Σάββατο, 5 Ιουνίου 2010

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΕΩΝ


ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ


Αγαπητές συμπατριώτισσες, αγαπητοί συμπατριώτες

Αγαπητοί δημότες και δημότισσες των Δήμων Ερμιόνης και Κρανιδίου

Με την ψήφιση του νόμου για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση με την κωδική ονομασία «Καλλικράτης», βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα ιστορική για την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και για τον τόπο μας πραγματικότητα. Ανεξάρτητα από τον τρόπο που επιβάλλεται από την κεντρική διοίκηση αυτή η μεταρρύθμιση, είναι στο χέρι μας να την χρησιμοποιήσουμε και να την αξιοποιήσουμε προς όφελος του τόπου και των τοπικών κοινωνιών μας. Ένας διοικητικός θεσμός όσο καλά και αν είναι μελετημένος και προετοιμασμένος αποκλείεται να μην έχει ατέλειες και μειονεκτήματα Αποκλείεται να μην συναντήσει εμπόδια και δυσκολίες στην εφαρμογή του.
Από τη θεωρία στην πράξη υπάρχει απόσταση και πάντοτε η εφαρμογή ενός νέου θεσμού παρουσιάζει δυσκολίες και απρόοπτα. Είναι λοιπόν χρέος μας να καταβάλουμε τη μεγίστη δυνατή προσπάθεια ώστε αφενός να ελαχιστοποιήσουμε τα μειονεκτήματα και αφετέρου να πολλαπλασιάσουμε τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη που θα προκύψουν από την εφαρμογή του νέου θεσμού.
Είναι κοινότυπη αλήθεια και παραδοχή, πως όσο καλοί ή λιγότερο καλοί μπορεί να είναι οι θεσμοί, οι άνθρωποι που τους υπηρετούν είναι αυτοί που τους καταξιώνουν και τους προσθέτουν χρησιμότητα, ή αντίθετα τους απαξιώνουν και τους δυσφημούν.
Για όλους εμάς που γεννηθήκαμε ή ζούμε σε κάποια γωνιά αυτού του, ευλογημένου από το Θεό και τη φύση, τόπου η μεγαλύτερη γεωγραφικά και κοινωνικά μετά τη γενέτειρα μας πατρίδα, είναι η Ερμιονίδα. Η θέση αυτή της Ερμιονίδας στη συνείδησή μας αλλά και στην ιστορική συνείδηση των προγόνων μας ως κοινής μας πατρίδας είναι συνεχής και αδιάλειπτη από τους παλιούς χρόνους. Πλήθος άλλωστε συγγραφέων παλαιότερων και νεωτέρων αναφέρονται στην Ερμιονίδα σαν να ήταν μια αδιαίρετη γεωγραφικά, ιστορικά, πολιτιστικά και κοινωνικά ενότητα. Από την εποχή του Ομήρου στην Ιλιάδα, υπάρχει μια τέτοια αναφορά όταν περιγράφεται η από κοινού εκστρατεία για τον Τρωικό πόλεμο των ανδρών των πόλεων της Ερμιόνης και του αρχαίου Μάσσητα. Αυτή η ιστορική εδραιωμένη πεποίθηση και συνείδηση ότι η Ερμιονίδα αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί μια ισχυρή και χωρίς φθορά οντότητα επέβαλε σε μένα και την παράταξή μας το ηθικό και πολιτικό χρέος, να υπερασπιστούμε αυτή την ιστορική και πολιτική υπόστασή της όχι μόνο μέσα στο νου και την ψυχή μας και τη δράση μας, αλλά και στο όνομα της παράταξής μας: «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ»
Αυτό το κάναμε πριν από 12 ακριβώς χρόνια έχοντας συνείδηση ότι αυτός ο γεωγραφικός και κοινωνικός χώρος είναι η πατρίδα μας και το κάναμε και για έναν επιπλέον λόγο: Για να δηλώσουμε την αντίθεσή μας στην τότε διοικητική μεταρρύθμιση «Καποδίστριας» που κατάργησε Κοινότητες και Επαρχίες.
Αν επιμένω ίσως περισσότερο σε αυτή την αναφορά μου στον πατριωτικό χαρακτήρα του νέου Δήμου Ερμιονίδας είναι για δύο λόγους : 1ον Είναι ότι εδώ στον νέο Δήμο πλέον της Ερμιονίδας δεν υπάρχει ανάγκη ούτε να διευρύνουμε, ούτε να ανακαλύψουμε νέα γεωγραφικά σύνορα για να χωρέσει αυτή η συναισθηματική έννοια της πατρίδας όπως συμβαίνει με άλλους δήμους σήμερα που βρίσκονται σε αναζήτηση της νέας οντότητας και ταυτότητάς τους.
Και 2ον είναι γιατί πιστεύω ότι η πατριωτική συνείδηση είναι η ισχυρότερη βάση και μεγάλη δύναμη δημιουργίας και προόδου για έναν τόπο γεωγραφικά μικρό ή μεγάλο. Ιδιαίτερα πιστεύω ότι στο σημερινό κόσμο με κυρίαρχη την ισοπεδωτική αντίληψη και πρακτική της «παγκοσμιοποίησης» πρέπει να υψώσουμε ισχυρές αντιστάσεις σε ότι κατεδαφίζει τοπικές παραδόσεις ,ηθικές, πολιτιστικές αξίες, και ιδιαιτερότητες που έχουν να κάνουν με την ιστορική διαδρομή των ανθρώπων και των κοινωνιών μας.

Αγαπητοί συμπατριώτες συμπατριώτισσες Ερμιονίδας,
Ενόψει των δημοτικών εκλογών του Νοεμβρίου, και με δεδομένο πλέον μετά την ψήφιση του νόμου για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας μας ότι η Ερμιονίδα θα αποτελεί έναν ενιαίο Δήμο (Δήμος Ερμιονίδας) υποβάλλω σήμερα ενώπιόν σας την υποψηφιότητά μου ως Δημάρχου του νέου Δήμου για τις ερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου 2010.
Μοναδικό κίνητρο και φιλοδοξία μου είναι να συνεχίσω να υπηρετώ τον τόπο μας και τους ανθρώπους του όπως έκανα χρόνια τώρα και συνεχίζω να κάνω και σήμερα από διάφορες θέσεις ευθύνης και κοινωνικής προσφοράς. Αυτό πιστεύω ότι μου δίνει το δικαίωμα, να θέσω τον εαυτό μου υπό την κρίση σας και να διεκδικήσω την εντολή σας για να κτίσουμε μαζί, στο νέο θεσμικό περιβάλλον ένα Δήμο ισχυρό, σύγχρονο και αποτελεσματικό με προτεραιότητες στην ολοκλήρωση των Βασικών Υλικοτεχνικών Υποδομών της Κοινοτικής Ζωής, την Ύδρευση, την Αποχέτευση, τη Συλλογή και Διαχείριση των Απορριμμάτων, στο Σεβασμό και στην Προστασία του Περιβάλλοντος, στην Ισόρροπη Οικονομική Ανάπτυξη του τόπου μας και στην Απασχόληση, στην Υγεία και την Κοινωνική Φροντίδα, στην Εξυπηρέτηση του Πολίτη με δίκαιο και διαφανή τρόπο, στον Πολιτισμό και στην Προβολή της Ιστορικής, Πολιτιστικής και Περιβαλλοντικής Φυσιογνωμίας της Ερμιονίδας.
Έχουμε ανάγκη από ένα υλοποιήσιμο Όραμα για ολόκληρη την Ερμιονίδα, ένα Όραμα που πρέπει να συγκροτήσουμε όλοι μαζί με έμπνευση και ρεαλισμό.
Έχουμε ανάγκη από ένα πρόγραμμα που θα ακολουθήσουμε πιστά και μεθοδικά για την υλοποίηση του οράματός μας.
Έχουμε ανάγκη τέλος από ανθρώπους ανιδιοτελείς, έντιμους και δημιουργικούς με διάθεση προσφοράς, γνώση, εμπειρία, φαντασία αλλά και ικανότητα συνεργασίας. Στο νέο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ερμιονίδας, στα τοπικά δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια πρέπει να υπηρετήσουν άνθρωποι με δεδομένη την αγάπη για τον τόπο που να πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις και να είναι απελευθερωμένοι από κομματικές προκαταλήψεις , μικροκομματικές πρακτικές και προσωπικές επιδιώξεις. Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια συγκρότησης του νέου Δήμου μας είναι απαραίτητο να ανοίξουμε μια νέα σελίδα διοικητικής και πολιτικής οργάνωσης ..
Για εμένα προσωπικά η πολιτική δεν είναι πεδίο προσωπικών αντιπαραθέσεων και ανταγωνισμών, ούτε παιγνίδι επιβολής εξουσίας. Η πολιτική είναι εθελοντικη κοινωνική διακονία που πρέπει όμως να ασκείται με Αρχές, Όρους και Όρια και είναι ευθύνη του κάθε πολίτη να επιλέγει αυτούς που διαχειρίζονται τα κοινά με κριτήρια κυρίως τα πεπραγμένα τους και όχι τα πολλά και ευχάριστα λόγια τους .
Αγαπητοί δημότες και δημότισσες του νέου Δήμου Ερμιονίδας
η πορεία και η πρόοδος του τόπου και της κοινωνίας είναι ευθύνη όλων μας. Η δημοτική μας παράταξη είναι και θα παραμένει ανοικτή σε ιδέες, προτάσεις και πρόσωπα που επιθυμούν να αναλάβουν μερίδιο ευθύνης στον σχεδιασμό δράσης και στη διαχείριση των κοινών μας πραγμάτων, πρόσωπα χωρίς κομματικές, οικονομικές ή άλλες εξαρτήσεις.

Με τιμή

Δημήτρης Καμιζής

Γιατρός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου