Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΑΜΕΝΑ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΜΟΥ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΩ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ ΣΤΙΣ 24-10-2009

Αγαπητοί συμπατριώτες, αγαπητές συμπατριώτισσες,

Σας ευχαριστώ θερμά για τη μεγάλη τιμή που μου κάνατε να ανταποκριθείτε στην πρόσκλησή μου και να παρευρεθείτε εδώ απόψε, σε αυτή τη φιλική συνάντηση και συζήτηση που έχει σα θέμα και περιεχόμενο αφενός μεν την πορεία των δημοτικών πραγμάτων, αφετέρου δε τις δικές μας προθέσεις και αποφάσεις σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2010. Θα αναρωτιέστε ίσως γιατί λάβαμε αυτή την πρωτοβουλία σήμερα, ένα χρόνο πριν από τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές αφού απομένει ακόμα αρκετός χρόνος μέχρι τότε.

Οι λόγοι λοιπόν που το κάνουμε αυτό σήμερα αγαπητοί φίλοι, είναι δύο σε συνδυασμό. Ο πρώτος λόγος που μας υπαγόρευσε την ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας είναι η κοινή πλέον διαπίστωση, από τη μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών μας, όπως αυτή μας εκφράζεται καθημερινά, ότι η παρούσα δημοτική αρχή, τρία χρόνια τώρα, απέτυχε πλήρως σε όλα τα θέματα της δημοτικής ζωής και δράσης. απέτυχε ακόμη και να διαχειριστεί στοιχειωδώς αυτά που της παραδώσαμε το Δεκέμβρη του 2006, αυτά που βρήκε έτοιμα, αυτά που βρήκε δρομολογημένα στο δρόμο της υλοποίησης τους ακόμα και λίγο πριν από την ολοκλήρωσή τους.

Θέλοντας να είμαι σύντομος και χωρίς να σας κουράσω θα αναφερθώ σε λίγα μόνο παραδείγματα που αφορούν στους πιο κρίσιμους και καίριους τομείς της δημοτικής δραστηριότητας, που δείχνουν και δηλώνουν την αδυναμία και την ανεπάρκεια του σημερινού Δημάρχου και της δημοτικής πλειοψηφίας να ανταποκριθούν, τρία χρόνια τώρα, και στα πιο στοιχειώδη από τα καθήκοντά τους.

Πέρα από τις βασικές και υποχρεωτικές διοικητικές λειτουργίες του Δήμου όπως είναι κυρίως αυτές του Ληξιαρχείου, του Δημοτολογίου και κάποιων άλλων ακόμα υπηρεσιών, χρέος από τα πρώτα του κάθε Δημάρχου και της κάθε Δημοτικής Αρχής είναι να ενδιαφέρονται και να ασχολούνται με τις βασικές υποδομές όπως με την ύδρευση και την αποχέτευση, την καθαριότητα , το οδικό δίκτυο, τον πολιτισμό, την κοινωνική προστασία, τα σχολικά κτίρια κ.α.

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε εμείς τη δημοτική διαχείριση το 1999 μέχρι την τελευταία στιγμή που παραδώσαμε το 2006, το ενδιαφέρον μας, η αγωνία μας, οι δράσεις και τα έργα μας σε όλους τους τομείς αλλά ιδιαίτερα στην ύδρευση και την αποχέτευση σε ολόκληρο το Δήμο μας συγκέντρωναν καθημερινά την σκέψη μας, την ενασχόλησή και τη δράση μας. Με αυτό τον τρόπο πετύχαμε σημαντικά θετικά αποτελέσματα στην ποιότητα της ζωής όλων μας.

Τι κάναμε λοιπόν εμείς στον τομέα της ύδρευσης; Τι πετύχαμε, τι παραδώσαμε, ποια είναι η κατάσταση σήμερα;

Σε μία ιστορικά λείψυδρη περιοχή σα τη δική μας, με έντονα τα φαινόμενα της υφαρμύρωσης των υδροφορέων και με διαρκώς αυξανόμενη την κατανάλωση νερού, λόγω κυρίως της οικιστικής ανάπτυξης σε δεύτερη παραθεριστική κατοικία και λόγω της αλόγιστης χρήσης για δεκαετίες, το πόσιμο νερό, το νερό καλής ποιότητας έγινε είδος σε μεγάλη ανεπάρκεια. Όταν εμείς παραλάβαμε τη Διοίκηση του Δήμου το 1999 το ισοζύγιο ύδατος σύμφωνα και με εκθέσεις ειδικών επιστημόνων είχε πλήρως διαταραχτεί με άμεσο κίνδυνο ερημοποίησης της περιοχής μας. Στο Κρανίδι, στο Πορτοχέλι, στην Κοιλάδα, το νερό των δικτύων ήταν πλήρως ακατάλληλο για οικιακή χρήση με την παρουσία χλωριόντων και νιτρικών στα ύψη, αλλά και τα ίδια τα απαρχαιωμένα δίκτυα σε τραγική και επικίνδυνη κατάσταση, εντελώς ακατάλληλα να δεχθούν και να παρέχουν πόσιμο νερό. Στα Δίδυμα, στο Λουκαίτι και στους Φούρνους το ελάχιστο σε ποσότητα καλής ποιότητας νερό διανέμονταν μέσα από ακατάλληλο καρκινογόνο δίκτυο, από αμιαντοσωλήνες.

Με το ενδιαφέρον μας αμείωτο από την πρώτη έως την τελευταία στιγμή που χειριστήκαμε τα δημοτικά πράγματα, με επιστημονική συνεργασία με ειδικούς, με σχέδιο δράσης και τεχνικές μελέτες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ύδρευσης σε ολόκληρο το νέο Καποδιστριακό Δήμο, πετύχαμε την χρηματοδότηση και προχωρήσαμε στην υλοποίηση μεγάλων έργων. Καταφέραμε πολύ νωρίς απ’όταν αναλάβαμε να εξασφαλίσουμε ικανή ποσότητα πόσιμου νερού για την κάλυψη των αναγκών των δημοτών μας. Αυτά τα αποτελέσματα διαπιστωμένα όχι μόνο εμπειρικά αλλά και με τακτικές κάθε μήνα εργαστηριακές αναλύσεις, τα σταθεροποιήσαμε από το 2002-2006 και τα παραδώσαμε στην νέα δημοτική αρχή στις 31 Δεκεμβρίου 2006 σαν μία από τις μεγάλες παρακαταθήκες για διαφύλαξη και παραπέρα βελτίωση.

Παραδώσαμε δηλαδή καλής ποιότητας πόσιμο νερό στο Κρανίδι, στην Κοιλάδα, στους Φούρνους, στα Δϊδυμα, στο Λουκαίτι και περιοδικά στο Πορτοχέλι. Νερό που οι τακτικές χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις βρίσκονταν πάντοτε μέσα στα επιστημονικά αναγνωρισμένα όρια του πόσιμου νερού. Για να πετύχουμε αυτά τα αποτελέσματα δουλέψαμε καθημερινά, συστηματικά, και ακούραστα.

Αντικαταστήσαμε όλα τα πεπαλαιωμένα, φθαρμένα και επικίνδυνα δίκτυα διανομής στο Κρανίδι και σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα Εγκαταστήσαμε κεντρικό σύστημα διαχείρισης του πόσιμου νερού στο λόφο της Αγίας Άννας στο Κρανίδι για την ύδρευση του Κρανιδίου, του Πορτοχελίου και της Κοιλάδας. Κατασκευάσαμε νέους καταθλιπτικούς αγωγούς μεταφοράς νερού μήκους δεκάδων χιλιομέτρων , εγκαταστήσαμε ενδιάμεσα αντλιοστάσια, ανορύξαμε 11 νέες γεωτρήσεις, ενοικιάσαμε τουλάχιστον άλλες τόσες με καλής ποιότητας νερό από ιδιώτες, εγκαινιάσαμε και λειτουργήσαμε γραμμή μεταφοράς νερού με πλοίο από τις πηγές Λέρνας στην Κοιλάδα και από εκεί στο Κρανίδι ( Αγία Άννα ) , Πορτοχέλι. Ενταχθήκαμε στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΥΠ.Ε.Σ για τις νησιωτικές περιοχές. Προνοήσαμε για το μέλλον με τις προτάσεις μας για την κατασκευή φράγματος στην Τζερτζελιά και τη δημιουργία εργοστασίου αφαλάτωσης.

Τι έκανε και πώς διαχειρίστηκε η σημερινή δημοτική αρχή αυτά τα επιτεύγματα, αυτές τις κατακτήσεις ;

Δεν έκανε απολύτως τίποτα. Τα άφησε όλα στην τύχη τους και γύρισε την κατάσταση πολλά χρόνια πίσω. Το νερό στο Κρανίδι, στην Κοιλάδα και στο Πορτοχέλι όχι μόνο δεν πίνεται, αλλά είναι πολύ χειρότερο από ποτέ, δεν κάνει ούτε για την υπόλοιπη οικιακή χρήση. Ξαναγυρίσαμε στη γεώτρηση της Μιλίνδρας που είχε ανοίξει ο συγχωρεμένος ο Μπενάκης πριν από 40 χρόνια και η οποία έχει επικοινωνία με τη θάλασσα.

Πώς να χαρακτηρίσει κανείς αυτή την στάση της δημοτικής αρχής για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα;

Ανικανότητα, εγκληματική αδιαφορία; Περιφρόνηση στον τόπο και στους δημότες; Δεν έχω τίποτα προσωπικά με κανένα. Είμαι οργισμένος όμως με όλους αυτούς που όχι απλά δεν έπραξαν τίποτα, αλλά μας γύρισαν με την ανικανότητά τους και την αδιαφορία τους πολλά χρόνια πίσω.

Να μιλήσω για την αποχέτευση; Όλοι γνωρίζετε την τριτοκοσμική κατάσταση που παραλάβαμε. Ο κάμπος Κρανιδίου Κοιλάδας είχε κατακλυθεί από τα λύματα της πόλης του Κρανιδίου που χύνονταν ελεύθερα στην περιοχή και κόντευαν να φθάσουν μέχρι την Κοιλάδα ακολουθώντας το χαντάκι του δρόμου. Όλοι είδατε και ζήσατε από κοντά τα έργα μας για την αποστράγγιση και εξυγίανση της περιοχής αυτής με την συγκέντρωση των αποβλήτων σε χωματοδεξαμενή σαν προσωρινή λύση, με την κατασκευή στο Κρανίδι του κεντρικού συλλεκτήρα και του αγωγού μεταφοράς προς το εργοστάσιο τη λειτουργία του εργοστασίου Βιολογικού Καθαρισμού, την κατασκευή νέων δικτύων αποχέτευσης στην πόλη του Κρανιδίου, την κατασκευή του εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης στην Κοιλάδα, την κατάρτιση ενός συνολικού σχεδίου για την αποχέτευση Κρανιδίου, Πορτοχελίου, Κοιλάδας με επεξεργασία των λυμάτων στο Εργοστάσιο Βιολογικού Καθαρισμού Κρανιδίου. Αξιοποιήσαμε υπάρχουσες μελέτες, εκπονήσαμε νέες, συντάξαμε φάκελο με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τον υποβάλλαμε στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής. Μετά από διαδοχικές εγκρίσεις από την Περιφέρεια Πελοποννήσου καταρχήν και από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, πετύχαμε και εξασφαλίσαμε την ένταξη του έργου και την συγχρηματοδότησή του από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής με το ποσό των 11.035.000 ευρώ μετά από σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Έχουν περάσει κοντά τρία χρόνια και φυσιολογικά το έργο αυτό έπρεπε να είχε εκτελεστεί και ολοκληρωθεί. Αντί αυτού με την αδιαφορία τους, την ανευθυνότητα και την ανικανότητά τους έβαλαν το μεγαλύτερο έργο υποδομής που εγκρίθηκε και χρηματοδοτήθηκε ποτέ στην Ερμιονίδα σε μεγάλη περιπέτεια. Μετά από απαράδεκτες καθυστερήσεις και αφόρητες από την πλευρά μου πιέσεις που έχω δημοσιοποιήσει, προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τα συναρμόδια Υπουργεία, ξεκίνησαν τις εργασίες μέσα στην αιχμή της τουριστικής κίνησης δημιουργώντας εξαιρετικά επικίνδυνες κυκλοφοριακές συνθήκες.

Όλοι διαπιστώσαμε ότι μετά από λίγο οι εργασίες σταμάτησαν χωρίς καμία ενημέρωση, χωρίς καμία εξήγηση παρά τις δικές μας οχλήσεις και αιτήσεις – ακόμη δεν έχουν απαντήσει. Από προχθές την Πέμπτη, δύο μέρες τώρα, τρέχουν πανικόβλητοι εν όψει της σημερινής συγκέντρωσης και ομιλίας και της δικής σας κατακραυγής να κάνουν κάτι για να σκεπάσουν τα ορύγματα και να κουκουλώσουν τις τεράστιες ευθύνες τους.

Έχω δηλώσει και έχω δεσμευτεί δημοσίως πως αν και δεν είμαι εγώ Δήμαρχος, δεν πρόκειται να επιτρέψω να χαθεί αυτό το έργο για το οποίο μόχθησα και αφιέρωσα ένα μέρος από τη ζωή μου. Όπως έκανα μέχρι τώρα, θα χρησιμοποιήσω κάθε τρόπο για να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί. Και αυτή εδώ η συγκέντρωσή μας είναι ένας μοχλός πίεσης προς αυτή την κατεύθυνση.

Γι’αυτό ισχυρίζομαι ότι οι άνθρωποι αυτοί που διοικούν σήμερα το Δήμο δεν είναι σε θέση να εμπνευσθούν,να προωθήσουν και να υλοποιήσουν ούτε μικρά ούτε μεγάλα έργα.
Δεν είναι και σε θέση όμως να διαχειριστούν ούτε και αυτά που βρήκαν έτοιμα. Ό,τι έκαναν με την ύδρευση και την αποχέτευση, το ίδιο έκαναν και κάνουν σε κάθε τομέα της δημοτικής δράσης.

Να μιλήσω για την καθαριότητα; Μία ματιά στις γειτονιές του Κρανιδίου και των κοινόχρηστων χώρων των δημοτικών διαμερισμάτων και βγάζει κανείς τα συμπεράσματά του. Ο τοπικός τύπος έχει δημοσιεύσει εικόνες που σοκάρουν. Η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση και εικόνα δεν αντέχει σε καμία σύγκριση με αυτή που υπήρξε επί των ημερών μας. Και να λάβει κανείς υπόψη του ότι με την πολιτική δίκαιης και ορθολογικής αναπροσαρμογής των τελών φωτισμού-καθαριότητας που ακολουθήσαμε παραδώσαμε στην παρούσα δημοτική αρχή τριπλάσια έσοδα από αυτά που υπήρχαν. Πέρα από αυτή την κατάσταση που επικρατεί σε ολόκληρο το Δήμο μας σήμερα στον τομέα της καθαριότητας, εκείνο το σημείο που δεν έχει προηγούμενο, σε πράξεις επιζήμιες για τον τόπο, είναι η μετατροπή σε απέραντο σκουπιδότοπο της περιοχής Σταυρού Διδύμων με την συγκέντρωση και αποθήκευση των σκουπιδιών σε δέματα, σκουπιδιών και άλλων Δήμων εκτός Ερμιονίδας! Αυτό βέβαια έγινε καθ’ υπαγόρευση της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε βάρος του Δήμου μας και σε εφαρμογή της παρανοϊκής λύσης της δεματοποίησης των σκουπιδιών με την προοπτική να αποσταλούν στο εργοστάσιο επεξεργασίας που θα κατασκευαστεί κάπου στην Αργολίδα ή σε άλλο γειτονικό Νομό! Αναρωτιέμαι μήπως υπάρχει και κανένα κρυφό σχέδιο και καμία μυστική συμφωνία για την κατασκευή κανενός τέτοιου εργοστασίου στο Δήμο μας.

Να μιλήσω για την άθλια κατάσταση όλων των δημοτικών δρόμων και μέσα στο Κρανίδι και μέσα σε όλους τους οικισμούς των δημοτικών διαμερισμάτων; Για την άθλια κατάσταση των αγροτικών δρόμων; Να κάνω συγκρίσεις με τα δικά μας έργα με τις ασφαλτοστρώσεις δεκάδων χιλιομέτρων που δεν αφήσαμε δημοτικό ή αγροτικό χωματόδρομο χωρίς επίστρωση με άσφαλτο; Να συγκρίνω όλους αυτούς τους δρόμους που πολύ καλά γνωρίζετε με τα «ταπήδια» που ανέφεραν στον απολογισμό τους που μας έκαναν να αναρωτιόμαστε όλοι που κατασκευάστηκαν αυτά τα «ταπήδια» που κόστισαν μάλιστα και 1.000.000 ευρώ περίπου, όπως πληροφορηθήκαμε στον δήθεν απολογισμό του Δημάρχου.

Να αναφερθώ στο άλλο μεγάλο θέμα της οδικής πρόσβασης από και προς Αθήνα; Τι έγιναν τα σχέδια μας, οι μελέτες μας και οι προτάσεις μας για την πλέον σύγχρονη λύση του προβλήματος με την κατασκευή σηράγγων στα Δίδυμα και στο Κολιάκι; Ποια υπήρξε η αντίσταση της σημερινής δημοτικής αρχής στην κατασκευή του νέου δρόμου της παράκαμψης των Διδύμων από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αργολίδας, ενός δρόμου που κόστισε πολλά σε χρήμα και στο φυσικό περιβάλλον και δεν ωφελεί σχεδόν σε τίποτα; Εμείς σε αντίθεση με τα χονδροειδή ψεύδη που κάποια διοχέτευσαν εντέχνως και με κακοήθεια αντισταθήκαμε έμπρακτα και με αποδείξεις στην κατασκευή αυτού του δρόμου.

Να μιλήσω για τις μεγάλες επισκευές που πραγματοποιήσαμε σε όλα τα σχολικά κτίρια του Δήμου μας από το κτίριο του Γυμνασίου Κρανιδίου μέχρι το Δημοτικό Σχολείο Λουκαϊτίου σε σχέση με τη δική τους αδράνεια;

Να μιλήσω για τα έργα μας στις αθλητικές υποδομές για την επέκταση του γηπέδου Κρανιδίου, την κατασκευή χλοοτάπητα, την συντήρηση όλων των άλλων γηπέδων, την εξεύρεση και προσφορά χώρου, τις μελέτες και όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις για την κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου; Πού είναι το βοηθητικό γήπεδο Κρανιδίου; Πού είναι το κλειστό Γυμναστήριο πού είναι έστω και ένα αίτημα χρηματοδότησης;

Να μιλήσω για την επέκταση και τη φροντίδα των Νεκροταφείων μας σε σχέση με τη δική τους αδιαφορία;

Για την επισκευή όλων των δημοτικών καταστημάτων, την κατασκευή του νέου κτιρίου του Δημαρχείου, των αγορών εκ μέρους του Δήμου ακινήτων και τη δωρεάν προς αυτόν άλλων;

32 συνολικά συμβόλαια αγορών και δωρεών ακινήτων, συντάχθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας μας. Υπάρχει μία έστω μόνο αγορά ή δωρεά ακινήτων πού έγινε τα τελευταία χρόνια που διοικούν το Δήμο;

Τι να πω για το Δημοτικό Σφαγείο Διδύμων, το μοναδικό στην Πελοπόννησο που το εντάξαμε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Γεωργίας, το κατασκευάσαμε και το λειτουργήσαμε για την εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων της Ερμιονίδας και κόντρα στα ιδιωτικά συμφέροντα. Ένας αποτεφρωτικός κλίβανος αδρανοποίησης έπρεπε να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκδόθηκαν μετά την κατασκευή του σφαγείου. Τον προμηθεύτηκαν εδώ και δύο και 2,5 χρόνια και ακόμα δε μπορούν να τον λειτουργήσουν. Στέλνουν τα προς αδρανοποίηση υλικά κάπου στη Λάρισα.

Να μιλήσω για τους αρχαιολογικούς χώρους στο Δήμο μας, την αρχαία πόλη των Αλιέων, το σπήλαιο Φράγχθι, τα οποία φροντίσαμε και αναδείξαμε και σήμερα έχουν επιστρέψει στην αφάνεια και την ανυποληψία, ιδιαίτερα η αρχαία πόλη των Αλιέων; Οραματιστήκαμε τη δημιουργία ενός Μουσείου στην Κοιλάδα για να στεγάσει τα ευρήματα του Σπηλαίου Φράγχθι και προς τον σκοπό αυτό ξεκινήσαμε αρχικά με δωρεά και στην συνέχεια με χρήματα των προγραμμάτων Ε.Π.Τ.Α. και Θησέας την αποκατάσταση του κτιρίου του παλιού Δημοτικού Σχολείου Κοιλάδας. Οι εργασίες αποκατάστασης που είχαν προχωρήσει προς την ολοκλήρωση έμειναν εκεί που τις αφήσαμε.

Εκεί που τα αφήσαμε έμειναν και τα έργα στις αναπλάσεις της Μπάλτιζας στο Πορτοχέλι και του λιμένος Πορτοχελίου- έργα που ξεκινήσαμε με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο το οποίο εμείς δημιουργήσαμε και το παραδώσαμε με 300.000 ευρώ στο Ταμείο του.

Τι να πω και τι να συγκρίνω για τις αναπλάσεις στο Πορτοχέλι, το φωτισμό των λιμανιών, το πεζοδρόμιο στο δρόμο προς Κόστα, τον Άγιο Παντελεήμονα, το γεφύρι και τους παλιούς ανεμόμυλους στο Κρανίδι; Το Ηρώο στην Κοιλάδα, την είσοδο των Διδύμων, τις αναπλάσεις στο Ράδο και στο Λουκαίτι με την εφαρμογή των προγραμμάτων ΟΠΑΑΧ και να τα συγκρίνω με το μόνο ίσως έργο αυτής της Διοίκησης με αυτά τα κακόγουστα και επικίνδυνα πεζοδρομιάκια εδώ παρακάτω;

Να θυμηθώ τις μεγάλες υποσχέσεις για την ανάπτυξη του Πορτοχελίου και να μιλήσω για τη μελέτη της μαρίνας στο Πορτοχέλι που εκπονήσαμε και έμεινε στο συρτάρι;

Να θυμηθώ και να μιλήσω για τις μελέτες αναθεώρησης του σχεδίου πόλης Κρανιδίου και Σαλαντιού Διδύμων που ξεκινήσαμε με εγκεκριμένη χρηματοδότηση και έμειναν εκεί που τα αφήσαμε;

Να θυμηθώ και να σας θυμίσω όλες αυτές τις πολιτιστικές παρεμβάσεις μας, τη λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κρανιδίου και του παραρτήματός της στα Δίδυμα, τη λειτουργία του Πνευματικού Κέντρου, του Λαογραφικού Κέντρου, της Δημοτικής Χορευτικής Ομάδας, της Ομάδας Αλληλεγγύης, την καλλιέργεια και διάδοση του εθελοντισμού, τη μέριμνά μας για την κοινωνική προστασία, την εφαρμογή του Προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι»; Την αναβίωση και καθιέρωση των εορταστικών εθίμων του τόπου μας; Την έκδοση βιβλίων ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου; Ακόμη και αυτό το έμβλημα του Δήμου εμείς το καθιερώσαμε.

Ποιες είναι οι δικές τους πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις και δράσεις; Να μιλήσω για το σοβαρότερο από όλα, για το έλλειμμα δημοκρατίας και ήθους στη λειτουργία όλων των θεσμικών, συλλογικών οργάνων με ευθύνη του Δημάρχου και της πλειοψηφίας; Να μην τηρούνται και να μη δίδονται πρακτικά Συνεδριάσεων όταν ζητούνται από τους δημότες και την αντιπολίτευση, να αποκλείεται παράνομα από την συμμετοχή της στα όργανα η αντιπολίτευση όπως στη Δ.Ε.Υ.Α.Κ., που εμείς δημιουργήσαμε; Η Δημοτική μας Ομάδα οι Δημοτικοί μας Σύμβουλοι δηλαδή έχουν δώσει και δίνουν σαν αντιπολίτευση σκληρές μάχες μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να υπερασπιστούν τον τόπο και τους δημότες μας από τις αυθαιρεσίες αυτής της δημοτικής αρχής. Αποκορύφωμα της αυταρχικής και παράνομης συμπεριφοράς του Δημάρχου και του σημερινού Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου υπήρξε πρόσφατα η διαδικασία απολογισμού του Δημάρχου στο προαύλιο του Α’ Δημοτικού Σχολείου που εξελίχθηκε σε παρωδία, περιφρόνησης των θεσμών και εμπαιγμό των Δημοτικών Συμβούλων. Δεν είναι προσβολή στο θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν ήταν γελοίο ο Δήμαρχος από καθέδρας ψηλά μαζί με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τον Πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. να προσφέρουν θρανία του Δημοτικού Σχολείου στους Δημοτικούς Συμβούλους; Είναι δημοκρατική λειτουργία όταν στην ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος που οφείλει να απολογηθεί, να βάζει ακόμη και εξωθεσμικούς παράγοντες , να φλυαρούν για να «ροκανίζουν τον χρόνο» κατά το κοινώς λεγόμενο, για να αποφύγει την επί της ουσίας απολογία του για τα παραπάνω, για τις τραγικές παραλείψεις και πράξεις του που ζημίωσαν τον τόπο και τους δημότες μας;

Πάγια και προσφιλής τακτική του σημερινού Δημάρχου και μερικών συνεργατών του είναι να ψεύδεται και να συκοφαντεί έργα και πρόσωπα. Όλα τα έργα μας δήθεν δεν έγιναν σωστά, οι μελέτες δήθεν ήταν ελλιπείς, ακόμη και αυτές που εγκρίθηκαν από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Τέτοιο παντογνώστη και πάνσοφο Δήμαρχο έχουμε που ακόμα δε μπορεί να πραγματοποιήσει κανένα σοβαρό έργο και δε μπορεί να εντάξει κανένα έργο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα!

Μέσα στα μεγάλα και διάττοντα ψεύδη ήταν και ο ισχυρισμός του ότι το 2006 η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. χρωστούσε από τη διαχείριση μας 1.900.000 ευρώ! Όταν δημόσια του ζήτησα να ονομάσει το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που η Δ.Ε.Υ.Α.Κ χρωστούσε τα χρήματα αυτός κατάπιε τη γλώσσα του. Μα θα μου πείτε είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να λέει τέτοια ψέματα; Εξαρτάται αγαπητοί μου από το ήθος του και το θράσος του.

Ισχυρίσθηκε για μένα ο ίδιος και τα φερέφωνά του ότι δήθεν εγώ παραιτήθηκα από δημοτικός σύμβουλος επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ενώ πολύ καλά εγνώριζε ότι εγώ ούτε καν ορκίστηκα λόγω νομικού κωλύματος που είχα ως διοικητικά προϊστάμενος του Κέντρου Υγείας, σύμφωνα με τον Νόμο 3463 του 2006, που ψηφίστηκε τις παραμονές των προηγούμενων δημοτικών εκλογών. Εξαιτίας αυτού του Νόμου άλλωστε παραιτήθηκα πρόσφατα από τη διοικητική θέση μου στο Κέντρο Υγείας ένα χρόνο πριν από τις δημοτικές εκλογές, όπως ορίζει ο ίδιος νόμος προκειμένου να έχω δικαίωμα να υποβάλλω υποψηφιότητα.

Αγαπητοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες, το μοναδικό κίνητρο που με οδηγεί σε αυτή την απόφαση είναι η αγάπη για τον τόπο και η επιθυμία μου να εξακολουθήσω να είμαι χρήσιμος, με την προϋπόθεση πάντοτε βέβαια ότι και εσείς το εγκρίνετε. Όπου και αν εργάστηκα μέχρι σήμερα είτε υπηρετώντας την επιστήμη και το λειτούργημά μου, είτε υπηρετώντας τα κοινά πράγματα, το έκανα με θάρρος με αυταπάρνηση και με ανιδιοτέλεια. Ζητώ από εσάς όχι απλά την υποστήριξή σας στο πρόσωπό μου και στην παράταξή μας, ζητώ από εσάς την ενεργό συμμετοχή σας σε ένα ωραίο ,δημιουργικό, δίκαιο και πατριωτικό αγώνα που ξεκινάει σήμερα και δε θα τελειώσει με την νίκη μας στις επόμενες δημοτικές εκλογές, αλλά θα συνεχιστεί με την ίδια δυναμική μέχρι την τελευταία ημέρα της επόμενης δημοτικής θητείας μας.

Διορθώνοντας τα όποια λάθη μας, αντιμετωπίζοντας με την αλήθεια τα ψέματα των αντιπάλων μας, ζητώ καταρχήν την ενεργό συμμετοχή σας στην συμπλήρωση του οράματός μας για τον τόπο, στον εμπλουτισμό του προγράμματός μας που θα υλοποιεί αυτό το όραμα μέσα από δημοτικές θεματικές διαβουλεύσεις, τις οποίες εγκαινιάζουμε σήμερα και επί της ουσίας κατά ενότητες από τον επόμενο μήνα. Θα ανακοινωθεί σύντομα ο προγραμματισμός αυτών των συμμετοχικών διαβουλεύσεων για τα παρακάτω θέματα.

1ο. Διαχείριση νερού και υδάτινων πόρων.
2ο. Διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων.
3ο. Προστασία περιβάλλοντος.
4ο. Οικονομική ανάπτυξη του τόπου.
5ο. Διοίκηση – εξυπηρέτηση του πολίτη.
6ο. Εκπαίδευση – σχολικά κτίρια.
7ο. Ιστορία - πολιτισμός.
8ο. Κοινωνική προστασία και μέριμνα.

Οι θέσεις μας στα επιμέρους αυτά θέματα είναι γνωστές από τα προηγούμενα προγράμματά μας και τη διαχείριση των δημοτικών πραγμάτων για δύο συνεχόμενες τετραετίες. Ενδεχομένως, κάποιες από τις θέσεις μας χρειάζονται συμπλήρωση και άλλες τροποποίηση. Οι καιροί και οι ανάγκες της κοινωνίας μας όπως και σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, το ίδιο και σε τοπικό μεταβάλλονται συνεχώς. Με θάρρος οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε, αλλά και να ανανεώνουμε τις ιδέες, τα σχέδια μας και τα προγράμματά μας στην εφαρμογή τους.

Σήμερα εδώ από τη πλατεία Κρανιδίου σας καλώ σε ένα συνεχή, αδιάλειπτο, επίπονο αλλά ωραίο αγώνα με την συμμετοχή όλων σας όσων θέλετε και δύνασθε, για το καλό του τόπου και της κοινωνίας μας.

Σας ευχαριστώ θερμά για την υπομονή σας. Θα ήθελα η συζήτηση για όλα αυτά που μας αφορούν να ξεκινήσει εδώ και τώρα με συντεταγμένο βέβαια και δημοκρατικό τρόπο ώστε ο διάλογος να έχει αποτέλεσμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου