Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Μέσα στα πλαίσια των προγραμματικών θεματικών διαβουλεύσεων που έχουμε εξαγγείλει πραγματοποιήσαμε χθες την πρώτη συνάντηση και συζήτηση για την διαχείριση των απορριμάτων Ευχαριστώ θερμά όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας.
Τόσο η συμμετοχή όσο και η ποιότητα της όλης διαδικασίας ξεπέρασαν κατά πολύ τις προσδοκίες μας. Καλεσμένος μας ήταν ο κ. Βασίλης Γιόκαρης Φυσικός Μηχανικός με γνώσεις και εμπειρίες σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, ανακύκλωσης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Μετά την σύντομη εισήγησή μου που περιελάμβανε περιληπτική αναφορά στην ιστορία του θέματος στην περιοχή μας και στην παρούσα κατάσταση, ο κ. Γιόκαρης έκανε την δική του εισήγηση με αναφορές και αντίστοιχη προβολή εικόνων σε μεθόδους αδρανοποίησης των απορριμμάτων στην Γερμανία. Με λιτό ,κατανοητό τρόπο αλλά και γλαφυρό λόγο κατάφερε να δώσει τον προσανατολισμό και το στίγμα μιας σύγχρονης και ταυτόχρονα οικονομικής αντιμετώπισης αυτού του μεγάλου προβλήματος της διαχείρισης των απορριμάτων.
Τοποθετήθηκε επίσης με σύντομη και περιεκτική ομιλία του ο Πρόεδρος της ΠΑΠΟΕΡ κ. Στέλιος Σταματάκης καθώς και οι περισσότεροι από τους παρευρισκομένους που συμμετείχαν. Αξιοσημείωτο είναι ότι παραβρέθηκαν άνθρωποι - ενεργοί δημότες από όλες τις κομματικές παρατάξεις και αποχρώσεις.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
1. Η ανακύκλωση είναι ο πρώτος και ο βασικός κρίκος στην διαχείριση των απορριμμάτων

2. Οι Δήμοι της επαρχίας μας πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην προμήθεια και τοποθέτηση ειδικών κάδων ώστε ο διαχωρισμός των υλικών να ξεκινάει από την πηγή δηλαδή από το σπίτι.

3. Οι Δήμοι σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς της περιοχής μας και με την συμμετοχή της ΠΑΠΟΕΡ αλλά και της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης να ξεκινήσουν σε ενημερωτική καμπάνια για την αναγκαιότητα και χρησιμότητα της ανακύκλωσης.

4. Τα ανακυκλώσιμα υλικά να μεταφέρονται με ευθύνη των Δήμων σε κέντρα διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών (ΚΔΑΥ). Στην Πελοπόννησο λειτουργεί ήδη ένα στην Μεσσηνία ενώ πρόκειται αυτές τις μέρες να ξεκινήσει η λειτουργία ενός ιδιωτικού ΚΔΑΥ στην Αρκαδία.

5. Ο όγκος των οργανικών υλικών πρέπει να κατευθύνεται σε χώρους αδρανοποίησης με σκοπό την παραγωγή λιπασμάτων.

6. Ο ήδη εγκατεστημένος δεματοποίητης πάνω από τα Δίδυμα, που έχει προοριστεί για την δεματοποίηση σύμμεικτων απορριμμάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για την συσκευασία ανακυκλώσιμων υλικών και όχι σύμμεικτων απορριμάτων. Δεματοποίηση ανόργανων υλικών μαζί με οργανικά και η αποθήκευση τους, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.

7. Η ΠΑΠΟΕΡ εξουσιοδοτήθηκε να αναλάβει πρωτοβουλίες για την άσκηση πιέσεων και την διενέργεια διαβημάτων προς το Δήμο Κρανιδίου ώστε να εφαρμόσει άμεσα την ανακύκλωση. Ο Δήμος Ερμιόνης ήδη, πρόσφατα έχει λάβει τέτοια απόφαση.

8. Η ΠΑΠΟΕΡ επίσης εξουσιοδοτήθηκε σε συνεργασία με άλλους φορείς και ενεργούς πολίτες να αναλάβει πρωτοβουλίες για εθελοντική δράση σε σχέση με την εφαρμογή της ανακύκλωσης.

Τέλος η παράταξή μας δεσμεύτηκε για την εφαρμογή και υλοποίηση των παραπάνω κατευθύνσεων , εάν μετά τις ερχόμενες Δημοτικές εκλογές της ανατεθεί από τους δημότες η δημοτική διαχείριση. Δεσμεύεται επίσης και ως αντιπολίτευση μέχρι τότε ,να συμπράξει σε εθελοντικές πρωτοβουλίες και δράσεις με όποιες κοινωνικές δυνάμεις και φορείς προωθούν έμπρακτα την υλοποίηση προγραμμάτων ανακύκλωσης και διαχείρισης των απορριμμάτων ,σύμφωνα με τις παραπάνω κατευθύνσεις
Θεωρούμε αναγκαία και απαραίτητη τη συμμετοχή των δημοτών μας ,τόσο στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων όσο και στις διαδικασίες εφαρμογής τους.
Όπως άλλωστε τόνισα και στη χθεσινή διαδικασία ,για την παράταξή μας η περίοδος της αντιπολιτευτικής δράσης που ασκήσαμε μέσα και έξω από το δήμο τρία χρόνια τώρα , έχει λήξει. Η σημερινή διοίκηση του δήμου δυστυχώς δεν αξιοποίησε, και αυτό σε ζημία του τόπου καθώς πιστεύουμε, την κριτική μας αλλά πάντοτε δημιουργική αντιπολιτευτική μας παρέμβαση και δράση. Η όποια δράση άλλωστε εκδηλωθεί πλέον από την Δημοτική Αρχή, θα είναι σε έργα βιτρίνας προεκλογικού καθαρά χαρακτήρα και πέραν αυτού δεν επιδέχεται καμιά κριτική. Η περίοδος, μέχρι τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές προσφέρεται λοιπόν για σοβαρή προετοιμασία και προγραμματισμό ,με την συμμετοχή των δημοτών ,ώστε στη νέα δημοτική διαχείριση 2011 - 2014 να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος και να επαναφέρουμε το Δήμο σε τροχιά δημιουργίας και προόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου