Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ Η ΝΕΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ



ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "VETO" ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 1-11-2009

Του ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΝΙΔΗ
mpa panidis@ieveto.gr
Την κυριαρχία της στο οι­κονομικό πεδίο δείχνει αποφασισμένη να εδραιώσει η κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπαν­δρέου, που δεν διστάζει να συγκρουστεί ακόμη και με εξαιρε-τικά ισχυρά συμφέροντα από τις πρώτες κιόλας ημέρες του... βίου της. Το «μήνυμα» στέλνεται προς κάθε κατεύθυνση και με κάθε ευκαιρία, με άμεσο και ορατό στόχο να ξεκαθαρί­σουν οι σχέσεις από την αρχή, χωρίς παλινδρομήσεις και συγχύσεις.
Αποδέκτες του κυβερνητικού μη­νύματος για απόλυτο έλεγχο των εξε­λίξεων στην οικονομία δεν μπορού­σαν παρά να είναι από τους πρώτους οι εργολάβοι, δηλαδή ο κατασκευα­στικός κλάδος στο σύνολο του.
Τόσο η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη όσο και ο υπουργός Υποδομών κ. Δημήτρης Ρέππας έβαλαν από νωρίς την «κόκ­κινη γραμμή», περιμένοντας οπωσ­δήποτε τις αντιδράσεις.
Στο στόχαστρο
Και μπορεί ο κ. Ρέππας να μένει προς το παρόν στο απυρόβλητο, αλλά η κυρία Μπιρμπίλη φαίνεται να μπήκε ήδη στο στόχαστρο συγκεκριμένων συμφερόντων, με αφορμή τις μονά­δες καύσης των απορριμμάτων αλλά και της ακύρωσης «ώριμων έργων», όπως οι οδικές επεκτάσεις της Αττι­κής Οδού.
Οσον αφορά την προώθηση της καύσης των απορριμμάτων, η προη­γούμενη κυβέρνηση είχε προκρίνει, παρά τις αντιδράσεις που είχαν εκδη­λωθεί, και προωθούσε τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Η πρώτη χωροθέτη-ση έγινε σε περιοχή κοντά στη Θήβα και μάλιστα χωρίς σχετικό διαγωνι­σμό. Με δεδομένη την προσπάθεια

Είναι αποφασισμένη να επανεξετάσει όχι μόνο τον υφιστάμενο σχεδιασμό αλλά και τη νομιμότητα των συμβάσεων που έχουν ήδη συναφθεί για τη διαχείριση των σκουπιδιών
ανάπτυξης ενός δικτύου μονάδων αποτέφρωσης σε άλλες πέντε περιο­χές της χώρας, με δεύτερη αυτή της Ρόδου, ισχυρά επιχειρηματικά συμ­φέροντα τόσο από την Ελλάδα όσο και από το διεθνή χώρο άρχισαν να δι­αγκωνίζονται για την εξασφάλιση ισχυρής θέσης στους επικείμενους διαγωνισμούς.
Στο ίδιο διάστημα δεν έλειψαν και οι καταγγελίες ενδιαφερομένων για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, ενώ υπήρχαν δείγματα για το μέγε­θος της σύγκρουσης που θα ακολου­θούσε. Πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι όλοι οι θεσμικοί φορείς (κυβέρ­νηση, Σύνδεσμος Δήμων και Κοινο­τήτων Νομού Αττικής, περιφέρεια, νομαρχίες, ΟΤΑ) υποστήριξαν τότε το συγκεκριμένο πρότζεκτ. Τα κόμ­ματα της αντιπολίτευσης, όμως, και ιδιαίτερα οι Οικολόγοι Πράσινοι αντέδρασαν έντονα «στην προωθού­μενη κατασκευή βιομηχανικής εγκατάστασης καύσης αποβλήτων στη Θήβα που θα καίει 800.000 πε­ρίπου τόνους αποβλήτων το χρόνο».
Χωρίς διαφάνεια
Ειδικά, οι Οικολόγοι Πράσινοι ση­μείωναν ότι «πολλές από τις επιλο­γές στο θέμα των σκουπιδιών δεν γί­νονται με διαφάνεια, διάλογο και με βάση την υποχρεωτική ιεραρχία στις μεθόδους διαχείρισης τους, αλ­λά υπό την πίεση ισχυ­ρών οικονομικών λόμπι».
Παράλληλα, το θέμα -εκτός από πο­λιτική- απέκτησε και άλλη διάσταση, απο­λύτως περιβαλλοντική. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που διατύπωσαν με σοβαρό­τητα την άποψη ότι αυτού του τύπου η διαχείριση των σκου­πιδιών είναι ευθέως ανταγωνι­στική με την... ανακύκλωση, που κινείται σε εντελώς αντί­θετη κατεύθυνση.
Η βιομηχανική καύση των απορριμμάτων -λένε οι επι­κριτές- δεν προάγει τη συνο­λικότερη εφαρμογή μιας «πράσινης ιεραρχίας» δρά­σεων, που επιτάσσει την πρόληψη, την επαναχρη­σιμοποίηση κατά το δυ­νατόν και τέλος την ανα­κύκλωση όλων των υλι­κών. Την άποψη αυτή φαίνεται να υιοθετεί και η ίδια η υπουργός Περι­βάλλοντος, που φέρεται αποφασισμένη να επα­νεξετάσει όχι μόνο τον υφιστάμενο σχεδιασμό αλλά και τη νομιμότητα των συμβάσεων που έχουν ήδη συ­ναφθεί μεταξύ των ενδιαφερόμε­νων πλευρών.
Αυτό και μόνο ήταν ικανό να ενερ­γοποιήσει προειδοποιητικές βολές εναντίον της, προκειμένου να... πάρει το μήνυμα και «φοβισμένη» να αφή­σει τις εξελίξεις στο σχεδιασμό, που κάποιοι δρομολογούν.
Πρόκειται για πραγματικά δύσκο­λο τεστ, τόσο γ ια την υπουργό όσο και για τις προθέσεις της νέας κυβέρνη­σης απέναντι προς το περιβάλλον αλλά και τα οικονομικά συμφέροντα, αποτελώντας δείγμα γραφής και πρόκριμα για το μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου