Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

ΜΑΡΙΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΤΟΔΩΡΗ: ΔΩΡΙΣΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΟΥ ΣΤΕΓΑΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ


Κατά τη διάρκεια των 8 χρόνων (1999-2006) που ήμουν Δήμαρχος του Δήμου Κρανιδίου, ευτύχισα με την ιδιότητα μου αυτή να δεχθώ σημαντικές δωρεές προς τον Δήμο Κρανιδίου και να υπογράψω τα σχετικά συμβόλαια. Ίσως οι δωρεές που έγιναν την περίοδο αυτή να ξεπερνούν συνολικά όσες έγιναν από τη σύσταση του Δήμου μέχρι σήμερα. Πιστεύω πως πάντοτε υπάρχουν ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι να προσφέρουν προς το κοινωνικό σύνολο και τον τόπο αρκεί να εμπιστεύονται τους ανθρώπους που θα τα διαχειριστούν και να είναι σίγουροι ότι οι δωρεές τους πιάνουν τόπο.

Πρόσφατα έκανα μέσα από το ιστολόγιο μια αναφορά-αφιέρωμα στον μεγάλο ευεργέτη του Δήμου, αείμνηστο Ηλία Φωστίνη. Για να μην αδικήσω κανέναν, είτε βρίσκεται εν ζωή είτε όχι, θεώρησα σκόπιμο να αναφερθώ σε όλες τις σημαντικές δωρεές που έγιναν προς τον Δήμο Κρανιδίου την περίοδο αυτή. Αλλά και για έναν λόγο επιπλέον: είναι χρήσιμο για όλους μας να έχουμε μπροστά μας τέτοια παραδείγματα σημαντικών και γενναίων πράξεων και να τιμούμε αυτούς που τις πραγματοποίησαν είτε βρίσκονται εν ζωή είτε όχι. Σήμερα λοιπόν αναφέρομαι στην κυρία Μαρία Ε. Τόδωρη, μεγάλη ευεργέτιδα και δωρήτρια του κτιρίου που στεγάζεται το Λαογραφικό Κέντρο του Δήμου Κρανιδίου. Η καλύτερη νομίζω αναφορά είναι με την παράθεση του συμβολαίου σύνταξης της δωρεάς που ακολουθεί:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Θ. ΒΑΣΑΓΙΑΝΝΗΣ
συμβολαιογράφος
β: (27540) 21229 - 22212 - 23456 FAX. (27540) 22212 EMAIL: mailto:k_vas@otenet.gr213 00 ΚΡΑΝΙΔΙ


Αριθμός 29.032 ΔΩΡΕΑ "ΕΝ ΖΩΗ" Ψιλής Κυριότητας Αστικού ακινήτου (ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΕΥΡΩ 21.894).


Στο Κρανίδι σήμερα στις τριάντα μία (31) του μήνα Δεκεμβρίου του έτους δύο χιλιάδες έξι (2006) ημέρα Κυριακή και στο Λαογραφικό Μουσείο Κρανιδίου, ιδιοκτησίας Μαρίας Τόδωρη, όπου με κάλεσαν και ήλθα, σε μένα το Συμβολαιογράφο που εδρεύω και κατοικώ στο Κρανίδι, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΒΑΣΑΓΙΑΝΝΗ του Θεοφάνη, παρουσιάστηκαν οι γνωστοί μου και μη εξαιρούμενοι από το Νόμο, από το ένα μέρος η Μαρία θυγατέρα Εμμα­νουήλ και της Αικατερίνης ΤΟΔΩΡΗ, συνταξιούχος, που γεννήθηκε το έτος 1928 στο Κρανίδι Αργολίδας όπου και κατοικεί, με α.δ.τ. Γ.303.088/8-5-1961 από την Υποδ. Χωρ. Κρανιδίου και με ΑΦΜ ......... από τη Δ.Ο.Υ. Κρανιδίου και από το άλλο μέρος ο Δημήτριος Καμιζής του Αγγέλου, ιατρός και κάτοικοςΚρανιδίου, με α.δ.τ. Π.844.560/98 από το Α.Τ. Κρανιδίου και με ΑΦΜ ......... από την Δ.Ο.Υ. Κρανιδίου, ο οποίος ενεργεί στο παρόν με την ιδιότητα του Δημάρχου Κρανιδίου και νόμι­μος εκπρόσωπος του ΔΗΜΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ που έχει ΑΦΜ 099128205 από την Δ.Ο.Υ. Κρανιδίου, και με εντολή του Δημο­τικού Συμβουλίου του Δήμο Κρανιδίου, σύμφωνα με την με α­ριθμό 199/3-10-2006 απόφαση του αντίγραφο της οποίας προ­σαρτώ στο παρόν που λήφθηκε στην με αριθμό 13/2006 συνεδρί­αση του, φωτοτυπία του οποίου προσαρτώ στο παρόν, οι οποίοι μου δήλωσαν ότι μπορούν να υπογράφουν και ζήτησαν τη σύντα­ξη και υπογραφή του παρόντος, με το οποίο δηλώνουν, συμφω­νούν, συνομολογούν και συναποδέχονται τα παρακάτω : Ότι η πρώτη συμβαλλόμενη, Μαρία θυγατέρα Εμμανουήλ και της Αικατερίνης Τόδωρη, που στη συνέχεια για συντομία θα αναφέρεται στο παρόν συμβόλαιο "δωρήτρια", έχει στην πλήρη, άμεση, αποκλειστική και αδιαφιλονίκητη κυριότητα, νομή και κα­τοχή της μία διώροφη οικοδομή όπου στεγάζεται το «Λαογραφικό Μουσείο Κρανιδίου», η οποία αποτελείται από Ισόγειο με επιφά­νεια μέτρα τετραγωνικά πενήντα οκτώ και πενήντα εκατοστά (μ.τ. 58,50) και Πρώτο Πάνω απ' το Ισόγειο Όροφο με επιφάνεια μέ­τρα τετραγωνικά σαράντα τέσσερα (μ.τ. 44), κτισμένη σε οικόπε-δο που βρίσκεται εντός ορίων οικισμού της πόλης του Κρανιδίου στην οδό Μ. Φωστίνη, στη Γραμμική Ζώνη Ε', της κτηματικής περιφέρειας του Δήμου Κρανιδίου το οποίο έχει επιφάνεια μέτρα τετραγωνικά ογδόντα πέντε (μ.τ. 85), όπως αυτό φαίνεται και χα­ρακτηρίζεται περιμετρικά με τα στοιχεία 1-20-16-26-25-24-10-6-5-4-2-1 στο από Δεκεμβρίου 2006 τοπογραφικό διάγραμμα του τοπογράφου μηχανικού Αντωνίου Αντωνόπουλου, το οποίο νόμι­μα υπογραμμένο από τους συμβαλλόμενους κι εμένα προσαρτώ στο παρόν και η περιγραφή του οποίου έχει ως εξής :
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟΥ Το αγροτεμάχιο αυτό σύμφωνα με το προαναφερόμενο διάγραμμα είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, δεν υπάγεται στις διατάξεις του Ν. 1337/83 και δεν υποχρεούται σε εισφορά σε γη ή σε χρήμα και ορίζεται γύρωθεν ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ με πλευρά 1-20-16-26 μέτρα συνολικά δέκα και ενενήντα οκτώ εκατοστά (μ. 10,98) με ιδιοκτησία Βαρκαρόλη, ΔΥΤΙΚΑ, ΒΟΡΕΙΑ και ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ με πλευρά τεθλασμένης γραμμής 26-25-24-10 μέτρα συνολικά δώδεκα και είκοσι πέντε εκατοστά (μ. 12,25) με ιδιοκτησία κλη­ρονόμων Λεβέντη, ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ με πλευρά 10-6-5 μέτρα συνολικά πέντε και σαράντα πέντε εκατοστά (μ. 5,45) με ιδιοκτη­σία κληρονόμων Λεβέντη και δημοτικό δρόμο και τέλος ΒΟ-ΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ, ΒΟΡΕΙΑ και επίσης ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ με πρόσωπο τεθλασμένης γραμμής 5-4-2-1 μέτρα συνολικά δέκα τρία και πενήντα εκατοστά (μ. 13,50) με δημοτική οδό.
ΤΙΤΛΟΣ ΚΤΗΣΕΩΣ Το ακίνητο αυτό έχει περιέλθει στην δωρήτρια με αγορά από την Φανή χήρα Γεωργίου Καραγιάννη, το γένος Αναστασίου και Μα­ρίας Λεμπέση με το συμβόλαιο με αριθμό 1.686/24-4-1978 της τότε Συμβολαιογράφου Ερμιόνης Βασιλικής Λιακοπούλου, που μεταγράφηκε νόμιμα στα Βιβλία Μεταγραφών του Υποθηκοφυ­λακείου Μάσσητος (Κρανιδίου), στον τόμο 557 και με αύξοντα αριθμό 42.

ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΩΡΕΑΣ ΕΝ ΖΩΗ
Στη συνέχεια η δωρήτρια Μαρία θυγατέρα Εμμανουήλ και της Αικατερίνης Τόδωρη, δηλώνει ότι παραχωρεί μεταβιβάζει και παραδίδει σήμερα, με το παρόν συμβόλαιο, την ψιλή κυριότητα του παραπάνω ακινήτου προς τον Δήμο Κρανιδίου, με δωρεά στη ζωή, ισχυρή και αμετάκλητη παρακρατώντας την επικαρπία του ως άνω ακινήτου εφόρου ζωής της. Η δωρήτρια δήλωσε πρόσθετα και τα εξής : 1) Ότι αποξενώνεται από κάθε γενικώς τίτλο και δικαίωμα της ψιλής κυριότητας στο προαναφερόμενο ακίνητο και αναγνωρίζειτο δεύτερο συμβαλλόμενο ΔΗΜΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ, όπως εκπρο­σωπείται νόμιμα στο παρόν, από σήμερα ψιλό κύριο, νομέα και κάτοχο αυτού που μπορεί στο εξής να το κατέχει, νέμεται και διαθέτει ελεύθερα όπως αυτός θέλει.
2) Εγγυάται την ψιλή κυριότητα του παραπάνω περιγραφομένου ακινήτου ότι είναι απαλλαγμένο από κάθε χρέος, βάρος, προση­μείωση, μεσεγγύηση, διεκδίκηση, κατάσχεση, εκνίκηση από τρίτο πρόσωπο, απαίτηση από κληρονομιά ή άλλη αιτία, φόρους, τέλη και εισφορές, δουλεία, μισθωτική σχέση και χρήση, αμφισβήτη­ση, διαφορά και κάθε άλλο νομικό ελάττωμα.
3) Μεταβιβάζει στον δεύτερο συμβαλλόμενο - "δωρεοδόχο", όλα τα δικαιώματα της ψιλής κυριότητας του ως άνω ακινήτου, προσωπικά και εμπράγματα και τις σχετικές αγωγές της, ακόμα κι εκείνες της προστασίας της νομής και της απόδοσης της χρήσης μισθωμένου ακινήτου και όλες τις ενστάσεις της.
Ο εκπρόσωπος του δεύτερου συμβαλλόμενου "δωρεοδόχου", με την παραπάνω ιδιότητα του, δηλώνει ότι δέχεται με ευγνωμοσύνη και ευχαρίστηση αυτή τη δωρεά, ότι παρέλαβε το μεταβιβαζόμε­νο ακίνητο κατά την ψιλή κυριότητα και ότι αποδέχεται όλα τα παραπάνω τα οποία και συνομολογεί.Μεταξύ των αυτόν συμβαλλομένων συνομολογείται και γίνεται αμοιβαία αποδεκτό ότι η παρούσα δωρεά διέπεται από τις διατά­ξεις της παραπάνω απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και ει­δικά από την παράγραφο Βήτα μικρό (β) αυτής, σε σχέση με την αίτηση της δωρήτριας η οποία καταχωρείται στο παρόν ως έχει. Στην αίτηση της η κ. Τόδωρη Μαρία αναφέρει τα εξής : «Παρα­καλώ να δεχθείτε τη Δωρεά μου διώροφης κατοικίας που βρίσκε­ται στη συνοικία Μεταμόρφωσης Κρανιδίου, η οποία σήμεραχρησιμοποιείται ως Λαογραφικό Κέντρο του Πνευματικού Κέ-
ντρου του Δήμου Κρανιδίου. Στη δωρεά μου αυτή προβαίνω ε­ξαιτίας της μεγάλης μου επιθυμίας να ευεργετήσω τον Δήμο Κρανιδίου και της αγάπης μου στον τόπο μας, την παράδοση και την ιστορία του. Θέλω με αυτόν τον τρόπο να συμβάλλω και εγώ στην προσπάθεια που κάνει τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Κρανι­δίου και ο Δήμαρχος Δημήτρης Καμιζής για την διαφύλαξη και διάσωση της πολιτιστικής μας παράδοσης και κληρονομιάς. Δω­ρίζω, επίσης και όλα τα αντικείμενα των προγόνων μου που έ­χουν λαογραφική αξία. Το παραπάνω οίκημα επιθυμώ να έχει πά­ντα αυτή τη χρήση, δηλαδή να λειτουργεί ως Λαογραφικό Ίδρυμα και να παραμένει πάντοτε εις το διηνεκές εις την ιδιοκτησία και κυριότητα του Δήμου Κρανιδίου χωρίς ποτέ να μπορεί να πωλη-θεί ή να ανταλλαχθεί με άλλο ακίνητο ή να μεταβιβαστεί με ο­ποιονδήποτε τρόπο σε τρίτους. Από το παραπάνω ακίνητο επιθυ­μώ επίσης να παρακρατήσω την επικαρπία (μίσθωμα από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κρανιδίου) μέχρι τέλος της ζωής μου χωρίς αυτή να μπορεί να μεταβιβασθεί σε οποιονδήποτε άλλο κληρονόμο μου. Επιθυμώ επίσης σε εμφανές σημείο του κτηρίου αναγραφούν οι λέξεις : «Δωρεά Μαρίας Τόδωρη εις μνήμην Γε­ωργίου Δημητρίου Καραγιάννη (Καραγιώργα) και Φανής Γεωρ­γίου Καραγιάννη».
Επίσης προσαρτάται στο παρόν κατάσταση με καταγραφή των αντικειμένων που βρίσκονται μέσα στο Λαογραφικό Μουσείο η οποία έχει συνταγεί από την Αικατερίνη Καπράνη ως εκπρόσωπο των εθελοντριών μελών του Λαογραφικού Μουσείου αποτελού­μενη από εννέα (9) σελίδες, που προσυπογράφουν οι συμβαλλό­μενοι με αριθμό αντικειμένων επτακόσια εβδομήντα επτά (777), στον οποίο αριθμό περιλαμβάνονται και οι διαγραφές, όπως εμ­φανίζονται σ' αυτόν τον πίνακα όπου αναφέρονται και οι λοιποί δωρητές και τα οποία αντικείμενα θα παραμένουν στο διηνεκές στο ως άνω Λαογραφικό Μουσείο. Ο παραπάνω πίνακας προ­σαρτάται ως έχει στο παρόν συμβόλαιο του οποίου αποτελεί ανα­πόσπαστο μέρος και ένα όλον.Σημειώνονται και τα παρακάτω, ότι:
1) Ρώτησα τους εμφανισθέντες, σύμφωνα με το νόμο, τονίζοντας τους ιδιαίτερα τις συνέπειες του άρθρου 117 του ν.δ. 118/73, ό­πως ισχύει σήμερα, σε περίπτωση που δεν απαντήσουν ειλικρινά, μήπως έγινε προηγούμενη δωρεά προς αυτόν από την δωρήτρια και αυτή μου απάντησαν αρνητικά.
2) Η αξία της ψιλής κυριότητας του παραπάνω ακινήτου, δηλώ­θηκε από τους συμβαλλόμενους σε ευρώ είκοσι μία χιλιάδες ο­κτακόσια ενενήντα τέσσερα (€ 21.894), που είναι και η αντικει­μενική αξία.
3) Υποβλήθηκε από τους συμβαλλόμενους στην Δ.Ο.Υ. Κρανιδί-ου η δήλωση φόρου δωρεάς που καταχωρήθηκε στο αρμόδιο βι­βλίο και πήρε αριθμό 542/Ζ-487/2006 αντίγραφο της οποίας προ­σαρτώνται στο παρόν.
4) Κατά την υπεύθυνη δήλωση των συμβαλλομένων, κατά το άρ­θρο 8 του Ν. 1599/1986 η μόνιμη κατοικία τους είναι αυτή που αναφέρεται στην αρχή του παρόντος συμβολαίου.
5) Για την παρούσα σύμβαση δεν οφείλονται δικαιώματα υπέρ τρίτων κατά τα άρθρα 238 και 394 του ΠΔ 410/1955 (ΦΕΚ 231 Α').6) Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 81 του Ν.Δ. 2238/ 1994, όπως ισχύει σήμερα, προσαρτάται στο παρόν συμβόλαιο, υπεύθυ­νη δήλωση της δωρήτριας ότι το παραπάνω ακίνητο της απέφερε εισοδήματα, επίσης προσαρτάται στο παρόν και υπεύθυνη δήλω­ση του άρθρου 32 Ν.2459/97 της δωρήτριας, ότι δεν έχει υπο­χρέωση υποβολής δήλωσης Φ.Μ.Α.Π.
7) Προσαρτάται στο παρόν το αποδεικτικό φορολογικής ενημε­ρότητας της δωρήτριας με αριθμό 3455075/1/31-12-2006 από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργεί­ου Οικονομίας και Οικονομικών.
8) Σύμφωνα με την υπεύθυνη δήλωση της δωρήτριας το παραπά­νω ακίνητο δεν βρίσκεται σε ρέμα, σε αιγιαλό, σε ζώνη παραλίας, σε βιότοπο, σε δημόσιο κτήμα και σε αρχαιολογικό χώρο.
9) Η δωρήτρια, δηλώνει υπεύθυνα κατά νόμο ότι δεν υπάγεται στις διατάξεις της σχετικής Υπουργικής απόφασης για προσκόμι­ση ασφαλιστικής ενημερότητας.
10) Προσαρτάται στο παρόν συμβόλαιο μου βεβαίωση από τοΔήμο Κρανιδίου ότι για το παραπάνω ακίνητο δεν οφείλεται Τέ-λος Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.).
Οι παραπάνω δηλώσεις των συμβαλλομένων, καταχωρήθηκαν στο συμβόλαιο αυτό που γράφτηκε σε πέντε (5) φύλλα. Τα κατάνόμον δικαιώματα μου μετά των αντιγράφων δεν εισπράττονται καθόσον προσφέρω αυτά, ανερχόμενα σε ευρώ τριακόσια εβδο­μήντα πέντε (€ 375) ως δωρεά προς το Δήμο Κρανιδίου. Το συμβόλαιο αυτό το διάβασα στους εμφανισθέντες καθαρά και μεγαλόφωνα οι οποίοι αφού το άκουσαν, το βεβαίωσαν, συμφώ­νησαν στο περιεχόμενο του και το υπογράφουν νόμιμα αυτοί και εγώ ο Συμβολαιογράφος.
οι συμβαλλομενοι
(υπογραφές)

ο συμβολαιογράφος
(Τ.Σ.) Κων/νος Θ. Βασαγιάννης
Ακριβές Αντίγραφο

2 σχόλια:

  1. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου είναι ανεξάρτητη δημόσια εποπτική αρχή που υπάγεται διοικητικά στο Υπουργείο Οικονομικών. Σκοπό έχει την εποπτεία Χρηματιστηριακών εταιριών, Εταιριών Παροχής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών και άλλων εταιριών Χρηματοοικονομικού χαρακτήρα, όπως Επενδυτικών εταιριών.
    Οι αρμοδιότητες της μεταξύ άλλων:
    …Να χορηγεί άδεια λειτουργίας σε αμοιβαία κεφάλαια, σε επιχειρήσεις παροχής επενδυτικών υπηρεσιών περιλαμβανομένων Συμβούλων Επενδύσεων, ΕΠΕΥ και Χρηματιστών… και
    ...Να επιβάλλει διοικητικές κυρώσεις και πειθαρχικές ποινές εναντίον Χρηματιστών, ΕΠΕΥ και Συμβούλων Επενδύσεων καθώς σε οποιοδήποτε άλλο νομικό ή φυσικό πρόσωπο που ενέχεται σε παράβαση της Χρηματιστηριακής νομοθεσίας...
    Η Hellenic Development Beteiligungs AG (συμφερόντων κου Ευάγγελου Γούτου) σύμφωνα με τις δικές μας έρευνες δεν κατέχει καμμία άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την προώθηση των ομολόγων της στην Ελλάδα, εκτός αυτού δεν της έχει χορηγηθεί άδεια Επενδυτικού Συμβούλου στην Γερμανία.
    Ως εκτούτου όποιο φυσικό η νομικό πρόσωπο στηρίξει αυτήν την ‘παρανομία’ διατρέχει κίνδυνο να του επιβληθούν πειθαρχικές κυρώσεις από τις αρμόδιες αρχές.
    ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τις ψευδείς κακόβουλες και κακοήθης καταγγελίες μέσα από ανώνυμα εμαιλ ότι είδη ως εταιρία είδη προβη σε όλες τις δέουσες νομικές ενέργειες και το θέμα ερευνάτε είδη από τις αρμόδιες αρχές

    με εκτίμηση για την
    Hellenic Development Beteiligungs AG
    Ευάγγελος Δ Γούτος
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή