Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

ΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ


του Δημήτρη Καμιζή
Δ/ντή Παθολογίας του Κ.Υ. Κρανιδίου





«Διάβασα τόσα πολλά για τους κινδύνους από το κάπνισμα ώστε έκοψα… το διάβασμα»
Σ΄ αυτή τη φράση θα μπορούσε να συνοψίζεται η αντίδραση των περισσότερων καπνιστών όταν διαβάζουν και πληροφορούνται για τους κινδύνους, οι οποίοι προέρχονται από το κάπνισμα. Συμπεριφέρονται, δηλαδή, με έναν τρόπο σαν να μην θέλουν να πληροφορηθούν τίποτε σχετικό με τους κινδύνους του καπνίσματος ή το θέμα αυτό σαν να μην αφορά αυτούς τους ιδίους αλλά όλους τους άλλους ανθρώπους που καπνίζουν.
Οι επιβλαβείς επιδράσεις του καπνίσματος στην υγεία έχουν αναγνωριστεί από πολύ καιρό πριν. Από το 19ο κιόλας αιώνα είχαν κυκλοφορήσει μεμονωμένες αναφορές ότι το κάπνισμα πούρων και πίπας προκαλούσε καρκίνο της στοματικής κοιλότητας. Λίγο πριν από το 1950 όμως εδραιώθηκαν σαφείς ενδείξεις ότι ο καρκίνος του πνεύμονα ήταν άμεσα συνδεδεμένος με το κάπνισμα τσιγάρων. Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι τώρα η πιο κοινή αιτία θανάτων από καρκίνο στους άνδρες στις περισσότερες δυτικές χώρες. Με τη διάδοση βέβαια του καπνίσματος ιδιαίτερα μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο φυσικό ήταν, να αυξάνονται σε αριθμό και τα κρούσματα – θύματα ουσιαστικά του καπνίσματος. Μετά τη δεκαετία του 1960 η συνήθεια αυτή άρχισε να διαδίδεται και μεταξύ των γυναικών γι αυτό και τα τελευταία χρόνια συνεχώς αυξάνονται σε αριθμό και οι θάνατοι γυναικών από καρκίνο του πνεύμονα. Δεν είναι όμως μόνον ο καρκίνος του πνεύμονα που αποδεδειγμένα οφείλεται στο κάπνισμα, αλλά και άλλοι καρκίνοι που σχετίζονται με αυτό, όπως της στοματικής κοιλότητας, του οισοφάγου, του λάρυγγα και της ουροδόχου κύστης.
Το κάπνισμα αποτελεί επίσης κύριο παράγοντα στις παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος. Είναι γνωστό ότι η νικοτίνη προκαλεί σύσπαση των αγγείων, αρτηριοσκλήρυνση, που οδηγεί στη στένωσή τους και συσχετίζεται σημαντικά με την νόσο των στεφανιαίων αγγείων, το έμφραγμα του μυοκαρδίου, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, τη διαλείπουσα χωλότητα και άλλες παθήσεις των περιφερειακών αγγείων. Ιδιαίτερα επιβαρύνονται οι καπνιστές που πάσχουν από υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, υπερχοληστεριναιμία και άλλες παθήσεις που χαρακτηρίζονται ως μεταβολικό σύνδρομο.
Εκτός από τη νικοτίνη, ο καπνός του τσιγάρου που εισπνέεται περιέχει και άλλες χημικές ουσίες περισσότερες από 2.000 που από αυτές τουλάχιστον 19 είναι γνωστές καρκινογόνες. Μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα, οξείδια του αζώτου, φορμαλδεϋδη, πίσσα, αρωματικοί υδρογονάνθρακες χρώμιο, κάδμιο, μεθάνιο, βουτάνιο, ανιλίνη, αμμωνία, κυάνιο, ακετυλένιο και άλλες είναι ουσίες που αποδεδειγμένα αποτελούν καρκίνο και άλλες βλάβες στον οργανισμό μας.
Τέλος αποδεδειγμένα το κάπνισμα σχετίζεται με τη χρονία αποφρακτική πνευμονοπάθεια γνωστή ως X.A.Π., ανδρική στειρότητα, ψυχικές διαταραχές, αλλά και χάσιμο δημιουργικού χρόνου.
Όλα τα παραπάνω και άλλα που δεν είναι σκόπιμο να αναφερθούν σε αυτή τη σύντομη αναφορά για το κάπνισμα, έχουν οδηγήσει αρκετούς επιστήμονες να μη μιλούν πλέον για κινδύνους από το κάπνισμα, αλλά για τη «νόσο του καπνιστή» ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτός γνωρίζει ότι όλους αυτούς τους κινδύνους και τις επιπτώσεις στην υγεία του και εξακολουθεί να καπνίζει.
Τα τελευταία χρόνια στη βόρεια Αμερική αλλά και στην Ευρώπη, τόσο από τις κοινωνικές οργανώσεις, όσο και από τις κυβερνήσεις των χωρών αλλά κυρίως και από την Παγκόσμια οργάνωση Υγείας Π.Ο.Υ. γίνεται συστηματική προσπάθεια για τον περιορισμό της ευρέως αυτής διαδεδομένης συνήθειας που ευθύνεται άμεσα για 5.000.000 πρόωρους θανάτους το χρόνο σε όλο τον κόσμο και υπολογίζεται ότι αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί το 2.020 οι θάνατοι θα φτάσουν τα 10.000.000 το χρόνο.
Το κάπνισμα πλέον αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αιτία θανάτου στον κόσμο και κάθε μέρα 13.700 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν από το κάπνισμα.
Το θέμα είναι επίκαιρο και από το γεγονός ότι η 31η Μαΐου έχει οριστεί από την Π.Ο.Υ. ως παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος αλλά και από το γεγονός ότι σε εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας και στη χώρα μας από την 1η Ιουλίου θα απαγορεύεται το κάπνισμα και σε όλους τους χώρους συνάθροισης κοινού ακόμα και σε εστιατόρια. Σκοπός αυτής της αναφοράς μου σχετικά με το κάπνισμα δεν είναι να τρομοκρατήσω τους καπνιστές αλλά να ενισχύσω τα κίνητρα τους να το διακόψουν και να τους συμπαρασταθώ.
Γι αυτό στην προσπάθειά μου αυτή δεν θα αρκεστώ μόνο να καταθέσω τα όσα σαν γιατρός γνωρίζω και εξ αυτού έχω ηθική και δεοντολογική υποχρέωση να το κάνω, αλλά θα καταθέσω και την προσωπική μου εμπειρία και τις σκέψεις και τις αντιδράσεις μου, σαν παλιού καπνιστή που εδώ και δεκατέσσερα περίπου χρόνια διέκοψα το κάπνισμα ,θέλοντας και με αυτή την προσωπική κατάθεση να συμπαρασταθώ σε όσους σκεφτούν σοβαρά και επιχειρήσουν να το διακόψουν.
Θεωρώ λοιπόν ότι είναι καλύτερο και αποτελεσματικότερο να μιλάμε και να τονίζουμε τις ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ της διακοπής αυτής της θανατηφόρας συνήθειας, παρά να μιλάμε για τους κινδύνους στους οποίους εκθέτει την υγεία μας. Άλλωστε λίγο πολύ όλοι σχεδόν οι καπνιστές γνωρίζουν τους κινδύνους που αναγράφονται κιόλας με μεγάλα και κεφαλαία γράμματα στα πακέτα των τσιγάρων και εντούτοις τα αγνοούν όλα.
Ασφαλώς η διακοπή του καπνίσματος δεν είναι εύκολη υπόθεση αφού είναι γνωστό ότι το κάπνισμα προκαλεί ΚΑΙ ΕΘΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗ και πρέπει να αναγνωρίσουμε πριν από όλα τη μεγάλη αλήθεια : Η ΝΙΚΟΤΙΝΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΟ. Η ΝΙΚΟΤΙΝΗ ΕΙΝΑΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΙΣ ΦΛΕΒΕΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΤΗ.
Το ερώτημα κάθε καπνιστή όταν τον πληροφορούμε και τον προτρέπουμε να πάρει τη μεγάλη απόφαση να κόψει αυτή την καταστροφική συνήθεια είναι εάν μετά τη διακοπή πρόκειται να ωφεληθεί η υγεία του, να αποτραπούν οι κίνδυνοι που τον απειλούσαν όσο κάπνιζε και μετά από πόσο χρόνο θα συμβεί αυτό. Είναι πέρα από κάθε αμφιβολία ότι κάθε μέρα που περνάει από τη διακοπή του καπνίσματος είναι μία επένδυση για τη μελλοντική υγεία του ατόμου που το διέκοψε. Πράγματι οι κίνδυνοι μειώνονται σημαντικά και γρήγορα και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα εξαλείφονται ώστε ο πρώην καπνιστής να μην έχει πλέον συνέπειες επικίνδυνες σαν να μην κάπνιζε ποτέ. Αυτό βέβαια εξαρτάται από το χρονικό διάστημα που κάπνιζε ο καπνιστής, από τον αριθμό των τσιγάρων που κάπνιζε ημερήσια και από τη γενική κατάσταση της υγείας του. Από στατιστικές έρευνες και μετρήσεις που έχουν γίνει πιστεύεται πλέον ότι μετά από 8-10 χρόνια από τη διακοπή του καπνίσματος, το άτομο που το διέκοψε είναι σαν να μην κάπνισε ποτέ. ΠΟΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ. Συνοπτικά επομένως θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι ευεργετικές συνέπειες από τη διακοπή του καπνίσματος είναι :
Η προοδευτική βελτίωση όλων των παραμέτρων της υγείας του πρώην καπνιστή
Η επιβράδυνση και ματαίωση των βλαπτικών επιδράσεων που συνέβησαν στο παρελθόν
Η βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής ζωής η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του ατόμου που κατάφερε με τις δυνάμεις του να απαλλαγεί από αυτό που τον απειλούσε
Οικονομικά οφέλη

Ασφαλώς όπως προανέφερα η λήψη της σχετικής απόφασης και η επιμονή στην εφαρμογή της δεν είναι εύκολη υπόθεση αφού το κάπνισμα προκαλεί ΕΘΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗ. Η καλή προετοιμασία με θετικές σκέψεις για τη βελτίωση της υγείας του καπνιστή, η τόνωση της αυτοπεποίθησης και η ενδυνάμωση της θέλησής του, η συμπαράσταση από το περιβάλλον, η ιατρική βοήθεια εάν χρειαστεί, φάρμακα, αλλά και μέθοδοι της εναλλακτικής ιατρικής όπως ο βελονισμός μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τον καπνιστή στη μεγάλη απόφασή του, να συνεχίσει τη ζωή του με χαρά και υγεία, να αναπνέει καθαρό αέρα γεμάτο με οξυγόνο και όχι με καπνό, να αντιλαμβάνεται καλύτερα τις οσμές των λουλουδιών, να μη γίνεται ανεπιθύμητος στους άλλους αλλά και να μην βλάπτει τους άλλους εξαναγκάζοντάς τους σε παθητικό κάπνισμα.
Προσωπικά από την εμπειρία μου θα συνιστούσα σε κάθε καπνιστή:
μια σύντομη προετοιμασία με σκέψεις για απότομη, μία και έξω, διακοπή του καπνίσματος γιατί η προσπάθεια για προοδευτική διακοπή συνήθως αποτυγχάνει.
Να ορίσει μία επίσημη ή σημαδιακή μέρα για εφαρμογή της απόφασής του
Ας μη βιαστεί να ανακοινώσει την απόφασή του στο ευρύτερο περιβάλλον του πέραν του στενού οικογενειακού και φιλικού αν κρίνει και να σκέφτεται πάντοτε ότι αυτή τη δυσκολία, αυτό το εμπόδιο για τη ζωή του πρέπει να το ξεπεράσει μόνος του.
Τις πρώτες ημέρες να αποφεύγει τις πολλές κοινωνικές συναναστροφές με φαγητό και διασκέδαση
Να μη φοβηθεί ότι μπορεί να πάθει κάτι στην υγεία του από τη διακοπή του καπνίσματος
Να αντισταθεί αποφασιστικά σε οποιαδήποτε προσφορά τσιγάρου από άτομα του φιλικού ή του οικογενειακού περιβάλλοντος
Να έχει υπομονή και να ξέρει ότι κάθε μέρα που περνάει, η επιθυμία και η λαχτάρα για κάπνισμα θα ελαττώνεται
Όσο οι μέρες θα περνούν με καθαρή την αναπνοή του, είναι βέβαιο ότι θα σκέφτεται ότι οι δυσκολίες μένουν πίσω και θα αισθάνεται νικητής σε έναν δύσκολο αγώνα ζωής
Στην πορεία θα διαπιστώνει ότι όλες οι δικαιολογίες που χρησιμοποιούσε πριν (καπνίζω για να μου φύγει το άγχος & η ένταση, καπνίζω γιατί μου προκαλεί ευχαρίστηση, το κάπνισμα είναι παρέα στη μοναξιά μου κ.α.) θα εξανεμίζονται και θα φαίνονται πια, αβάσιμες και αστείες

Πρέπει κάποια στιγμή λοιπόν και χωρίς άλλη αναβολή να σκεφτεί και να πει :
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ ΤΩΡΑ! ΚΑΝΩ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΩΦΕΛΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ

Σύντομο ιστορικό :

Μέχρι τη δεκαετία του 1970 η διάθεση των αστικών (οικιακών) λυμάτων στην πόλη του Κρανιδίου γινόταν σε τεχνητούς βόθρους συνήθως απορροφητικούς, με άγνωστο τελικό αποδέκτη. Η διάθεση των βιομηχανικών λυμάτων (μούργα ή κατσίγαρος) των ελαιοτριβείων γινόταν μέσω αβαθών πλακοσκεπών αγωγών στη θέση Γραμματικός, βορειοδυτικά της πόλης. Αυτό το ίδιο δίκτυο των πλακοσκεπών αγωγών χρησιμοποιούνταν σε ορισμένες περιπτώσεις και για την αποχέτευση των ομβρίων υδάτων. Από τη δεκαετία του 1970 με την ανοχή και άτυπη άδεια κάποιων Δημάρχων ξεκίνησε η διοχέτευση στο ίδιο δίκτυο των αγωγών αυτών και αστικών λυμάτων, με πρόχειρες συνδέσεις τα οποία κατέληγαν ελεύθερα στο Γραμματικό.
Επί δημαρχίας του αειμνήστου Δημάρχου Κυριάκου Στεφάνου και προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα που άρχισε να δημιουργείται από τη ρύπανση και τη δυσοσμία στην περιοχή, ο αγωγός που μετέφερε τα λύματα επεκτάθηκε βορειοδυτικά προς τον κάμπο του Κρανιδίου. Το πρόβλημα απλώς απομακρύνθηκε από την πόλη του Κρανιδίου και μετατοπίστηκε διασπείροντας τη ρύπανση στην ευρύτερη περιοχή. Η κατάσταση αυτή εξελισσόταν επικίνδυνα και εξαιτίας του γεγονότος ότι επετράπησαν περισσότερες συνδέσεις νόμιμες ή παράνομες.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 με πρωτοβουλίες του τότε δημάρχου Κρανιδίου Δημήτρη Κωστελένου και των προέδρων των κοινοτήτων Πορτοχελίου αειμνήστου Κοσμά Μαστροκόλια, Κοιλάδος αειμνήστου Άγγελου Αγρίμη και στη συνέχεια Σπύρου Ελένη, Ερμιόνης Γεωργίου Καρακατσάνη και Θερμησίας Γεωργίου Μπουρίκα και με τον συντονισμό και την συμπαράσταση της τότε Γ.Γ. ΥΠΕΧΩΔΕ Έλσας Παπαδημητρίου, αποφασίστηκε και χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα ENVIREG η κατασκευή εργοστασίων Βιολογικού Καθαρισμού στο Κρανίδι, στο Πορτοχέλι, στην Ερμιόνη και στη Θερμησία. Η κατασκευή των εργοστασίων αυτών έστω με κάποια χρηματοδοτικά και άλλα εμπόδια ολοκληρώθηκε το 1996 εκτός του εργοστασίου του Πορτοχελίου, του οποίου οι εργασίες διακόπηκαν με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά από καταγγελίες τριών πολιτών που είχαν τις παραθεριστικές τους κατοικίες στην περιοχή της Βερβερόντας. Το εργοστάσιο του Βιολογικού Καθαρισμού του τότε Δήμου Κρανιδίου μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του παρέμεινε σε πλήρη αχρησία μέχρι και το έτος 1998.
Εν τω μεταξύ ο Δήμος Κρανιδίου επί δημάρχου Νίκου Κοντογιάννη 1986-1990 ανέθεσε και εκπόνησε μελέτη κατασκευής εσωτερικού δικτύου ακαθάρτων και ομβρίων, η οποία μελέτη αυτή ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε το 1990 επί δημάρχου Δημητρίου Κωστελένου. Στην Κοιλάδα επίσης το 1993 επί προέδρου Σπύρου Ελένη ανατέθηκε και εκπονήθηκε μελέτη αγωγού μεταφοράς ακαθάρτων (χωρίς να έχει προηγηθεί μελέτη εσωτερικού αποχετευτικού δικτύου) προς το Βιολογικό Καθαρισμό Κρανιδίου. Άλλες αποσπασματικές ενέργειες είχαν γίνει στο παρελθόν και στο Πορτοχέλι με την κατασκευή ενός τμήματος εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης επί προεδρίας Αναστασίου Στάϊκου καθώς επίσης και η κατασκευή ενός τμήματος αγωγού μεταφοράς λυμάτων στον παραλιακό δρόμο Πορτοχελίου - Κόστας επί προεδρίας αειμνήστου Κοσμά Μαστροκόλια.

Καποδιστριακός Δήμος Κρανιδίου 1999-2006 :

Η κατάσταση την οποία παραλάβαμε στον τομέα της αποχέτευσης ήταν κυριολεκτικά δραματική και επικίνδυνη για την υγεία των δημοτών ιδιαίτερα στο Κρανίδι και την Κοιλάδα. Ο κάμπος Κρανιδίου – Κοιλάδας, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής γύρω από το εργοστάσιο του Βιολογικού Καθαρισμού είχε μετατραπεί σε λίμνη λυμάτων τα οποία είχαν φτάσει μέχρι το δρόμο Κοιλάδας – Κρανιδίου και έρρεαν ελεύθερα στο αριστερό ρείθρο του δρόμου με κατεύθυνση την Κοιλάδα. Στην Κοιλάδα επίσης πιθανόν λόγω των λιμενικών έργων που εκτελέστηκαν στη δεκαετία του 1990 οι αβαθείς απορροφητικοί βόθροι ξεχείλιζαν με συνέπεια τα λύματα να διατρέχουν τους δρόμους. Το πρόβλημα αυτό υπάρχει ακόμα και σήμερα λόγω της σοβαρής καθυστέρησης στην κατασκευή του αγωγού μεταφοράς που έχει εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί προ τριετίας τουλάχιστον.

Ενέργειες και δράσεις στον τομέα της αποχέτευσης κατά την οκταετία 1999-2006 :

1. Άμεση ενέργεια τις πρώτες ημέρες υπήρξε η αποστράγγιση της περιοχής του κάμπου Κρανιδίου Κοιλάδας που είχε κατακλυστεί από τα λύματα με την κατασκευή τεχνητής λεκάνης χωρητικότητας 10.000 κυβικών μέτρων και επέκταση και προσαρμογή του αγωγού ώστε να δέχεται τα λύματα που εκχέονταν ελεύθερα.
2. Στις 19 Φεβρουαρίου 1999 υποβάλλαμε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τις προτάσεις μας που συνιστούσαν το 10ετές σχέδιο για την ανάπτυξη του Δήμου Κρανιδίου. Στις προτάσεις μας αυτές κάναμε ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα ύδρευσης και αποχέτευσης δίδοντας προτεραιότητα στις βασικές αυτές υποδομές.
3. Μελετήσαμε, επεξεργαστήκαμε και καταρτίσαμε γενικό σχέδιο (master plan) για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αποχέτευσης εντάσσοντας και το Πορτοχέλι στο σύστημα του Βιολογικού Καθαρισμού Κρανιδίου.
4. Ζητήσαμε και πετύχαμε άμεση χρηματοδότηση για την κατασκευή κεντρικού συλλεκτήρα στην πόλη του Κρανιδίου και αγωγού μεταφοράς των λυμάτων προς το εργοστάσιο του Βιολογικού Καθαρισμού.
5. Αποπληρώσαμε οικονομικό χρέος προς τον εργολάβο από παλαιότερη οφειλή ύψους 102.000.000 δρχ.
6. Επισκευάσαμε σε πολλά σημεία κυρίως ηλεκτρολογικές βλάβες του Β.Κ. οφειλόμενες στην πολυετή αχρησία.
7. Οι ενέργειες 4, 5 και 6. ήταν εντελώς απαραίτητο να προταθούν προκειμένου να αποδείξουμε τη δυνατότητά μας να λειτουργήσουμε το κατασκευασθέν εργοστάσιο Β.Κ. για να τύχουμε παραπέρα χρηματοδότησης από Εθνικούς πόρους ή πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προς το σκοπό αυτό και με τη σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας Πελοποννήσου χρησιμοποιήσαμε καταρχήν και το υπάρχον παλαιό παντορροϊκό δίκτυο με τεχνικές, προϋποθέσεις και όρους που εμείς προτείναμε.
8. Ξεκινήσαμε τη λειτουργία του εργοστασίου Β.Κ. Κρανιδίου την 1/5/2001 με δοκιμαστική λειτουργία καταρχήν και κανονική στη συνέχεια ,αναθέτοντας αυτήν με ανοικτό διαγωνισμό σε εργολάβο.
9. Εξασφαλίζοντας σχετικούς πόρους από την Περιφέρεια Πελοποννήσου προχωρήσαμε και σαν Δήμος και σαν ΔΕΥΑΚ αργότερα σε επεκτάσεις του αποχετευτικού δικτύου, ολοκληρώνοντας σχεδόν την αποχέτευση του τμήματος της πόλης του Κρανιδίου, όπου ήταν δυνατό αυτό να γίνει μόνο με τη βαρύτητα, χωρίς αντλίες.
10. Συστήσαμε τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Κρανιδίου στις 22/5/2000 προκειμένου να αντιμετωπιστούν με σύγχρονο τρόπο τα προβλήματα ύδρευσης και αποχέτευσης του Δήμου Κρανιδίου. Μετά τις 30/4/2002 η ευθύνη της λειτουργίας του Ε.Β.Κ. πέρασε από το Δήμο στη Δ.Ε.Υ.Α.Κ. Η σύσταση της επιχείρησης αυτής ήταν εντελώς απαραίτητη και για έναν επιπλέον σοβαρό λόγο: σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρηματοδοτήσεις δίδονται μόνο στις Δημοτικές Επιχειρήσεις και όχι στους Δήμους.
11. Νομιμοποιήσαμε την ύπαρξη και λειτουργία του εργοστασίου του Β.Κ. το οποίο είχε κατασκευαστεί με βιαστικές διαδικασίες χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων χωρίς ακόμα και οικοδομική άδεια. Χωρίς αυτή τη νομιμοποίηση (απαλλαγή από περιβαλλοντικούς όρους) δεν θα ήταν δυνατή καμία περεταίρω χρηματοδότηση για έργο αποχέτευσης στο Δήμο Κρανιδίου από οποιονδήποτε φορέα.
12. Αξιοποιήσαμε διορθώνοντας και επικαιροποιώντας τις μελέτες εσωτερικού δικτύου Κρανιδίου και αγωγού μεταφοράς Κοιλάδας. Εκπονήσαμε νέες (εσωτερικό δίκτυο Πορτοχελίου και Κοιλάδας και αγωγού μεταφοράς Πορτοχελίου καθώς και Προμελέτη Προεπεξεργασίας Βοθρολυμάτων).
13. Λάβαμε τις απαραίτητες εγκρίσεις από όλες τις συναρμόδιες Υπηρεσίες και καταρτίσαμε έναν πλήρη φάκελο για την διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων, τόσο από την περιφέρεια Πελοποννήσου όσο και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής.
14. Μετά από πρόταση-αίτηση την οποία είχαμε υποβάλλει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Περιφερειακό Συμβούλιο στις 6/6/2003 ενέταξε στο Γ’ Κ.Π.Σ. το έργο «Αποχετευτικό Δίκτυο Κοιλάδας και αγωγός μεταφοράς στο Ε.Π.Κ.», με προϋπολογισμό 1.750.000 ευρώ. Η κατασκευή του εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης Κοιλάδας μετά από την σχετική προκήρυξη πραγματοποιήθηκε το 2006 και ολοκληρώθηκε το 2007, σύμφωνα με τη διαθεσιμότητα του εγκριθέντος ποσού από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
15. Στις 30/09/2004 μέσω της Δ.Ε.Υ.Α.Κ υποβάλλαμε τεκμηριωμένη πρόταση συνοδευόμενη από τον σχετικό φάκελο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για συγχρηματοδότηση των έργων αποχέτευσης στα δημοτικά διαμερίσματα Κρανιδίου και Πορτοχελίου. Στις 15/10/2004 μας γνωστοποίησε ότι η πρόταση της Δ.Ε.Υ.Α.Κ κατατάχτηκε ανάμεσα στις τέσσερεις καλύτερες προτάσεις Πελοποννήσου και απεστάλη στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με θετική εισήγηση για ένταξή του στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής ή στο Γ’ Κ.Π.Σ.
16. Στις 29/09/2006 επικαιροποιήσαμε την αίτηση συνδρομής για συγχρηματοδότηση των έργων αποχέτευσης από το Ταμείο Συνοχής με προτεινόμενα έργα : 1ο Αποχέτευση ακαθάρτων Κρανιδίου, 2ο Αποχέτευση Πορτοχελίου, 3ο Αγωγός μεταφοράς λυμάτων από το Πορτοχέλι στο Βιολογικό καθαρισμό Κρανιδίου και αγωγός μεταφοράς λυμάτων από την Κοιλάδα στο εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού Κρανιδίου, 4ο Μονάδα προεπεξεργασίας βοθρολυμάτων, 5ο Αποφρακτικό μηχάνημα, με προϋπολογισμό 11.035.000 ευρώ. Μετά από αξιολόγηση της αίτησής μας αυτής από τη Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιφερειακής Πολιτικής και Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών , κατά την οποία ο υποβληθείς φάκελος βαθμολογήθηκε με άριστα, η αίτησή μας απεστάλη με θετική εισήγηση του Υπουργείου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 4/7/2006.
17. Η Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στις 15/12/2006 αποφάσισε την αποδοχή της αίτησης του έργου «Αποχέτευση του Δήμου Κρανιδίου» και την ένταξη του έργου στα συγχρηματοδοτούμενα έργα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Συνοχής με το ποσό των 11.035.000 ευρώ και με ποσοστό συνδρομής 75%. Δεκαπέντε μέρες αργότερα και σύμφωνα με το εκλογικό αποτέλεσμα παραδώσαμε τη διαχείριση του Δήμου Κρανιδίου και της Δ.Ε.Υ.Α.Κ στη νέα δημοτική αρχή που ανέλαβε τα καθήκοντά της από 1/1/2007.
18. Στη νέα δημοτική αρχή στις 22/12/2006 και με αριθμό πρωτοκόλλου 11688 διαβιβάσαμε το πρωτόκολλο παράδοσης των έργων και πεπραγμένων μας στη νέα δημοτική αρχή στο οποίο περιλαμβανόταν ενσωματωμένο ειδικό παράρτημα της Δ.Ε.Υ.Α.Κ με λεπτομερή αναφορά σε όλα τα πεπραγμένα μας ευχόμενοι καλή επιτυχία στο έργο της.

Η αποχέτευση του Δήμου Κρανιδίου από 1/1/2007 μέχρι σήμερα.


