Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

δι ευχών!!! μέρες που είναι...

Άλλο ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο της κ Δέσποινας Δημότση το οποίο <<προσυπογράφω>>.Η κ Δημότση με εξαιρετικά διεισδυτική ματιά,ανατέμνει καθημερινά κοινωνικά θέματα , στερεότυπα και συμπεριφορές και μέσα από τον σαρκασμό επιχειρεί την ανατροπή.
Ενημέρωση
δι ευχών!!!!
December 25, 2009 at 8:17 pm · Filed under κοινωνικά-social
Οι διαχρονικοί μας καλοί τρόποι επιβάλλονται να τίθενται σε εφαρμογή όλες τις «καλές» μέρες του χρόνου, ήτοι γιορτές, γενέθλια κτλ. και να κορυφώνονται πριν από το τέλος κάθε ημερολογιακού έτους. Δείγματα καλής συμπεριφοράς ή απλά τυπικότητας; Ή ένας πολύ καλός συνδυασμός αυτών των δύο;
Η ανταλλαγή των ευχών θα πρέπει να υφίσταται πρώτα στην λογική και την ειλικρίνεια και έπειτα οπουδήποτε αλλού. Ποιος ο λόγος να ευχηθούμε τυπικά στην βάπτιση «να σας ζήσει»; Ήδη ζει, θα μπορούσαμε να ευχηθούμε απλά «υγεία». Ποιος ο λόγος του μακάβριου «να ζήσεις να τον θυμάσαι»; Ένα απλό «κουράγιο» θα ήταν υπέρ αρκετό γιατί αυτό προτρέχει. Το «και στα δικά σου» θα μπορούσε κάλλιστα να αντικατασταθεί με ένα «ότι επιθυμείς στη ζωή σου». Θα ήταν τουλάχιστον μια ειλικρινείς και πραγματική ευχή για να έρθει εις πέρας. Τώρα το τυπικό «χρόνια πολλά» στην ονομαστική εορτή είναι άλλη μια άτοπη ευχή. Δηλαδή απλά ονομάστηκες όπως ονομάζεσαι από απλή απόφαση των γονέων σου, δεν το διάλεξες. Έτυχε να γιορτάζεις 25/12 γιατί σε λένε Χρήστο ή Χριστίνα αλλά είναι ακριβώς το ίδιο με το να σε έλεγαν Αναστάση ή Αναστασία και να γιόρταζες την λαμπρή!! Οπότε τα οποιαδήποτε πάρτι και δώρα είναι απλά για την καλή θετική μας ενέργεια και για τίποτα παραπάνω, όσο και να προσπαθούμε να πείσουμε τον εαυτό μας για το αντίθετο.
Θα αναρωτιούνται μερικοί γιατί το βάρυνα τόσο εφόσον η γιορτής της αγάπης και της ευτυχίας είναι προ των πυλών. Αλήθεια ποια η σημασία του Χειμερινού Ηλιοστασίου ανεξάρτητα από λαούς ή θρησκείες; Από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας (πολύ πριν υπάρξει …… Δεκέμβρης) στις 21 Δεκεμβρίου, στις 7:38 ακριβώς αρχίζει η ανατολή του ηλίου και η παραμονή του Χειμερινού Ηλιοστασίου. Από αυτή την μέρα μέχρι και τις 25 του μηνός ο ήλιος κάνει την μικρότερη τροχιά γύρω από την γη και η νύχτα είναι η μεγαλύτερη από όλες τις μέρες του χρόνου, γιορτάζουμε δηλαδή τον θρίαμβο του φωτός από τις 25/12 και μετά!!! Πάντως οι ευχές των Χριστουγέννων όσο και θετικές να είναι έχουν ένα μειονέκτημα : λέγονται μόνο αυτές τις μέρες, ενώ θα έπρεπε να λέγονται και να γίνονται πράξη όλες τις μέρες του χρόνου. Είναι εγωιστικό να συμφιλιωνόμαστε με όσους έχουμε πληγώσει αυτές τις μέρες και όχι πολύ πιο πριν. Είναι λάθος να θέλουμε να σώσουμε τον κόσμο ευχόμενοι παγκόσμια ειρήνη, μόνο αυτές τις μέρες και με το πέρασμα αυτών να διαγράφονται όλα από την μνήμη μας. Η Πρωτοχρονιά είναι μια συνηθισμένη μέρα με την διαφορά ότι αλλάζει ημερολογιακά το έτος, διαγράφει δηλαδή ο ήλιος μια ολόκληρη τροχιά γύρω από την γη. Δηλαδή όσο και να ελπίζουμε για παγκόσμια ειρήνη για υγεία και ευτυχία είναι αδύνατον να αλλάξουν όλα σε….. δευτερόλεπτα. Όσα μηνύματα και να στείλουμε μέσω κινητών και υπολογιστών δεν θα αλλάξει κάτι, αν ζούμε σε μιζέρια θα συνεχίσουμε να ζούμε μέσα σε αυτήν αμέσως μετά το πέρας των εορτών. Αν είχαμε συνειδητοποιήσει ρεαλιστικά όλα τα παραπάνω δεν θα υπήρχε καν η μελαγχολία των Χριστουγέννων. Είναι η πιο συνηθισμένη μορφή κατάθλιψης που σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι βιώνουν την ήδη υπάρχουσα μοναξιά τους πολύ πιο έντονα τις μέρες των Χριστουγέννων. Και αυτό πραγματικά δεν τους αξίζει!
Καλό είναι λοιπόν να προσέχουμε τι ευχόμαστε γιατί ίσως και να μην το εννοούμε. Ίσως να θέλαμε να το είχαμε κάνει πολύ πιο πριν και περιμέναμε αυτές τις μέρες ή δεν θέλαμε να το κάνουμε ποτέ αλλά οι καλοί μας τρόποι μας επέβαλλαν να το ευχηθούμε τώρα. Έτσι δεν δικαιώνεται ποτέ η καλή μας πρόθεση όσα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιές και να υπάρξουν στην ζωή μας!!!! Η καλή μου διάθεση και όχι η τυπικότητα επιβάλλει να ευχηθώ σε όλους σας καλές γιορτές……….. Όχι μόνο κατά την διάρκεια των εορτών αλλά για όλες τις μέρες, ας κυλήσουν όπως πρέπει και ας χαιρόμαστε όλες τις στιγμές κάνοντας τις μοναδικές!!!!
δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα “παρατηρητής” στις 24/12/2009 Αρ.Φ. 817

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου