Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΑ ΔΙΔΥΜΑ

Με τον καλλίτερο τρόπο πιστεύω ότι τιμήσαμε την χθες στα Δίδυμα την παγκόσμια ημέρα για το νερό που έχει ορισθεί από την UNESCO η 22 Μαρτίου κάθε χρόνο, με συζήτηση δηλαδή για ένα απο τα ύψιστα αγαθά τής Ζωής όπως είναι το νερό και η διαχείρισή του. Αυτές οι συναντήσεις Διαβούλευσης που έχουμε εδώ και αρκετό καιρό εγκαινιάσει και συνεχίζουμε, σε μικρούς χώρους κοινωνικής συνάθροισης όπως είναι τα καφενεία, προσφέρουν την δυνατότητα άμεσης συμμετοχής και ουσιαστικής επικοινωνίας που είναι βασικές προϋποθέσεις του Δημοκρατικού προγραμματισμού από τη μια αλλά και διαδικασίες ενεργοποίησης των δημοτών ,όλων μας δηλαδή από την άλλη.
Τιμώντας παράλληλα και την ημέρα μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε περιληπτικά για τα πεπραγμένα μας στο τομέα της ύδρευσης και της διαχείρισης του νερού γενικότερα τόσο στα Δίδυμα όσο και σε ολόκληρο τον Δήμο ,αλλά και να ακούσουμε με προσοχή τις απόψεις των παρευρισκομένων συνδημοτών μας που πράγματι υπήρξαν πολύ ενδιαφέρουσες.
Αναφερθήκαμε στα έργα και στις δράσεις της περιόδου 1999-2006 βάσει ενός συνολικού σχεδίου για τη διαχείριση του νερού στο δήμο μας, περιγράψαμε όσο μπορούσαμε περιληπτικά το σχέδιο μας αλλά και τις αρχές και τις θέσεις μας στις οποίες στηρίχτηκε αυτό το σχέδιο.
Κεντρική θέση κατείχε και εξακολουθεί να κατέχει για τη χάραξη και τη συνέχιση της πολίτικης μας,η εμπειρική και επιστημονική διαπίστωση ότι η Ερμιονιδα ολόκληρη ιστορικά υπήρξε και εξακολουθεί να είναι μια λείψυδρη περιοχή και ότι το καλής ποιότητας νερό θα βρίσκεται πάντοτε σε ανεπάρκεια και έλλειψη. Το φαινόμενο αυτό επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια λόγο αφενός μεν της μεγάλης οικιστικής και τουριστικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής της Ερμιονίδος αλλά και λόγο του γεγονότος ότι παρά τη μείωση του αγροτικού τομέα επικρατήσαν τα τελευταία χρόνια καλλιέργειες ιδιαίτερα υδροβορες, όπως αυτή της κρητικής ελιάς.
Η αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού προβλήματος ανάπτυξης και ζωής για ολόκληρη την επαρχία μας, θέση μας ήταν και είναι, ότι απαιτεί συνδυασμένη αξιοποίηση των υδάτινων πόρων αλλά συγχρόνως και εφαρμογή των νόμων που διέπουν την ανόρυξη τη λειτουργία των γεωτρήσεων καθώς και τη χρήση νερού.
Συμπερασματικά λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι οι θέσεις μας όπως υπήρχαν εμπλουτίστηκαν(και μετά τη συζήτηση),συμπληρωθήκαν ή τροποποιήθηκαν ως εξής:
  1. Το νερό είναι υπέρτατο κοινωνικό αγαθό και η διαχείριση του δεν πρέπει να υπαγορεύεται από εμπορικές σχέσεις και συνήθειες.
  2. Στην ευρύτερη περιοχή μας είναι φυσικός πόρος σε ανεπάρκεια και χρειάζεται προστασία και σεβασμό στη χρήση του.
  3. Η υφαρμυρωση των υπόγειων υδροφορεων και η εναλατωση των εδαφών απειλούν πλέον ευθέως την παραπέρα ανάπτυξη της περιοχής αλλά και την ιδία τη ζωή.
  4. Η διαταραχή του υδατικού ισοζυγίου που συνεχώς επιδεινώνεται πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί.

  5. Η ανόρυξη και λειτουργία των γεωτρήσεων θα πρέπει να υπακούει στους υπάρχοντες νόμους και κανονισμούς και να ελέγχεται αυστηρά.
  6. Η χρήση επίσης του νερού κι η αλλαγή της χρήσης του θα πρέπει να ελέγχονται αυστηρά σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

  7. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να σπαταλά αυτό το πολύτιμο φυσικό και κοινωνικό αγαθό κι όλοι μας πρέπει να γίνουμε υπεύθυνοι στη διαχείριση του.

  8. Η συγκέντρωση και αξιοποίηση του νερού της βροχής από επιφάνειες που μπορούν να συγκεντρώσουν ποσότητες νερού είναι από τις πρώτες πρακτικές και συνήθειες που πρέπει να εγκατασταθούν , με τις απαραίτητες βέβαια τεχνικές υποδομές σε κάθε σπίτι.

  9. Η καθυστέρηση των επιφανειακών απορροών με κατάλληλα αλλά απλά τεχνικά έργα όπως παλαιότερα(πεζούλια, μικρά φράγματα)εντάσσεται κι αυτή μέσα στις κατευθύνσεις που πρέπει να διέπουν τη διαχείριση του νερού.

  10. Η κατασκευή φράγματος στην περιοχή Τζερτζελιάς Διδύμων την οποία είχαμε προτείνει πρέπει να υλοποιηθεί και να ενταχτεί στο περιφερειακό πρόγραμμα Πελοποννήσου (η μελέτη ήδη έχει ολοκληρωθεί).
  11. Η επιδοτούμενη μεταφορά πόσιμου νερού με πλοίο την οποία είχαμε ξεκινήσει από τις πηγές Λέρνης ή από άλλη πηγή στην Κοιλάδα και στη συνέχεια στο Κρανίδι και στο Πόρτο Χέλι, πρέπει οπωσδήποτε να συνεχιστεί.(τα τεχνικά έργα και όλες οι προϋποθέσεις υπάρχουν).

  12. Η αφαλάτωση θαλασσινού νερού δεν πρέπει να επιδιωχθεί πριν τουλάχιστον να εξαντληθεί η υλοποίηση όλων των προηγούμενων μέτρων διότι μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα σε μια περιοχή σαν τη δική μας με κλειστούς και αβαθείς κόλπους.(αλλαγή θέσης της παράταξης μας)

  13. Η ανάπτυξη της περιοχής μας θα πρέπει να προσανατολιστεί σε λιγότερο υδροβορες δραστηριότητες τόσο στη τουριστική ανάπτυξη όσο και στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Η πράσινη ανάπτυξη με χρήση εναλλακτικών και ανανεώσιμων πηγών ενεργείας πρέπει να είναι στις επιδιώξεις μας.

  14. Το ενδιαφέρον μας για την επέκταση του Αναβαλου με υπόγειο ή υποθαλάσσιο αγωγό θα πρέπει να παραμείνει αμείωτο και να ενισχυθεί, παρά τις τεχνικές και οικονομικές δυσκολίες του εγχειρήματος.

  15. Όλα τα παραπάνω δεν αρκεί να παραμείνουν ωραίες ιδέες και ευχολόγια αλλά θα πρέπει με τη συμμετοχή των δημοτών να αποτελούν στόχους έμπρακτα και καθημερινά διεκδικησιμους σε όλους τους τομείς της δημοτικής δράσης, αλλά ιδιαίτερα σε αυτόν της διαχείρισης του νερού, όλοι πρέπει να κρινόμαστε από τα αποτελέσματα που παράγουμε κι όχι από τα λόγια που λέμε. Η δημοτική μας παράταξη όταν είχε την ευθύνη των δημοτικών μας πραγμάτων πιστεύουμε ότι ανταποκρίθηκε έμπρακτα με έργα και πρωτοβουλίες στις ανάγκες μιας συνετής και αποτελεσματικής διαχείρισης.
(Το διαγράμμα αναπαριστά τις ποιοτικές μεταβολές του νερού ύδρευσης Κρανιδίου και Κοιλάδας κατά την περίοδο 2001-2009 ,περιεκτικότητα σε χλωριούχα)

Τέλος λόγο της σοβαρότητας του θέματος της διαχείρισης του νερού, αλλά και του ενδιαφέροντος που προκαλεί μεταξύ των δημοτών μας αυτό το θέμα της δεύτερης θεματικής διαβούλευσης και της συζήτησης, πρόθεση μας είναι να το μεταφέρουμε στο προσεχές χρονικό διάστημα σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου μας .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου