Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΑ ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ "ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ"


By ANT1 Internet, www.ant1online.gr, Ανανεωμένο: Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2010

Περικοπές σε επιδόματα και αύξηση έμμεσων φόρων
Πρόσθετα μέτρα ύψους 4,8 δισ. ή 2% του ΑΕΠ ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Έρχονται περικοπές ύψους 30% στα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και στο επίδομα αδείας για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ.
ant1online
Πρόσθετα μέτρα ύψους 4,8 δισ. ή 2% του ΑΕΠ ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Έρχονται περικοπές ύψους 30% στα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και στο επίδομα αδείας για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ. Έρχονται ακόμα αύξηση ΦΠΑ, φόρων σε μεγάλα εισοδήματα-ακίνητα και offshore, φόρος πολυτελείας και αυξήσεις σε τσιγάρα, ποτά, βενζίνη. Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε τα πρόσθετα μέτρα της Ελλάδας, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος. Τα μέτρα αφορούν ισόποσα το σκέλος των δαπανών και των εσόδων, καθώς προβλέπεται αύξηση εσόδων 2,4 δισ. ευρώ και μείωση δαπανών κατά 2,4 δισ. ευρώ. Το νομοσχέδιο για την «Προστασία της Ελληνικής Οικονομίας» που κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίζεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την Παρασκευή περιλαμβάνει ακόμη έκτακτη εισφορά 1% σε φορολογούμενους με εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ το 2009, αλλά και επιβολή ανώτατου φορολογικού συντελεστή 45% για φετινά εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ. Πρόκειται για τις δυο μεγάλες εκπλήξεις που έκρυβε το πακέτο έκτακτων μέτρων, το οποίο μόλις ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Πεταλωτή. Παράλληλα, ο κ. Πεταλωτής ανακοίνωσε αύξηση του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας στο 2% για μια τριετία, για ακίνητη περιουσία άνω των 5 εκατ. ευρώ, αλλά και αύξηση του τέλους ραδιοσυχνοτήτων από το 0,1% στο 2% για τα ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπεται ότι η αύξηση των φόρων ισχύει από την 4η Μαρτίου.

Αναλυτικότερα το πακέτο μέτρων:
1. Περικοπή δώρου Χριστουγέννων, δώρου Πάσχα και επιδόματος αδείας κατά 30% για τους δημόσιους υπαλλήλους.

2. Περικοπή επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 12% αντί αρχικής εξαγγελίας για 10%.

3. Μείωση του επιδόματος δικαστικών κατά 20%.

4. Μείωση των επιχορηγήσεων για ΝΠΙΔ, ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού.

5. Μείωση κατά 10% των επιχορηγήσεων στα ταμεία ΟΑΠ ΔΕΗ και ΤΑΠ-ΟΤΕ, με αντίστοιχη προσαρμογή των παροχών.

6. Μείωση κατά 5% ή 500 εκατ. Ευρώ του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και κατά 100 εκατ. Ευρώ του ΠΔΕ υπουργείου Παιδείας και κατά επιπλέον 100 εκατ. Ευρώ, των πιστώσεων νέων προγραμμάτων του υπουργείου Παιδείας.

7. Μείωση κατά 20% των τιμών των φαρμάκων.

8. Αύξηση φόρου από το 3% στο 15% στα ακίνητα των offshore εταιριών.

9. Κατάργηση των αμειβόμενων επιτροπών στο δημόσιο, με παράλληλη μείωση κατά 50% των αποζημιώσεων στα μέλη διοικητικών συμβουλίων, πλαφόν στις αποδοχές των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, απαγόρευση bonus, μείωση κατά 30% των δαπανών για υπερωρίες και μετακινήσεις.

10. Αύξηση ΦΠΑ για τον πολύ χαμηλό συντελεστή από το 4,5 στο 5% για το χαμηλό από το 9 στο 10%, και για τον υψηλό από το 19 στο 21%. Δεν μεταβάλλεται η έκπτωση των συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά.
11. Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, με αποτέλεσμα επιβάρυνση της τιμής της βενζίνης κατά 8 λεπτά το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης κατά 3 λεπτά

12. Αύξηση κατά 20% των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα και ποτά.

13. Κατάργηση απαλλαγής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα. Η επιβολή του φόρου αυτού συνεπάγεται επιβάρυνση μιας οικογένειας με μέση κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος 1.770 KW/h το τετράμηνο, στα 9,7 ευρώ.

14. Επιβολή ειδικού φόρου πολυτελείας σε αυτοκίνητα με εργοστασιακή τιμή άνω των 17.000 ευρώ ή τιμή αγοράς άνω των 35.000 ευρώ, αλλά και σε σκάφη αναψυχής, ελικόπτερα, αεροσκάφη, πολύτιμους λίθους, πολύτιμα μέταλλα και δέρματα.

15. Πάγωμα συντάξεων - δεν θα δοθούν τελικά ούτε οι αυξήσεις 1,5% που είχαν ανακοινωθεί για όσους λαμβάνουν συντάξεις έως 2.000 ευρώ. Οι περικοπές των επιδομάτων δεν αφορούν τις συντάξεις. Τέλος, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κάθε έσοδο από την επέκταση της άδειας λειτουργίας του ΟΠΑΠ και νέες άδειες τυχερών παιχνιδιών (υπολογίζονται σε 400 εκατ. Ευρώ για το 2010) θα δοθούν για την αύξηση της απασχόληση.

Συνέντευξη Τύπου θα δώσει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου για να εξειδικεύσει τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου