Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Π. ΡΕΠΟΥΛΗΣ

Στις 13 Μαΐου 1924 άφησε την τελευταία του πνοή στο πατρογονικό του σπίτι στο Κρανίδι ο μεγάλος πολιτικός και στοχαστής , οραματιστής και φλογερός πατριώτης Εμμανουήλ Π. Ρέπουλης.
Στις 15 Μαΐου 1924 κηδεύτηκε και ενταφιάστηκε στο κοιμητήριο του Κρανιδίου όπου και το μνήμα του. Η κηδεία του έγινε με πάνδημη συμμετοχή αλλά και με την παρουσία όλων των σπουδαίων πολιτικών της εποχής εκείνης και των δημοσιογράφων – συντακτών των μεγάλων αθηναϊκών εφημερίδων.
Δυστυχώς η σύγχρονη πατρίδα μας, μεγάλη και μικρή, όπως την καταντήσαμε, δεν έχει ούτε καιρό φαίνεται ,ούτε και ιστορική μνήμη διαθέτει για τέτοιες αναφορές και αφιερώματα στους σπουδαίους , στους σεμνούς και στους αληθινούς πατριώτες ,που μεγάλυναν τον τόπο και την πατρίδα και επηρέασαν την ιστορία και την γεωγραφία της.
Από τα πρώτα πράγματα και τα πρώτα μας έργα όταν αναλάβαμε την δημοτική αρχή το 1999 ήταν ,να ρίξουμε φως να υπενθυμίσουμε και να τιμήσουμε τις μεγάλες ιστορικές μορφές που ανέδειξε αυτός ο τόπος, αυτή η μικρή πατρίδα μεταξύ των οποίων και ο Εμμανουήλ Π. Ρέπουλης.
Ευχαριστώ το Θεό που με αξίωσε σαν δήμαρχο να συμβάλλω και εγώ με τον όποιο τρόπο στην απόσυρση του πέπλου της λήθης που κάλυπτε για δεκάδες χρόνια αυτή τη μεγάλη μορφή, του ανθρώπου ,του πολιτικού και του πατριώτη ,μορφή και προσωπικότητα,που διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στα μεγάλα εθνικά ζητήματα της εποχής εκείνης.
Η έκδοση του βιβλίου «ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Π. ΡΕΠΟΥΛΗΣ» του Δήμου Κρανιδίου το 2000, θεωρώ ότι είναι η μεγαλύτερη συνεισφορά μου στα κοινά πράγματα του τόπου μας. Όλα τα άλλα μεγάλα και χρήσιμα έργα ,που πραγματοποιήσαμε και σχετίζονται με τις υλικοτεχνικές υποδομές, έχουν καθώς πιστεύω μικρότερη αξία από όσο η παρουσίαση και η κατάθεση μέσα στις σελίδες αυτού του βιβλίου, αυτής της αθάνατης μορφής , του Εμμανουήλ Π. Ρέπουλη.
Επιτρέψτε μου αγαπητοί φίλοι και αναγνώστες με την ευκαιρία των 86 χρόνων από το θάνατο του την κατάθεση ενός μικρού αφιερώματος ως φόρου τιμής, τον οποίο οφείλουμε όλοι.
-------------------------------------------------------------------------------------------------

κάντε κλικ πάνω στην εικόνα και στη συνέχεια πατήστε μεγένθυση με τη σειρά...










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου