Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ. ΣΥΝΕΧΕΙΑ...



Τον Απρίλιο του 2001 με απόφαση του Γ.Γ. της Περιφέρειας Πελοποννήσου, συστάθηκε ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων και Υδάτινων Πόρων Δήμων και Κοινοτήτων του νομού Αργολίδας. Στους σκοπούς του συνδέσμου ήταν και εξακολουθεί να είναι ο σχεδιασμός της διαχείρισης των απορριμμάτων και στερεών αποβλήτων στο Ν. Αργολίδας, η προστασία του περιβάλλοντος στους Δήμους του νομού Αργολίδας, η διαχείριση των υδάτων και η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και η υλοποίηση έργων και δράσεων διαδημοτικής συνεργασίας καθώς και η συμμετοχή σε κοινοτικά προγράμματα και πρωτοβουλίες. Παρότι ο σύνδεσμος αυτός εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι σήμερα επί της ουσίας δεν έχει πράξει τίποτα στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά ούτε και στα άλλα θέματα που αναφέρονται στους σκοπούς του. Ο Δήμος Κρανιδίου ήταν ο πρώτος Δήμος στην Αργολίδα, ο οποίος ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις του προς το σύνδεσμο, όπως αυτό φαίνεται και από το περιεχόμενο του παραπάνω εγγράφου, του ιδίου του συνδέσμου.
Στη συνέχεια η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση που ήταν και αρμόδια τότε για τη χωροθέτηση του χώρου υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) από κοινού με τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης, ανέθεσαν στη νεοσυσταθείσα Αναπτυξιακή Εταιρεία του Νομού Αργολίδας (ΑΝ.Ν.ΑΡ.) τις σχετικές μελέτες. Ακολούθησαν μελέτες επί μελετών χωρίς να παραχθεί κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα έως ότου η αρμοδιότητα, αφαιρέθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και μεταφέρθηκε στην περιφέρεια Πελοποννήσου στην οποία βρίσκεται μέχρι σήμερα. Νέες μελέτες, νέες ιδέες για τη δημιουργία ενός εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων και ενός χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.) εν τω μεταξύ προέκυψαν. Τελευταία προέκυψε η ιδέα και η λύση της δεματοποίησης των απορριμμάτων και της εν συνεχεία μεταφοράς τους, σε κάποιο αποδέκτη, σε κάποιο μακρινό τόπο, σε κάποιο μακρινό χρόνο.
Φοβούμαι ότι ούτε και αυτή τη φορά θα γίνει κάτι ουσιαστικό για την επίλυση του σοβαρού προβλήματος που έχει ολόκληρη η επαρχία μας σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Κύριο χαρακτηριστικό της ελληνικής Πολιτείας ιδιαίτερα όταν διακατέχεται από την αντίληψη και την πρακτική της συγκέντρωσης εξουσιών και αρμοδιοτήτων είναι η ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ με όλα τα παράγωγά της. Γι' αυτό και στην πρόσφατη ημερίδα που έγινε με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων πρότεινα η συνόλη αρμοδιότητα να μεταφερθεί στους ΟΤΑ Α' Βαθμού μαζί βέβαια με την απαραίτητη χρηματοδότησή τους. Οι φορείς οι οποίοι συνδιοργάνωσαν την ημερίδα αυτή και οι οποίοι είναι αξιέπαινοι γι αυτή τους την πρωτοβουλία πρέπει να συνεχίσουν, να συνεχίσουμε όλοι μαζί ως ενεργοί πολίτες την προσπάθειά μας για την εξεύρεση και υλοποίηση ουσιαστικής λύσης.

6 σχόλια:

  1. Ερώτημα: Αν αύριο το πρωί ήσασταν και πάλι Δήμαρχος Κρανιδίου, θα δίνατε
    εντολή να ξεκινήσει, ανακύκλωση όλων των υλικών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς με τις ατέρμονες και ατελέσφορες διαδικασίες όπως περιέγραψα, χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Η ανακύκλωση εδώ και τώρα είναι πλέον η μοναδική λύση για τους εξής λόγους:
    1. Θα μειώσει σημαντικά τον τελικό όγκο των προς αδρανοποίηση απορριμμάτων.
    2. Θα "εκβιάσει" την έναρξη των διαδικασιών επίλυσης του μεγάλου αυτού προβλήματος.
    3. Θα συμβάλλει θετικά στην εφαρμογή της λύσης της δεματοποίησης με τον διαχωρισμό και τη διαλογή των οργανικών από τα ανόργανα υλικά, τα οποία είναι ανακυκλώσιμα.
    Η τυχόν εφαρμογή αυτής της λύσης χωρίς αυτή την προϋπόθεση, θα δημιουργήσει πολλούς κινδύνους στο περιβάλλον και την υγεία.
    Ευθέως λοιπόν απαντώ ότι σαν Δήμαρχος θα προσχωρούσα αμέσως πλέον στην πρωτοβουλία σας για την ανακύκλωση και θα εφάρμοζα το μοντέλο διαχείρισης της Κοιλάδας σ' όλη την έκταση του Δήμου Κρανιδίου. Παράλληλα όμως, θα διεκδικούσα την αρμοδιότητα για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων για το Δήμο Κρανιδίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διαπιστώνω ότι αναπτύσσεται ένας επικοδομητικός διάλογος και εύχομαι να έχει καλή συνέχεια...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ενα ακόμα ερώτημα προς τον κο Δημήτρη Καμιζή

    Μεταφέρω το ερώτημα της κας Μπρουστα το οποίο είναι και δίκό μου!

    ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ, ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΟΧΤΩ ΧΡΟΝΙΑ ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ‘ΤΗ ΒΡΥΣΟΥΛΑ’ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ-ΘΕΜΗ.
    ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΟ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΑΡΧΗΣ. ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΗΚΑΝ 40 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ!
    ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ, ΤΙ ΕΚΑΝΕ Ο ΚΑΜΙΖΗΣ 8 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ!!!!!!
    ΕΜΕΙΣ ΠΑΝΤΩΣ ΒΡΗΚΑΜΕ ΤΟ 2007 ΠΟΥ ΑΝΑΛΑΒΑΜΕ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΙΣΟ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΟΦΟΡΟ, ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ ΚΑΙ ΑΦΥΛΑΚΤΕΣ!!!!!!!
    ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΔΟΥΣ, ΕΛΛΕΙΜΑ ΕΙΧΑΜΕ…….ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΟΥΤΕ ΣΑΝ ΛΕΞΗ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ!!!!!!!!!

    Αιμιλία Μπρουστα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ Παπα-Θέμη, μετά την διαβίβαση σε εμένα εκ μέρους σου του ερωτήματος της κ.Μπρούστα, αναγκαστικά πλέον θα κάνουμε μία μικρή παρένθεση στον διάλογο που ξεκινήσαμε με αφορμή την πρόσφατη Ημερίδα που έγινε με θέμα την 'ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ'.
    "Ανοίγω λοιπόν την παρένθεση που το περιεχόμενο της σε καμμία περίπτωση δεν αφορά εσένα, άνθρωπο και Ιερέα τον οποίον εκτιμώ και σέβομαι απεριόριστα για το ήθος σου, τις αρχές σου, την αγωνιστικότητα σου και το ειλικρινές σου ενδιαφέρον για τα κοινά, για να πώ και να ξεκαθαρίσω τα εξής:
    1) Πιστεύω και σέβομαι τον διάλογο που δεν είναι αυτοσκοπός ούτε απλά γίνεται για να γίνεται, τον διάλογο που δεν είναι απαραίτητο πάντα να συμφωνούν τα διαλεγόμενα μέρη, αλλά κάποτε πρέπει να καταλήγει σε κοινή δράση, τον διάλογο που γίνεται με ευθύτητα και εντιμότητα, χώρις υπεκφυγές και υποννοούμενα και κυρίως γίνεται με κοσμιότητα και ευγένεια.
    2) Στον διάλογο κρίνονται εξίσου από αυτούς που τον παρακολουθούν και οι απαντήσεις αλλά και οι ερωτήσεις και αυτοί που απαντούν και αυτοί που ερωτούν. Δεν έχω κανένα σκοπό να απαντώ σε πλάγιες ερωτήσεις ή ερωτήσεις που στο ύφος τους και στο περιεχόμενο τους εμπεριέχουν ειρωνία και απαξίωση.
    3) Στην ημερίδα στην οποία προσκλήθηκα δεν πήγα για να μιλήσω για το έργο που επιτέλεσα σαν Δήμαρχος για οκτώ χρόνια, αλλά με πλήρη σεβασμό στο σκοπό που είχε αυτή η Ημερίδα εξέθεσα τις θέσεις και τις προτάσεις μου. Αυτές επανέλαβα και στο διαδίκτυο και πιστεύω σε αυτές διαχρονικά και σταθερά.
    Από κανέναν παρευρισκόμενο άλλωστε δεν μου ζητήθηκε να κάνω απολογισμό του έργο μου ως Δημάρχου.Δεν ενθυμούμαι αν η κ. Μπρούστα παρευρισκόταν στην Ημερίδα ή οχι.
    4) Ανέβασα αυτή τη φωτογραφία του 2002, όχι για να αναφερθω στο έργο μου στην καθαριότητα, αλλά για να αναφερθώ σε εσένα και να τονίσω με αυτόν τον τρόπο ότι οι γνήσιοι άνθρωποι όπως εσύ, ό,τι λένε σήμερα το έλεγαν και χθές και προχθές και ό,τι πράττουν σήμερα το έπρατταν και παλαιότερα. Με άλλα λόγια δηλαδή ότι το ενδιαφέρον και η ευαισθησία σου για την καθαριότητα δεν προέκυψε ξαφνικά ούτε υπαγορεύτηκε από σκοπιμότητες. Όποιος δεν μπόρεσε να κατανοήσει ότι η φωτογραφία και το σχετικό σχόλιο ήταν για εσένα και όχι για εμένα και το έργο μου, έχει κάποιο πρόβλημα.
    5) Με κανένα τρόπο δεν υποχρέωσα εγώ την κ. Μπρούστα να διαβάσει τις προτάσεις μου στο διαδίκτυο ούτε έχω και κανένα σκοπό να την ερωτώ αν θέλει να τις διαβάζει ή όχι. Ας μην τις διαβάζει εάν δεν το επιθυμεί.
    Τέλος επί της ουσίας για το τι κάναμε εγώ και η παράταξή μας στα οκτώ χρόνια που διαχειριστήκαμε τα δημοτικά πράγματα, σκέφτηκα ότι θα αδικούσα πολύ το έργο μας αν αναφερόμουν σ'αυτό σύντομα μέσα στα πλαίσια ενός απαντητικού σχολίου. Το έργο αυτό είναι πολύ σημαντικό και μεγάλο, κατά την γνώμη μου πάντοτε και πολύ σύντομα θα το υπενθυμίσω για όλους όσους ενδιαφέρονται σε μία κανονική ανάρτηση με την άνεση χώρου που του ταιριάζει. Εδώ κλείνει η παρένθεση."
    Θα συνεχίσουμε σύντομα τον διάλογο μας πάνω στο μοντέλο διαχείρησης απορριμάτων της Κοιλάδας με σκοπό την επέκταση του σε ολόκληρο τον Δήμο Κρανιδίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σε συνέχεια του πρπβληματισμού και του διαλόγου που ξεκίνησε με την Ημερίδα για την διαχείρηση των απορριμμάτων και το συμπέρασμα οτι Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ είναι απαραίτητη προυπόθεση και κλειδί στην ολη υπόθεση,σκέφθηκα την επέκταση του " μοντέλου διαχείρησης της Κοιλάδας" σε ολόκληρη την έκταση του Δήμου Κρανιδίου και γιατί οχι και του Δήμου Ερμιόνης.
    Για την επέκταση της εφαρμογής αυτού του μοντέλου ανακύκλωσης προτείνω τα εξής :
    1.Δημιουργία πενταμελούς Συντονιστικής Επιτροπής από εθελοντες με πρωτοβουλία της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ.Πιστεύω οτι η συμμετοχή σου Παππα-Θέμη είναι απαραίτητη και λόγω της εμπειρίας σου και λόγω του κύρους που διαθέτεις.
    2.Με πρωτοβουλία αυτής της επιτροπής να ξεκινήσει ευρεία ενημέρωση πληθυσμού και φορέων της Ερμιονίδας με θέμα την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ.
    3.Να εξευρεθεί μεγάλος κλειστός και ελεγχόμενος χώρος για την συγκέντρωση των ανακτηθέντων απο την διαλλογή στο σπίτι η στον χώρο εργασίας υλικών. Ξεχωριστά χαρτί, γυαλί, μέταλλο. Σαν τέτοιο χώρο μετά από συννενόηση με την Αγροτική Τράπεζα και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κρανιδιου, προτείνω τις αποθήκες της Αγροτικής Τράπεζας στη θέση Μυλίνδρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή