Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2010

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΥΜΠΑΙΓΝΙΑ

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΥΜΠΑΙΓΝΙΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΝΕΑΣ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΑ ΔΙΔΥΜΑ, ΧΩΡΙΣ ΛΑΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ


Την Παρασκευή το απόγευμα στο Μεγαλοβούνι Διδύμων ξεκίνησε να παίζεται η προτελευταία πράξη ενός θεάτρου παραλόγου που καιρό τώρα εξελίσσεται στο Δήμο Κρανιδίου με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων. Συγκεκριμένα, αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κρανιδίου ο Δήμαρχος κος Σφυρής με δύο δημοτικούς συμβούλους του, πέντε εργάτες καθαριότητας και δύο απορριμματοφόρα
πραγματοποίησαν δήθεν κατάληψη και αποκλεισμό του νέου δρόμου παράκαμψης Διδύμων.
Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν όπως βιντεοσκοπήθηκαν πρόχειρα και τυχαία από τη δημοτική σύμβουλο κα Αγγελική Αλεβίζου, η οποία κατά δήλωσή της όδευε προς το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, είναι πραγματικά κωμικές και γελοίες. Είναι αυτές που έχουν αναρτηθεί στο ιστολόγιο της εφημερίδας ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ.
Παράλληλα ο κος Σφυρής φρόντισε να διανεμηθεί στους δημότες Κρανιδίου ένα κείμενο - πρόσκληση με το οποίο τους καλούσε να αγωνιστούν όπως ο ίδιος, κατά της υποκρισίας των υπουργείων και της περιφέρειας Πελοποννήσου
που δεν επιτρέπουν δήθεν, τη λειτουργία του δεματοποιητή στα Δίδυμα.
Πρόκειται για τη μέθοδο του «αντιπερισπασμού» γνωστή από παλαιά σε ορισμένους κύκλους για την πρόληψη και την καταστολή λαϊκών αντιδράσεων και εξεγέρσεων σε όλο της το μεγαλείο! Επειδή λοιπόν σύντομα πρόκειται να δοθεί άδεια για να λειτουργήσει ο δεματοποιητής που είναι το «κερασάκι» της τούρτας, σκουπιδοτούρτας δηλαδή, και προκειμένου να προληφθούν οι αντιδράσεις των κατοίκων ολόκληρης της Ερμιονίδας, όπως αυτές ήδη κατά καιρούς έχουν εκφραστεί, επινοήθηκε αυτή η θεατρική παράσταση. Η τελευταία πράξη πρόκειται σύντομα να εξελιχθεί με τη λειτουργία του δεματοποιητή που θα κάνει δέματα και μάλιστα σύμμικτα τα σκουπίδια που θα συγκεντρώνονται στον τόπο μας και από τους δήμους Ασκληπιείου και Επιδαύρου.
Όχι μόνον εγώ, αλλά και πολλοί άλλοι ευαισθητοποιημένοι και υπεύθυνοι άνθρωποι έχουμε από καιρό καταγγείλει τη λειτουργία του δεματοποιητή ως ένα πρόσχημα με πολλά λογικά παράδοξα στο βωμό της εξυπηρέτησης διαφόρων οικονομικών συμφερόντων με καταστροφικές συνέπειες για το φυσικό και αισθητικό περιβάλλον ολόκληρης της Ερμιονίδας.
Λογικά παράδοξα :
1.Σχεδιάστηκε και εγκαταστάθηκε ο δεματοποιητής που θα πακετάρει τα απορρίμματα πριν να σχεδιαστεί και να κατασκευαστεί το εργοστάσιο που θα τα παραλαμβάνει!!!
2.Θα κατασκευάζονται τα δέματα αυτά, που θα αποτελούνται από σύμμικτα, ανόργανα και οργανικά υλικά λόγω έλλειψης προορισμού θα αποθηκεύονται στο γύρω χώρο και θα παραμείνουν εκεί συσσωρευόμενα για πολλά χρόνια. Είναι όμως βέβαιο ότι λόγω του οργανικού τους φορτίου και των τρωκτικών που υπάρχουν στο ύπαιθρο θα αποδομούνται εντός ολίγων ημερών!!! Δηλαδή με άλλα λόγια οι δημότες θα πληρώνουν αρκετά χρήματα για να γίνονται τα απορρίμματα δέματα τα οποία θα διαλύονται στο ίδιο χώρο την επόμενη ή τις επόμενες ημέρες!!!
3.Γιατί,αν είχαν σκοπό πράγματι την μεταφορά, αφού υπάρχουν πολύ οικονομικότερες λύσεις συμπίεσης και μεταφοράς των απορριμμάτων όπως αυτές με ειδικά φορτηγά – συμπιεστές επελέγη η λύση του δεματοποιητή;
4.Όποιος ή όποιοι επρόκειτο να σχεδιάσουν μια τέτοια επιχείρηση συγκέντρωσης, συμπίεσης και οικονομικότερης μεταφοράς των απορριμμάτων σε ένα εργοστάσιο, που θα επρόκειτο να κατασκευαστεί κάπου προς το κέντρο της Αργολίδας ή της Κορινθίας ή της Αρκαδίας όπως φημολογείται, δεν θα ήταν λογικό να σχεδιάσει την εγκατάσταση ενός σταθμού συγκέντρωσης και φόρτωσης των απορριμμάτων τουλάχιστον μέσα στα όρια των Δήμων Ασκληπιείου ή Επιδαύρου, λόγω γεωγραφικής θέσεώς τους εφόσον και οι παραπάνω δήμοι συμμετέχουν στο ίδιο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων; Είναι απαραίτητο δηλαδή τα απορρίμματα των παραπάνω δήμων να πηγαινοέρχονται;

5.Δεν είναι τουλάχιστον λογικά παράδοξο για να μην το χαρακτηρίσω, άλλως πώς, να καλούνται οι δημότες του Δήμου Κρανιδίου σήμερα και του Δήμου Ερμιονίδας σε λίγο, σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις προκειμένου να επιτύχουν τη συγκέντρωση των απορριμμάτων των Δήμων Ασκληπιείου και Επιδαύρου στην Ερμιονίδα; Μήπως αυτά τα απορρίμματα εμπεριέχουν ρινίσματα χρυσού και δεν το γνωρίζουμε εμείς οι απλοί δημότες;
Πρόκειται λοιπόν για μια καλοστημένη συμπαιγνία που θα έχει σαν αποτέλεσμα τη συγκέντρωση και συσσώρευση των απορριμμάτων στην επιλεγείσα θέση προς μελλοντική ενεργειακή και οικονομική αξιοποίηση από εταιρείες που ήδη έχουν ξεκινήσει να δραστηριοποιούνται στο χώρο της διαχείρισης των απορριμμάτων, αδιαφορώντας βέβαια για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στο περιβάλλον, στον τουρισμό και στην οικονομική ζωή της Ερμιονίδας. Οι θεατρικές πράξεις που εκτυλίσσονται αυτές τις ημέρες ένα μοναδικό σκοπό έχουν : να προλάβουν τις αντιδράσεις των κατοίκων της Ερμιονίδας.
Οι ευθύνες βέβαια της Πολιτείας και των κεντρικών της οργάνων διαχρονικά είναι τεράστιες γιατί μέχρι τώρα δεν έχει δοθεί λύση νόμιμη και επιστημονικά αποδεκτή στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Γι αυτόν ακριβώς το λόγο, όταν εμείς διαχειριζόμαστε τα δημοτικά πράγματα του τόπου μας προετοιμάσαμε λύσεις που αν είχαν εφαρμοστεί στην τρέχουσα δημοτική περίοδο, ο τόπος μας θα είχε απαλλαχθεί αρκετό καιρό τώρα από τη λειτουργία των ανεξέλεγκτων σκουπιδότοπων που λειτουργούν ακόμα. Το 2005 προχωρήσαμε σε αναπροσαρμογή των τελών καθαριότητας, φωτισμού διπλασιάζοντας τα τέλη στις εκτός σχεδίου πόλεως κατοικίες όπου το κόστος μεταφοράς και διαχείρισης των απορριμμάτων είναι πολύ υψηλότερο και συλλαμβάνοντας τέλη που διέφευγαν επί σειράν ετών με το πρόσχημα της παροχής εργοταξιακού ρευματος, κυρίως σε πολυτελείς παραθαλάσσιες κατοικίες. Με αυτό τον τρόπο τριπλασιάσαμε σχεδόν τα ανταποδοτικά άλλωστε έσοδα στον τομέα της καθαριότητας προκειμένου να υποστηρίξουμε οικονομικά αυτό που επίσημα εξαγγείλαμε το 2006 τη μεταφορά δηλ των απορριμμάτων στη χωματερή στον Χ.Υ.Τ.Α Λιοσίων μέχρι η Πολιτεία να αναλάμβανε τις ευθύνες της. Αυτό σήμερα άλλωστε κάνουν οι Δήμοι Αγ. Τριάδας και Μυκηναίων.
Ο διαχωρισμός βέβαια των απορριμμάτων στην πηγή της δημιουργίας τους η ανάκτηση των ανακυκλώσιμων υλικών και η κομποστοποίηση των οργανικών παραμένουν οι βασικές και αυτονόητες προϋποθέσεις , για την εφαρμογή της όποιας πολιτικής διαχείρισης.
Επειδή σύντομα καθώς πιστεύουμε θα κληθούμε από το λαό της Ερμιονίδας να διαχειριστούμε πάλι τα δύσκολα και μέχρι η Πολιτεία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, θα εφαρμόσουμε στην νέα διαμορφωμένη χωροταξικά και κοινωνικά πραγματικότητα του Δήμου Ερμιονίδας ακριβώς αυτά τα οποία έχουμε μελετήσει, προετοιμάσει και προαναγγείλει :

ΔΙΑΛΟΓΗ, ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΔΡΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΜΕΝΟΥΝ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ ,ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου