Ηνωμένα ΈθνηΤελευταία ενημέρωση 22/09/09 18:43
Στη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα σύνοδο κορυφής για το κλίμα, εκατό ηγέτες συναντήθηκαν την Τρίτη στην έδρα του ΟΗΕ σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν τις διαφωνίες ενόψει της κρίσιμης συνόδου της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο. «Αποφασισμένος για δράση» δήλωσε ο Ομπάμα, μείωση των εκπομπών «κατά ένα σημαντικό περιθώριο» υποσχέθηκε η Κίνα.
«Η αποτυχία σύναψης ευρείας συμφωνίας την Κοπεγχάγη θα ήταν ηθικά απαράδεκτη, οικονομικά κοντόφθαλμη και πολιτικά λανθασμένη» προειδοποίησε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν. «Η επιστήμη το απαιτεί. Η παγκόσμια οικονομία το χρειάζεται» τόνισε.
Η προσοχή στράφηκε κυρίως στην πρώτη ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα στα Ηνωμένα Έθνη, κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε «αποφασισμένος για δράση», χωρίς όμως να δεσμευτεί σε διεθνείς στόχους μείωσης των εκπομπών.
Σημαντικά ήταν πάντως και τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κίνας, η οποία σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις έχει πλέον ξεπεράσει τις ΗΠΑ στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
«Θα επιχειρήσουμε να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά μονάδα του ΑΕΠ κατά ένα σημαντικό περιθώριο έως το 2020, σε σχέση με τα επίπεδα του 2005» δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο, και κάλεσε τις ανεπτυγμένες χώρες να ενισχύσουν τις αναπτυσσόμενες στη μάχη κατά της παγκόσμιας θέρμανσης.
Πριν από την έναρξη της συνόδου, ο ΟΗΕ επαίνεσε την Κίνα και την Ινδία για τις πρωτοβουλίες τους. «Η Κίνα και η Ινδία έχουν ανακοινώσει πολύ φιλόδοξα σχέδια κατά της κλιματικής αλλαγής. Στην περίπτωση της Κίνας είναι τόσο φιλόδοξα ώστε θα μπορούσαν να την καταστήσουν πρωτοπόρο στη μάχη ενάντια της κλιματικής αλλαγής» εκτίμησε ο Ιβο ντε Μπόερ, ανώτατος διαπραγματευτής του ΟΗΕ για το κλίμα.
Επισήμανε ακόμα ότι «το μεγάλο ερωτηματικό είναι τώρα οι ΗΠΑ».
Ο Ομπάμα έχει ανακοινώσει σχέδιο για μείωση των εκπομπών στα επίπεδα του 1990 έως το 2020, ωστόσο το Κογκρέσο καθυστερεί στον καθορισμό των μέτρων για την επίτευξη ενός τέτοιου στόχου.
«Η απειλή της κλιματικής αλλαγής είναι πολύ σοβαρή, είναι επείγουσα και συνεχίζει να μεγαλώνει» είπε ο Ομπάμα προκαλώντας έντονα χειροκροτήματα. «Και ο χρόνος που έχουμε για να αντιστρέψουμε την παλίρροια τελειώνει» συνέχισε.
Ανέφερε ότι οι ΗΠΑ διπλασιάζουν την εγκατεστημένη ισχύ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε τρία χρόνια, σχεδιάζουν υπεράκτια αιολικά πάρκα και επενδύουν δισεκατομμύρια για τεχνολογίες κατακράτησης του άνθρακα από τα εργοστάσια ορυκτών καυσίμων.
Δήλωσε επίσης ότι θα προσπαθήσει να καταργήσει την κρατική επιδότηση στα ορυκτά καύσιμα όταν συναντηθεί με τους ηγέτες της G20 την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Πίτσμπουργκ.
Δεν έκανε πάντως λόγο για διεθνείς δεσμευτικούς στόχους.
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του βρετανικού Guardian, οι ΗΠΑ δεν αποκλείεται να δυναμιτίσουν τις διαπραγματεύσεις απαιτώντας να καταργηθεί η αρχιτεκτονική του Πρωτοκόλλου του Κιότο, της διεθνούς συμφωνίας που λήγει το 2012, και να αντικατασταθεί με νέο σύστημα αμερικανικού σχεδιασμού.
Η ΕΕ επιθυμεί αντίθετα να διατηρήσει τα συστήματα του Κιότο και έχει υποσχεθεί μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 20% έως το 2020.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ευθύνεται σήμερα για το 14% της παγκόσμιας εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, έπειτα από τις ΗΠΑ και την Κίνα με 20% έκαστη. Ακολουθούν η Ρωσία και η Ινδία με 5%.
Η Ινδία μέχρι στιγμής δεν έχει αποδεχθεί τις προτάσεις για δεσμευτικούς στόχους, αναμενόταν όμως να ανακοινώσει στη Νέα Υόρκη μέτρα για την ενεργειακή αποδοτικότητα, τα δάση και τις καλλιέργειές της.
Σημαντική μείωση των εκπομπών κατά 25% έως το 2020, σε σχέση με το 1990, ανακοίνωσε και ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιούκιο Χατογιάμα, συγκριτικά με το 8% στο οποίο περιοριζόταν ο προκάτοχός του Τάρο Ασο.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί πρότεινε νέα σύνοδο κορυφής για το κλίμα το Νοέμβριο. «Με δεδομένο το πόσο περίπλοκες είναι αυτές οι διαπραγματεύσεις, απαιτείται νέα σύνοδος πριν από την Κοπεγχάγη» είπε.
Οι συνομιλίες της Τρίτης οργανώθηκαν από τον ΟΗΕ ενόψει της κρίσιμης διάσκεψης της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο, στην οποία η διεθνής κοινότητα θα διαπραγματευτεί τη συμφωνία που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο από το 2013.
Στόχος της συμφωνίας είναι να περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας έως το 2050 στους δύο βαθμούς Κελσίου.
* Πριν από την έναρξη της συνόδου, ομάδα 500 μεγάλων επιχειρήσεων από 50 χώρες ζήτησε από τις ανεπτυγμένες οικονομίες να δεσμευθούν για «άμεσες και μεγάλες» μειώσεις στις εκπομπές. Στην «Ομάδα Επικεφαλής Επιχειρήσεων για την Κλιματική Αλλαγή», η οποία στηρίζει την εκστρατεία για το κλίμα του πρίγκιπα Καρόλου, συμμετέχουν μεταξύ άλλων η γερμανική Allianz, η βρετανική αλυσίδα λιανικής Tesco, η Royal Dutch Shell, η British Airways και η Virgin.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Reuters
Κόσμος: Περισσότερες ειδήσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου