Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

"ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ" ΔΗΜΩΝ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ

Η Κερύνεια ήταν η πόλη της Κύπρου που εγκαταστάθηκε αρχικά ο προπάππος του Γιάννου Κρανιδιώτη, Νικόλαος Βουρλέτσης έμπορος από το Κρανίδι η οποία σήμερα εξακολουθεί και βρίσκεται, από τον Ιούλιο του 1974, κάτω από τούρκικη κατοχή, όπως άλλωστε και ολόκληρο το Βόρειο τμήμα του Νησιού.

Ο Γιάννος Κρανιδιώτης,Υφυπουργός Εξωτερικών τότε,παρέστη μετά από πρόσκληση μας ,ως εκπρόσωπός της Κυβέρνησης στον Μεγάλο Εσπερινό της εορτής του Πολιούχου του Κρανιδίου Τιμίου Ιωάννου του Προδρόμου, στις 28 Αυγούστου 1999.Με την ευκαιρία αυτή και σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης συνάντησε και γνώρισε συγγενείς του.

Ήταν η πρώτη και τελευταία δυστυχώς φορά που επεσκέφθη την γενέτειρα των προγόνων του ,το Κρανίδι, αφού σε 17 μόλις μέρες από τότε,στις 14 Σεπτεμβρίου 1999 βρήκε τραγικό θάνατο κατά τον γνωστό τρόπο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κρανιδίου εκφράζοντας την λύπη του και τιμώντας την μνήμη του στις 20-09-1999, αποφάσισε ομόφωνα μεταξύ άλλων την αδελφοποίηση της πόλης του Κρανιδίου με αυτήν της πόλης της Κερύνεια μετά την απελευθέρωση της.

Παραθέτω την σχετική απόφαση κάτω από την πρόσκληση για την σημερινή τελετή αδελφοποίησης με την κατεχόμενη από τα τουρκικά στρατεύματα Κερύνεια και αναρωτιέμαι τι νόημα έχει μια τέτοια "αδελφοποίηση" σήμερα.


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ



ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ

Συνεδρίαση 13η Της 20ης Σεπτεμβρίου 1999 Ημέρα Δευτέρα και ώρα 19:00


ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δημήτριος Καμιζής

Σήμερα την 20η του μηνός Σεπτεμβρίου 1999, ημέρα Δευτέρα και ώρα 19:00 το Δημοτικό Συμβούλιο συνήλθε σε δημόσια συνεδρίαση στο Β' Δημοτικό Σχολείο ύστερα από την υπ' αρ. πρωτ. 3870/15.09.1999 πρόσκληση του Προέδρου αυτού που επιδόθηκε σε κάθε έναν Δημοτικό Σύμβουλο σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 94 παρ. 2, 106 και 108 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα (Π.Δ. 410/1995, Φ.Ε.Κ. 231/14.11.1995) για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
ΠΑΡΟΝΤΕΣ
Ο Πρόεδρος: Νικόλαος Κρητικός
Ο Αντιπρόεδρος: Ιωάννης Τσαμαδός
Ο Γραμματέας: Αναστάσιος Λάμπρου
Οι Σύμβουλοι: Ασημίνα Αντωνοπούλου, Αντώνιος Αντωνόπουλος, Ματθαίος Μέξης, Βασίλειος Ελένης, Εμμανουήλ Φλωρής, Νικόλαος Λούμης (Πρόεδρος Τ.Σ. Πορτοχελίου), Κοσμάς Κοφινάς (Πρόεδρος Τ.Σ. Φούρνων), Ιωάννης Γεωργόπουλος, Ιωάννης Μαργέτας, Δημήτριος Πίκουλας, Χρήστος Τσίγκρης, Ειρήνη Καλιάνου, Χρήστος Μαναριώτης, Παναγιώτης Μήτσας.
ΑΠΟΝΤΕΣ
Οι Σύμβουλοι: Πέτρος Παριανός και Κων/νος Τσίπης (Πρόεδρος Τ. Σ. Κοιλάδας), οι οποίοι δεν προσήλθαν αν και προσκλήθηκαν νόμιμα.
Στην συνεδρίαση προσκεκλημένος παρευρίσκεται και ο Δήμαρχος Κρανιδίου κ. Δημήτριος Καμιζής.
Στη συνεδρίαση παρίσταται και ο κ. Κοσμάς Γαλανός, υπάλληλος του Δήμου Κρανιδίου, για την τήρηση των πρακτικών.

Συνεδρίαση 13η: Δευτέρα 20.09.1999
39. Αναμόρφωση Προϋπολογισμού έτους 1999.
40. Αποδοχή πίστωσης εκ δρχ. 206.000.000 από Υπουργείο Γεωργίας για μετεγκατάσταση Σφαγείων.
41. Αποδοχή ποσού 120.000.000 δρχ. για ύδρευση Κρανιδίου, Κοιλάδας, Πορτοχελίου, Διδύμων από Ε.Π. Τ.Α.
42. Αποδοχή 20.000.000 δρχ. για μελέτες προετοιμασίας έργων Ε.Π. Τ.Α.
43. Σχετικά με Κτίριο Γυμνασίου - Λυκείου Κρανιδίου.
44. Σχετικά με συμμετοχή του Δήμου στην Έκθεση ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ 1999.
45. Σχετικά με υδροδότηση Δ.Δ. Διδύμων.
Αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει η νόμιμη απαρτία δεδομένου ότι σε σύνολο δεκαεννέα (19) μελών βρέθηκαν παρόντα δεκαεπτά (17) ο κ. Πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αρχίζει η συνεδρίαση. Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας. Πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Δ. Σ. θα παρακαλούσα να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή, για τον άδικο χαμό του συμπατριώτη μας Υπουργού κύριου Γιάννου Κρανιδιώτη. Παρακαλώ να ξεκινήσει από τώρα.
Τήρηση ενός λεπτού σιγής
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μετά τη διαπίστωση της απαρτίας ξεκινάει η έναρξη του Δ. Σ. Η ενημέρωση του Δημάρχου θα γίνει γύρω στις 20:30, με τον ερχομό του κ. Κουφάλη, του μελετητή. Οπότε ξεκινάμε κανονικά τη ροή της ημερήσιας διάταξης.




ΘΕΜΑ ΠΡΩΤΟ



Έκφραση λύπης και τιμής στη μνήμη του αδικοχαμένου
συμπατριώτη μας και Υπουργού, κ. Γιάννου Κρανιδιώτη



ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Δήμαρχος να κάνει την εισήγηση.



ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Το τραγικό γεγονός είναι σε όλους μας γνωστό. Εμείς εδώ στο Κρανίδι τον χάσαμε μόλις τον βρήκαμε. Προηγήθηκε η επίσκεψη του στις 28 του Αυγούστου, όπου ήρθε για να τιμήσει τη πόλη μας και τον πολιούχο Τίμιο Ιωάννη Πρόδρομο και τον γνωρίσαμε από κοντά. Εμείς πέρα από πολιτικό και Υπουργό Εξωτερικών, γνωρίσαμε έναν πολύ ζεστό, έναν πολύ γλυκό άνθρωπο, όσοι είχαμε την ευκαιρία να το κάνουμε αυτό. Δυστυχώς η μοίρα έπαιξε τα δικά της παιχνίδια. Ο Γιάννος Κρανιδιώτης, ήταν Έλληνας της διασποράς, Κύπριος γεννήθηκε, αλλά κατάγεται από το ταπεινό μας Κρανίδι. Ο προπάππους του Νίκος Κρανιδιώτης, είναι εκείνος ο οποίος το 1876 περίπου έφυγε για τη Κυρήνεια της Κύπρου, όπως πολλοί Κρανιδιώτες τότε που είχαν τα πλοία, ταξίδευαν σε όλα τα πέλαγα και σε όλες τις θάλασσες. Εγκαταστάθηκε εκεί, και η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή, μας την είπε άλλωστε και ο ίδιος ο Γιάννος. Το τραγικό είναι ότι η κακιά μοίρα πήρε μαζί του και το μονάκριβο παιδί του. Εγώ εκπροσώπησα το Δήμο Κρανιδίου στη κηδεία και είδα και άλλους Κρανιδιώτες εκεί. Πιστεύω ότι θα πρέπει.... σήμερα κανονικά θα ερχόταν πρόταση ανακήρυξης του ως επίτιμου Δημότη. Δεν μπορούμε πια να το κάνουμε αυτό, αλλά προτείνω να καταχωρηθεί στους καταλόγους, έστω και μετά το θάνατο του, στους καταλόγους και τα δημοτολόγια του Δήμου Κρανιδίου. Αυτό είναι το ένα, το δεύτερο, ότι θα πρέπει να ονοματοδοτήσουμε μία οδό στο Κρανίδι, με το όνομα του. Προτείνω την οδό που είναι κάθοδος από τα φανάρια μέχρι τη πλατεία που δεν φέρει κανένα όνομα. Ουσιαστικά όμως από ότι είδα στα χαρτιά είναι οδός Δημοκρατίας. Και η τρίτη πρόταση μου προς το συμβούλιο, είναι - για να δώσουμε και κάποια άλλα στίγματα - γιατί ο Γιάννος Κρανιδιώτης έπαιξε ένα σπουδαίο ρόλο, και στη προώθηση της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά το ίδιο έκανε και για τη Κύπρο. Προτείνω λοιπόν, και η πρόταση μας αυτή να ισχύει μέχρι τότε που θα πω, να αδερφοποιηθεί η πόλη του Κρανιδίου με αυτή της Κυρήνειας μετά την απελευθέρωση της. Όταν ελευθερωθεί η Κύπρος δηλαδή. Αυτή η πρόταση μας να υπάρχει, για να συμβολίζει το ανυποχώρητο του Ελληνισμού. Για να συμβολίζει ότι αυτά είναι Ελληνικά εδάφη και συνδέονται μαζί με τη μητέρα Ελλάδα με δεσμούς αίματος. Αυτές είναι οι τρεις προτάσεις τιμής, για το Γιάννο Κρανιδιώτη. Δεν έχω να πω τίποτα άλλο...
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπάρχει κάποια πρόταση σχετικά με το θέμα; Κάποια αντίρρηση; Να τεθεί σε ψηφοφορία. Ποιοι έχουν αντίρρηση; Θέλετε το λόγο; Ο κ. Μαργέτας.
ΜΑΡΓΕΤΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή οι πολιτικοί πρέπει να μένουν στη μνήμη μας, βεβαίως και για τη καταγωγή τους αλλά περισσότερο για τις πολιτικές τους θέσεις οι οποίες έχουν διαχρονική αξία, ήθελα να διαβάσω ορισμένα αποσπάσματα από τη τελευταία του συνέντευξη που δυστυχώς έγινε στις 28 Αυγούστου, ίσως την ίδια μέρα που ήρθε στο Κρανίδι, και είναι σημαδιακό. Λοιπόν: «Φιλόπονος - λέει η εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ - και οπαδός της σταθμισμένης προσέγγισης με τη Τουρκία, έχοντας πάντα κατά νου πως θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού, ο Γιάννος Κρανιδιώτης ήταν απολύτως απαραίτητος ισορροπιστής της άλλοτε υπεραισιόδοξης και άλλοτε υπέρμετρα αμυντικής στάσης που αναπτύχθηκαν στην Ελληνική εξωτερική πολιτική...». Σε κάποιο σημείο λέει: Ίσως κι αυτός είναι κι ένας τρόπος να αποτίσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής ως σπουδαίο πολιτικό με τη πραγματική έννοια που έχει η σπουδαιότητα στη πολιτική, άοκνη εργασία, στόχευση που εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον, χαμηλοί τόνοι, χωρίς φανφάρες και υπερφίαλες προσωπικές φιλοδοξίες. Θα καταθέσω όλα τα έγγραφα για τα πρακτικά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι ομόφωνη η απόφαση;

ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: Ναι.
Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση,
Αποφασίζει Ομόφωνα
α. Να καταχωρηθεί στα Δημοτολόγια του Δήμου Κρανιδίου, το όνομα του Γιάννου Κρανιδιώτη.
β. Να ονομαστεί η οδός Δημοκρατίας που αρχίζει από το φανάρι της καθόδου μέχρι τον επαρχιακό δρόμο Κρανιδίου - Ναυπλίου (είσοδος της πόλης) σε οδό Γιάννου Κρανιδιώτη.
γ. Να γίνει αδελφοποίηση του Δήμου μας με την Κυρήνεια της Κύπρου, μετά την απελευθέρωση της.
Η παρούσα απόφαση πήρε αύξοντα αριθμό 215/1999.
Συνεδρίαση 13η: Δευτέρα 20.09.1999


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου