Κυριακή 23 Αυγούστου 2009

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ

Αγαπητέ κ. Κατσαϊτη, σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, γνωρίζω άλλωστε ότι είναι ειλικρινή. Ούτε εσύ, ούτε εγώ έχουμε ανάγκη από φιλοφρονήσεις. Αν το ενδιαφέρον για τα πράγματα του τόπου μας έχει ανοιχτεί σήμερα στο διαδίκτυο σαν περιεχόμενο ενός ειλικρινούς και έντιμου διαλόγου, αυτό κυρίως οφείλεται σε σένα.

Όταν οι διαφωνίες ακόμη και οι αντιθέσεις εκφράζονται με αυτόν τον τρόπο εξυπηρετούν την επίλυση των προβλημάτων, γιατί στο τέλος οδηγούν σε δημιουργική σύνθεση και πράξη.
Κατανοώ τις ενστάσεις σου και τις επιφυλάξεις σου για την κατασκευή του φράγματος της Τζερτζελιάς, γιατί πέρασα και εγώ από τους ίδιους προβληματισμούς για το αν και κατά πόσο μία τέτοια μεγάλη κατασκευή που θα συγκεντρώσει εκατομμύρια κυβικά νερού θα επηρεάσει αρνητικά τη χλωρίδα και την πανίδα της ευρύτερης περιοχής. Ειδικοί επιστήμονες και μελετητές μας διαβεβαίωσαν ότι αυτό δε θα συμβεί γιατί με την κατασκευή του φράγματος θα επιτρέπεται σε ένα μεγάλο όγκο των νερών του χειμάρρου Σέλλα ή Μπεντενίου, όπως πολύ σωστά υπενθύμισες, να συνεχίζουν τη απρόσκοπη ροή τους στο υπόλοιπο της κοίτης του χειμάρρου.
Σχετικά με τα μικρά φράγματα που προτείνεις για το Καταφύκι έχεις απόλυτο δίκιο, πράγματι έπρεπε να τα είχαμε κατασκευάσει ήδη.

Τώρα σχετικά με τη δημιουργία γηπέδου γκολφ στο Δήμο μας, αυτό υπήρξε δική μας θέση και πρόταση αρκετά χρόνια πριν να εγκατασταθεί εδώ η εταιρεία που έχει αγοράσει εκτάσεις στην περιοχή της Κοιλάδας, με σκοπό την ανάπτυξη γκολφ και των σχετικών άλλων παραρτημάτων του. Η πρότασή μας για δημιουργία γκολφ στα πλαίσια της τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου περιλαμβάνεται στο δεκαετές πρόγραμμα μας για την συνόλη ανάπτυξη του Δήμου με όρους βιωσιμότητας και σεβασμού στο περιβάλλον. Αυτό πιστεύαμε τότε και εγώ εξακολουθώ να το πιστεύω ότι θα ήταν ένα ανάχωμα, ένα εμπόδιο στην πλήρη οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίηση της περιοχής μας, αφού το γκολφ εξασφαλίζει αρκετό πράσινο και συγχρόνως αποτελεί ένα πόλο έλξης επισκεπτών με υψηλό εισόδημα. Η περιοχή άλλωστε που προτείναμε εμείς για την ανάπτυξη γκολφ δεν είναι η σήμερα προοριζόμενη, μετά από τις αγορές που έγιναν, αλλά η περιοχή του κτήματος της ΔΕΠΟΣ στο Πορτοχέλι. Η θέση μας αυτή συγκροτήθηκε και διατυπώθηκε και σαν επιχείρημα απέναντι στις δύο απόπειρες που έκανε η ΔΕΠΟΣ να πουλήσει αυτή την έκταση σε ιδιώτες προκειμένου να τη μετατρέψουν σε οικόπεδα και απέναντι στην προσπάθεια του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ να έχει αυτό το κτήμα την ίδια κατάληξη μέσω των ΠΕΡΠΟ. Με αυτή την πρότασή μας, αλλά και άλλα επιχειρήματα πολιτικά και νομικά εμποδίσαμε τα σχέδια για την πώληση και οικοπεδοποίηση της περιοχής, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της θητείας μας. Μετά την αποχώρησή μας όμως, όπως έχω πληροφορηθεί, έχει εγκριθεί η μελέτη ΠΕΡΠΟ που προβλέπει για το κτήμα της ΔΕΠΟΣ μάλιστα επαχθέστατους περιβαλλοντικά όρους για την οικιστική της ανάπτυξη σε όφελος βέβαια αυτών που θα "βάλουν στο χέρι" αυτή την έκταση αν δεν την έχουν βάλει ακόμη. Η σημερινή Δημοτική Αρχή στο θέμα αυτό έχει τηρήσει "σιγή ιχθύος", αυτό όμως είναι ένα άλλο θέμα πολύ μεγάλο και τεχνικά τουλάχιστον κ. Κατσαϊτη και αγαπητοί αναγνώστες συγχωρέστε με, αλλά δεν έχω τη δυνατότητα να ανοίξω όλα τα θέματα μαζί στο διαδίκτυο.

Σχετικά με την αφαλάτωση - θέση μου και πρότασή μας ήταν και είναι ότι κάποια στιγμή πρέπει να γίνει και όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα θα ήταν αν είχε γίνει και αν είχαν προστατευτεί οι εναπομείναντες υπόγειοι υδροφορείς από την υπεράντληση. Αυτό όμως πρέπει να γίνει με περίσκεψη και σύμφωνα με τους καλύτερους περιβαλλοντικούς όρους που είναι απαραίτητοι. Αυτό είναι θέμα ειδικών επιστημόνων και μελετητών. Σε πολιτικό επίπεδο για να αποφασίσουμε καλά θα ήταν να έχουμε στη διάθεσή μας διαφορετικές και εναλλακτικές επιλογές και προτάσεις. Όσο περνάει ο καιρός και εξαντλούνται και εφαρμυρώνονται οι υδροφορείς μας, τόσο δυσκολότερη γίνεται η αποκατάσταση του υδατικού ισοζυγίου. Από τη άλλη πλευρά θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε κατάματα την αλήθεια που είναι το εμπειρικό και επιστημονικό συμπέρασμα, ότι πρέπει να μπει ένα φρένο στην ανάπτυξη χωρίς όρους και όρια. Δε μπορεί αυτό να συνεχιστεί άλλο χωρίς να υπολογίζει κανείς τους φυσικούς πόρους και τα φυσικά διαθέσιμα σε αυτόν τον όμορφο τόπο που ζούμε. Όσοι συνεχίζουν να έχουν αυτή την αντίληψη της ανάπτυξης χωρίς φραγμό και όρια, στο βωμό της πρόσκαιρης και εφήμερης οικονομικής απολαβής και ωφέλειας, είναι κακοποιοί και καταστροφείς αυτού του τόπου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου