Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

ΟΙ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ


Ενημέρωση
σημερινά πρότυπα 9 – ριάλιτυς
December 18, 2009 at 7:15 pm · Filed under ενημερωτικά-to be informed, κοινωνικά-social
Οι ζωές των άλλων μας απασχολούν από το 2001, την χρονιά που έκανε την εμφάνιση του το πρώτο ριάλιτυ στην Ελληνική τηλεόραση με πρωτοφανές επιτυχία. Το γνωστό σε όλους «big brother» το οποίο δεν είναι τίποτα άλλο από μια εκπομπή 12 ατόμων άγνωστων μεταξύ τους που απλά ζουν σε ένα σπίτι που παρακολουθείται από κάμερες και αποχωρούν ένας – ένας μέχρι να μείνει ο νικητής που θα πάρει το χρηματικό ποσό σαν έπαθλο. Το παιχνίδι πήρε το όνομά του από το μυθιστόρημα του Τζορτζ Όργουελ το 1984 όπου ο «μεγάλος αδερφός» παρακολουθούσε τα πάντα στο σπίτι μέσω καμερών.
Αυτού του είδους οι εκπομπές άλλαξαν με τα χρόνια, τις είδαμε δηλαδή σε πάρα πολλές «μεταλλάξεις». Το ενδιαφέρον βέβαια σημείωσε μεγάλη πτώση αλλά ακόμη ένα μεγάλο μέρος του τηλεοπτικού κοινού (ιδίως μικρές ηλικίες) συνεχίζει να παρακολουθεί τα ριάλιτυς και να μαθαίνει τα νέα ακόμη και για την προσωπική ζωή ατόμων που στην ουσία δεν κάνουν τίποτα ούτε διακρίνονται για ένα συγκεκριμένο τους ταλέντο. Είναι όμως πρότυπα οι παίχτες των ριάλιτυς, έστω για μία σεζόν ή ακόμα και λίγες εβδομάδες. Παρακολουθήσαμε πολλά είδη των ριάλιτυς, όπως το «big brother», το «the wall», το «μπαρ», το «the gym». Επίσης παρακολουθήσαμε και κάποιες «άρρωστες» πτυχές των ριάλιτυς όπως το «extreme make-over» στο οποίο παιχνίδι γινόντουσαν πλαστικές επεμβάσεις και κέρδιζε όποιος είχε κάνει τις πιο επιτυχημένες, το ριάλιτυ «φόβου» στο οποίο οι παίχτες έμπαιναν στον ίδιο χώρο με τρωκτικά, φίδια κτλ μέχρι όσο αντέξουν (αντιμετώπιζαν τους φόβους τους ήθελαν να μας πείσουν οι εμπνευστές αυτής της άρρωστης εκδοχής ριάλιτυ). Είδαμε και το πολύ διάσημο «survivor», μετά την «φάρμα», όπου οι παίκτες τα έβαλαν με καιρικές συνθήκες, ζώντας ως πραγματικοί ναυαγοί σε ένα αφιλόξενο μέρος που εγκυμονούσε κινδύνους. Αυτή η εκδοχή τώρα σε εξελιγμένη έκδοση είναι το ριάλιτυ που έρχεται προσεχώς και λέγεται «Παταγονία». Μέχρι νύφες ζητήθηκαν μέσω αυτών των εκπομπών στο «αγρότης μόνος ψάχνει» (δεν χρειάζονται σχόλια εδώ φαντάζομαι) αλλά και μερικοί ζήτησαν σωτηρία από τα χρέη στο «για λογαριασμό σας».
Πολύ λίγες εκπομπές ριάλιτυ ξέφυγαν από αυτό το καλούπι της πάταξης της προσωπικότητας και της ενδυνάμωσης του εξευτελισμού του ατόμου. Υπήρξαν κάποιες εκπομπές (που μπορούμε να τις ονομάσουμε εξαιρέσεις) για ανάδειξη ταλέντων όπως τραγουδιστές, μοντέλα και χορευτές αλλά και παρουσιαστές. Εκεί οι παίκτες έμαθαν κάποια πράγματα όσον αφορά το επάγγελμα που ήθελαν να ακολουθήσουν και αναζήτησαν και μία ευκαιρία για να πετύχουν. Εκεί έγινε κάποια σωστή δουλειά από άτομα που έχουν γνώσεις πάνω στα αντικείμενα που προαναφέρθηκαν και αρκετά ταλέντα δεν πήγαν χαμένα. Μιλάμε όμως για ένα ποσοστό 10% καθώς το υπόλοιπο 90% απαρτίζεται από ατάλαντους και τυχαίους ανθρώπους οι οποίοι μη έχοντας τι άλλο να κάνουν είπαν να κερδίσουν λίγα λεπτά δημοσιότητας ταλαιπωρώντας εμάς που δεν τα παρακολουθούμε!!!
Οι τάσεις κατάθλιψης μετά το παιχνίδι συχνότατες, καθώς τα φώτα της δημοσιότητας δεν ήταν για πολύ. Η ισοπέδωση της ιδιωτικής ζωής μεγάλη όταν σενάρια επιστημονικής φαντασίας σε εξώφυλλα περιοδικών έκαναν την εμφάνιση τους. Αλήθεια υπάρχει λόγος για να υποστεί κάποιος αυτόν τον υπέρτατο εξευτελισμό και την αίσθηση της μηδενικής προσωπικότητας; Υπάρχει λόγος να γίνεται τόσος ντόρος για ανθρώπους της διπλανής πόρτας και την δημοσιοποίηση των προβλημάτων τους; Έχοντας όλοι μας πάρα πολλά προβλήματα και άγχη δεν υπάρχει λόγος να φορτωθούμε και αυτά των παικτών των ριάλιτυς. Θα έπρεπε να μας απασχολούν τα σοβαρότατα θέματα για την κοινωνία και για εμάς τους ίδιους από δήθεν αστραφτερές προσωπικότητες που επί το πλείστον είναι ανόητα κατασκευάσματα των ΜΜΕ για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα σοβαρά καθημερινά προβλήματα. Και το πραγματικό σύνθημα αντί του συνθήματος «ο μεγάλος αδερφός σε βλέπει» θα μπορούσε να είναι το σύνθημα «η αλήθεια και η πραγματική ζωή με τις χαρές και τα προβλήματα της είναι εκεί έξω»!!!
δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα “παρατηρητής” στις 16/12/2009 Αρ.Φ. 816
“παρατηρητής” στις 16/12/2009 Αρ.Φ. 816
Ενα πραγματικά πολύ σπουδαίο άρθρο της κ Δέσποινας Δημότση που δείχνει ότι ευτυχώς ακόμα υπάρχουν αντιστάσεις ιδιαίτερα από νέους ανθρώπους.

1 σχόλιο: