Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Σκέψεις από ένα οδοιπορικό Κρανίδι-Πάτρα


Την Τρίτη 28 Αυγούστου συνόδευσα τον Δήμαρχο Ερμιονίδας Δημήτρη Καμιζή στην τελετή παράδοσης-παραλαβής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου, μεταβαίνοντας από το Κρανίδι στην Πάτρα.
Πέρα από το καθόλου ευχάριστο αίσθημα των γεμάτων με απορρίμματα κάδων, των χύδην απορριμμάτων και των κάθε λογής ογκωδών αντικειμένων εκτός των κάδων, σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της διαδρομής, εκείνο που μου προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση είναι το εξής: σε όλες τις πόλεις και τους οικισμούς που περάσαμε (ακόμη και στην Πάτρα την οποία διασχίσαμε) και σε όλη την έκταση κατά μήκος του δρόμου που περάσαμε δεν υπήρχε η παραμικρή ένδειξη και υπόνοια ότι γινόταν κάποιο έργο ή εργασία. Δεν υπήρχε ούτε ένα συνεργείο ιδιωτικής εταιρείας ή του δημοσίου, ούτε ένας εργάτης που να υποδηλώνει ότι κάτι γίνεται. Ιδιαίτερα δε δυσάρεστη αίσθηση μου προκάλεσαν τα σταματημένα και παρατημένα έργα στην εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών, για τα οποία ήδη πρέπει να έχουν ξοδευτεί αρκετά χρήματα και τα οποία ως φαίνεται έχουν μείνει εγκαταλελειμμένα στη μοίρα τους.
Η εικόνα αυτή της νέκρας, της αδυναμίας, της απραξίας και της εγκατάλειψης αν θέλετε σηματοδοτεί μια καθομολογούμενη πραγματικότητα και δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για το που βρισκόμαστε σήμερα, που πηγαίνουμε και ποιο είναι το αύριο της χώρας μας και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, μιας και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, λαμβανομένης υπόψη της εικόνας και της κατάστασης της Κεντρικής Διοίκησης, προβάλουν σήμερα σαν οι πιο άμεσα εμπλεκόμενοι και αρμόδιοι στα θέματα της καθημερινότητας και της επιβίωσης των πολιτών.
Αυτή τη διαπίστωση μου έρχεται να επιβεβαιώσει και το σημερινό έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος με θέμα «τα οικονομικά των Δήμων σήμερα», στο οποίο παρίσταται μαχητικά και με θέσεις (όπως άλλωστε συνηθίζει να κάνει παντού όπου πρέπει για θέματα του Δήμου μας) ο Δήμαρχός μας Δημήτρης Καμιζής και από το οποίο συνέδριο αναμένονται σημαντικές εξελίξεις, συμπεράσματα και θέσεις των οποίων εξειδίκευση για το Δήμο Ερμιονίδας αναμένω από το Δήμαρχό μας έτσι ώστε σαν Δήμος να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στο σήμερα, στο δυσκολότερα ως φαίνεται αύριο και στις ανάγκες των δημοτών μας.
Σαν αιρετός θεωρώ πέραν του δέοντος επιβεβλημένο σήμερα να ανασκευαστούν και να αναθεωρηθούν πάρα πολλά πράγματα που αφορούν τις εν γένει δραστηριότητες, τον τρόπο σκέψης και δράσης του Δήμου Ερμιονίδας. Θεωρώ ότι σήμερα είναι υπέρ του δέοντος αναγκαίο σαν Δημοτική Διοίκηση να πάρουμε εκείνες τις πολιτικές πρωτοβουλίες και πρακτικές (ενημερώνοντας ταυτόχρονα τους δημότες και εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα συναίνεσή τους), που θα διατηρήσουν τον Δήμο Ερμιονίδας εν ζωή και ικανό να προσφέρει τις στοιχειώδεις υπηρεσίες που επιζητούν και έχουν ανάγκη σήμερα οι δημότες μας, στην μάχη της καθημερινής επιβίωσης την οποία δίνουν σήμερα από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες (καθαριότητα, ύδρευση, αποχέτευση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εύρεση εργασίας, αλληλεγγύη).
Σε αυτή την κατεύθυνση λοιπόν αναμένω με ιδιαίτερη αγωνία τις εξαγγελίες του Δημάρχου μας, που θα εξειδικεύουν για το Δήμο μας τις αποφάσεις του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ και θα δημιουργούν προϋποθέσεις ύπαρξης του αύριο, για το Δήμο μας. Σε αυτή την όχι ευχάριστη για όλους μας αλλά επιβεβλημένη εκ των ουκ άνευ προσπάθεια του Δημάρχου μας είμαι στο πλάι του και θα συμμετάσχω με όλες μου τις δυνάμεις την δύσκολη πορεία που περιμένει το Δήμο Ερμιονίδας.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΣΤΑΣ
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου