Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΑΡΩΔΙΑ

Πραγματοποιήθηκε τελικά χθες το βράδυ 09/09/2009 στο προαύλιο του Α' Δημοτικού Σχολείου Κρανιδίου ο προαναγγελθείς απολογισμός πεπραγμένων του Δημάρχου Κρανιδίου, ο οποίος σύμφωνα με το Δημοτικό Κώδικα θα έπρεπε να γίνει σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παρουσία δημοτών που το επιθυμούσαν.
Πράγματι, ο Δήμαρχος κ. Σφυρής εξέπληξε και τους αντιπάλους του, Δημοτικούς Συμβούλους αλλά και τους Συμβούλους της Συμπολίτευσης όπως είχε προαναγγείλλει γειτονικό ιστολόγιο.
Με πλήρη περιφρόνηση σε θεσμούς και πρόσωπα μετέτρεψε μία κορυφαία διαδικασία του Δημοτικού Συμβουλίου σε μία κυριολεκτικά παρωδία-παράσταση από το ξεκίνημα της διαδικασίας που έγινε με καθυστέρηση μίας ώρας- από τις 7 δηλαδή ξεκίνησε στις 8.
Αντί λοιπόν της προβλεπόμενης διαδικασίας δημόσιας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Σφυρής οργάνωσε και εκτέλεσε με τους συνεργάτες του μία παράσταση σε 18 πράξεις, με σκοπό ακριβώς να αποφύγει τον απολογισμό αλλά και τον έλεγχο των πεπραγμένων του, αντί να απαντήσει στα 18 κρίσιμα ερωτήματα που του είχαμε έγκαιρα θέσει αλλά και πολλά άλλα που είχαν σκοπό πιθανόν να θέσουν και άλλοι δημότες.
Δίνοντας λοιπόν αυτή την παράσταση με σκηνικό ηλεκτρονικές προβολές δικών μας κυρίως έργων σε video wall, μέχρι και φωτισμένες εκκλησίες του Κρανιδίου πρόβαλλε, "ροκάνισε" κατά το κοινώς λεγόμενο το χρόνο ώστε να κουράσει τους πάντες μέχρι τις 11 το βράδυ και άλλοι μεν να αποχωρούν κατά τη διάρκεια της παράστασης, άλλοι δε να μην έχουν διάθεση ούτε να ακούσουν αλλά ούτε και να μιλήσουν.
Πράξη 1η. Ο κ. Σφυρής μαζί με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Τόδωρη και τον Πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α.Κ κ. Κακουριώτη ανέβηκαν σε ειδικό βάθρο που είχε στηθεί απέναντι από τους υπόλοιπους Δημοτικούς Συμβούλους αλλά και το ακροατήριο. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης και της Συμπολίτευσης καθήμενοι στην πρώτη σειρά αναγκαστικά είχαν την πλάτη τους γυρισμένη προς τους δημότες και το ακροατήριο έτσι ώστε να μη μπορούν ούτε οι μεν ούτε οι δε να τους παρακολουθήσουν κατά πρόσωπο.
Πράξη 2η. Ο κ. Τόδωρης κηρύσσει την έναρξη της συνεδρίασης και όλοι οι παριστάμενοι Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης αλλά και η τέως επί διετία Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αλεβίζου παίρνουν το λόγο επί της διαδικασίας και ζητούν την τήρηση της νομιμότητας, σχετικά με τα όσα προβλέπονται για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου απορρίπτει τις ενστάσεις τους απαντώντας πως σε αυτή τη διαδικασία κάνει ό,τι θέλει ο Δήμαρχος. Οι Σύμβουλοι της Αντιπολιτεύσεως και η κ. Αλεβίζου σηκώνονται από τις πρώτες θέσεις και κάθονται μαζί με τους δημότες στα πίσω καθίσματα ή όρθιοι καταγγέλοντας ότι δεν πρόκειται πλέον για συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Πράξη 3η. Ο κ. Σφυρής παίρνει το λόγο και κάνοντας μία εισαγωγή για τα πεπραγμένα του δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο έργο της δεματοποίησης των απορριμμάτων που πρόκειται να γίνει στο Σταυρό Διδύμων.
Πράξη 4η. Κάποιος άγνωστος κύριος ανέβηκε στο βήμα και μίλησε και έδειξε πίνακες για τον προγραμματισμό που έκανε ο Δήμος το 2008 για κάποια έργα που θα γίνουν στο μέλλον. Διευκρινίστηκε ότι ο κύριος αυτός ήταν μέλος ενός γραφείου στο οποίο είχε αναθέσει τον προγραμματισμό των έργων του ο Δήμος Κρανιδίου.
Πράξη 5η. Ένας άλλος κύριος συνεργαζόμενος με το Δήμο Κρανιδίου για λογιστικά ζητήματα ανέβηκε επίσης στο βήμα, έδειξε πίνακες και μίλησε για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Κρανιδίου. Μάθαμε λοιπόν στο τέλος ότι τα χρήματα που έχει συγκεντρώσει ο Δήμος από διάφορα έσοδα ανέρχονται περίπου στα 2.500.000 ευρώ.
Πράξη 6η. Ο Αντιδήμαρχος κ. Κοντοβράκης ανεβαίνει στο βήμα και ομιλεί για έργα ασφαλτοστρώσεων, τσιμεντοστρώσεων, κατασκευής γεφυριών, για τα οποία μάλιστα δαπανήθηκαν περί τα 800.000 ευρώ. Οι περιγραφές συνήθως ήταν του τύπου "από το δρόμο τάδε μέχρι την ιδιοκτησία τάδε" ή "από την ιδιοκτησία τάδε έως την άλλη ιδιοκτησία". Όλοι προσπαθούσαμε να καταλάβουμε πού έχουν γίνει αυτά τα έργα που έχουν κοστίσει μάλιστα και τόσα χρήματα. Σε κάποιες προβολές φωτογραφιών αναγνωρίσαμε δρόμους που είχαν κατασκευαστεί κατά τη διάρκεια της δικής μας θητείας. Υπήρξε βέβαια ένας καινοφανής όρος ο οποίος μπέρδευε λίγο τα πράγματα, ο όρος "ταπήδια" . Ακούγαμε λοιπόν "ταπήδια" επί "ταπηδίων" πάνω σε τάπητες. Με κόπο καταλάβαμε μάλλον ότι εννοούσε τα μπαλώματα στους δρόμους που από ετών έχουν κατασκευαστεί, αλλά και πάλι το μυαλό μας πήγαινε στις τόσες λακούβες και στην απαράδεκτη κατάσταση που βρίσκονται όλοι οι δημοτικοί και αγροτικοί μας δρόμοι σήμερα.
Πράξη 7η.Η Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ. Μπρούστα λαμβάνει το λόγο και αναφέρεται λεπτομερώς στις πολιτιστικές εκδηλώσεις έως και στην παράσταση με ξυλοπόδαρους.
Πράξη 8η. Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης κ. Τόδωρης αναφέρεται λεπτομερώς στην προμήθεια βιβλίων έως και στη δωρεά βιβλίων στις φυλακές Τίρυνθας.
Πράξη 9η. Ο κ. Σκορδής συνεργάτης και αυτός του Δήμου αναφέρεται σε αθλητικές δραστηριότητες που συμμετείχε ο Δήμος.
Πράξη 10η. Ο κ. Σφυρής ως Πρόεδρος της Δ.Ε.Π.Α.Κ που εμείς είχαμε ιδρύσει αναφέρεται στα πεπραγμένα, ότι δεν σταμάτησε το πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι" στο οποίο εμείς είχαμε εντάξει το Δήμο Κρανιδίου και στο γνωστό θέμα μιας επιταγής που ετεροχρονισμένα είχε εκδώσει ο κ. Λάμπρου ως Αντιπρόεδρος της Δ.Ε.Π.Α.Κ για να εξασφαλίσει στον νεοκλεγέντα τότε Δήμαρχο κ. Σφυρή την παρουσία του στην Έκθεση "Φιλοξένια" της Θεσσαλονίκης το 2006.
Πράξη 11η. Ο κ. Κακουριώτης ως Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Κ που εμείς είχαμε ιδρύσει αναφέρθηκε εν τάχει στα πεπραγμένα της Δ.Ε.Υ.Α.Κ.. Είναι γεγονός ότι μίλησε πιο λίγο από όλους. Δεν αναφέρθηκε βέβαια στην σημερινή ποιότητα του νερού για οικιακή χρήση.
Πράξη 12η. Η κ. Φωστίνη Άννα Πρόεδρος του Παιδικού Σταθμού αναφέρθηκε λεπτομερώς στις επισκευές που έγιναν μετά τη μεγάλη ανακαίνιση που είχε γίνει κατά τη διάρκεια της θητείας μας.
Πράξη 13η. Ο κ. Γιάννης Ρόζος συνεργάτης και αυτός του Δήμου ( ; ) μίλησε για τις ενέργειες κυρίως των ξενοδοχείων της περιοχής μας να προωθήσουν την τουριστική ανάπτυξη.
Πράξη 14η. Ο κ. Σφυρής μίλησε για λογαριασμό των Αντιδημάρχων κ. Πιτσά και κ.Ντούβαλη επαινώντας τους συγχρόνως για το έργο τους στην καθαριότητα.
Πράξη 15η. Ο κ. Σφυρής ως Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου το οποίο ιδρύσαμε εμείς μίλησε για τα ανύπαρκτα έργα του Λιμενικού Ταμείου και επετέθη με βαρείς χαρακτηρισμούς κατά του λιμενάρχη Πορτοχελίου.
Πράξη 16η. Ο κ. Φλωρής εκ μέρους της Αντιπολίτευσης πήρε το λόγο και αφού είπε ότι κανένα ερώτημα από τα 18 που είχε θέσει η Αντιπολίτευση δεν απαντήθηκε, αναρωτήθηκε μήπως τα έργα στα οποία αναφέρθηκαν οι προηγούμενοι έχουν γίνει σε κανένα άλλο Δήμο ή μήπως πρόκειται για αόρατα έργα.
Πράξη 17η. Ο κ. Τσαμαδός ,Σύμβουλος της Αντιπολίτευσης πήρε το λόγο και κατήγγειλε ότι μόλις την προηγούμενη μέρα τον κάλεσαν στο Δήμο για να του παραδώσουν τις φωτοτυπίες των αποφάσεων της Δημαρχιακής Επιτροπής, τις οποίες είχε ζητήσει με αίτησή του πριν από δυόμιση μήνες. Όταν πήγε να τα παραλάβει στο Δημαρχείο ο Δήμαρχος του είπε ότι για να τα πάρει πρέπει να πληρώσει τις φωτοτυπίες!!! Στην συνέχεια ανέβηκε στην αρμόδια υπάλληλο η οποία του ζήτησε 100 ευρώ για τα έξοδα, σύμφωνα μάλιστα με τις τιμές στην ελεύθερη αγορά και με την σχετική έκπτωση λόγω του μεγάλου αριθμού των φωτοτυπιών!!! Όταν έβγαλε να πληρώσει η αρμόδια υπάλληλος του είπε ότι δεν μπορεί να βρει σχετικό κωδικό για να κόψει το παραστατικό!!! Ο κ. Τσαμαδός προσφέρθηκε να πληρώσει χωρίς να πάρει απόδειξη - μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος κωδικός. Η υπάλληλος αρνήθηκε αυτή τη διαδικασία και οι φωτοτυπίες παρέμειναν στο Δημαρχείο. Στην συνέχεια ο Δημοτικός Σύμβουλος με υπαινικτικό τρόπο κατήγγειλε τη διαδικασία ως παράσταση του Καραγκιόζη.
Πράξη 18η. Σύμβουλος της Συμπολίτευσης πήρε το λόγο και εξύμνισε τον κ. Δήμαρχο.
Κάπως έτσι έκλεισε και η παράσταση η οποία θα μείνει στην ιστορία των δημοτικών πραγμάτων του τόπου μας.
Σχόλιο. Και μετά από αυτό οι πράξεις, τα έργα και οι ημέρες αυτής της Δημοτικής Αρχής ασφαλώς δεν αντέχουν σε καμία κριτική. Φαίνεται άλλωστε ότι είναι και μάταιο. Υπομονή χρειάζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου