Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Ο ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΡΕΠΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απόσπασμα απο την αγόρευση του Εμμανουήλ Ρέπουλη ως Υπουργού Εσωτερικών της Κυβερνήσεως Ελευθερίου Βενιζέλου, στη Βουλή των Ελλήνων, την 2αν Μαϊου 1911 όταν εισηγήθηκε την αλλαγή του νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Η Στοιχειώδης διαπαιδαγώγησις του Πολίτου

Σαφώς έχει λεχθή ότι προς την πολιτικήν διαπαδαγώγησιν του λαού η δημοτική διοίκησις είναι ό,τι η στοιχειώδης εκπαίδευσις προς την ανωτέραν. Και βεβαίως όσον θα ηδύνατο να κατανοήση τα ανωτέρα γράμματα ο μη παρεκπαιδευθείς εις την στοιχειώδη εκπαίδευσιν, τόσον δύναται να καταστή ικανός προς τα καθήκοντα του πολίτου κοινοβουλευτικού κράτους , ο πολίτης ο μη ασκηθείς εις τα στοιχειώδη δικαιώματα και καθήκοντα του δήμου. Ούτε δύναται να είναι από σταθερού φρονήματος φιλελεύθερος λαός ο διδασκόμενος υπό της Πολιτείας ότι δεν δύναται καν να χειρίζεται ικανώς ούτε τα πράγματα του τόπου του, τα ζητήματα του τόπου του, τα πράγματα του χωρίου του και μη αφηνόμενος ελεύθερος εις την τοιαύτην ενέργειαν. Το μάλλον δ’ ολέθριον αποτέλεσμα της συγκεντρωτικής διοικήσεως των ελληνικών πραγμάτων τούτο κυρίως υπήρξεν ότι εκ της δεσμεύσεως της αυτενέργειας των πολιτών εις τα πράγματα της ιδιαιτέρας των πατρίδος, εις τα πράγματα του δήμου, της κοινότητος, ητόνησεν ο κοινωνικός ημών οργανισμός και ο πολιτικός οργανισμός στερηθείς την κανονικήν κυκλοφορία του αίματος του. Αποτέλεσμα της τοιαύτης πολιτικής ανατροφής είναι ότι πάσα ευθύνη διά πάσαν οιανδήποτε και εξ οιωνδήποτεαιτιών και οπουδήποτε της χώρας κακήν πραγμάτων κατάστασιν, ρίπτεται επί τάς κυβερνήσεις και επί τας Βουλάς, εξ ων αι κυβερνήσεις προέρχονται.
Αλλ’ ούτε η κυβέρνησις, ούτε αι Βουλαί, ούτε και το κράτος αυτό δύναται να ανθέξη υπό το βάρος τοιούτων ευθυνών και ν’ ανταποκρίνηται εις το μέγεθος τοιούτων αξιώσεων.

1 σχόλιο: