Σκουπίδια: πρόταση οικολογικής εταιρείας για σύνδεση του όγκου που παράγουμε με αντίστοιχα δημοτικά τέλη
«Πληρώνω όσο πετάω»
Περίπου 500 κιλά απορριμμάτων πετάει ετησίως κάθε κάτοικος στη χώρα μας, δηλαδή συνολικά 5,5 εκατομμύρια τόνους τον χρόνο, με κυριαρχούσα πρακτική σε ό,τι αφορά τη διαχείρισή τους σήμερα το θάψιμό τους σε 45 αντίστοιχους πανελλαδικά χώρους υγειονομικής ταφής.
Οι επισημάνσεις αυτές της οικολογικής εταιρείας ανακύκλωσης, η οποία διοργάνωσε χθες ημερίδα που έβαλε τους στόχους για την έναρξη διαλόγου σχετικά με την εφαρμογή συστημάτων «πληρώνω όσο πετάω», ΠΟΠ, έγιναν και προς την κατεύθυνση «μιας δίκαιης χρέωσης των δημοτικών τελών». Δυστυχώς ενώ είμαστε από τις παλαιότερες χώρες (επί των 15) της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουμε μείνει πίσω στη διαχείριση, εμμένοντας «στο μάζεμα, θάψιμο», αφήνοντας επί της ουσίας απ' έξω τον πολίτη δημότη, μας είπε στέλεχος της εταιρείας, εξηγώντας: Συνδέοντας τα δημοτικά τέλη με την ποσότητα των απορριμμάτων που παράγει ο καθένας από μας, δίνουμε επιπλέον κίνητρα για να συμμετέχει ο πολίτης πιο αποτελεσματικά στην πρόληψη - ανακύκλωση - κομποστοποίηση και στην απεξάρτηση από τους ΧΥΤΑ.
Σε ό,τι αφορά τα ΠΟΠ, για να επιτύχουν, εκτός από τη σωστή αναγνώριση των τοπικών συνθηκών και τον σωστό σχεδιασμό, σημαντικό ρόλο παίζει η συμμετοχή των πολιτών, είπε η Πωλίνα Γκιόκα από την ΟΕΑ: «Οι πολίτες είναι που θα πρέπει να μειώσουν τα απορρίμματά τους έτσι ώστε να έχουν οφέλη τόσο οι ίδιοι όσο και ο δήμος τους. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, δεν φτάνει μόνο να δελεαστούν από τα πιθανά οικονομικά οφέλη που θα τους προσφερθούν, αλλά και να απορρέει αίσθηση δικαιοσύνης από το σύστημα. Κοντολογίς αν οι πολίτες θεωρήσουν το σύστημα δίκαιο, θα το αποδεχτούν ευκολότερα και κατά συνέπεια θα συμμετάσχουν περισσότερο».
Στην Ευρωπαϊκή Ενωση η Ισπανία έχει να επιδείξει σημαντικές επιτυχίες, εφαρμόζοντας διάφορα συστήματα ΠΟΠ. Πόλεις όπως η Μαδρίτη, η Κόρδοβα, η Παμπλόνα χρηματοδοτούν τη συλλογή αποβλήτων μέσω των φόρων ιδιοκτησίας, και σε άλλες, όπως η Σεβίλη και η Βαρκελώνη, το ύψος του φόρου που αφορά τη διαχείριση αποβλήτων βασίζεται στην κατανάλωση νερού. Σε άλλους δήμους στην περιοχή της Καταλονίας δίνονται οικονομικά κίνητρα για τη μείωση των αποβλήτων.
Η ημερίδα, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των συναρμόδιων υπουργείων, επιστημονικών ιδρυμάτων, της ΚΕΔΚΕ, συλλόγων καταναλωτών και άλλων φορέων, πρέπει να δώσει σύντομα τη σκυτάλη, είπε ο πρόεδρος της ΟΕΑ Φίλιππος Κυρκίτσος, σε επόμενες συναντήσεις όπου θα γίνουν πλέον συγκεκριμένες προτάσεις για την κατάλληλη εφαρμογή των ΠΟΠ στη χώρα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου