Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΚΟΙΛΑΔΑΣ: ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΨΕΜΜΑΤΑ

Όπως είναι γνωστό, η κατασκευή του εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης της Κοιλάδας ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2007 από την εγκατεστημένη εργολαβία και με χρηματοδότηση από τα Προγράμματα Ε.Π.Τ.Α και «ΘΗΣΕΑΣ» της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ο προϋπολογισμός του συνόλου του έργου, δηλαδή της κατασκευής του εσωτερικού δικτύου του οικισμού και της κατασκευής του αγωγού μεταφοράς των λυμάτων από τον οικισμό στο εργοστάσιο του βιολογικού καθαρισμού, ύψους 1.750.000 ευρώ, εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στις 6 Ιουνίου 2003 και με αυτό τον προϋπολογισμό το έργο εντάχθηκε στο Γ’ Κ.Π.Σ. της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Όλες οι προϋποθέσεις για αυτήν την ένταξη, μελέτες, αδειοδοτήσεις, εγκρίσεις, χρηματοδότηση, έγιναν με ενέργειες της τότε Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου Δημήτρη Καμιζή προκειμένου να επιλυθεί το μεγάλο πρόβλημα της Κοιλάδας σε σχέση με την έλλειψη δικτύου αποχέτευσης. Από εμάς επίσης ως Δημοτική Αρχή έγινε ο διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου του έργου, η εγκατάσταση του εργολάβου και η κατασκευή του εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης.
Στο χρόνο που εμείς αποχωρήσαμε από τη Δημοτική Αρχή, τέλος του 2006 έπρεπε να εξελιχθούν όλες οι προβλεπόμενες τυπικές διαδικασίες για να κατασκευαστεί το έργο του αγωγού μεταφοράς λυμάτων στο εργοστάσιο του βιολογικού καθαρισμού ώστε να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει η αποχέτευση του Δ.Δ. Κοιλάδας. Ο εγγεγραμμένος προϋπολογισμός για την κατασκευή αυτού του έργου ήταν περίπου 590.000 ευρώ σύμφωνα με τις μελέτες.
Λόγω της σοβαρότητας του προβλήματος της αποχέτευσης, τις πιθανές επιπτώσεις του στην υγεία των κατοίκων της Κοιλάδας και της ευαισθησίας του Δημάρχου μας σε τέτοιου είδους θέματα λόγω της ιατρικής του ιδιότητας και προκειμένου να εξασφαλιστεί πλήρως αυτό το έργο, ο Δήμαρχος πρότεινε και πέτυχε την παράλληλη ένταξη του έργου αυτού της κατασκευής του κεντρικού αγωγού μεταφοράς λυμάτων από την Κοιλάδα στο εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής που εγκρίθηκε με τον τίτλο «Αποχέτευση Δήμου Κρανιδίου στην Ελληνική Δημοκρατία» με αριθμό απόφασης CCI:2006 GR 16 C PE 001 στις 15/12/2006 και με προϋπολογισμό 611.000 ευρώ για το συγκεκριμένο υποέργο.
Από την ανάληψη των καθηκόντων της παρούσας Δημοτικής Αρχής οι κάτοικοι της Κοιλάδας εμπαίζονται συνεχώς και με συστηματικό απ’ ότι φαίνεται τρόπο, σχετικά με το πότε θα αρχίσουν οι εργασίες για την κατασκευή του αγωγού, από μήνα σε μήνα και από χρόνο σε χρόνο. Και αυτό παρά τις συνεχείς καταγγελίες μας και τα διαβήματα του αρχηγού της παράταξής μας προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου και στα συναρμόδια Υπουργεία. Τέτοιος εμπαιγμός για προετοιμασμένο έργο και μάλιστα με διπλή χρηματοδότηση δεν έχει προηγούμενο! Πρόκειται για ανικανότητα ή πρόκειται για σκόπιμη καθυστέρηση - παρεμπόδιση του έργου όπως ισχυρίζονται κάποιοι ώστε αυτό να είναι «φρέσκο» στις ερχόμενες Δημοτικές εκλογές και να παρουσιαστεί ως έργο δικό τους ; Όπως και να έχει το πράγμα η καθυστέρηση αυτή είναι πλέον εγκληματική και διότι εκθέτει τους κατοίκους της Κοιλάδας σε σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους και γιατί όπως λένε κάποιοι μηχανικοί που ξέρουν από αυτά, εκθέτει το ίδιο το έργο του εσωτερικού δικτύου που έχει κατασκευαστεί σε σοβαρούς κινδύνους, αφού η μη χρησιμοποίησή του και έλλειψη εσωτερικής πίεσης στους αγωγούς μπορεί να δημιουργήσει ρωγμές και διαβρώσεις ώστε το δίκτυο να μην είναι πλέον στεγανό.
Και φτάσαμε στη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης 22 Απριλίου 2009 στην οποία χωρίς ντροπή και χωρίς αιδώ ο Δήμαρχος πρότεινε και πέτυχε με πλειοψηφία να πάρει τα χρήματα αυτά τα οποία είχαμε εξασφαλίσει για την ολοκλήρωση του έργου της αποχέτευσης με τροποποίηση του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ και να τα μεταφέρει σε προϋπολογισμό για μελέτη και κατασκευή έργου αποχέτευσης στο Δ.Δ. Διδύμων, εξαπατώντας με αυτό τον τρόπο συγχρόνως και τους Διδυμιώτες ότι δήθεν δηλαδή με αυτά τα χρήματα που επαρκούσαν μόνο για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς Κοιλάδας θα τους κάνει αποχέτευση χωρίς καν να μας πει προηγουμένως και που θα στείλει τα λύματα. Μήπως έστω και αν τα χρήματα αυτά επαρκούσαν για την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης στα Δίδυμα, έστω και κατά το ένα πέμπτο της έκτασης του οικισμού, σκέφτεται να τα στείλει ελεύθερα στον κάμπο των Διδύμων, όπως συνέβαινε όταν παραλάβαμε εμείς τη Δημοτική Αρχή το 1999 με τον κάμπο Κρανιδίου - Κοιλάδας ;
Από αυτές και πολλές άλλες παραλείψεις και ανεπάρκειες η οργή των κατοίκων της Κοιλάδας ( και όλων των κατοίκων του Δήμου καθώς φαίνεται ) έχει ξεχειλίσει για τον εμπαιγμό, την εγκατάλειψη και την περιφρόνηση της Κοιλάδας και αυτή την οργή πολύ δικαίως ο σημερινός Δήμαρχος άρχισε να την εισπράττει και από ανθρώπους προσκείμενους προς αυτόν που πρωτοστάτησαν για την εκλογική του επικράτησή.
Ο εμπαιγμός πλέον είναι ολοφάνερος και γι’αυτό απευθύνομαι ως εκπρόσωπος της Αντιπολίτευσης σε κάθε αρμόδια Αρχή και κυρίως στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και ζητώ να ακυρώσει αμέσως την τελευταία τροποποίηση του «ΘΗΣΕΑ» που αφορά στο έργο της κατασκευής του κεντρικού αγωγού μεταφοράς λυμάτων και να αναγκάσει με όποιο τρόπο ενδείκνυται την παρούσα Δημοτική Αρχή να μην παρεμποδίζει και παρακωλύει άλλο την ολοκλήρωση αυτού του έργου – του έργου της αποχέτευσης Κοιλάδας.
Εμμανουήλ Φλωρής
Δημοτικός Σύμβουλος
τέως Αντιδήμαρχος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου