Τρίτη 5 Απριλίου 2011

"Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΗ"

 
Υποστηρίζουν πολλοί πως σε καιρούς στενάχωρους και χαλεπούς ο Πολιτισμός γίνεται καταφύγιο των ανθρώπων. Σε τέτοιους καιρούς ο Πολιτισμός ανθεί, λένε. Οι άνθρωποι σε περιόδους κρίσης και αβεβαιότητας γίνονται πιο στοχαστικοί. Ξαναβρίσκουν «το χαμένο τους εαυτό». Αναγνωρίζουν λάθη και αδυναμίες. Κατανοούν και μετρούν τις δυνάμεις και τις αντοχές τους, κινητοποιούν το πνεύμα τους. Συνάμα, ακούνε την ψυχή τους και ηρεμούν. Βελτιώνεται η ψυχολογία τους και ανασυντάσσονται. Η δημιουργία γίνεται το αντίδοτο και το φάρμακο της δοκιμασίας τους. Με αυτήν Ξεπερνούν φόβους και δυσκολίες. Ξεχνιούνται και ονειρεύονται...
Οι πολιτιστικές ενασχολήσεις, άλλωστε, είναι δώρα που προσφέρουμε στον εαυτό μας με σωματική, πνευματική και ψυχοκοινωνική αξία. Η δημιουργικότητα, η εφευρετικότητα και η έμπνευση αποτελούν κορυφαία στοιχεία και μέσα Πολιτισμού. Η ενθάρρυνση, η κοινωνική σύγκλιση, η συνοχή, καθώς και οι καινοτομίες που ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να παρουσιάσουν, τα συμπληρώνουν. Οι νέες ευκαιρίες που θα προκύψουν, ίσως να κρύβουν συναρπαστικά Ξεκινήματα.
Η Ερμιόνη και ολόκληρη ηΕρμιονίδα, από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι σήμερα, ανέδειξε προσωπικότητες που διακρίθηκαν στα Γράμματα και τις Τέχνες, στην Πολιτική και τον Πολιτισμό, στις Επιστήμες και σε έργα Κοινωνικής Αρωγής που ανακουφίζουν και στηρίζουν τον άνθρωπο. 0 κόσμος της Ερμιόνης και της Ερμιονίδας, γενικότερα, χαρακτηρίζεται από αλληλεγγύη, κατανόηση, ανεκτικότητα και συνεργασία, διάφανα μαργαριτάρια του Πολιτισμού που προαγγέλλουν μια καλύτερη ζωή.
Το αξιακό σύστημα του «κόσμου μας» βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και στηρίζεται πάνω σε γερές βάσεις. Είναι η αόρατη δύναμη, που μας ενισχύει σε τούτη τη δύσκολη εποχή, για να ξεπεράσουμε με αξιοπρέπεια τις πικρίες και τ' απωθημένα και να διοχετεύσουμε την ενέργεια μας, τις σκέψεις και τις ευαισθησίες μας σε έργα Πολιτισμού. Μας βοηθάει να υπερβούμε λάθη και αδυναμίες και να προχωρήσουμε σ' ένα δρόμο δράσης, προσφοράς και εθελοντισμού για το κοινό καλό και την προκοπή του τόπου.
0 Πολιτισμός μας θα στείλει περίτρανα και περιλάλητα το μήνυμα του. Ξεχωριστό ρόλο θα παίξει το ανθρώπινο δυναμικό, τα πρόσωπα που θα επιλεγούν να ηγηθούν και να δώσουν το σύνθημα έναρξης αυτής της πορείας. Πρόσωπα με όραμα,καλλιέργεια, ικανότητες, επαφή με το αντικείμενο που θα κληθούν να διαχειριστούν. Με όπλα τους το μόχθο, τη γνώση, τη μεθοδικότητα και πάνω απ' όλα την εντιμότητα και την αξιοσύνη, ας γίνουν πλοηγοί που γεννούν συναισθήματα, προάγουν το διάλογο με επιχειρήματα, αποκλείουν το θυμό και συναποφασίζουν με λογική. Ας υφάνουν στέρεα τις πνευματικές και καλλιτεχνικές δημιουργίες, τον ήχο, το λόγο, την κίνηση, την εικόνα, τον πλούτο της παράδοσης, το κάλλος της φύσης, την αγάπη και την προστασία του περιβάλλοντος και των ιστορικών μνημείων. Όλα εκείνα τα στοιχεία που συνιστούν ποιότητα στη ζωής μας.
Όσοι, λοιπόν, έχουν το χάρισμα της δημιουργικότητας, το ταλέντο, τα όνειρα, τις ιδέες, αλλά και την αισθαντικότητα, ας κληθούν να προσφέρουν στον Πολιτισμό του τόπου μας. Ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι. Σε μια αρμονική συνύπαρξη «παλιοί και νέοι σπόροι στην κιβωτό του αύριο». Γιατί, όπως θα έλεγε και ο Α. Καμύ:
«Σήμερα, το μέλλον μας έχει όσο ποτέ άλλοτε ανάγκη τη γενναιοδωρία του παρόντος».
Ψηφίζουμε λοιπόν για τον Πολιτισμό. Η Ερμιόνη στέλνει το μήνυμα της. Μας αγκαλιάζει όλους! Ακτινοβολεί!
Η Συντακτική Επιτροπή



Αγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες από την Ερμιόνη ,σας ευχαριστούμε γιατί μας δείχνετε τον δρόμο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου