Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ»

  

 Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 5 Ιουνίου 2012 στην αίθουσα συνεδριάσεων «Επίδαυρος» του ξενοδοχείου “AKS PortoHeli” η Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Περιβάλλον, Τουρισμός και Ανάπτυξη. Ο Ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Κοινωνικών Εταίρων στην Ελλάδα της Κρίσης».
Την Ημερίδα συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Ερμιονίδας με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την Π.Ε. Αργολίδας και το Επιμελητήριο Αργολίδας.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος συζητήθηκαν θέματα που συνάδουν με την Ανάπτυξη, τον Τουρισμό, την Αειφορία, και κυριότερα την Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη με τρόπο που να εξασφαλίζει την συνέχιση του περιβαλλοντικού πλούτου της Ερμιονίδας και στις επόμενες γενεές. Επισημάνθηκε η σημαντικότητα του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την Τοπική Ανάπτυξη σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης σαν αυτή που βιώνει η χώρα μας σήμερα.
Την Ημερίδα κήρυξε ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Δημήτρης Καμιζής ο οποίος επισήμανε ότι η πρωτοβουλία αυτής της συνδιοργάνωσης εγκαινιάζει μια ουσιαστική συνεργασία του Δήμου Ερμιονίδας με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα καθώς επίσης δείχνει την προτεραιότητα που έχει ο Δήμος μας για την μέριμνα της προστασίας του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα τόνισε ότι: «Η πάγια θέση μας για την Ανακύκλωση-Κομποστοποίηση στα πλαίσια της ορθολογικής Διαχείρισης των Απορριμμάτων αποτελεί κύρια πολιτική της Δημοτικής Αρχής του Δήμου μας»
Την Ημερίδα χαιρέτησαν αρχικώς ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ.Π.Τατούλης, ο οποίος επισήμανε ότι από το Πορτοχέλι σήμερα ξεκινάει μια συλλογική προσπάθεια από όλους τους φορείς τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη και δεσμεύτηκε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα πρωταγωνιστήσει σε αυτήν την συλλογική δράση. Εν συνεχεία πήραν το λόγο οι τρεις Βουλευτές του νομού Αργολίδας κ. Ι.Ανδριανός, Ι.Μανιάτης και Δ.Κοδέλας που από τη δική τους πλευρά παρουσίασαν τις βασικές προτεραιότητες των κομμάτων τους στο τομέα του περιβάλλοντος και της τουριστικής ανάπτυξης ενόψει των επικείμενων εκλογών της 17ης Ιουνίου 2012.
Κεντρικός εισηγητής της Ημερίδας ήταν ο Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου και Υπηρεσιακός Υπουργός ΥΠΕΚΑ κ. Γρ.Τσάλτας ο οποίος παρόλες τις προτάσεις που είχε για να παραστεί και να μιλήσει στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος σε άλλες εκδηλώσεις επέλεξε να μιλήσει στο Πορτοχέλι για να τονίσει την προτεραιότητα που χρήζει να δοθεί στον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα πλαίσια της προστασίας του περιβάλλοντος. Η παρουσία μας εδώ δείχνει το ενδιαφέρον της πολιτείας στην Περιφέρεια.
Από τα βασικά σημεία της ομιλίας του ήταν το γεγονός ότι εδώ και πολλές δεκαετίες στο Ευρωπαϊκό Περιβάλλον αλλά και στο Παγκόσμιο τέθηκαν θέματα που αφορούσαν το περιβάλλον και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Μέσα από τον Ο.Η.Ε. επιτεύχθηκαν συμφωνίες σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούσαν την προστασία του περιβάλλοντος, την κλιματική αλλαγή, την Βιώσιμη Ανάπτυξη και καταρτίστηκε ένα αναπτυξιακό Στρατηγικό Σχέδιο για την θεσμοθέτηση αρχών που θα εξασφάλιζε την ανάπτυξη με την παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος.
Στην Ευρώπη κυρίως με την Συνθήκη του Μαάστριχτ πάρθηκαν όλες εκείνες οι πρωτοβουλίες για την επίτευξη της Βιώσιμης Ανάπτυξης και καθορίστηκε το περιεχόμενο αλλά και το χρονοδιάγραμμα της Κοινοτικής Περιβαλλοντικής Πολιτικής, δηλαδή με άλλα λόγια μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Συλλογικών Οργάνων της Ε.Ε. καθορίστηκαν και καθορίζονται όλες οι Αποφάσεις, Οδηγίες και Κανονισμοί στα πλαίσια της χάραξης της περιβαλλοντικής πολιτικής.
 Η Ελλάδα μέσω της Ε.Ε. είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει το Διεθνές Περιβαλλοντικό Δίκαιο, όπως αυτό διαμορφώνεται από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Όμως στην Ελληνική πολιτεία, όπως υπογράμμισε ο Υπουργός κ.Γρ. Τσάλτας, η εναρμόνιση αυτή γίνεται σπασμωδικά ή χειρότερα μέσω αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι Υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε με μεγάλη έμφαση ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, σε συνθήκες έντονου ανταγωνισμού είναι το πλούσιο περιβαλλοντικό της απόθεμα καθώς επίσης και το πώς αυτό θα αξιοποιηθεί από τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας, δηλαδή την  Κεντρική Διοίκηση, την Περιφέρεια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επισήμανε, ότι στο πλαίσιο των αρχών των Διεθνών Συμβάσεων προϋπόθεση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη αποτελεί η ύπαρξη μιας ανοικτής κοινωνίας όπου οι πολίτες θα μετέχουν στη λήψη αποφάσεων με διαβούλευση και κοινωνικό διάλογο ο οποίος να είναι δεσμευτικός από τους κοινωνικούς εταίρους.
Στο τέλος της ομιλίας του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε μια Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη που να είναι φιλική ως προς το περιβάλλον, δομημένο και ανθρωπογενές, να σέβεται τις ιδιαιτερότητες, τις παραδόσεις και γενικότερα την πολιτιστική κληρονομιά κάθε τοπικής κοινωνίας και υπογράμμισε της ανάγκη της εύρυθμης συνεργασίας όλων των φορέων δημοσίων και ιδιωτικών καθώς  ο τουρισμός αποτελεί σημαντική αναπτυξιακή κατεύθυνση.
Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας υπήρξαν παρεμβάσεις από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αργολίδας κ. Φ. Δαμούλο, με θέμα «Περιβάλλον και Οικονομική Ανάπτυξη-Η Ευθύνη του Επιχειρηματικού Κόσμου». Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου επικεντρώθηκε στο νομικό πλαίσιο που διέπει την λειτουργία των επιχειρήσεων σε σχέση με τους περιορισμούς από την εφαρμογή της περιβαλλοντικής πολιτικής, τόσο από την Ελληνική Πολιτεία όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το στοίχημα της προσαρμογής είναι μια αναγκαία συνθήκη για την οικονομική ανάπτυξη στις σύγχρονες απαιτήσεις της περιβαλλοντικής πολιτικής.  
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κ.Τ. Χειβιδόπουλος με θέμα «Ο Ρόλος της Περιφέρειας στην Περιφερειακή Ανάπτυξη». Παρουσίασε τον προγραμματισμό των έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την Περιφερειακή Ενότητας Αργολίδας καθώς και τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των πολιτών της Αργολίδας στον τομέα του τουρισμού, των υποδομών και του περιβάλλοντος. Δεσμεύτηκε ότι με τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα αντιμετωπιστεί άμεσα το σημαντικό θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων.
Την τρίτη κοινή παρέμβαση στο δεύτερο μέρος της ημερίδας πραγματοποίησαν ο κ. Ε. Πάνου, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και ο κ. Η. Γιάτσιος, Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χαλανδρίου, με θέμα παρέμβασης «Ο Ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Τουριστική Ανάπτυξη», οι οποίοι παρουσίασαν το νομικό πλαίσιο του Ν.3852/2010 – Πρόγραμμα Καλλικράτης, τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι ΟΤΑ για να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη ενός τόπου καθώς επίσης και για την τουριστική ανάπτυξη σε ένα αμιγώς τουριστικό Δήμο όπως είναι ο Δήμος Ερμιονίδας. Παρουσίασαν την αναγκαιότητα του επιχειρησιακού προγράμματος για τους Δήμους για τη δημοτική περίοδο 2010-2014.
Προτελευταία παρέμβαση ήταν του κ. Ε. Κυριαζόπουλου, Οικονομολόγου της Αστικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης με θέμα «Τον Χωροταξικό Σχεδιασμό και την Κοινωνική Διαβούλευση στην Τοπική Ανάπτυξη». Παρουσίασε παραδείγματα κοινωνικής διαβούλευσης σε θέματα χωροταξικού σχεδιασμού και υπογράμμισε τις αδυναμίες της πολιτείας στο να προχωρήσει με ολοκληρωμένα βήματα στον χωροταξικό σχεδιασμό ευρύτερων γεωγραφικών περιοχών αλλά και  κοινωνικών και οικονομικών δράσεων. Οι αδυναμίες αυτές λειτουργούν πολλαπλασιαστικά στην επιδείνωση της εικόνας του τουριστικού προϊόντος και συμβάλλουν πολλές φορές στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.
Τελευταία παρέμβαση ήταν του κ. Σ. Μαυρογένη, εξωτερικού συνεργάτη ΥΠΕΚΑ σε θέματα κλιματικής αλλαγής, με θέμα «Κλιματική Αλλαγή. Επιπτώσεις και Προτάσεις Πολιτικής για την Ελλάδα». Παρουσίασε μια επιστημονική μελέτη του Ε.Κε.Π.Ε.Κ. για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον Ελληνικό Χώρο καθώς επίσης αναφέρθηκε στις οικονομικές επιπτώσεις που έχει η κλιματική αλλαγή στο Α.Ε.Π. και στην οικονομία γενικότερα. Ακολούθησαν σημαντικές προτάσεις οι οποίες πρέπει να μπουν στο στάδιο της εφαρμογής από τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας, Κεντρική Διοίκηση – Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τόνισε την αναγκαιότητα άμεσων μέτρων μέσα από τα οποία θα εξασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη και η τουριστική αξιοποίηση σε παραλιακές περιοχές οι οποίες πλήττονται από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ
   








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου