Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΡΟΔΡΟΜΟΥ

Κάθε χρόνο το Κρανίδι στις 29 Αυγούστου τιμά τον Πολιούχο και προστάτη του, τον Τίμιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Κάθε χρόνο χιλιάδες πιστοί συρρέουν στο Μητροπολιτικό Ναό του Άγιου – Γιάννη, για να ασπασθούν τη θαυματουργή εικόνα που αποτελεί «Ιερό Προσκήνυμα» όλου του Κρανιδιού και της Ερμιονίδας και ένα από τα σημαντικότερα Προσκυνήματα του Νομού μας. Άνθρωποι κάθε ηλικίας και τάξης ενώνονται για να τιμήσουν τον Άγιο και προστάτη τους. Κάθε χρόνο η εκάστοτε Δημοτική Αρχή αναλαμβάνει να οργανώσει αυτή την τελετή, που ολοκληρώνεται με την περιφορά της θαυματουργής εικόνας στους δρόμους της πόλης, συνοδευόμενη από τις αρχές της Πολιτείας, του Τόπου και από τους χιλιάδες πιστούς. Και βεβαίως σε κάθε σωστά οργανωμένο τόπο και δημοκρατικά αυτοδιοικούμενο, σε τέτοιες υψηλές και σημαντικές εκδηλώσεις τιμάς το λαό δια των δημοκρατικά εκλεγμένων αντιπροσώπων του. Και κυρίως λειτουργείς ως Δήμαρχος, ως ο πρώτος πολίτης του Δήμου και όχι ως αρχηγός παράταξης, όπως μικρόψυχα λειτουργήσατε κ. Σφυρή στον πρόσφατο εορτασμό του Πολιούχου Αγίου μας. Διότι πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν προσφέρονται όλες οι εκδηλώσεις για αντιπαράθεση και αντικοινωνικές συμπεριφορές. Η εορτή του Πολιούχου πρέπει να ενώνει και να συνθέτει. Και να εκφράζει το αίσθημα του απλού αλλά πολύ φιλόξενου Κρανιδιώτη, χωρίς να αφήνει χώρο για «αρχοντοχωριατισμούς» και μικροψυχίες. Συγκεκριμένα :
* Κάθε χρόνο η εικόνα συνοδευόταν από στρατιωτικό άγημα που απέδιδε τιμές στον Τίμιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Τα τρία τελευταία χρόνια καταργήθηκε αυτό από την παρούσα Δημοτική Αρχή. Προφανώς ο Άγιος χόρτασε… τιμές από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές και από την παρούσα δεν θέλει άλλες.
* Μετά το πέρας της περιφοράς, συνηθίζεται ο Δήμαρχος, ως άρχων της πόλης και του Δήμου, να δεξιώνεται τους καλεσμένους του: τις Αρχές του τόπου, τους Διευθυντές των Υπηρεσιών και των Σχολείων της πόλης. Όλα αυτά συνέβαιναν χρόνια τώρα, από όλες τις Δημοτικές Αρχές που πέρασαν, μέχρι που ανέλαβε το Δήμο ο κ. Σφυρής. Αποκορύφωμα αποτέλεσε η φετινή χρονιά, όπου ο κ. Σφυρής δεξιώθηκε επιλεκτικά ορισμένους εκ των Δημοτικών Συμβούλων και τους καλεσμένους του, με πρόφαση τη λιτότητα. Όμως άλλο πράγμα η λιτότητα, με την οποία κι εμείς συμφωνούμε και άλλο πράγμα η «γυφτιά». Δεν επιτρέπεται κ. Σφυρή να υποτιμάτε και να περιφρονείτε το λαό του Κρανιδιού διαχωρίζοντας τους αντιπροσώπους του σε «δικούς μας» και σε «μαύρα πρόβατα». Και βεβαίως αν ήσασταν σωστός και Δημοκρατικός Δήμαρχος θα έπρεπε να ανεχόσασταν τόσο τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης που δυστυχώς για σας και ευτυχώς για το Κρανίδι, υπάρχουν, όσο και τους πρώην εκπροσώπους από το συνδυασμό σας που σας κάνουν κριτική. Αυτά κελεύει η Δημοκρατία.
Ο κ. Σφυρής στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται μπέρδεψε την εορτή του Αγίου με την προσωπική του εορτή και έδειξε για μια ακόμα φορά το πόσο τιμά το Κρανίδι και τους κατοίκους του. Φαίνεται δεν μπορεί να ξεπεράσει το γεγονός ότι στην έδρα του Δήμου ήρθε τρίτος και καταϊδρωμένος και το γεγονός αυτό τον επηρεάζει στις επιλογές του και τον οδηγεί σε γκάφες.
Πρέπει να ξέρετε κ. Σφυρή κι αν δεν το ξέρετε ως μη Κρανιδιώτης, πρέπει κάποια στιγμή να το μάθετε, ότι οι κάτοικοι του Κρανιδιού μπορεί την ημέρα αυτή να μη στρώνουν τραπέζι στο σπίτι τους, είναι όμως πολύ περήφανοι και φιλόξενοι και νιώθουν ντροπή όταν η φιλαρμονική που συνόδεψε και παιάνισε την εικόνα του Αγίου τους, έφυγε νηστική και απότιστη. Νιώθουν ντροπή όταν στους Αστυνομικούς που κοπίασαν όλη μέρα για να βοηθήσουν ώστε να υπάρχει τάξη, δεν προσφέρατε ούτε ένα ποτήρι νερό. Νιώθουν ντροπή και οργή όταν υποβαθμίζετε και παραγκωνίζετε ηθελημένα τους αντιπροσώπους τους και δεν τιμάτε τους προκατόχους σας Δημάρχους που αυτοί για μια ή περισσότερες θητείες τους εξέλεξαν, θέση στην οποία κι εσείς θα βρεθείτε και καλό για τον τόπο είναι να βρεθείτε σύντομα.
Καλό θα είναι λοιπόν, στις επόμενες εκλογές να επιλέξετε κάποιον άλλο τόπο για να εκλεγείτε Δήμαρχος, γιατί το Κρανίδι δεν τα σηκώνει αυτά.

Μανόλης Φλωρής
Γιάννης Τσαμαδός
Δημήτρης Μίζης
Τάσος Λάμπρου
Παναγιώτης Μπάζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου