Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΑΛΛΟ ΓΑΛΑΞΙΑ.....

Πολύ σωσιά ο φίλος Μάκης Κατσαϊτης απο το γειτονικό ιστολόγιο προτείνει να πάρουν θέση οι δημοτικές παρατάξεις πάνω στο σχέδιο "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ¨για την νεα διοικητική μεταρρύθμιση που εξήγγειλε η Κυβέρνηση. Εμείς ήδη έχουμε ξεκινήσει απο την πρώτη στιγμή της επίσημης εξαγγελίας με αναφορές και στην ισιορία του θέματος και στις δικές μας διαχρονικές παρεμβάσεις και θέσεις.
Θεώρησα λοιπόν σκόπιμο και αναγκαίο, στη σημερινή ανάρτηση να υπενθυμίσω τις θέσεις μου πάνω στο ίδιο θέμα όταν πρίν απο 13 χρόνια, είχα αποστείλει ανοικτή δημόσια επιστολή στα μέλη της Κ.Ε του ΠΑ.ΣΟ.Κ. η οποία τότε συνεδρίασε στο Ναύπλιο για να λάβει αποφάσεις τότε πάνω στο σχέδιο ¨ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ¨
Δεν είμαι θε θέση να γνωρίζω κατά πόσο η παρέμβαση μου αυτή και ασφαλώς πολλών άλλων ανθρώπων που είχαν το θάρρος να διατυπώσουν ανοικτά και δημόσια τις απόψεις τους, αυτές ελήφθησαν υπ όψιν, εγώ πάντως το κάνω και σε αυτή την περίσταση γιατί το θεωρώ ηθική και πολιτική μου υποχρέωση και παρά την γνώση ότι οι διαστρεβλωτές και οι παραχαράκτες πάντα καιροφυλακτούν και οτι οι σιωπούντες είναι συνήθως οι περισσότερο <κερδισμένοι>.
Σ αυτή την επιβεβλημμένη μικρή ιστορική αναδρομή θα αναφερθώ στά επόμενα και στο πώς έμπρακτα υπηρέτησα αυτές τις θέσεις και αρχές μου σαν δήμαρχος του Καποδιστριακου δήμου Κρανιδίου.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 1997




Μια ανοιχτή επιστολή του Δημήτρη Καμιζή στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.


ΟΧΙ στην κατάργηση του θεσμού των Κοινοτήτων




Θεωρώ λοιπόν υποχρέωση μου σαν πολίτης και σαν άνθρωπος που υπηρέτησα στο παρελθόν το θεσμό του αιρετού Νομαρχιακού Συμβουλίου να απευθύνω στα αξιότιμα μέλη της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ τα παρακάτω:
1) Από τις μέχρι τώρα συζητήσεις και εξαγγελίες έχει διαφανεί ότι με την αναγγελθείσα διαδικασία συνένωσης ουσιαστικά καταργούνται οι Κοινότητες. τα Βασικά δηλαδή κύτταρα της ΤΑ.Αυτή είναι η πραγματικότητα . ότι καταργούνται δηλαδή . οτιδήποτε άλλο λέγεται είναι για τον λεκτικό εξωραϊσμό της πρότασης
2) Οι Κοινότητες πέρα από την μικρότερη Βασική διοικηπκή μονάδα της ΤΑ. είναι συγχρόνως και θεσμός λαϊκής έκφρασης συμμετοχής και δημοκρστίας.Νομίζω ότ μια ματιά και μια φευγαλέα αναδρομή στις μέχρι σήμερα διακηρυγμένες θέσεις όλων των οργάνων του ΠΑΣΟΚ θα ήταν σκόπιμη και χρήσιμη για όσους πρόκειται να λάβουν σχετικές αποφάσεις.
3) Επανειλημμένα έχει διακηρυχθεί στο παρελθόν επίσης όπ η ΤΑ. αποτελούσε ένα από τα τρία βάθρα της Δημοκρατίας μαζί με το Κοιοβούλιο και τον Συνδικαλισμό.Τον τελευταίο καιρό αυτή η θέση έχει παύσει να διακηρύσσεται και να ακούγεται και ελπίζω αυτό να μην αποτελεί υποτίμηση αυτού του ρόλου της ΤΑ
4) 0 θεσμός της Κοινότητας αποτέλεσε και αποτελεί έναν γνήσιο λαϊκό - πολιτικό θεσμό που που έχει πρόσφερει πολλά στην Πατρίδα μας , στην Οικονομία . στον Πολιτισμό αλλά και στην Αμυνα.Ενας θεσμός που πρόσφερε και πρόσφερει μέσα απ'την λαϊκή συμμετοχή την δυνατότητα στον πολίτη να αποφασίζει με τρόπο δημοκρατικό και άμεσο για ζητήματα που αφορούν στην ποιότητα της ζωής του στο χώρο που ζει , εργάζεται και ψυχαγωγείται.
5) Οι πολλές μικρές Κοινότητες αντίστοιχες μετά χώρια μας παυ υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα δεν είναι κατά την γνώμη μου κανένα κακό όπως έντεχνα επιχειρείται να εμφανιστεί, αλλά είναι η αντιστοίχηση των ανθρώπων και της κοινωνικής τους ζωής πρός το πολύμορφο , πολύχρωμο και γεμάτο ιδιαιτερότητες φυσικό περιβάλλον αυτού του πανέμορφου και ευλογημένου τόπου μας.Η ποικιλομορφία, η ποικιλία και το διαφορετικό στη ζωή και στο περιβάλλον δεν είναι κακό, αλλά θεία Πρόνοια που εξασφάλιζει την ομορφιά στη φύση και στη ζωή.
6) Η διαρκής επίκληση του τι συμβαίνει στην Ευρώπη και στις άλλες χώρες της Ενωσης δεν μπορεί να αποτελεί πάντοτε επιχείρημα γα να καταργήσουμε. και εμείς ότι θετικό μέχρι σήμερα έχουμε κληρονόμησει από την Ιστορία και τον Πολιτισμό μας.Επί τέλους άς μοιάσουν και αυτοί σε κάτι με μας . δεν είναι ανάγκη πάντοτε εμείς να ακολουθούμε. Και σε αυτό το σημείο όμως υπάρχουν παραδείγματα αποτυχίας της συνένωσης και σε χώρες της Ευρώπης.
7)Το δήθεν επιχείρημα της μείωσης των λειτουργικών δαπανών με την συνένωση δεν ευσταθεί . αφού καμιά απόλυση κοινοτικών υπαλλήλων, όπως λέγεται, δεν πρόκειται να γίνει αλλά ούτε υπάρχει και κανένα εμπόδιο για σύγχρονη μηχανοργάνωση στις Κοινότητες όπως υπάρχουν σήμερα.
8) Το επτχείρημα ότι με την συνένωση θα διευκολυνθεί ο σχεδιασμός και η εκτέλεση μεγαλύτερων έργων επίσης δεν ευσταθεί διότι αυτό θα μπορούσε να γίνει άριστα μέσα από τους Αναπτυξιακούς Συνδέσμους που λειτούργησαν στο παρελθόν και που το ισχύον Σύνταγμα μας άλλωστε προβλέπει γι'αυτό το σκοπό.Η ιστορική εμπειρία άλλωστε, μας δείχνει ότι για να λειτουργήσουν όποιοι θεσμοί είναι απαραίτητοι και οι κατάλληλοι άνθρωποι.Υπάρχουν λοιπόν παραδείγματα Αναπτυξιακών Συνδέσμων που λειτούργησαν όχι τυπικά αλλά ουσιαστικά και πρόσφεραν σπουδαίο έργο.Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση επίσης μπορεί να προγραμμάτισει και να εκτέλεσει μεγάλα έργα στην περιφέρεια της.
9) Η κατάργηση δια της συνενώσεως τωνΚοινοτήτων θα αφαίρεσει τον δυναμισμό και την ζωντάνια της λαϊκής έκφρασης για την ανάδειξη των τοπικών αρχόντων.θα δυσχεράνει την άμεση επικοινωνία μεταξύ του λαού και των τοπικών επροσώπων του και αντίθετα θα διευκόλυνει την εκ των άνω"επιβολή" αποφάσεων με δήθεν τεχνοκρατικά επιχειρήματα.Μ'αυτόν τοντρόπο ένας κατ'εξοχήν πολιτικός θεσμός θα μετατραπεί σε διαχειριστικό μηχανισμό.
10) Ο θεσμός της Κοινότητας ως η μικρότερη διοικητική μονάδα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υπαγορεύεται και προστατεύεται από το ισχύον Σύνταγμα μας , και αυτό ασφαλώς δεν έχει γίνει τυχαία από τον συνταγματικό νομοθέτη.

Αξιότιμα μέλη της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, σας παρακαλώ να λάβετε υπ'όψιν σας τα παραπάνω και κάνω έκκληση , οι αποφάσεις σας να μην περιλαμβάνουν την κατάργηση του θεσμού των Κοιοτήτων έστω δτά της συνενώσεως Αντίθετα θα μπορούσατε να προβληματιστείτε να αποφασίσετε και να προτείνετε νόμους για την δημιουργία ή Ενίσχυση Αναπτυξιακών Συνδέσμων ή Οργανισμών που θα εξασφαλίσουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την εκτέλεση μεγαλύτερων έργων. Αυτό άλλωστε είναι κάτι που προβλέπεται από τον καταστατικό μας χάρτη.

1 σχόλιο:

  1. ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΑΓΙΑ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΓΡΑΦΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΙΑΝΕΙ.
    ΤΕΛΕΙΩΣΑΤΕ ΛΑΜΟΓΙΑ (ΚΑΙ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ )ΤΑΓΟΙ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ,ΥΠΟΝΟΜΕΥΤΕΣ ΤΟ ΜΕΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ,ΑΘΛΙΟΙ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ YES MAN ΤΩΝ ΕΧΟΥΝΤΩΝ.
    ΜΕ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ¨ΤΟΠΙΚΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ¨ ΞΕΒΡΑΚΟΤΟΙ ΑΝΕΠΙΤΥΧΗΣ ΕΡΠΕΤΑ,ΜΟΙΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΝΙΑΣ,ΔΟΛΟΠΛΟΚΟΙ,ΑΛΛΑΖΟΝΕΣ ΕΝΤΕΧΝΟΙ ΚΑΚΟΔΙΑΧΗΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ,ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΝΤΙΣΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΣΙΦΙΚΙ ΣΑΣ,ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΣΤΙΣ ΣΑΣ ΥΠΟΧΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΙΔΕΤΕ ΔΙΚΙΟ ΜΕ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ .
    ΩΣ ΕΔΩ ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ,ΟΙ ΑΕΡΓΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ,ΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ,ΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ,ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΟΥ,ΟΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ,ΣΥΜΟΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ.
    ΝΑΙ,ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΕΛΕΝΧΟΣ,ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ,ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ,ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ.
    ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΟΥΤΕ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΣΑΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΠΛΕΟΝ ΓΙΟΥΣΟΥΦΑΚΙΑ.
    ΤΕΛΕΙΩΣΑΤΕ,ΚΡΥΦΤΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΧΩΡΙΣ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΡΟΗ ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΟΙΑΣΜΑΤΑ.
    ΨΑΧΝΕΤΕ ΕΝΤΕΧΟΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΝΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΙΣΕΤΕ ΚΕΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΤΟ ΤΣΙΦΙΚΙ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΣΤΥΣΕΙ ΥΠΟΧΟΝΔΡΙΟΙ.
    ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΦΤΑΣΕ ΚΡΥΦΤΕΙΤΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟΒΡΑΣΜΑΤΑ.
    ΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ ΜΕ ΟΡΙΖΟΝΤΑ,ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΠΛΑΝΟΥΣ ΡΟΥΣΦΕΤΟΛΟΓΟΥΣ ΥΠΑΛΗΛΟΥΣ ΠΛΟΥΣΙΩΝ ΜΕ ΜΑΡΙΝΑ.


    TEN.TEN@LIVE.CO.UK

    ΑπάντησηΔιαγραφή