Κυριακή 2 Μαΐου 2010

ΥΓΕΙΑ Τέλος εποχής για τη δημόσια περίθαλψη

του ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΝΙΔΗ απο την εφημερίδα VETO FINANCIAL της 02.05.10
Ποιο θα είναι το πρώτο «θύ­μα» των μέτρων που θα επιβάλει το ΔΝΤ για την αναχρηματοδότηση της Ελλάδας; Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αλλά και την εμπειρία των χωρών που ήδη πέρα­σαν από το σχετική σκόπελο, εκεί που θα σημειωθεί άμεσα η μεγαλύτερη υπο­βάθμιση είναι ο χώρος της Υγείας. Η δη­μόσια περίθαλψη πρώτα και κύρια θα αλλάξει μορφή και δεν θα μπορεί να κα­λύπτει τις άμεσες και πιεστικές ανάγκες εκτάκτων περιστατικών.
Τι πρόκειται να συμβεί στα δημόσια νοσοκομεία και πόσο θα επηρεάσουν την καθημερινότητα των πολιτών;
Τα δημόσια νοσοκομεία και πρώτα και κύρια εκείνα της περιφέρειας, καθώς και τα κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους. Η μείωση των δαπανών κατά 20% σε 15 μήνες το πολύ, που ζητήθηκε και συμφωνήθηκε, θα σημάνει το άμεσο και επώδυνο κλείσιμο δεκάδων νευραλγι­κών μονάδων.
Ηδη, τα έκτακτα και επείγοντα περιστα­τικά στην επαρχία και κυρίως στη νη­σιωτική Ελλάδα δεν εξυπηρετούνται. Μειώνεται, ταυτόχρονα, και η φαρμα­κευτική κάλυψη των ασθενών, ενώ πο­λύ πιθανόν είναι οι απλήρωτοι προμη­θευτές να σταματήσουν να διαθέτουν αναλώσιμα υλικά για τη λειτουργία του συστήματος.

Εκτός από την πλημμελή αντιμετώ­πιση των εκτάκτων περιστατικών, μπορεί η εξέλιξη αυτή να έχει μακρο­πρόθεσμες επιπτώσεις τους δείκτες υγείας της χώρας;
Βεβαίως και μπορεί, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι, που τη θεωρούν απόλυτα λογι­κή και αναμενόμενη εξέλιξη. Με λίγα λόγια, αναμένεται και στην Ελλάδα επα­νεμφάνιση ασθενειών, που έχουν να εμ­φανιστούν δεκαετίες ολόκληρες, όπως η ελονοσία και η φυματίωση.
Παράλληλα, αναμένεται η επιδείνω­ση των επιδημιολογικών στοιχείων ασθενειών, που είναι ενεργές, αλλά «ελέγχονται» σε αποδεκτά, από τον Πα­γκόσμιο Οργανισμό Υγείας, επίπεδα. Οι ειδικοί δεν αποκλείουν δηλαδή αύξηση των πασχόντων και των φορέων σε μο­λυσματικές ασθένειες όπως το έιτζ, κα­θώς επίσης και μεγάλη εξάπλωση κρου­σμάτων και θανάτων από την κοινή ή και τη νέα γρίπη, που φέτος μάλλον αντιμε­τωπίστηκαν αποτελεσματικά.
Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται και σε ιστορικά μοντέλα ή προέρχονται απλώς και μόνο από προσομοιώσεις με βάση τη μείωση των παρεχομέ­νων κονδυλίων;
Φυσικά και υπάρχουν ιστορικά στοι­χεία για το «πλήγμα» που εδέχθη ο το­μέας της Υγείας μετά την επέλαση του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ επέβαλε δραματικές περικοπές στις δαπάνες για την Υγεία ως όρο για τη δανειοδότηση των χω­ρών που βρέθηκαν στην ανάγκη του.
Ανάλογες επιπτώσεις θα υπάρχουν και στο τομέα του φαρμάκου και ιδι­αίτερα στην αντιμετώπιση των χρο­νίως πασχόντων της τρίτης ηλικίας; Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αναμέ­νει κανείς. Η δυσχέρεια που ήδη κα­ταγράφεται σε πολλά ασφαλιστικά ταμεία θα επιδεινωθεί και τα φαρμα­κεία θα κόψουν κάποια στιγμή την... πίστωση προς τους συνταξιούχους και τους άλλους ασφαλισμένους.
Η παροχή φαρμάκων, δηλαδή, όχι μόνο δεν είναι σίγουρη, αλλά αντιθέτως θα εξελιχθεί σε εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.
Μπορούν τα ζοφερά ενδεχόμενα στον τομέα της Υγείας να αντιμετω­πιστούν από τους πολίτες με ένταση της προληπτικής ιατρικής;
Μάλλον όχι, αφού και n προληπτική ια­τρική θα δεχθεί πλήγμα. Τα καθιερωμέ­να ετήσια τσεκ-απ για παράδειγμα θα γνωρίσουν σημαντική μείωση, ενώ και οι ασφαλιστικές εταιρίες θα αρχίσουν να περικόπτουν δραστικά τις παροχές στους ασφαλισμένους.
Ουσιαστικά δεν θα είναι σε θέση να καλύψουν ούτε τα παλαιά συμβόλαια τους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα νέα αναμένονται τόσο «φτωχά», που δεν θα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κανέναν.

Αυτό όμως θα έχει επιπτώσεις και στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας. Ποια μπορεί να είναι η εξέλιξη στα ιδιωτι­κά θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα;
Σε κάθε περίπτωση ανάλογη εκείνων του δημόσιου συστήματος. Χωρίς την κάλυ­ψη των ασφαλιστικών ταμείων, που ήδη έχουν αρχίσει να διακόπτουν τις σχετικές συμβάσεις περίθαλψης με ιδιωτικά νο­σοκομεία, αναμένεται να μειωθεί ο αριθ­μός των ασθενών που θα προσφεύγουν σε αυτά.
Παράλληλα, η περικοπή των προ­γραμμάτων των ιδιωτικών ασφαλιστι­κών εταιριών θα μειώσει ακόμη περισσό­τερο τις σχετικές προσελεύσεις.
Τέλος και αυτοί που από μόνοι τους θα έχουν την οικονομική δυνατότητα νοση­λείας και εξυπηρέτησης από τον ιδιωτι­κό τομέα Υγείας θα μειωθούν δραματι­κά, ενώ πολλοί από αυτή την κατηγορία θα επιλέξουν τη μετάβαση τους στο εξω­τερικό για την αντιμετώπιση του προ­βλήματος που ταλαιπωρεί τους ίδιους ή κάποιο μέλος της οικογένειας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου