Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Σαν σήμερα 23 Ιουνίου 1996 έφυγε από τη ζωή ο Ανδρέας Παπανδρέου

(νεκρολογία για το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου  δημοσιευμένη στις 28 Ιουνίου 1996)









Πλαίσιο κειμένου: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΡ
Πλαίσιο κειμένου: Μ ΕΦΗΜΕΡΙΑΑ


Παρασκευή 28 Ιουνίου 1996

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, Ο ΤΡΙΤΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

του Δημήτρη Καμιζή 

Ο Ανδρέας Παπανδρέου διατήρησε την ικανότητα του να αιφνιδιάζει ακόμα και τους πιο στενούς του συνεργάτες και φίλους, μέχρι τον τελευταία χτύπο της καρδιάς του, μέχρι την τελευταία του εκπνοή προς την αιωνιότητα. Με τον Θάνατό του τις παραμονές του τέταρτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ που επρόκειτο ουσιαστικά να τον αντικαταστήσει, καθόρισε τις πολιτικές εξελίξεις μη αποδεχόμενος ρόλους που οι άλλοι καθόριζαν για αυτόν. Ο φυσικός του θάνατος ήρθε σαν να τον επέλεξε συνειδητά μια στιγμή πριν από τον πολιτικό του θάνατο. Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν ήταν δυνατό να παρακολουθήσει  βουβός και  ανήμπορος να εκφρασθεί,  με την γνώριμη και χαρακτηριστική φωνή  του, τις εργασίες του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ ούτε ήταν δυνατόν αυτός ο ιδρυτής  και πρωταγωνιστής να περιορισθεί σε δεύτερους τιμητικούς ρόλους. Είχε δηλώσει ισόβια ενεργός και μάχιμος. 
 Γι'  αυτό όσοι τον γνώριζαν καλά δεν έπρεπε να αιφνιδιαστούν  με την αναγγελία του θανάτου του. Ο Θεός στάθηκε μαζί του καλός και του έκανε την μεγάλη  χάρη, την  ύστατη, να τον οδηγήσει στον προσφιλή του δρόμο, τον Τρίτο Δρόμο, αυτή την φορά για την αθανασία.
 Ο Ανδρέας Παπανδρέου πέθανε πολιτικά όρθιος με αξιοπρέπεια και χωρίς να υποκύψει σε εκβιασμούς και διλήμματα, χωρίς να αποδεχθεί τετελεσμένα. Ο μεγάλος αυτός πολιτικός ηγέτης του αιώνα μας θα κριθεί από την ιστορία, θα του αποδοθούν τα θετικά και θα καταγραφούν τα αρνητικά. Ένα όμως είναι βέβαιο και αυτό δεν περιμένει την καταγραφή και επιβεβαίωση της ιστορίας, γιατί είναι γραμμένο στη συνείδηση των απλών ανθρώπων του Λαού  μας, ότι δηλαδή ο Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε  έμπρακτα ένας μεγάλος Ανθρωπιστής και Δημοκράτης. Επί των ημερών του ανακουφίστηκαν οι φτωχοί και αδύναμοι άνθρωποι και είδαν στον ήλιο μοίρα κοινωνικά στρώματα που ζούσαν για δεκαετίες στο περιθώριο. Καταργήθηκαν οι πολιτικές διακρίσεις εις βάρος των πολιτών, αποκαταστάθηκαν οι πολιτικές και ατομικές ελευθερίες του Ελληνικού Λαού.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου θα ζει στη σκέψη και την καρδιά όλων εκείνων των απλών ανθρώπων που τον αγάπησαν και τον λάτρεψαν.


( η ανάρτηση είναι προσωπική)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου