Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ

Πέρασαν 10 ολόκληρα χρόνια από τότε που με πρωτοβουλίες μας , οι οποίες βρήκαν θερμή ανταπόκριση και αγκαλιάστηκαν από τους δημότες και την κοινωνία μας, δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις και οι δομές που συνέβαλαν αποφασιστικά στην πρωτόγνωρη πολιτιστική άνοιξη του τόπου μας κατά τις δημοτικές περιόδους 1999-2006. Παράλληλα με τη συγκρότηση και την εξάπλωση ενός μεγάλου κινήματος εθελοντισμού κυρίως από τις γυναίκες του Δήμου μας, και με τη συνεργασία Δήμου και εθελοντριών, συγκροτήθηκαν και λειτούργησαν η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κρανιδίου και το παράρτημά της στα Δίδυμα, το Λαογραφικό Κέντρο Κρανιδίου, η ομάδα Αλληλεγγύης και η Δημοτική Χορευτική Ομάδα. Ενισχύθηκαν ηθικά και οικονομικά όλες οι πρωτοβουλίες και δράσεις των συλλόγων και καθιερώθηκαν εκδηλώσεις - θεσμοί στο Κρανίδι αλλά και σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα του Δήμου. Ιδιαίτερη επιτυχία με πλατιά αποδοχή και λαϊκή συμμετοχή είχε η συγκρότηση και λειτουργία της Δημοτικής Χορευτικής ομάδας όπου πραγματικά λειτούργησε σαν ένα σχολείο πολιτισμού και αναβίωσης των παραδόσεων για μικρούς και μεγάλους. Πέρα από την εκμάθηση των παραδοσιακών χορών με αθρόα συμμετοχή των κοριτσιών και αγοριών του τόπου μας αλλά και ενηλίκων, η χορευτική ομάδα του δήμου Κρανιδίου λειτούργησε και σαν πρεσβευτής πολιτισμού και κουλτούρας τόσο μέσα στα όρια της Ελλάδας όσο και στο εξωτερικό όπου πήρε μέρος σε διάφορες διοργανώσεις εκπροσωπώντας πολιτιστικά την Ελλάδα. Η Δημοτική Χορευτική Ομάδα πήρε μέρος σε διεθνή φεστιβάλ όπως στη Voiron της Νότιας Γαλλίας, στην Κωνσταντινούπολη , στο Eger της Ουγγαρίας και στο Milotice της Τσεχίας αλλά και σε χορευτικές συναντήσεις εντός Ελλάδας.

Πέρα από την οικονομική και ηθική στήριξη του Δήμου Κρανιδίου, η μεγάλη επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας μας οφείλεται πάνω απ΄όλα στο αγκάλιασμά της από τους ίδιους τους Δημότες και τις οικογένειές τους καθώς επίσης και στην εθελοντική δράση των 4 κυριών Σοφικίτη Γιούλας, Σοφικίτη Δέσποινας, Σοφικίτη Χαρούλας και Φυλακτού Ουρανίας αλλά και την επαγγελματική κατάρτιση και ικανότητα του χοροδιδάσκαλου Κοντοκάλη Δημήτρη.

Πολλές φορές είχα τονίσει ότι αυτές τις πρωτοβουλίες που πήραμε και τις δράσεις που αγκαλιάστηκαν σφικτά από το λαό δεν θα μπορούσε κανείς να τις ανατρέψει ακριβώς γι'αυτόν το λόγο. Γιατί έγιναν κτήμα και ανάγκη πολιτιστικής έκφρασης του ίδιου του λαού. Δυστυχώς η'' εκπνέουσα'' Δημοτική αρχή όπου δεν κατασυκοφάντησε το έργο μας , το αποσιώπησε πλήρως. Στα 4 χρόνια που διαχειρίζεται τα δημοτικά πράγματα δεν βρήκε ούτε ένα λόγο να πει , πολύ περισσότερο δε να αναγνωρίσει, γι'αυτές τις πρωτοβουλίες μας στον πολιτισμό και τη συμβολή μας στην πολιτιστική άνθιση του τόπου μας. Έριξε και εξακολουθεί να ρίχνει πέπλο σιωπής και λήθης Ευτυχώς όμως που η μνήμη κατοικεί στο νου και τις καρδιές των συμπατριωτών μας και για εμάς αυτό είναι αρκετό. Εκθέτουμε παρακάτω ένα ελάχιστο δείγμα φωτογραφικού υλικού και μνήμης.
















Από την τελετή υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας στο Κρανίδι













Γαλλία, καλοκαίρι 2003






Παρουσίαση των ελληνικών φορεσιών στο
Eger της Ουγγαρίας, καλοκαίρι 2005





Με τον Πατριάρχη
















Γιορτή του Ψαρά στην Κοιλάδα







Κάλαντα από όλη την Ελλάδα, Χριστούγεννα 2005







Πρώτη εμφάνιση, 25 Μαρτίου 2000


Κωνσταντινούπολη, 2004


Με τους τελευταίους Έλληνες της Πόλης στο
γηροκομείο Μπαλουκλί



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου