Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς ανακοίνωσε την επιβολή νέων προστίμων σε 44 εταιρίες, ύψους 1.758.400 ευρώ, για περιβαλλοντικές παραβάσεις μετά από εισήγηση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ...
Στις πιο πάνω εταιρίες συγκαταλέγεται και ο Δήμος Κρανιδίου του οποίου το πρόστιμο ανέρχεται στο ποσό των 9.000 ευρώ για πλημμελή λειτουργία του βιολογικού σταθμού, στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων. Συγκεκριμένα:…
1) Η μονάδα λειτουργεί χωρίς την απαιτούμενη άδεια διάθεσης λυμάτων και υγρών αποβλήτων κατά παράβαση των απαιτουμένων της Υ.Δ. Ε1β.221 της 22 Ιαν. / 24 Φεβρ. 1965 (ΦΕΚ Β΄138) «Περί διαθέσεως λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων»…
2) Διαπιστώθηκε πλημμελής λειτουργία της μονάδας, με συνέπεια τη δημιουργία κινδύνων ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση τη δημιουργία κινδύνων για τη δημόσια υγεία, κατά παράβαση των προβλεπομένων στο Ν. 1650/86 (σχετ. 1) Στα ανωτέρω συνη γορούν: – Δεν λειτουργεί η χλωρίωση.- Δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις – δεξαμενές υποδοχής των βοθρολυμάτων. Υπάρχει χωμάτινη δεξαμενή σε παρακείμενο οικόπεδο διαστάσεων περίπου 10Χ30Χ5,5 απ’ όπου αντλούνται τα βοθρολύματα και αναμιγνύονται με τα αστικά λύματα στην εγκατάσταση. Ο τρόπος προσωρινής αποθήκευσης των βοθρολυμάτων ( χωρίς να έχει γίνει στεγανοποίηση) προκαλεί ρύπανση του εδάφους και ενδεχομένως των υπογείων νερών.…..
3) Ο Δήμος δεν έχει τηρήσει τις διατάξεις της ΚΥΑ 50910/2727/03 σχετικά με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της εγκατάστασης. Συγκεκριμένα δεν απεστάλησαν στοιχεία σχετικά με τη διαχείριση της παραγόμενης λάσπης και των διαφόρων ειδών εσχαρισμάτων αν και ζητήθηκαν.
……………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………..
Τα σχόλιά μας: 1)Κατ’ αρχήν το θέμα σε ότι αφορά το Δήμο Κρανιδίου, νομίζουμε δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση από τις άλλες δημοτικές παρατάξεις, αλλά σκέψη και περισυλλογή και ανάληψη των ευθυνών της κάθε πλευράς ανάλογα με τα χρόνια της θητείας της κάθε δημοτικής αρχής από τότε που άρχισε να λειτουργεί ο βιολογικός σταθμός Κρανιδίου..
1. Η άμεση ενέργεια για την αποξήρανση του κάμπου Κρανιδίου -Κοιλάδας που είχε κατακλυσθεί απο τα εκχεόμενα ελέύθερα λύματα επι σειρά ετών,με την γρήγορη κατασκευή της χωματοδεξαμενής που εγινε για προσωρινή χρήση αλλά λειτουργεί ακόμα!
2. Η νομιμοποίηση του εργοστασίου του βιολογικού καθαρισμού όπως έχω αναφέρει σε άλλη θέση του ιστολογίου. Αδεια διάθεσης τών επεξεργασμένων λυμάτων υπάρχει! και έχει εκδοθεί απο την Νομαρχία Αργολίδας που ηταν αυτή τότε αρμόδια.
3. Ο σχεδιασμός της αποχέτευσηςτου δήμου Κρανιδίου< Κρανίδι-Πορτοχέλι-Κοιλάδα> στον οποίο συμπεριλαμβάνονταν και η λειτουργία κλειστής δεξαμενής καθίζησης και προεπεξεργασίας βοθρολυμάτων
4. Η αγορά γειτονικού οικοπέδου για την εγκατάσταση αυτής της μονάδας.
5 Η σύνταξη προμελέτης για την κατασκευή της.
6. Η αίτηση για την χρηματοδότηση της κατασκευής της απο το ευρωπαικό ταμείο συνοχήςΗ ενταξη , εγκριση και χρηματοδότηση της κατασκευής της απο την Ευρωπαική Επιτροπή μέσα στο σύνολο του εργου αποχέτευσης του Δήμου Κρανιδίου στις 15-12 2006 δηλ 15 ημέρες πρίν απο την παράδοση της Δημοτικής αρχής στην σημερινή
7. .Κατά την διάρκεια της θητείας μας η ποιοτική λειτουργία του εργοστασίου ήταν σωστή σύμφωνα με τα προβλεπόμενα .
Η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του έργου τής αποχέτευσης όπως συνεχώς καταγγέλουμε, δυστυχώς έχει τις συνέπειές της ,και στήν προκειμένη περίπτωση ο χρόνος είναι πράγματι χρήμα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου