Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ

Σύντομο ιστορικό :

Μέχρι τη δεκαετία του 1970 η διάθεση των αστικών (οικιακών) λυμάτων στην πόλη του Κρανιδίου γινόταν σε τεχνητούς βόθρους συνήθως απορροφητικούς, με άγνωστο τελικό αποδέκτη. Η διάθεση των βιομηχανικών λυμάτων (μούργα ή κατσίγαρος) των ελαιοτριβείων γινόταν μέσω αβαθών πλακοσκεπών αγωγών στη θέση Γραμματικός, βορειοδυτικά της πόλης. Αυτό το ίδιο δίκτυο των πλακοσκεπών αγωγών χρησιμοποιούνταν σε ορισμένες περιπτώσεις και για την αποχέτευση των ομβρίων υδάτων. Από τη δεκαετία του 1970 με την ανοχή και άτυπη άδεια κάποιων Δημάρχων ξεκίνησε η διοχέτευση στο ίδιο δίκτυο των αγωγών αυτών και αστικών λυμάτων, με πρόχειρες συνδέσεις τα οποία κατέληγαν ελεύθερα στο Γραμματικό.
Επί δημαρχίας του αειμνήστου Δημάρχου Κυριάκου Στεφάνου και προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα που άρχισε να δημιουργείται από τη ρύπανση και τη δυσοσμία στην περιοχή, ο αγωγός που μετέφερε τα λύματα επεκτάθηκε βορειοδυτικά προς τον κάμπο του Κρανιδίου. Το πρόβλημα απλώς απομακρύνθηκε από την πόλη του Κρανιδίου και μετατοπίστηκε διασπείροντας τη ρύπανση στην ευρύτερη περιοχή. Η κατάσταση αυτή εξελισσόταν επικίνδυνα και εξαιτίας του γεγονότος ότι επετράπησαν περισσότερες συνδέσεις νόμιμες ή παράνομες.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 με πρωτοβουλίες του τότε δημάρχου Κρανιδίου Δημήτρη Κωστελένου και των προέδρων των κοινοτήτων Πορτοχελίου αειμνήστου Κοσμά Μαστροκόλια, Κοιλάδος αειμνήστου Άγγελου Αγρίμη και στη συνέχεια Σπύρου Ελένη, Ερμιόνης Γεωργίου Καρακατσάνη και Θερμησίας Γεωργίου Μπουρίκα και με τον συντονισμό και την συμπαράσταση της τότε Γ.Γ. ΥΠΕΧΩΔΕ Έλσας Παπαδημητρίου, αποφασίστηκε και χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα ENVIREG η κατασκευή εργοστασίων Βιολογικού Καθαρισμού στο Κρανίδι, στο Πορτοχέλι, στην Ερμιόνη και στη Θερμησία. Η κατασκευή των εργοστασίων αυτών έστω με κάποια χρηματοδοτικά και άλλα εμπόδια ολοκληρώθηκε το 1996 εκτός του εργοστασίου του Πορτοχελίου, του οποίου οι εργασίες διακόπηκαν με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά από καταγγελίες τριών πολιτών που είχαν τις παραθεριστικές τους κατοικίες στην περιοχή της Βερβερόντας. Το εργοστάσιο του Βιολογικού Καθαρισμού του τότε Δήμου Κρανιδίου μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του παρέμεινε σε πλήρη αχρησία μέχρι και το έτος 1998.
Εν τω μεταξύ ο Δήμος Κρανιδίου επί δημάρχου Νίκου Κοντογιάννη 1986-1990 ανέθεσε και εκπόνησε μελέτη κατασκευής εσωτερικού δικτύου ακαθάρτων και ομβρίων, η οποία μελέτη αυτή ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε το 1990 επί δημάρχου Δημητρίου Κωστελένου. Στην Κοιλάδα επίσης το 1993 επί προέδρου Σπύρου Ελένη ανατέθηκε και εκπονήθηκε μελέτη αγωγού μεταφοράς ακαθάρτων (χωρίς να έχει προηγηθεί μελέτη εσωτερικού αποχετευτικού δικτύου) προς το Βιολογικό Καθαρισμό Κρανιδίου. Άλλες αποσπασματικές ενέργειες είχαν γίνει στο παρελθόν και στο Πορτοχέλι με την κατασκευή ενός τμήματος εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης επί προεδρίας Αναστασίου Στάϊκου καθώς επίσης και η κατασκευή ενός τμήματος αγωγού μεταφοράς λυμάτων στον παραλιακό δρόμο Πορτοχελίου - Κόστας επί προεδρίας αειμνήστου Κοσμά Μαστροκόλια.