Η δημοτική αρχή που ανέλαβε υπό τον κύριο Σφυρή και η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. με το νέο της Συμβούλιο είχαν υποχρέωση να προχωρήσουν σε συγκεκριμένα βήματα και ενέργειες για να αξιοποιήσουν την παραπάνω απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τα 11.035.000 ευρώ τα οποία είχαν εγκριθεί. Αντί αυτού, προφανώς αδιαφορώντας ή όπως επανειλημμένα έχω καταγγείλει έχοντας σκοπό να εκτελέσουν το έργο αυτό προεκλογικά και για προεκλογική αξιοποίηση, καθυστέρησαν σοβαρά έτσι ώστε παρεμπόδισαν την συνέχιση αυτού του σοβαρού έργου για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Επιτέλους μετά από έντονα διαβήματα, παρεμβάσεις μας και πιέσεις μας ξεκίνησαν αυτές τις μέρες οι εργασίες ολοκλήρωσης του μεγάλου αυτού και ζωτικού έργου. Συγκεκριμένα :

1. Το πρώτο βήμα στο οποίο έπρεπε να προχωρήσει αμέσως η νέα δημοτική αρχή σύμφωνα με την απόφαση ήταν ο διορισμός επαγγελματία συμβούλου διαχείρισης. Δυστυχώς αυτό έγινε έντεκα μήνες μετά, τον Νοέμβριο του 2007!
2. Στην συνέχεια η Δ.Ε.Υ.Α.Κ δημοπράτησε μέρος του έργου τον Απρίλιο του 2008 με σημαντική επίσης καθυστέρηση. Ο διαγωνισμός αυτός τελικά ακυρώθηκε μετά από ένσταση διαγωνιζομένου, επειδή στην σύνθεση της Επιτροπής που προχώρησε στο άνοιγμα των προσφορών και στην αξιολόγηση τους συμμετείχε και ο ίδιος ο Δήμαρχος που ρητά αυτό απαγορεύεται από τον Νόμο!
3. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση που συνιστούσαν οι σοβαρές καθυστερήσεις και ο κίνδυνος απώλειας του έργου και της χρηματοδότησης φυσικά στις 24/07/2008 απέστειλα επιστολή προς το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και κοινοποίησα προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη, στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παυλόπουλο και στον Νομάρχη Αργολίδας κ. Σωτηρόπουλο, δια της οποίας καλούσα το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου να αναλάβει αυτός πρωτοβουλίες και να πιέσει το Δήμο Κρανιδίου ώστε το έργο να επανέλθει σε τροχιά υλοποίησης . Ανάλογα διαβήματα και πιέσεις προς τη δημοτική αρχή έκαναν με παρεμβάσεις τους και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης.
4. Στις 25/11/2008 η Δ.Ε.Υ.Α.Κ δημοπράτησε εκ νέου το έργο που δίνει συνέχεια σε αυτό το μεγάλο, κρίσιμο και χρήσιμο έργο για τον τόπο μας που διαχρονικά εξελίχθηκε όπως σε αυτή την αναφορά μου – χρονικό, έχω καταγράψει και που ο καθένας μας από όσους σε αυτό συμβάλλαμε έχει το δικό του μερίδιο συμβολής, συμμετοχής και ευθύνης.
5. Κρίσιμους σταθμούς για τη διαχρονική εξέλιξη αυτού του έργου θεωρώ, όπως και κάθε λογικός άνθρωπος πιστεύω, 1ο την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την κατασκευή του εργοστασίου βιολογικού καθαρισμού από το πρόγραμμα ENVIREG, 2o την νομιμοποίηση του εργοστασίου του βιολογικού καθαρισμού και το γενικό επανασχεδιασμό του έργου που περιλαμβάνει και το Πορτοχέλι , 3ο την σύσταση-ίδρυση και λειτουργία της Δ.Ε.Υ.Α.Κ και 4ο και σημαντικότερο την εξασφάλιση της χρηματοδότησης της ολοκλήρωσης του έργου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής με το ποσό των 11.035.000 ευρώ. Χωρίς αυτά τα βήματα-σταθμούς δε θα είχε προχωρήσει τίποτα στο θέμα της αποχέτευσης του Δήμου Κρανιδίου.

Δυστυχώς η μικροψυχία του σημερινού Δημάρχου και η ανάγκη του για την πολιτική του αυτοεπιβεβαίωση καθυστέρησαν σημαντικά την ολοκλήρωση αυτού του έργου, το οποίο σήμερα κάτω από άλλες συνθήκες έπρεπε να βρίσκεται στην πλήρη του λειτουργία. Ο κάθε καλοπροαίρετος αναγνώστης και δημότης ας αξιολογήσει, κρίνει, συγκρίνει και χαρακτηρίσει τα λόγια και τις πράξεις του καθένα από εμάς.

Δημήτρης Καμιζής



Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ

kokkinos είπε...
Αγαπητε κ ΚαμιζήΠαρακολουθω το ιστολογιο σας και διαβαζω τις αποψεις σας οπως γνωριζετε καθημερινα.Πιστευω πως η παρουσιαση των θεσεων οσων ασχολουνται με τα κοινα ειναι απαραιτητη γιατι ετσι η πληροφορηση βγαινει απο τους ψιθυρους και το σκοταδι και δινεται η ευκαρία στον πολιτικο να παρουσιασει σε πρωτο προσωπο τις θεσεις του.Για εμενα η παραπανω επιστολη ειναι μια ξεκαθαρη και αποδεκτη εξηγηση για τους λογους που δεν συμμετεχετε στο σημερινο Δημοτικο Συμβουλιο.Η κριτικη μου ακομα προς την σημερινη πλειοψηφία ειναι πως στον χωρο του πολιτισμου παρουσιαζει μεν εργο αλλα εργο που ομαδες πολιτων αυθορμητα ξεκινησαν μεσα απο τους θεσμους που εσεις στην θητυεια σας ιδρυσατε, και κυριως εργο που προερχεται απο τον χωρο των εκπαιδευτικων παρουσιασεις βιβλιων σχολικες εκδηλώσεις κλπ.Εκει που θα επρεπε να υπαρχει συνεχεια οπως στους αρχαιολογικους χωρους υπαρχει σιωπή.Ωστοσω υπαρχει διαθεση απο μελη του ΔΣ οπως για παραδειγμα ο κ Τοντωρης και αλλοι να γινουν εργα και η συνολικη απαξιωση της παραταξης του κ Σφυρη σαν να μην υπαρχουν εκει και δημοτες που πονανε τον τοπο μαλλον προς την συσπειρωση και την πολωση οδηγει παρα προς την απομονωση πρακτικων που δεν βοηθανε την τοπικη κοινωνία μας.Το εργο του καθενος μετρα σε τελικη αναλυση περισσοτερο απο καθε επιθεση.Αυτο αξιζει να παρουσιαζεται.Με σεβασμο Μακης Κατσαΐτης
16 Ιούνιος 2009 11:12 πμ v

Αγαπητέ κ .Κατσαϊτη σε ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία και την παρακολούθηση του ιστολογίου μου.Ειλικρινά έρχομαι σε δύσκολη θέση όταν χρειάζεται να απαντώ σε χονδροειδη και κακοήθη ψεύδη και συκοφαντίες σε οτι με αφορά κατά την περίοδο που ήμουν δήμαρχος ,αντί να συμμετέχω σε έναν γόνιμο και δημιουργικό διάλογο για τα προβλήματα του τόπου μας και τήν αντιμετώπιση τους. Αισθάνομαι όμως ηθικά υποχρεωμένος να το πράξω οχι μόνο για μένα αλλά και για τόυς συνεργάτες μου και όλους τους συνδημότες μας.

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του οκ Σφυρής έδωσε το στίγμα του:Δεν παρέλαβε τίποτα, δεν βρήκε τίποτα, απαξιώνει συνεχώς και μηδενίζει τα πάντα,τίποτα δεν κάναμε καλά, είμαστε άσχετοι και ανίκανοι και μόνον αυτός τα ξέρει όλα. Δεν θέλω να δώσω άλλες προεκτάσεις και ερμηνείες σ αυτή τη στάση πέραν των οσων έχω κατά καιρούς δώσει, αλλά αυτό δεν συνιστά προυπόθεση για εναν σοβαρό έντιμο και δημιουργικό διάλογο.

Ευτυχώς τουλάχιστον αυτά τα ηλεκτρονικά μέσα έχουν κι αυτό το καλό. δίνουν την δυνατότητα όταν κανείς αναγκάζεται να υπερασπίζεται την αλήθεια να το κάνει αποτελεσματικά.

Ενα ακόμα παράδειγμα : Ο σημερινός δήμαρχος ισχυρίζεται ψεδώς από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε ότι δεν του παραδώσαμε τίποτα ! Ιδού λοιπόν η διάψευσή του:

ΔΗΜΟΣ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ Κρανίδι, 22.12.2006 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΙΖΗΣ Αρ. Πρωτ.: 11688
Τ .Δνση : Μ. Μερκούρη 11 ΠΡΟ Σ : Τον κο Δημήτρη Σφυρή Τ.Κ. : 21 300 Νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Τηλ. : 2754022589 Δήμου Κρανιδίου E-maiI : kranidi l@otenet.gr

Σας διαβιβάζουμε πρωτόκολλο παράδοσης περιουσιακών στοιχείων, έργων, πρωτοβουλιών και δράσεων της Δημοτικής περιόδου 1999-2006 , κατά την οποία υπήρξα Δήμαρχος του Καποδιστριακού Δήμου Κρανιδίου. Σε αυτό περιλαμβάνεται ενσωματωμένο παράρτημα της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης - Αποχέτευσης με περιεχόμενο αρμοδιότητάς της. Περιλαμβάνονται επίσης στοιχεία και καταγραφές για παλαιότερα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου καθώς επίσης και ιστορικά στοιχεία και κειμήλια, τα οποία με πρωτοβουλίες μου βρέθηκαν, αξιοποιήθηκαν, συλλέχτηκαν και αναδείχτηκαν.
Σας εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σας.

Ο Δήμαρχος
Δημήτρης Καμιζής

Αυτά αγαπητέ μου κ. Κατσαϊτη. Ευτυχώς τουλάχιστον τα γραπτά και τα έργα μένουν.

Με εκτίμηση

Δ. Καμιζής

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΟΤΕ ΛΑΜΠΕΙ

ΔΗΜΟΣ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ Κρανίδι, 14.12.2006 ΔΗΜΑΡΧΟΣ Αρ. Πρωτ.: 11437
Τ.Δνση: Μ. Μερκούρη 11 ΠΡΟΣ: Γενική Γραμματέα Τ .Κ. : 21 300 Περιφέρειας Πελοποννήσου Τηλ. : 2754022589 Κα Αγγέλα Αβούρη
E-maiI : kranidi l@otenet.gr Τέρμα Ερυθρού Σταυρού Τρίπολη 22100
ΚΟΙΝ : 1. Νέο Δ.Σ. Δήμου Κρανιδίου 2 . Διοικητή Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Ναυπλίου
Κυρία Γενική,
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων Δημοτικών Εκλογών, έχω εκλεγεί ι Δημοτικός Σύμβουλος, ως επικεφαλής της παράταξής μου η οποία μειοψήφησε.
Στην επαγγελματική δραστηριότητα είμαι ιατρός του Ε.Σ. Υ. και υπηρετώ σε οργανική θέση Δ/ντού παθολογίας στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου, ασκώντας παράλληλα και τα καθήκοντα διοίκησης του Κ. Υ. σύμφωνα με το Νόμο και την υπ' αριθμ. 15/15.11.96 Απόφαση του Δ.Σ. του Νομαρχιακού Γενικού Νοσοκομείου Ναυπλίου, στο οποίο υπάγεται Διοικητικά το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου. Όλα τα καθήκοντά μου αυτά βρίσκονται σε αναστολή αυτοδίκαια από 1.1.1999 μέχρι και 31.12.2006 λόγω της ιδιότητάς μου ως Δημάρχου Κρανιδίου.
Επειδή σύμφωνα με τον νέο Κώδικα (Ν.3463/2006) και το άρθρο 29 παρ. 8 καθώς και την αριθμ. 31/28.8.2006 σχετική ερμηνευτική εγκύκλιο του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α., είναι ασυμβίβαστη η άσκηση των καθηκόντων μου ως Δημοτικού Συμβούλου Κρανιδίου με την παράλληλη άσκηση των καθηκόντων μου ως Δlντού του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου, σας δηλώνω ότι από 1.1.2007 θα ασκώ πλήρως τα εκ της θέσεως μου καθήκοντα, ως Διευθυντού του Κ. Υ. Κρανιδίου.
Ως εκ τούτου και σύμφωνα με τα νόμιμα δεν θα προσέλθω στην ορισθείσα ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Κρανιδίου, δηλώνοντας συγχρόνως ότι θα ανταποκριθώ με κάθε πρόσφορο και νόμιμο τρόπο στην μεγάλη τιμή που μου έκανε με την ψήφο του ο λαός του Δήμου Κρανιδίου για τρεις συνεχόμενες τετραετίες.
Τέλος, θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την γόνιμη και δημιουργική συνεργασία που είχαμε, ιδιαίτερα για τα θέματα των έργων της αποχέτευσης του Δ.Δ. Κοιλάδας το οποίο ολοκληρώνεται και αυτό της αποχέτευσης του Δ.Δ. Πορτοχελίου και υπολοίπου Κρανιδίου, του οποίου έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής.
Με την ευκαιρία επίσης των εορτών σας εύχομαι χρόνια πολλά με υγεία και δημιουργική πάντοτε διάθεση και σας παρακαλώ θερμά να συνδράμετε με κάθε τρόπο την νέα δημοτική αρχή προς όφελος του Δήμου μας και των κατοίκων του.
Υ.Γ.Αγαπητοί μου αναγνώστες σας ζητώ συγνώμη για την επιμονή μου αλλά αισθάνομαι έντονα την ανάγκη να υπερασπίζομαι την αλήθεια όταν αυτή κακοποιείται.

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ Ο κ ΣΦΥΡΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΜΕ ΥΒΡΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ



Φανερά ενοχλημένος, ταραγμένος και πανικόβλητος ο κ. Σφυρής μετά τις αποκαλύψεις μου για την αδιαφορία της σημερινής Δημοτικής Αρχής και το χάλι που επικρατεί από τη μία άκρη του Δήμου ως την άλλη, κατέφυγε στην προσφιλή του μέθοδο της ύβρης και της συκοφαντίας. Παράλληλα, μη έχοντας ο ίδιος να επιδείξει καμία δραστηριότητα μέσα στα δυόμιση χρόνια που είναι Δήμαρχος, καταβάλλει μία ύστατη προσπάθεια να καπηλευτεί τις πρωτοβουλίες και τα έργα που έγιναν στα οκτώ χρόνια που διαχειριζόμασταν εμείς τα Δημοτικά πράγματα, μηδέ εξαιρουμένου και αυτού της αποχέτευσης του Δήμου Κρανιδίου και να τα παρουσιάσει δήθεν για δικά του. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε Δήμαρχος συστηματικά κατασυκοφαντεί, απαξιώνει και μηδενίζει όλα όσα με πολύ κόπο πραγματοποιήσαμε για το καλό του τόπου μας. Για μεγάλο διάστημα ισχυρίζονταν κιόλας ότι δεν παρέλαβε τίποτα! Όλα ήταν λάθος κατά την κρίση αυτού του μεγάλου σοφού και παντογνώστη! Και εμείς όλοι που τα πραγματοποιήσαμε άσχετοι και όχι μόνο, αλλά ότι τον εμποδίζουμε και σήμερα ακόμη στο έργο του!Ο απόλυτος μηδενισμός στην πολιτική είναι νοσηρό φαινόμενο και συνήθως χαρακτηρίζει εκείνους που δεν είναι σε θέση ούτε να δημιουργήσουν και να πραγματοποιήσουν κάτι σημαντικό, αλλά ούτε είναι και σε θέση να αναγνωρίσουν στους άλλους οτιδήποτε θετικό εξαιτίας του φθόνου και του μίσους που καλλιεργούν στον νου και την ψυχή τους λόγω ακριβώς της δικής τους ανεπάρκειας να παράγουν έργο.Αυτό το κείμενο-απάντηση του κ. Σφυρή που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα έχει πράγματι σημαντικό ενδιαφέρον στην ανάλυσή του για τον συντάκτη του κειμένου από κάθε πλευρά, εγώ όμως στο βαθμό που με αφορά προσωπικά και σε ό,τι έχει σχέση με την πολιτική, είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω και για να αποκαταστήσω την αλήθεια την οποία ο συντάκτης κακοποιεί, αλλά και για να βάλω κατά το κοινώς λεγόμενο τον κ. Σφυρή στη θέση του, διότι φαίνεται ότι το θράσος του πλέον δεν έχει όρια.Είναι τόσα πολλά τα ψεύδη, είναι τόσο ανυπόστατες και άδικες οι συκοφαντίες τις οποίες απευθύνει εναντίον μου ώστε θα χρειαστεί να γίνει σε κάποιες συνέχειες.Ξεκινάω λοιπόν από την πρώτη παράγραφο του κειμένου , αλλά και την τελευταία σε συνδυασμό. Συγκεκριμένα αναφέρει: « Mε αφορμή τις επιστολές του πρώην Δημάρχου κου Καμιζή στον αργολικό τύπο, είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω εκφράζοντας το κοινό αίσθημα των δημοτών και να αποκαταστήσω την αλήθεια. Των δημοτών που έδωσαν την απάντησή τους, καθαιρώντας τον από τη θέση του Δημάρχου, κι αυτών που αισθάνθηκαν προδομένοι και εγκαταλελειμμένοι μετά την αποχώρησή του από τα έδρανα της αντιπολίτευσης.» Στην τελευταία επίσης αναφέρει: « H μέθοδος των επιστολών που χρησιμοποιείτε, μόνο καλό δεν σας αποφέρει. Σας συστήνω την επόμενη φορά που θα έρθετε δεύτερος να παραμείνετε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να έχετε ιδίαν αντίληψη των πραγμάτων και να μην ξαναεγκαταλείψετε πρώτος το πλοίο, αν θέλετε να διατηρήσετε τα γαλόνια του καπετάνιου.»Έχω λοιπόν να του πω τα εξής :1º) Ιδιαίτερα σε σχέση με τον κ. Σφυρή πράγματι προτιμώ περισσότερο το γραπτό λόγο και διάλογο, διότι όπως λέγεται τα γραπτά μένουν ενώ τα λόγια πετούν, φεύγουν και αλλάζουν. Και κυρίως από αυτά τα γραπτά του, με το πρόγραμμά του είναι που εκνευρίζεται τόσο πολύ όταν του το παρουσιάζω και καταδεικνύω ότι οι πράξεις του βρίσκονται σε πλήρη ασυνέπεια με αυτά τα οποία υπόσχονταν, διακήρυττε και έγραφε. Προτιμά ασφαλώς να μην υπάρχουν οι μαρτυρίες του γραπτού λόγου.2ο) Από πού και ως πού έχει βγάλει το συμπέρασμα ότι απηχεί και εκφράζει το κοινό αίσθημα των δημοτών αφού πολύ καλά γνωρίζει ότι Δήμαρχο τον ανέδειξαν οι συγκυρίες και κυρίως αυτές που έχουν να κάνουν με την εφαρμογή του Νόμου Καποδίστρια; Από την άλλη δεν γνωρίζει ο κύριος Σφυρής ότι την πρώτη Κυριακή των εκλογών του 2006, όπου τότε εκδηλώνεται η καθαρή προτίμηση των ψηφοφόρων είχε συγκεντρώσει μόλις το 29% των ψήφων του Δήμου ή μήπως έχει λησμονήσει ότι και μετά τη δεύτερη Κυριακή μέσα στην έδρα του Δήμου, στο Κρανίδι δηλαδή, μειοψήφησε; Από πού αντλεί άραγε αυτή την αλαζονεία να μιλά σαν εκπρόσωπος της κοινής γνώμης; Μήπως αυτός είναι ο λόγος που αναφερόμενος στο τελικό αποτέλεσμα των εκλογών του 2006 δεν τολμάει να αναφερθεί σε αυτό με θετικό τρόπο για τον ίδιο και αυτοϊκανοποιείται με το να ομιλεί με καθαίρεσή μου από τους δημότες;3ο) Ψεύδεται ο κ. Σφυρής όταν μου καταλογίζει οικειοθελή προφανώς αποχώρησή μου από την αντιπολίτευση, αφού πολύ καλά γνωρίζει ότι αυτό έγινε αναγκαστικά για μένα σε εφαρμογή του Νέου Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα του Νόμου 3463/2006 ( Νόμος Παυλόπουλου ) και συγκεκριμένα με την εφαρμογή του άρθρου 29 Κωλύματα και Ασυμβίβαστα του ιδίου Νόμου. Για να αποκαλύψω λοιπόν αυτή την συκοφαντική του πράξη και μάλιστα με πρόθεση, παραθέτω σήμερα προς δημοσίευση την επιστολή που έστειλα τότε στις 14/12/2006 και με αριθμό πρωτοκόλλου 11437, στην τότε γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Αγγέλα Αβούρη, δια της οποίας της εδήλωνα ότι δε θα προσέλθω στην ορκωμοσία των νέων Δημοτικών Συμβούλων αφού ως εκ της θέσεως μου στη Διοίκηση του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου είχα νομικό πλέον κώλυμα από την εφαρμογή του Νόμου που ανέφερα. Είναι χρήσιμο για τους δημότες μας να διαβάσουν αυτή την επιστολή και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για την αξιοπιστία του κ. Σφυρή.4ο) Αυτή του η συκοφαντική αναφορά και η ψευδής παραποίηση του γεγονότος τον οδηγεί στην συνέχεια στο να μου καταλογίσει εμμέσως πλην σαφώς και δήθεν πράξη προδοσίας απέναντι στους ψηφοφόρους της παράταξής μας! Και μάλιστα ποιός; Ο κ. Σφυρής! Δεν έμαθε ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί και ότι όλοι δεν είμαστε ίδιοι; Ίσως το δικό μου «μειονέκτημα» στην ενασχόλησή μου με την πολιτική είναι ότι δεν πρόδωσα ποτέ ιδανικά, αρχές, ιδέες και πρόσωπα ανάλογα με το πού φυσάει ο άνεμος ή ανάλογα με τα προσωπικά μου συμφέροντα τόσο στην προσωπική μου ζωή όσο και στην εργασία μου, στην κοινωνία και στην ενασχόλησή με την καλώς εννοούμενη πολιτική. Δεν κοιτάει καλύτερα ο ίδιος τη δική του στάση και συμπεριφορά απέναντι σε αυτά τα κεφαλαιώδη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ζητήματα; Οι ίδιοι οι άνθρωποί του έχουν μιλήσει και μιλούν για αυτά. Δεν έλαβε γνώση των δημόσιων καταγγελιών που έκανε στην συγκέντρωση στο ξενοδοχείο ΑΚS προ λίγων μηνών η μέχρι πρότινος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αλεβίζου, επιφανές στέλεχος της παράταξής του και πρωταγωνίστρια της επικράτησής του στο Δήμο Κρανιδίου;5ο) Στα οκτώ χρόνια που εγώ ήμουν Δήμαρχος αισθανόμουν όχι ως άρχοντας ούτε ως καπετάνιος με γαλόνια και σιρίτια, αλλά αισθανόμουν και ήμουν υπηρέτης και διάκονος των συμπατριωτών μου και του τόπου μου. Γι’αυτό ούτε γαλόνια είχα, ούτε κανένα ενδιαφέρον να τα διατηρήσω. Ο κ. Σφυρής φαίνεται διακατέχεται από αυτήν την αντίληψη για το Δημαρχιακό αξίωμα και η διαφορά μας αυτή χαρακτηρίζει τον καθένα μας , την πολιτική και προσωπική συμπεριφορά μας και όλες μας τις πράξεις. Ένα παράδειγμα μόνο θα αναφέρω από τα εκατοντάδες που θα μπορούσα να πω. Όταν ανέλαβα Δήμαρχος στην προσπάθειά μου να εξυπηρετήσω τις λειτουργίες του διευρυμένου πλέον νέου Καποδιστριακού Δήμου μετέφερα το γραφείο του Δημάρχου « από τα ψηλά στα χαμηλά », από τη μεγάλη σάλα στον πρώτο όροφο, όπου όλοι οι Δήμαρχοι που πέρασαν διατηρούσαν το γραφείο του Δημάρχου, σε μία μικρή αποθηκούλα στο ισόγειο. Και αυτό το έκανα για να διευκολύνω τους υπαλλήλους του Δήμου στην εργασία τους και κατά συνέπεια και του ιδίου του Δήμου. Ακόμη και μετά την εκ βάθρων επισκευή του Δημαρχείου την οποία πραγματοποιήσαμε, αλλά και μετά την κατασκευή του νέου κτιρίου εγώ ως Δήμαρχος παρέμεινα σε αυτό το ταπεινό γραφείο παραδίδοντας και το νέο κτίριο στις ανάγκες των υπαλλήλων αλλά κυρίως της εξυπηρέτησης των δημοτών. Ο κ. Σφυρής από τα ελάχιστα πράγματα που έχει κάνει μέχρι σήμερα και από τις πρώτες του ενέργειες ήταν να μετακομίσει στο ευρύχωρο νέο κτίριο που εμείς κατασκευάσαμε, έτσι φαίνεται για να δικαιώσει τα «γαλόνια του καπετάνιου » που αισθάνεται ότι φοράει. Πράγματι η διαφορά μας είναι μεγάλη και οι αντιλήψεις μας γύρω από την άσκηση της όποιας εξουσίας στην πράξη προσδιορίζει και την αποτελεσματικότητα του ενός και του άλλου στην άσκηση των καθηκόντων του.Τέλος, διαβάζοντας το περιεχόμενο και σημειώνοντας τις λέξεις και φράσεις που χρησιμοποιούνται και μόνο σε αυτές τις παραγράφους ( εκφράζοντας το κοινό αίσθημα – καθαιρώντας – προδομένοι – εγκαταλελειμμένοι – αποχώρηση – καπετάνιος – εγκατάλειψη σκάφους – γαλόνια ) ο νους μου μεταφέρθηκε συνειρμικά σε άλλες εποχές, σε στρατό, σε εμφυλιοπολεμικές καταστάσεις, σε μίση, σε πάθη, σε καταστροφές, σε εκτελέσεις. Απορώ πραγματικά ποια είναι η ανάγκη και η εσωτερική παρόρμηση του κ. Σφυρή να χρησιμοποιεί τέτοιες τόσο φορτισμένες με εμπάθεια λέξεις; Μήπως ακριβώς για να αποφύγει τον ουσιαστικό και δημοκρατικό διάλογο;Τον διαβεβαιώνω πάντως ως επικεφαλής της παράταξης την οποία ο λαός εμπιστεύτηκε για δύο συνεχόμενες τετραετίες ότι έχω αμείωτο το ενδιαφέρον μου για τα συμβαίνοντα στον τόπο μας, παρακολουθώ τις πράξεις του ως Δημάρχου και κυρίως τις παραλείψεις του, συνεργάζομαι στενά με τους Δημοτικούς Συμβούλους της παράταξής μας οι οποίοι δεν αισθάνονται καθόλου προδομένοι και εγκαταλελειμμένοι. Αντίθετα όπως από πρώτο χέρι θα γνωρίζει ό ίδιος, δίνουν κάτω από τις αντίξοες συνθήκες της αντιδημοκρατικής λειτουργίας αυτού του συγκεκριμένου Δημοτικού Συμβουλίου, τη μάχη για λογαριασμό της καλώς εννοούμενης αντιπολίτευσης με μοναδικό στόχο την συνέχιση του μεγάλου έργου μας για το καλό του τόπου. Αντίθετα πολλοί από τους ψηφοφόρους του κ. Σφυρή με πολλούς τρόπους εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την εγκατάλειψη του τόπου μας στην τύχη του με τις εικόνες αυτές που ο καθένας βλέπει μπροστά του, μία τύχη που δεν του αξίζει καθόλου.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΙΖΗΣ

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ

ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΣΗΜΕΡΑ




























Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΒΡΑΧΟΣ ΓΚΟΥΡΙ ΒΙΤΟΡΙΖΕ ΣΗΜΕΡΑ




ΑΝ ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΟΤΕ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ;

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΔΗΜΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ




ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ

Τέλος στην ταλαιπωρία αρκετών δεκαετιών έβαλε ο Δήμαρχος Κρανιδίου Δημήτρης Σφυρής μετά την υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρία για το έργο της αποχέτευσης. Ενα έργο που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν σαν προεκλογικό τέχνασμα τώρα πλέον είναι έτοιμο και υπολογίζεται να είναι έτοιμο σε ένα χρόνο περίπου. Την Τρίτη το πρωί (26 Μαΐου) ο Δημήτρης Σφυρής μαζί με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Σωτήρη Κακουριώτη είδαν τους κόπους τους να δικαιώνονται και την αμέσως επόμενη στιγμή άρχισαν να κάνουν σχέδια για την επόμενη κίνηση. Η αναβάθμιση του βιολογικού αλλά και η επέκταση της αποχέτευσης στα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα αποτελούν πρωταρχικούς στόχους. Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Κρανιδίου προτιμά να τελειώνει μία προσπάθεια και μετά να μιλά γι αυτή. Από εδώ και πέρα τα λόγια πάνε στην άκρη και αρχίζουν τα έργα αφού από την Δευτέρα η ανάδοχος εταιρία πιάνει δουλειά.
Σίγουρα για το Δήμο Κρανιδίου είναι μια ξεχωριστή στιγμή.
Αναρτήθηκε από ermionida news team στις 6/01/2009 11:14:00 μμ 0 σχόλια

Γείτονά μου μήπως έχεις μπερδέψει χρονολογίες και πρόσωπα ιδιαίτερα για τους κόπους τους; Έτσι για την ιστορία......