
Τον Απρίλιο του 2001 με απόφαση του Γ.Γ. της Περιφέρειας Πελοποννήσου, συστάθηκε ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων και Υδάτινων Πόρων Δήμων και Κοινοτήτων του νομού Αργολίδας. Στους σκοπούς του συνδέσμου ήταν και εξακολουθεί να είναι ο σχεδιασμός της διαχείρισης των απορριμμάτων και στερεών αποβλήτων στο Ν. Αργολίδας, η προστασία του περιβάλλοντος στους Δήμους του νομού Αργολίδας, η διαχείριση των υδάτων και η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και η υλοποίηση έργων και δράσεων διαδημοτικής συνεργασίας καθώς και η συμμετοχή σε κοινοτικά προγράμματα και πρωτοβουλίες. Παρότι ο σύνδεσμος αυτός εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι σήμερα επί της ουσίας δεν έχει πράξει τίποτα στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά ούτε και στα άλλα θέματα που αναφέρονται στους σκοπούς του. Ο Δήμος Κρανιδίου ήταν ο πρώτος Δήμος στην Αργολίδα, ο οποίος ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις του προς το σύνδεσμο, όπως αυτό φαίνεται και από το περιεχόμενο του παραπάνω εγγράφου, του ιδίου του συνδέσμου.
Στη συνέχεια η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση που ήταν και αρμόδια τότε για τη χωροθέτηση του χώρου υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) από κοινού με τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης, ανέθεσαν στη νεοσυσταθείσα Αναπτυξιακή Εταιρεία του Νομού Αργολίδας (ΑΝ.Ν.ΑΡ.) τις σχετικές μελέτες. Ακολούθησαν μελέτες επί μελετών χωρίς να παραχθεί κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα έως ότου η αρμοδιότητα, αφαιρέθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και μεταφέρθηκε στην περιφέρεια Πελοποννήσου στην οποία βρίσκεται μέχρι σήμερα. Νέες μελέτες, νέες ιδέες για τη δημιουργία ενός εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων και ενός χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.) εν τω μεταξύ προέκυψαν. Τελευταία προέκυψε η ιδέα και η λύση της δεματοποίησης των απορριμμάτων και της εν συνεχεία μεταφοράς τους, σε κάποιο αποδέκτη, σε κάποιο μακρινό τόπο, σε κάποιο μακρινό χρόνο.
Φοβούμαι ότι ούτε και αυτή τη φορά θα γίνει κάτι ουσιαστικό για την επίλυση του σοβαρού προβλήματος που έχει ολόκληρη η επαρχία μας σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Κύριο χαρακτηριστικό της ελληνικής Πολιτείας ιδιαίτερα όταν διακατέχεται από την αντίληψη και την πρακτική της συγκέντρωσης εξουσιών και αρμοδιοτήτων είναι η ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ με όλα τα παράγωγά της. Γι' αυτό και στην πρόσφατη ημερίδα που έγινε με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων πρότεινα η συνόλη αρμοδιότητα να μεταφερθεί στους ΟΤΑ Α' Βαθμού μαζί βέβαια με την απαραίτητη χρηματοδότησή τους. Οι φορείς οι οποίοι συνδιοργάνωσαν την ημερίδα αυτή και οι οποίοι είναι αξιέπαινοι γι αυτή τους την πρωτοβουλία πρέπει να συνεχίσουν, να συνεχίσουμε όλοι μαζί ως ενεργοί πολίτες την προσπάθειά μας για την εξεύρεση και υλοποίηση ουσιαστικής λύσης.