Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Το Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Τ.Ε.Δ.Κ στο Ναύπλιο σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν το Δ.Σ. της Τ.Ε.Δ.Κ Αργολίδας, οι Δήμαρχοι Αργολίδας και εκπρόσωποι φορέων αλλά και μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων της Αργολίδας μεταξύ των οποίων και της "Παρέμβασης Πολιτών Ερμιονίδας". Καλεσμένος ήταν ο Βουλευτής Αργολίδας και Υφυπουργός περιβάλλοντος κ. Γιάννης Μανιάτης. Το θέμα της συζήτησης ήταν η διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Επειδή παραβρέθηκα και εγώ ως μέλος της "Παρέμβασης Πολιτών Ερμιονίδας", θεώρησα σκόπιμο να μεταφέρω επιγραμματικά, μέσα από το ιστολόγιο, όσα ειπώθηκαν σε αυτήν τη συνάντηση-σύσκεψη:



  • Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και μαζί φυσικά και η Αργολίδα κατέχει την τελευταία θέση από όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας όσον αφορά στις υποδομές και στην πρόοδο για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Την πρώτη θέση κατέχει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
  • Χάθηκε μία ολόκληρη δεκαετία για την Αργολίδα χωρίς να έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό για την επίλυση του μεγάλου προβλήματος της διαχείρισης των απορριμάτων.
  • Η Ελλάδα αλλά και οι δήμοι οι οποίοι διατηρούν ακόμα ανεξέλεγκτες χωματερές έχουν πλέον να κάνουν με υψηλά πρόστιμα που επιβάλλονται από την Ε.Ε, επειδή δεν εφαρμόζεται η κοινοτική νομοθεσία.
  • Η επιλογή της δεματοποίησης των απορριμάτων, όπως η σχεδιαζόμενη θέση Σταυρός Διδύμων, είναι λύση προσωρινή και αναποτελεσματική αφού δεν υπάρχει κανένα σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.
  • Για πρώτη φορά από επίσημα κυβερνητικά χείλη δηλώθηκε ξεκάθαρα και συγκεκριμένα ότι η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ είναι θέση του υπουργείου Περιβάλλοντος και της σημερινής κυβέρνησης και η εφαρμογή της είναι μέσα στις προτεραιότητες της και πρέπει να γίνει θέση και επιδίωξη εφαρμογής σε όλους τους Δήμους.
  • Σύμφωνα με τα παραπάνω δικαιώνεται η θέση όλων των Περιβαλλοντικών οργανώσεων αλλά και μεμονωμένων ευαισθητοποιημένων ανθρώπων που χρόνια τώρα αγωνίζονται να κινητοποιήσουν δυνάμεις της κοινωνίας προς αυτήν την κατεύθυνση του διαχωρισμού δηλαδή των στερεών αποβλήτων κατά κατηγορίες στην πηγή τους και την εν συνεχεία επανάκτηση και ανακύκλωση των υλικών που μπορούν να ανακυκλωθούν.
  • Ο Βουλευτής Αργολίδας και Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Μανιάτης, του οποίου η παρουσία και η τοποθέτηση υπήρξε καταλυτική κάλεσε όλους τους αρμόδιους φορείς του νομού το συντομότερο να συζητήσουν και να καταθέσουν τις προτάσεις τους προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου με πνεύμα συνεργασίας για το κοινό συμφέρον του νομού. Πρότεινε στις όποιες συζητήσεις είναι απαραίτητες να παρευρίσκονται και οι άλλοι δύο βουλευτές του Νομού και δεσμεύτηκε ο ίδιος να προωθήσει την υλοποίηση των προτάσεων αυτών. Συγκεκριμένα τόνισε ότι κανείς δεν έχει πλέον την πολυτέλεια για χάσιμο άλλου χρόνου. Οι παρεμβάσεις και οι τοποθετήσεις του κ. Μανιάτη, αναγνωρίστηκε από όλους ότι υπήρξαν πολύ ουσιαστικές και θετικές για την σαφήνεια και καθαρότητα τους αλλά και για το πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο τους.
    Συμπερασματικά λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι το θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων επανατοποθετείται ορθά και με προοπτική επίλυσης με κομβικό σημείο τον διαχωρισμό των απορριμάτων στην πηγή της δημιουργίας τους και στην επανάκτηση των ανακυκλούμενων υλικών ώστε να περιοριστεί σημαντικά ο όγκος τους για τελική επεξεργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου