Μελετώντας την ιστορία του Δήμου μας, καθιερώσαμε κατ αρχήν άτυπα και στη συνέχεια με σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ,τον παραπάνω λογότυπο με τα γραφικά του ως έμβλημα του Δήμου Κρανιδίου από το έτος 2000. Το έμβλημα αυτό προέκυψε μετά από απλή γραφική επεξεργασία παλαιού ιστορικού εμβλήματος του Δήμου μας που είχε καθιερωθεί το έτος 1871 με Β.Δ. μετά από σχετική εισήγηση του αρχαιολόγου Π.Ευστρατιάδη.
Θεωρήσαμε ότι το έμβλημα αυτό συμβολίζει και αντιπροσωπεύει διαχρονικά ,πιστότερα την ιστορική και γεωγραφική και πολιτιστική φυσιογνωμία του τόπου μας και γι αυτό το λόγο το επαναφέραμε σε ισχύ μετά από τεχνική μόνον επεξεργασία.
Η μελέτη παλαιών σφραγίδων και εμβλημάτων προσφέρεται σε ορισμένες περιπτώσεις για ιστορική ανάγνωση πέρα από την πολιτιστική τους αξία. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και η σφραγίδα με την οποία έχει σφραγιστεί το παρακάτω έγγραφο το οποίο υπογράφουν δημογέροντες Κρανιδίου το έτος 1827 και το απευθύνουν προς τη διοίκηση του Ναυπλίου ζητώντας την απελευθέρωση κάποιου συμπατριώτη τους.
Η προσεκτική παρατήρηση της σφραγίδας αυτής αναγνωρίζει στο κέντρο της ως έμβλημα τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και στην περιφέρεια της το λογότυπο σφραγίς του χωρίου Κρανιδίου 1788.Αυτή φαίνεται να είναι και η χρονολογία καθιέρωσης αυτής της σφραγίδας και αβίαστα ο μελετητής βγάζει το συμπέρασμα ότι οι δημογέροντες τότε του Κρανιδίου σε εποχή τουρκοκρατίας, είχαν τη δυνατότητα και την ελευθερία να εκφράζονται γραπτά με το θρησκευτικό σύμβολο του Κρανιδίου που εικόνιζε και εικονίζει ακόμα τον πολιούχο Άγιο της πόλης.Αυτά τα στοιχεία και μόνο επιβεβαιώνουν άλλα ιστορικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το Κρανίδι επί τουρκοκρατίας πιθανότατα λόγω της ισχυρής ναυτικής τους παρουσίας στις θάλασσες τελούσε υπό καθεστώς σχετικής αυτονομίας.Από την άλλη πλευρά φαίνεται ότι οι Κρανιδιώτες κάτω από αυτές τις συνθήκες είχαν βρεί την ευκαιρία να προβάλλουν το θρησκευτικό τους χριστιανικό έμβλημα έναντι των Τούρκων μουσουλμάνων κατακτητών.
Το 1871 όμως όπως αναφέραμε αρχικά, κάτω από συνθήκες πλέον ελευθερίας, καθιέρωσαν στο έμβλημά τους οι Κρανιδιώτες σύμβολα των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων και των παραγωγικών τους δραστηριοτήτων.Δηλαδή δελφίνια-θάλασσα-ναυτικά ταξίδια-κλαδί από ελιά και στο κέντρο σαν ανάμνηση της αρχαίας οικονομικής ακμής, την πορφύρα που αφθονούσε στις γύρω τότε παραλίες της αρχαίας πόλης των Αλιέων.
Ακόμα αργότερα στις αρχές του εικοστού αιώνα οπότε η ναυτική δραστηριότητα του Κρανιδίου που διέθετε πάνω από 120 <μπρίκια> και οι πλοιοκτήτες τους, ισχυροί οικονομικοί παράγοντες του τόπου, για διαφόρους λόγους περιέπεσαν σε παρακμή.Οι Κρανιδιώτες πλέον στρέφονται στη γεωργία με κύριες απασχολήσεις την καλλιέργεια της ελιάς,της αμπέλου και των σιτηρών.Είναι η εποχή που καθιερώνουν πλέον ως έμβλημά τους τη σφραγίδα όπως φαίνεται παραπάνω ,την κεφαλή της θεάς Δήμητρας προστάτιδα της γεωργίας, σύμφωνα με την αρχαία θρησκεία.
Όλα αυτά λογότυποι και συμβολισμοί δανεισμένοι από την αρχαία ιστορία,την αρχαία θρησκεία και τον χριστιανισμό,την γεωγραφία και την δραστηριότητα των ανθρώπων κάθε εποχής προσφέρονται για ανάγνωση αλλά και σύνθεση της ιστορίας.Θεωρήσαμε χρέος μας μέσα σε όλα τα άλλα σαν δημοτική αρχή από την ώρα που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας να αναψηλαφίσουμε και να αναδείξουμε την ιστορία του τόπου μας.
Υ.Γ. Με την ευκαιρία αυτής της αναφοράς μου, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Κοσμά Γαλανό υπάλληλο του Δήμου Κρανιδίου γιατί χάρη στην ευαισθησία του και το ενδιαφέρον του, διασώθηκαν έστω και ελάχιστα ιστορικά ντοκουμέντα που αφορούν στον τόπο μας καθώς επίσης και την καθηγήτρια φιλολογίας συμπατριώτισσα μας από την Ερμιόνη κυρία Ήρα Φραγκούλη, για την αμέριστη βοήθεια της και συνεργασία με την έρευνά της στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου