων της Ερμιονίδας, που θα περιλαμβάνει τους παρακάτω άξονες και μέτρα:       
     Α. Πρωταρχικής σημασίας όρος είναι η εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου ευρωπαϊκού και εθνικού.
1) Εφαρμογή της οδηγίας 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων, όπως αυτή κυρώθηκε με τη 3199/2003 απόφαση της Βουλής των Ελλήνων.
2) Αυστηρή εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου, που διέπει την ανόρυξη και τη λειτουργία των γεωτρήσεων (τοποθέτηση υδρομέτρου, έλεγχος της ποσότητας αντλουμένου νερού, σύμφωνα με τους όρους της άδειας κ.λ.π.)
3) Αυστηρή εφαρμογή των διατάξεων για τη χρήση νερού και την αλλαγή χρήσης. Σύμφωνα με το άρθρο  η χρήση για ύδρευση έχει προτεραιότητα, ως προς την ποσότητα και την ποιότητα έναντι κάθε άλλης χρήσης.
Β. Ο ποσοτικός προσδιορισμός των υδρευτικών αναγκών ολόκληρου πλέον του Καλλικρατικού Δήμου Ερμιονίδας πρέπει να αποτελέσει την βάση για τον οποιοδήποτε σχεδιασμό επίλυσης του μεγάλου προβλήματος του τόπου μας. Οι ανάγκες αυτές ανά Δημοτική και Τοπική Κοινότητα και στο σύνολό τους εκτίθενται στο σχετικό πίνακα της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ.
     Γ. Τιμολογιακή πολιτική
 1) Τιμολογιακή πολιτική, που θα συμβάλει αφενός μεν στην ικανοποίηση  δικαιώματος κάθε δημότη να απολαμβάνει το πολύτιμο και απαραίτητο αυτό αγαθό σε προσιτή τιμή και αφετέρου στην αποφυγή και πάταξη της άσκοπης και σπάταλης κατανάλωσης. Δυστυχώς στην Ερμιονίδα δεν μπορούμε, να έχουμε συγχρόνως άφθονο  καλής ποιότητας νερό σε χαμηλή τιμή, για την ικανοποίηση αναγκών πέραν αυτών, που είναι απαραίτητες για την εξασφάλιση καλής ποιότητας ζωής και υγείας.
2) Μέσω της τιμολογιακής πολιτικής πρέπει να ανακτάται τόσο  το κόστος κατανάλωσης φυσικών πόρων όσο και το περιβαλλοντικό κόστος και να γίνεται σαφής η διάκριση της αξίας και της τιμής αυτού του αγαθού ανάλογα με τη χρήση και τη βλάβη, που προκαλείται στο περιβάλλον.
     Δ) Εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας νερού καλής ποιότητας για ύδρευση και άρδευση-αποκατάσταση ισοζυγίου.
1) Επιστημονικά ενδεδειγμένη και ορθολογική άντληση νερού από τις υπάρχουσες γεωτρήσεις.
2) Αξιοποίηση των όποιων επιφανειακών απορροών, ώστε αυτά να συλλέγονται και να αποθηκεύονται ακόμα και από υδατοστεγείς επιφάνειες, ταράτσες, σκεπές κλπ
3) Προστασία πηγών που αναδύονται από τα οφιολιθικά πετρώματα.
4) Εξυγίανση και προστασία αβαθών πηγαδιών, που έχουν από πλευράς χημικής και μικροβιακής σύστασης, καλής ποιότητας νερού.
5) Κατασκευή φράγματος και λιμνοδεξαμενής στην περιοχή Τζερτζελιάς Διδύμων, σύμφωνα με την εκπονηθείσα μελέτη από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, που έγινε μετά από πρόταση του πρώην Δήμου Κρανιδίου.
     Ε. Μεταφορά νερού
1) Μεταφορά νερού με αγωγό σύμφωνα με την εκπονηθείσα μελέτη από τις πηγές του Αναβάλου.
2) Μεταφορά νερού με υδροφόρο πλοίο από γειτονικές πηγές του νομού Αργολίδας ή άλλων νομών, όπως έγινε και στο παρελθόν. Η γραμμή μεταφοράς από το λιμάνι της Κοιλάδας, μετά από την πρόσφατη επισκευή της  μπορεί  να λειτουργήσει εκ νέου. Η μεταφορά νερού με πλοίο μπορεί να εξασφαλιστεί άμεσα, υπαρχούσης της τεχνικής δυνατότητας, αφού εξασφαλισθούν βέβαια οι οικονομικοί πόροι και πρόσοδοι, που θα καλύψουν το κόστος μεταφοράς.
     ΣΤ. Αφαλάτωση θαλασσινού νερού σε τρεις σημειακές εγκαταστάσεις στο Πορτοχέλι, Ερμιόνη και Κοιλάδα και όχι μόνον σε ένα σημείο. Η δυναμικότητα του καθενός από τα τρία σημεία που θα εγκατασταθούν εργοστάσια αφαλάτωσης δεν πρέπει να υπερβαίνει την παραγωγή 5.000-6.000 m3 ημερησίως.     Η αφαλάτωση με αυτόν τον τρόπο σε τρία σημεία-θέσεις, με εργοστάσια μεσαίας δυναμικότητας, αφενός μεν θα ελαχιστοποιήσει την περιβαλλοντική ρύπανση στους κλειστούς και αβαθείς κόλπους και θάλασσες της Ερμιονίδας, αφετέρου  θα εξασφαλίσει ισόρροπα την απαραίτητη επάρκεια αυτού του πολύτιμου φυσικού πόρου του νερού , για την ανάπτυξη της Ερμιονίδας και θα μειώσει το κόστος μεταφοράς και διανομής. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής για την εξασφάλιση πόσιμου νερού με τη διαδικασία της αφαλάτωσης θα πρέπει να αξιοποιηθεί αφενός μεν η υπάρχουσα μελέτη για τη θέση Χώνια Κοιλάδας αλλά με δυναμικότητα παραγωγής που δεν θα ξεπερνά τα 5.000 κυβικά ημερησίως, αφετέρου δε θα πρέπει να εκπονηθούν μελέτες για την κατασκευή εργοστασίων αφαλάτωσης της ίδιας δυναμικότητας στην ευρύτερη περιοχή της Δημοτικής Κοινότητας Πορτοχελίου και στην ευρύτερη περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Ερμιόνης.
     Όλοι οι παραπάνω προταθέντες τρόποι εξασφάλισης επαρκούς ποσότητας και καλής ποιότητας νερού, πρέπει να συνδυαστούν και να συνεργαστούν μεταξύ τους, γιατί μόνον τότε με συνδυασμένο σχεδιασμό και εφαρμογή έστω και σε διαφορετικές χρονικές φάσεις     μπορούν να αποτελέσουν ένα σταθερό σύστημα που θα υποστηρίζει τη ζωή και την οικονομική ανάπτυξη της Ερμιονίδας με τη βέλτιστη σχέση κόστους-ωφέλειας. Η επιδίωξη της εφαρμογής μονομερώς ενός τρόπου-λύσης, θα θέτει πάντα σε μεγάλο κίνδυνο το περιβάλλον και κυρίως θα εξαρτά αποκλειστικά τη ζωή των ανθρώπων της κοινωνίας μας, χωρίς εναλλακτικές λύσεις. Το νερό είναι όπως και αρχικά τονίστηκε πολύτιμο και αναντικατάστατο αγαθό για τη ζωή και η διαρκής και επαρκής ύπαρξή του και διαθεσιμότητα, δεν μπορεί και δεν πρέπει να διακυβεύεται από τις κατά καιρούς υπάρχουσες και μεταβαλλόμενες κοινωνικοοικονομικές και κλιματολογικές συνθήκες.
    
     Τέλος βασική και απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου, είναι η συνειδητή συμμετοχή, μετά από σε πλάτος και  βάθος ενημέρωσή τους, των χρηστών και καταναλωτών, δηλαδή δημοτών μας και κατοίκων της περιοχής μας.

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Ένα αξιοπρόσεκτο γεγονός.

  Σήμερα Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου πηγαίνοντας για μπάνιο στο Μπίστι Ερμιόνης, πήρα να εναποθέσω στους κάδους Ανακύκλωσης που υπάρχουν στην βόρεια είσοδο του αλσυλίου την οικιακή μου Ανακύκλωση. Την ώρα αυτή λοιπόν έκπληκτος είδα τον συμπατριώτη μας Γιάννη Σκούρτη του Δημητρίου να πλησιάζει με την βάρκα του στο μικρό λιμανάκι που βρίσκεται εκεί και να ρυμουλκεί ένα κάδο Ανακύκλωσης του Δήμου μας. Ως μου ανέφερε τον βρήκε στην θαλάσσα στην περιοχή " Λαιμός " της Ερμιόνης. Πλησίασα και με την βοήθειά του έβγαλα στην αμμουδιά τον κάδο και με την βοήθεια του Τοπικού Συμβούλου Γιάννη Αραπάκη που τον κάλεσα για βοήθεια, τον τοποθετήσαμε δίπλα στους άλλους 3 κάδους Ανακύκλωσης που υπάρχουν εκεί. 
  Όπως διαπιστώσαμε ο κάδος είχε τα φρένα στις ρόδες, γεγονός που δεν του επιτρέπει να " τσουλήσει " από μόνος του και έλειπε από το νοτοδυτικό μέρος της Ερμιόνης ( το τελευταίο σημείο του παραλιακού περιμετρικού δρόμου που υπήρχαν δύο κάδοι Ανακύκλωσης ).
  Θέλουμε να επαινέσουμε τον συμπατριώτη μας που περισυνέλεξε τον κάδο και τον ρυμούλκησε μέχρι εκεί και να τον ευχαριστήσουμε δημόσια.     
  Ελπίζουμε ο κάδος  να βρέθηκε στην θάλασσα λόγω καιρικών συνθηκών. Γιατί αν δεν είναι έτσι, τότε κάτι δεν πάει καλά στην κοινωνία της Ερμιόνης. Και χρειάζεται η συνέγερσή της, ώστε να προστατευτεί η δημόσια περιουσία, που έχει πληρωθεί και αποκτηθεί από τον οβολό των Δημοτών μας, και ότι άλλο έχει μέχρι σήμερα κατακτηθεί.
  Αύριο θα υπάρξει και σχετική καταγγελία του Δήμου μας στο Υπολιμεναρχείο Ερμιόνης.

Σταύρος Κούστας

Αντιδήμαρχος





Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

ΟΙ ΕΥΧΕΣ ΜΑΣ

 
 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΙΖΗΣ
ΚΑΙ 
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
 ΣΑΣ ΕΥΧΟΝΤΑΙ
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
ΚΑΙ 
ΤΟ 2013 
ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΣ 
ΥΓΕΙΑΣ, ΑΝΤΟΧΗΣ 
ΚΑΙ 
ΕΙΡΗΝΗΣ

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Ανακοίνωση

Το πρόγραμμα της Φιλαρμονικής του Δήμου Ερμιονίδας που είχε προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα στις 18:00, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί.
Συνεπώς οι εμφανίσεις τους ολοκληρώθηκαν και σας εύχονται Χρόνια Πολλά και Ευτυχισμένα Χριστούγεννα!!

Η Φιλαρμονική του Δήμου Ερμιονίδας στο Δημαρχείο Κρανιδίου για τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα

Σήμερα το πρωί η Φιλαρμονική του Δήμου μας επισκέφτηκε το Δημαρχείο Κρανιδίου και είπε τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα στον Δήμαρχο και στο προσωπικό του Δήμου Ερμιονίδας.

Η πρωτοβουλία αυτή της Φιλαρμονικής έδωσε μια χαρούμενη «νότα», στις δύσκολες μέρες που περνά η χώρα και ο Δήμος μας.





Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Λαογραφικο εργαστηρι.Μια φωλια δημιουργιας στο Κρανιδι. Από το blog του Μάκη Κατσαΐτη.

2011-01-31 02.45.46
Μαζευτηκαμε μεγαλοι και μικροι χτες στο εργαστηρι για να φτιαξουμε Χριστοψωμα.Διαβαστε τι εντυπωση εκανε στην κορη μου. Εχει αφησει απ εξω πολλα ονοματα απο προσωπα στην φωτο και αλλα που δεν ειναι εκει αλλα εχουμε καιρο ολοι οσοι βοηθουν στην προσπαθεια θα παρουσιαστουν σιγα σιγα.Κοντα μας και ο κ Δημαρχος αλλα μου ζητησε να μην σηκωσω την φωτο του δοκιμαζε το φρεσκοψημενο ψωμι μας.
igo2011-01-31 02.02bibi
TO  XΡΙΣΤΟΨΩΜΟ  ΤΟΥ  ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ                                                

Ιδρυθηκε  το  λαογραφικο   εργαστηρι,  και   μαλιστα  το  Σαββατο  21  Δεκεμβριου  2012  παιδια  μαζευτηκαν ( για να  πλασουν να  στολισουν και  βεβαια  να  φανε  το  χριστοψωμο  που  φτιαξανε  μονα  τους)
            Με  ομορφη  ατμοσφαιρα  μικροι  και  μεγαλοι  περασαν  πολυ  καλα.Οι  μεγαλοι  φυγανε  με  χαμογελο  και  oι  μικροι  με  ψωμι.
            Τα  συγχαρητηρια για την διοργανωση  στην  κυρια  Ματουλα Πηλιουρη (νηπιαγωγο  Πορτο Χελιου)στην  κυρια  Αμη  Μονα προεδρο της κοινοτητας Κρανιδιου ,  την  κυρια  Τετα  Μονα  και  τον  κυριο  Χριστο Ψυχογιο, την κ Πεπα που μας εδειξε πώς να φτιαξουμε το ψωμι.                                                
Kranidi 22 Dekembri
Η κ Ματουλα ανελαβε την καλλιτεχνικη επιμελεια. Μας ενημερωσε για τα εθιμα του δωδεκαημερου, υπηρχε πινακας με διακοσμημενα ψωμια και στο τελος ολα τα παιδια (στολισμενα με μαντηλες και ποδιες παραδοσιακες)πηραν πιστοποιητικο παρακολουθησης 
2011-01-31 02.35.50
Ολες οι κυριες της εθελοντικης ομαδας και οι λιγοι κυριοι ειμασταν εκει για να βοηθησουμε να προετοιμασουμε να μαζεψουμε μετα.Εγινε και το πρωτο ψησιμο στην νεα μας κουζινα.Συνεχιζουμε μετα τις γιορτες.
2011-01-31 01.45.36
Μικρες ομαδες καθε φορα  φορα παιδιων αλλα και μεγαλων θα εχουν την δυνατοτητα να φτιαξουν πραγματα να μιλησουν να ενημερωθουν.
2011-01-31 01.34.47
Στην φωτο τα ψωμακια που εφτιαξαν και στολισαν τα παιδια ετοιμα για ψησιμο.
ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ  ΚΑΙ  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ  ΣΕ  ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ
2011-01-31 02.45.31

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Σήμερα και περί ώραν 11η πρωινή ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ Δημήτρης Καμιζής δέχτηκε τηλεφώνημα από διερχόμενο με το αυτοκίνητο του οδηγό, ότι στον νέο Περιφερειακό δρόμο Διδύμων και κοντά στην συμβολή του με τον παλαιό δρόμο έχει κατολισθήσει μεγάλος βράχος επί του οδοστρώματος του δρόμου.
Αμέσως έδωσε εντολή στον δημοτικό σύμβουλο κ Γιάννη Τσαμαδό να μεταβεί επιτόπου με συνεργείο και το χωματουργικό μηχάνημα του Δήμου. Πράγματι αμέσως έγινε απομάκρυνση του βράχου, αλλά και άλλων μικροτέρων και διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα να επαναληφθεί το ίδιο συμβάν και να κινδυνέψουν διερχόμενοι με τα αυτοκίνητα τους.
Ο Δήμαρχος επικοινώνησε αμέσως με τον Αντιπεριφεριαρχή κ. Χειβιδόπουλο Αναστάσιο και την Προϊστάμενη της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Διοίκησης Αργολίδας κα Ντίνα Καχριμάνη τους μετέφερε την διαμορφωθείσα κατάσταση και πρότεινε την άμεση διακοπή της κυκλοφορίας στον νέο περιφερειακό δρόμο μέχρι να ελεγχθεί η επικινδυνότητα του και να διαπιστωθεί ότι είναι ασφαλής.
Στην συνέχεια έλαβε τηλεφώνημα από τον κ Χειβιδόπολου, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι έδωσε εντολή στην Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας να διακόψει την κυκλοφορία στον τμήμα αυτό του δρόμου Κρανιδίου - Ναυπλίου.
Η κυκλοφορία θα διεξάγεται κανονικά, αλλά μέσω του παλαιού περιφερειακού δρόμου Διδύμων.
Παρακαλούνται, οι οδηγοί για την ασφάλεια τους να σεβαστούν την απαγόρευση μέχρι νεοτέρας
Σημειωτέον το τμήμα του δρόμου αυτό, είναι τμήμα του επαρχιακού δικτύου,  και οποιαδήποτε αρμοδιότητα για αυτόν τον δρόμο ανήκει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.   

Εγκαινιάστηκε το Κ.Ε.Φ.Υ. (Δ.Ο.Υ. Ναυπλίου – Κρανιδίου)

 
Έγιναν σήμερα το μεσημέρι τα εγκαίνια του νέου κτιρίου όπου θα στεγάζεται στο εξής το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογικών Υποθέσεων (Δ.Ο.Υ. Ναυπλίου – Κρανιδίου), στο χώρο όπου στεγαζόταν μέχρι πρότινος το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κρανιδίου.
Ο εν λόγω χώρος ανήκει στο Δήμο Ερμιονίδας και παραχωρήθηκε για τη στέγαση του Κ.Ε.Φ.Υ. Τις εργασίες (που σημειωτέον έγιναν τάχιστα, είναι το πρώτο Κ.Ε.Φ.Υ. που λειτουργεί Πανελλαδικά), προετοιμασίας του χώρου για στέγαση επέβλεψε προσωπικά ο Δήμαρχος Δημήτρης Καμιζής και έγιναν από συνεργία του Δήμου σε μεγάλο βαθμό. Η δαπάνη για την προμήθεια των υλικών βαρύνει το Δήμο Ερμιονίδας σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργού κ. Στουρνάρα.
Τον αγιασμό τέλεσαν οι πανοσιολογιότατοι ιερείς πατέρας Γκίκας Παπαδημητρίου και Αναστάσιος Μέλλος. Παρέστησαν και χαιρέτησαν ο Βουλευτής Αργολίδας κ. Γιάννης Ανδριανός, ο Δήμαρχος Δημήτρης Καμιζής, η Προϊσταμένη της Δ.Ο.Υ. Ναυπλίου κα Τομαδάκη. Χαιρετισμό έστειλε και ο Βουλευτής κ. Γιάννης Μανιάτης. Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους Δημοτικοί Σύμβουλοι, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου κα Δήμητρα Μονά, εκπρόσωποι των λογιστών Ερμιονίδας και των παραγωγικών τάξεων του Δήμου μας και δημότες.
Κοινή ήταν η εκτίμηση ότι ο Δήμος Ερμιονίδας και ο Δήμαρχος για μια ακόμα φορά έδρασαν αποφασιστικά και ουσιαστικά και μετεστέγασαν μια ακόμα υπηρεσία, ώστε να εξυπηρετηθούν οι δημότες της Ερμιονίδας.
Δυστυχώς όμως και αυτό εκφράστηκε έντονα και σαφέστατα στην ομιλία του Δημάρχου, δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι αρμοδιότητες και λειτουργίες του Κ.Ε.Φ.Υ. Μάλιστα ο Δήμαρχος στην ομιλία του στάθηκε στο συγκεκριμένο σημείο απευθυνόμενος και προς τον Βουλευτή κ. Ανδριανό και προς την Προϊσταμένη της Δ.Ο.Υ. Ναυπλίου κα Τομαδάκη, διεκδικώντας το δικαίωμα των δημοτών μας να εξυπηρετούνται στο μεγαλύτερο βαθμό από το εδώ Κ.Ε.Φ.Υ. και να μην δημιουργήσουμε ένα άλλο ταχυδρομικό γραφείο. Όπως δε χαρακτηριστικά τόνισε, ο Δήμος μας διεκδικεί και θα διεκδικεί την εκχώρηση στο Κ.Ε.Φ.Υ. όλων των αρμοδιοτήτων ώστε οι πολίτες και οι παραγωγικές τάξεις της Ερμιονίδας να εξυπηρετούνται στον τόπο τους και να μην ταλαιπωρούνται «τρέχοντας» στο Ναύπλιο.





Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Σχετικά με την θέρμανση των Σχολικών Συγκροτημάτων του Δήμου Ερμιονίδας


  Πιστεύοντας στην έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση, θέλουμε να αναφέρουμε τα εξής προς όλους τους δημότες και ιδιαίτερα όλους όσους εμπλέκονται με την λειτουργία των σχολικών συγκροτημάτων:
1.Ο Δήμος Ερμιονίδας έχει σε προτεραιότητα της πολιτικής του, την σωστή λειτουργία των σχολικών συγκροτημάτων από κάθε πλευρά. Απόρροια αυτού είναι η άμεση και έγκαιρη χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων με τα ποσά που τους αναλογούν από την τακτική επιχορήγηση (μέσω των λειτουργικών εξόδων) και την ΣΑΤΑ των σχολικών κτιρίων (που προορίζεται για έργα στα σχολικά συγκροτήματα).

2.Κατά τα έτη 2011 και 2012 πέραν των τακτικών επιχορηγήσεων, για την κάλυψη των αναγκών, ο Δήμος μέσω των οικονομικών του υπηρεσιών και με τον χαρακτήρα των έκτακτων επιχορηγήσεων από ίδιους πόρους, προχώρησε σε γενναία χρηματοδότηση της Α/θμιας και Β/θμιας Σχολικής Επιτροπής, για κάλυψη των αναγκών σε πετρέλαιο για θέρμανση των σχολικών συγκροτημάτων.

3.Για το σχολικό έτος 2011 - 2012 τα στοιχεία για τη θέρμανση των σχολικών συγκροτημάτων έχουν ως εξής:

- Υπήρξε δωρεά 7500L πετρελαίου θέρμανσης από την κ. Μαριάννα Βαρδή Βαρδινογιάννη, για τα σχολεία του πρώην Δήμου Ερμιόνης (6500L για την Α/θμια και 1000L για την Β/θμια), την οποία για μια ακόμα φορά ευχαριστούμε δημόσια.

- Για την θέρμανση (δηλ. την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης) κατά το σχολικό έτος 2011-2012 από το Δήμο διατέθηκαν 10.892,40€ στην Α/θμια (Νηπιαγωγεία – Δημοτικά) και 12.905,86€ στην Β/θμια (Γυμνάσια – Λύκεια – ΕΠΑΛ).

-  Πέραν των ανωτέρων ποσών περί το τέλος Απριλίου του 2012 διαθέσαμε για την Α/θμια το ποσό των 5.700€ και για την Β/θμια το ποσό των 5.676,68€ για προμήθεια και αποθήκευση στα Σχολικά Συγκροτήματα πετρελαίου θέρμανσης, ώστε να εξασφαλιστεί η ετοιμότητα στη χρήση κατά τη νέα σχολική χρονιά 2012-2013, αλλά και για οικονομία αφού η τιμή τότε ήταν χαμηλότερη από ότι σήμερα.

4. Επειδή τα γεγονότα και τα ποσά μιλάνε από μόνα τους και η πολιτική και η μέριμνα του Δήμου είναι δεδομένη και προφανής, θα πρέπει όλοι οι δημότες και οι σχετιζόμενοι με τα σχολικά συγκροτήματα να είναι βέβαιοι πως για την φετινή σχολική χρονιά, παρά την δυσχερέστατη οικονομική κατάσταση των πάντων, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στην προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης για όλα τα εκπαιδευτικά συγκροτήματα του Δήμου, όπως έγινε και το 2010 - 2011 και το 2011 - 2012. Ήδη δε όλα στο θέμα της θέρμανσης και φέτος λειτουργούν ομαλά και χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Και είναι πλέον αυταπόδεικτο πως τα Σχολεία μας πρέπει να έχουν και θα έχουν σωστή θέρμανση και αυτή είναι η κατεύθυνση που έχει δοθεί από τον Δήμο και τις Σχολικές Επιτροπές Α/θμιας και Β/θμιας προς όλους τους αρμόδιους. Ο Δήμος μας με συνετή και σφιχτή διαχείριση, των «τσεκουρεμένων» τουλάχιστον κατά 60% κεντρικών αυτοτελών πόρων και των άλλων μεμονομένων εσόδων θα εξασφαλίσει κατά προτεραιότητα, όπως δύο χρόνια τώρα κάνει, την άρτια καθ’ όλα λειτουργία των σχολικών συγκροτημάτων.





Κούστας Σταύρος - Αντιδήμαρχος –

 Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

Τσαμαδός Γιάννης - Αντιπρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Β/θμιας

Εκπαίδευσης – Μέλος της Οικονομικής Επιτροπής

Πασαλάρης Παντελής - Αντιπρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Α/θμιας Εκπαίδευσης – 
Μέλος της Οικονομικής Επιτροπής