Καποδιστριακός Δήμος Κρανιδίου 1999-2006 :

Η κατάσταση την οποία παραλάβαμε στον τομέα της αποχέτευσης ήταν κυριολεκτικά δραματική και επικίνδυνη για την υγεία των δημοτών ιδιαίτερα στο Κρανίδι και την Κοιλάδα. Ο κάμπος Κρανιδίου – Κοιλάδας, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής γύρω από το εργοστάσιο του Βιολογικού Καθαρισμού είχε μετατραπεί σε λίμνη λυμάτων τα οποία είχαν φτάσει μέχρι το δρόμο Κοιλάδας – Κρανιδίου και έρρεαν ελεύθερα στο αριστερό ρείθρο του δρόμου με κατεύθυνση την Κοιλάδα. Στην Κοιλάδα επίσης πιθανόν λόγω των λιμενικών έργων που εκτελέστηκαν στη δεκαετία του 1990 οι αβαθείς απορροφητικοί βόθροι ξεχείλιζαν με συνέπεια τα λύματα να διατρέχουν τους δρόμους. Το πρόβλημα αυτό υπάρχει ακόμα και σήμερα λόγω της σοβαρής καθυστέρησης στην κατασκευή του αγωγού μεταφοράς που έχει εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί προ τριετίας τουλάχιστον.

Ενέργειες και δράσεις στον τομέα της αποχέτευσης κατά την οκταετία 1999-2006 :

1. Άμεση ενέργεια τις πρώτες ημέρες υπήρξε η αποστράγγιση της περιοχής του κάμπου Κρανιδίου Κοιλάδας που είχε κατακλυστεί από τα λύματα με την κατασκευή τεχνητής λεκάνης χωρητικότητας 10.000 κυβικών μέτρων και επέκταση και προσαρμογή του αγωγού ώστε να δέχεται τα λύματα που εκχέονταν ελεύθερα.
2. Στις 19 Φεβρουαρίου 1999 υποβάλλαμε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τις προτάσεις μας που συνιστούσαν το 10ετές σχέδιο για την ανάπτυξη του Δήμου Κρανιδίου. Στις προτάσεις μας αυτές κάναμε ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα ύδρευσης και αποχέτευσης δίδοντας προτεραιότητα στις βασικές αυτές υποδομές.
3. Μελετήσαμε, επεξεργαστήκαμε και καταρτίσαμε γενικό σχέδιο (master plan) για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αποχέτευσης εντάσσοντας και το Πορτοχέλι στο σύστημα του Βιολογικού Καθαρισμού Κρανιδίου.
4. Ζητήσαμε και πετύχαμε άμεση χρηματοδότηση για την κατασκευή κεντρικού συλλεκτήρα στην πόλη του Κρανιδίου και αγωγού μεταφοράς των λυμάτων προς το εργοστάσιο του Βιολογικού Καθαρισμού.
5. Αποπληρώσαμε οικονομικό χρέος προς τον εργολάβο από παλαιότερη οφειλή ύψους 102.000.000 δρχ.
6. Επισκευάσαμε σε πολλά σημεία κυρίως ηλεκτρολογικές βλάβες του Β.Κ. οφειλόμενες στην πολυετή αχρησία.
7. Οι ενέργειες 4, 5 και 6. ήταν εντελώς απαραίτητο να προταθούν προκειμένου να αποδείξουμε τη δυνατότητά μας να λειτουργήσουμε το κατασκευασθέν εργοστάσιο Β.Κ. για να τύχουμε παραπέρα χρηματοδότησης από Εθνικούς πόρους ή πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προς το σκοπό αυτό και με τη σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας Πελοποννήσου χρησιμοποιήσαμε καταρχήν και το υπάρχον παλαιό παντορροϊκό δίκτυο με τεχνικές, προϋποθέσεις και όρους που εμείς προτείναμε.
8. Ξεκινήσαμε τη λειτουργία του εργοστασίου Β.Κ. Κρανιδίου την 1/5/2001 με δοκιμαστική λειτουργία καταρχήν και κανονική στη συνέχεια ,αναθέτοντας αυτήν με ανοικτό διαγωνισμό σε εργολάβο.
9. Εξασφαλίζοντας σχετικούς πόρους από την Περιφέρεια Πελοποννήσου προχωρήσαμε και σαν Δήμος και σαν ΔΕΥΑΚ αργότερα σε επεκτάσεις του αποχετευτικού δικτύου, ολοκληρώνοντας σχεδόν την αποχέτευση του τμήματος της πόλης του Κρανιδίου, όπου ήταν δυνατό αυτό να γίνει μόνο με τη βαρύτητα, χωρίς αντλίες.
10. Συστήσαμε τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Κρανιδίου στις 22/5/2000 προκειμένου να αντιμετωπιστούν με σύγχρονο τρόπο τα προβλήματα ύδρευσης και αποχέτευσης του Δήμου Κρανιδίου. Μετά τις 30/4/2002 η ευθύνη της λειτουργίας του Ε.Β.Κ. πέρασε από το Δήμο στη Δ.Ε.Υ.Α.Κ. Η σύσταση της επιχείρησης αυτής ήταν εντελώς απαραίτητη και για έναν επιπλέον σοβαρό λόγο: σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρηματοδοτήσεις δίδονται μόνο στις Δημοτικές Επιχειρήσεις και όχι στους Δήμους.
11. Νομιμοποιήσαμε την ύπαρξη και λειτουργία του εργοστασίου του Β.Κ. το οποίο είχε κατασκευαστεί με βιαστικές διαδικασίες χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων χωρίς ακόμα και οικοδομική άδεια. Χωρίς αυτή τη νομιμοποίηση (απαλλαγή από περιβαλλοντικούς όρους) δεν θα ήταν δυνατή καμία περεταίρω χρηματοδότηση για έργο αποχέτευσης στο Δήμο Κρανιδίου από οποιονδήποτε φορέα.
12. Αξιοποιήσαμε διορθώνοντας και επικαιροποιώντας τις μελέτες εσωτερικού δικτύου Κρανιδίου και αγωγού μεταφοράς Κοιλάδας. Εκπονήσαμε νέες (εσωτερικό δίκτυο Πορτοχελίου και Κοιλάδας και αγωγού μεταφοράς Πορτοχελίου καθώς και Προμελέτη Προεπεξεργασίας Βοθρολυμάτων).
13. Λάβαμε τις απαραίτητες εγκρίσεις από όλες τις συναρμόδιες Υπηρεσίες και καταρτίσαμε έναν πλήρη φάκελο για την διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων, τόσο από την περιφέρεια Πελοποννήσου όσο και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής.
14. Μετά από πρόταση-αίτηση την οποία είχαμε υποβάλλει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Περιφερειακό Συμβούλιο στις 6/6/2003 ενέταξε στο Γ’ Κ.Π.Σ. το έργο «Αποχετευτικό Δίκτυο Κοιλάδας και αγωγός μεταφοράς στο Ε.Π.Κ.», με προϋπολογισμό 1.750.000 ευρώ. Η κατασκευή του εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης Κοιλάδας μετά από την σχετική προκήρυξη πραγματοποιήθηκε το 2006 και ολοκληρώθηκε το 2007, σύμφωνα με τη διαθεσιμότητα του εγκριθέντος ποσού από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
15. Στις 30/09/2004 μέσω της Δ.Ε.Υ.Α.Κ υποβάλλαμε τεκμηριωμένη πρόταση συνοδευόμενη από τον σχετικό φάκελο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για συγχρηματοδότηση των έργων αποχέτευσης στα δημοτικά διαμερίσματα Κρανιδίου και Πορτοχελίου. Στις 15/10/2004 μας γνωστοποίησε ότι η πρόταση της Δ.Ε.Υ.Α.Κ κατατάχτηκε ανάμεσα στις τέσσερεις καλύτερες προτάσεις Πελοποννήσου και απεστάλη στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με θετική εισήγηση για ένταξή του στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής ή στο Γ’ Κ.Π.Σ.
16. Στις 29/09/2006 επικαιροποιήσαμε την αίτηση συνδρομής για συγχρηματοδότηση των έργων αποχέτευσης από το Ταμείο Συνοχής με προτεινόμενα έργα : 1ο Αποχέτευση ακαθάρτων Κρανιδίου, 2ο Αποχέτευση Πορτοχελίου, 3ο Αγωγός μεταφοράς λυμάτων από το Πορτοχέλι στο Βιολογικό καθαρισμό Κρανιδίου και αγωγός μεταφοράς λυμάτων από την Κοιλάδα στο εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού Κρανιδίου, 4ο Μονάδα προεπεξεργασίας βοθρολυμάτων, 5ο Αποφρακτικό μηχάνημα, με προϋπολογισμό 11.035.000 ευρώ. Μετά από αξιολόγηση της αίτησής μας αυτής από τη Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιφερειακής Πολιτικής και Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών , κατά την οποία ο υποβληθείς φάκελος βαθμολογήθηκε με άριστα, η αίτησή μας απεστάλη με θετική εισήγηση του Υπουργείου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 4/7/2006.
17. Η Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στις 15/12/2006 αποφάσισε την αποδοχή της αίτησης του έργου «Αποχέτευση του Δήμου Κρανιδίου» και την ένταξη του έργου στα συγχρηματοδοτούμενα έργα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Συνοχής με το ποσό των 11.035.000 ευρώ και με ποσοστό συνδρομής 75%. Δεκαπέντε μέρες αργότερα και σύμφωνα με το εκλογικό αποτέλεσμα παραδώσαμε τη διαχείριση του Δήμου Κρανιδίου και της Δ.Ε.Υ.Α.Κ στη νέα δημοτική αρχή που ανέλαβε τα καθήκοντά της από 1/1/2007.
18. Στη νέα δημοτική αρχή στις 22/12/2006 και με αριθμό πρωτοκόλλου 11688 διαβιβάσαμε το πρωτόκολλο παράδοσης των έργων και πεπραγμένων μας στη νέα δημοτική αρχή στο οποίο περιλαμβανόταν ενσωματωμένο ειδικό παράρτημα της Δ.Ε.Υ.Α.Κ με λεπτομερή αναφορά σε όλα τα πεπραγμένα μας ευχόμενοι καλή επιτυχία στο έργο της.

Η αποχέτευση του Δήμου Κρανιδίου από 1/1/2007 μέχρι σήμερα.


Η δημοτική αρχή που ανέλαβε υπό τον κύριο Σφυρή και η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. με το νέο της Συμβούλιο είχαν υποχρέωση να προχωρήσουν σε συγκεκριμένα βήματα και ενέργειες για να αξιοποιήσουν την παραπάνω απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τα 11.035.000 ευρώ τα οποία είχαν εγκριθεί. Αντί αυτού, προφανώς αδιαφορώντας ή όπως επανειλημμένα έχω καταγγείλει έχοντας σκοπό να εκτελέσουν το έργο αυτό προεκλογικά και για προεκλογική αξιοποίηση, καθυστέρησαν σοβαρά έτσι ώστε παρεμπόδισαν την συνέχιση αυτού του σοβαρού έργου για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Επιτέλους μετά από έντονα διαβήματα, παρεμβάσεις μας και πιέσεις μας ξεκίνησαν αυτές τις μέρες οι εργασίες ολοκλήρωσης του μεγάλου αυτού και ζωτικού έργου. Συγκεκριμένα :

1. Το πρώτο βήμα στο οποίο έπρεπε να προχωρήσει αμέσως η νέα δημοτική αρχή σύμφωνα με την απόφαση ήταν ο διορισμός επαγγελματία συμβούλου διαχείρισης. Δυστυχώς αυτό έγινε έντεκα μήνες μετά, τον Νοέμβριο του 2007!
2. Στην συνέχεια η Δ.Ε.Υ.Α.Κ δημοπράτησε μέρος του έργου τον Απρίλιο του 2008 με σημαντική επίσης καθυστέρηση. Ο διαγωνισμός αυτός τελικά ακυρώθηκε μετά από ένσταση διαγωνιζομένου, επειδή στην σύνθεση της Επιτροπής που προχώρησε στο άνοιγμα των προσφορών και στην αξιολόγηση τους συμμετείχε και ο ίδιος ο Δήμαρχος που ρητά αυτό απαγορεύεται από τον Νόμο!
3. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση που συνιστούσαν οι σοβαρές καθυστερήσεις και ο κίνδυνος απώλειας του έργου και της χρηματοδότησης φυσικά στις 24/07/2008 απέστειλα επιστολή προς το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και κοινοποίησα προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη, στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παυλόπουλο και στον Νομάρχη Αργολίδας κ. Σωτηρόπουλο, δια της οποίας καλούσα το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου να αναλάβει αυτός πρωτοβουλίες και να πιέσει το Δήμο Κρανιδίου ώστε το έργο να επανέλθει σε τροχιά υλοποίησης . Ανάλογα διαβήματα και πιέσεις προς τη δημοτική αρχή έκαναν με παρεμβάσεις τους και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης.
4. Στις 25/11/2008 η Δ.Ε.Υ.Α.Κ δημοπράτησε εκ νέου το έργο που δίνει συνέχεια σε αυτό το μεγάλο, κρίσιμο και χρήσιμο έργο για τον τόπο μας που διαχρονικά εξελίχθηκε όπως σε αυτή την αναφορά μου – χρονικό, έχω καταγράψει και που ο καθένας μας από όσους σε αυτό συμβάλλαμε έχει το δικό του μερίδιο συμβολής, συμμετοχής και ευθύνης.
5. Κρίσιμους σταθμούς για τη διαχρονική εξέλιξη αυτού του έργου θεωρώ, όπως και κάθε λογικός άνθρωπος πιστεύω, 1ο την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την κατασκευή του εργοστασίου βιολογικού καθαρισμού από το πρόγραμμα ENVIREG, 2o την νομιμοποίηση του εργοστασίου του βιολογικού καθαρισμού και το γενικό επανασχεδιασμό του έργου που περιλαμβάνει και το Πορτοχέλι , 3ο την σύσταση-ίδρυση και λειτουργία της Δ.Ε.Υ.Α.Κ και 4ο και σημαντικότερο την εξασφάλιση της χρηματοδότησης της ολοκλήρωσης του έργου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής με το ποσό των 11.035.000 ευρώ. Χωρίς αυτά τα βήματα-σταθμούς δε θα είχε προχωρήσει τίποτα στο θέμα της αποχέτευσης του Δήμου Κρανιδίου.

Δυστυχώς η μικροψυχία του σημερινού Δημάρχου και η ανάγκη του για την πολιτική του αυτοεπιβεβαίωση καθυστέρησαν σημαντικά την ολοκλήρωση αυτού του έργου, το οποίο σήμερα κάτω από άλλες συνθήκες έπρεπε να βρίσκεται στην πλήρη του λειτουργία. Ο κάθε καλοπροαίρετος αναγνώστης και δημότης ας αξιολογήσει, κρίνει, συγκρίνει και χαρακτηρίσει τα λόγια και τις πράξεις του καθένα από εμάς.

Δημήτρης Καμιζής



1 σχόλιο:

  1. Αγαπητε κ Καμιζή
    Θελω να σας ενημερωσω για ενα νεο ιστολογιο οπου συγκεντρωνω υλικο για τα εργοστασια βιολογικων καθαρισμων Ερμιονιδας http://ermionidasviologikoi.wordpress.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή