Δεν υπάρχουν ηπιότερες λέξεις για να ονομάσει και να χαρακτηρίσει κανείς τη στάση της σημερινής δημοτικής αρχής απέναντι σε όλα τα ζητήματα, του τόπου μας μικρά και μεγάλα. Στο περασμένο φύλο της εφημερίδας αναφέρθηκα σχετικά με την παραλία του Αγίου Δημητρίου της Κοιλάδας, που και μόνον η φωτογραφία που δημοσιεύτηκε είναι αποκαλυπτική. Ίσως αυτή η εικόνα και εκατοντάδες άλλες που παρουσιάζει ο Δήμος μας σήμερα σε όλη την έκταση του να είναι ασήμαντη μπροστά σε άλλες εικόνες όπως αυτήν στην οποία αναφέρομαι σήμερα. Εδώ τα πράγματα είναι τραγικά γιατί αποκαλύπτουν και την περιφρόνηση απέναντι σε πολύ ζωτικής σημασίας θέματα, στον πλούτο του τόπου μας, στην ιστορία του, στον πολιτισμό του.
Πρόκειται για τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης των Αλιέων στο Πόρτο-Χέλι, ο οποίος μαζί με τις άλλες αρχαιότητες της περιοχής μας, όπως το σπήλαιο Φράχθι στη Κοιλάδα συγκέντρωσε, αμέσως αφότου αναλάβαμε τα καθήκοντά μας στο διευρυμένο Δήμο Κρανιδίου το συνεχές και έμπρακτο ενδιαφέρον μας για την συντήρηση αλλά και ανάδειξη του.
Συγκεκριμένα μετά από συνεργασία που είχαμε με την Δ Εφορεία προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων Ναυπλίου αλλά και τον σύλλογο φίλων Πόρτο-Χελίου ΣΦΙΠ καθαρίσαμε και ευπρεπίσαμε αυτόν τον πολύ σπουδαίο και περιφρονημένο κατά τ’άλλα αρχαιολογικό χώρο στο Πόρτο-Χέλι, τοποθετώντας καλαίσθητη περίφραξη και ενδεικτικές πινακίδες για τους επισκέπτες. Στη συνέχεια αναλάβαμε την υποχρέωση να φροντίζουμε για τη καθαριότητα του χώρου κάθε χρόνο. Παράλληλα και σε συνεργασία με τον καθηγητή Κ.Wolf Rudolf από το Μόναχο, ο οποίος είχε λάβει μέρος παλαιότερα στις ανασκαφές που είχαν γίνει στην περιοχή, δεκαετία του ’70, σε συνεργασία επίσης με τη Δ εφορεία προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων Ναυπλίου αλλά και με την συμμετοχή του σπουδαίου αρχαιόφιλου και συγγραφέα Άδωνι Κύρου, οργανώσαμε τον Απρίλιο του 2001 μια ημερίδα επιστημονικού αλλά εκλαϊκευμένου περιεχομένου, η οποία είχε μεγάλη επιτυχία.
Για να προβάλουμε τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής μας χρηματοδοτήσαμε την μετάφραση από τα αγγλικά στα ελληνικά ενός σημαντικού βιβλίου με τίτλο στα αγγλικά “Beyond the Akropolis” από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. Η ελληνική έκδοση έχει τίτλο σε ελεύθερη μετάφραση με την έγκριση των συγγραφέων «αρχαιολογία χωρίς σκαπάνη».
Με τα παραπάνω αλλά και με άλλες πρωτοβουλίες και δράσεις, που δεν είναι της παρούσης να εκτεθούν και με γνώμονα την ανάδειξη της ιστορίας και της αξίας του τόπου μας, αλλά και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας, διαμορφώσαμε και εξασφαλίσαμε μια πολύ καλή εικόνα για την αρχαία πόλη των Αλιέων και για τον επισκέπτη αλλά και για εμάς τους ίδιους. Καλλιεργήσαμε και μεταδώσαμε τη γνώση για όλα αυτά τα σπουδαία πράγματα του Δήμου μας με κάθε τρόπο ώστε να γίνουν και αυτά κίνητρα για τους επισκέπτες του Πόρτο-Χελίου. Και να αναλογιστεί κανείς ότι έχει μετρηθεί από στατιστικές έρευνες ό,τι το 30% περίπου των ξένων τουριστών επισκέπτονται την Ελλάδα και για τα αρχαία της.
Σήμερα στην θέση όλων αυτών, τα αγριόχορτα έχουν καλύψει τα ιστορικά μνημεία και τα λουκέτα που ασφαλίζουν τις πόρτες της περίφραξης σκούριασαν και αυτά! Αυτή είναι η εικόνα που θα αντικρίσει αυτό το καλοκαίρι ο επισκέπτης του Πόρτο-Χελίου ξένος ή Έλληνας;
Κατά τα άλλα ο Δήμος Κρανιδίου έχει αναγγείλει για αύριο 28-5-09 συνδιοργάνωση ημερίδας στό Πορτοχέλι με θέμα την Τουριστική Ανάπτυξη της περιοχής!
Δημήτρης Καμιζής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου