Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2012

Μετά τις Δ.Ο.Υ απειλούνται και οι Δήμοι με κλείσιμο. ( Από το aftodioikisi.gr )

Την κατηγορηματική αντίθεσή της στην Επιτροπεία των «κόκκινων» δήμων που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο εκφράζει με ψήφισμά της η ΚΕΔΕ, «απειλώντας» ότι «αν η Κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει στην επιβολή της επιτροπείας, τότε ίσως θα πρέπει να αναζητήσει και εκείνους τους υπαλλήλους που θα υποκαταστήσουν τους αιρετούς. Οι εκπρόσωποι του λαού που υπηρετούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση ούτε επιθυμούν, ούτε αποδέχονται μια τέτοια εκτροπή», προσθέτει χαρακτηριστικά σε ψήφισμά της.
Να σημειωθεί ότι το θέμα ετέθη κατά την πρωινή συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα ο οποίος, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Σπύρος Τζόκας, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στο δ.σ. της ΚΕΔΕ, «ο υπουργός μας άφησε με την εντύπωση ότι μένει σύμφωνος με τη ρύθμιση, λέγοντας μας: "διαφωνείτε με το ότι πρέπει να γίνεται έλεγχος;"».
Παράλληλα, στο ψήφισμά της το δ. σ. της ΚΕΔΕ, «εκφράζει τη πλήρη διαφωνία του με τις προβλέψεις τόσο του κρατικού προϋπολογισμού όσο και του Μεσοπρόθεσμου για τα νέα μέτρα και νέες περικοπές στις αποδόσεις στους δήμους» και «υπογραμμίζει ότι με τα νέα μέτρα παραβιάζονται κατάφωρα τόσο το Σύνταγμα όσο και οι νόμοι, που διέπουν το αυτοδιοίκητο του θεσμού και την οικονομική λειτουργία των δήμων».
Τέλος, η ΚΕΔΕ «με δεδομένη την ανάγκη για την προάσπιση του θεσμού και την ενημέρωση των αιρετών» αποφάσισε να προχωρήσει στη σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου, αρχές Δεκεμβρίου, «προκειμένου, σε αυτές τις ασφυκτικές για την κοινωνία συνθήκες, να αποφασιστούν πρωτοβουλίες και δράσεις για να παραμείνουν οι δήμοι ανοικτοί και να συνεχιστεί η εξυπηρέτηση των πολιτών και η ομαλή λειτουργία των πόλεων»

Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος είναι το εξής:
Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ κατά τη σημερινή του συνεδρίαση συζήτησε τις προβλέψεις του προϋπολογισμού για τις αποδόσεις των πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και τα νέα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου και κατέληξε στο εξής ψήφισμα:
Το Δ. Σ. της ΚΕΔΕ εκφράζει τη πλήρη διαφωνία του με τις προβλέψεις τόσο του κρατικού προϋπολογισμού όσο και του Μεσοπρόθεσμου για τα νέα μέτρα και νέες περικοπές στις αποδόσεις στους δήμους. Προβλέψεις  που εγείρουν θέμα πολιτικής ηθικής τάξης, καθώς υπήρξε εκ μέρους της Κυβέρνησης  δέσμευση για τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου οι δήμοι να είναι σε θέση να συμβάλλουν στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης και στη λειτουργία των ίδιων των πόλεων.
Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ υπογραμμίζει ότι οι νέες περικοπές προστίθενται στις ήδη τεράστιες μειώσεις, κατά 60%, που έχουν υποστεί τα έσοδα των δήμων την τελευταία τριετία.
Δηλώνει δε με κατηγορηματική βεβαιότητα, ότι τα νέα μέτρα και οι περικοπές οδηγούν τους δήμους της χώρας με μαθηματική ακρίβεια σε στάση πληρωμών, σε  αδυναμία λειτουργίας των υπηρεσιών τους και κατ΄ επέκταση σε κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, που μέχρι σήμερα επιβιώνει και λειτουργεί αποκλειστικά μέσω των κοινωνικών δομών των δήμων και εν τέλει σε κατάρρευση του ίδιου του θεσμού.
Επιπλέον υπογραμμίζει ότι με τα νέα μέτρα παραβιάζονται κατάφωρα τόσο το Σύνταγμα όσο και οι νόμοι, που διέπουν το αυτοδιοίκητο του θεσμού και την οικονομική λειτουργία των δήμων.
Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ τονίζει πως οι δήμοι, οι αιρετοί και οι εργαζόμενοι σ΄ αυτούς έχουν συμβάλλει στην προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας όσο κανένας άλλος φορέας της Κεντρικής και Γενικής Κυβέρνησης. Και ως εκ τούτου καλεί την Κυβέρνηση, έστω και την ύστατη στιγμή, να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να αποδώσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας όσα προβλέπει το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας και οι νόμοι του κράτους.
Σε ότι αφορά τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου για την επιβολή επιτροπείας στους Δήμους της χώρας, η ΚΕΔΕ ξεκαθαρίζει τα εξής:
Η Αυτοδιοίκηση δεν αρνήθηκε ούτε πρόκειται αν αρνηθεί τον οποιοδήποτε έλεγχο της λειτουργίας της, αγωνίζεται και θα εξακολουθήσει να αγωνίζεται για τη διαφάνεια. Άλλο όμως η διαφάνεια και άλλο η κατάργηση των ίδιων των θεσμών. Οι συγκεκριμένες προβλέψεις οδηγούν σε κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος, της λαϊκής κυριαρχίας αλλά και της αυτονομίας και του αυτοδιοίκητου του θεσμού.
Αν η Κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει στην επιβολή της επιτροπείας, τότε ίσως θα πρέπει να αναζητήσει και εκείνους τους υπαλλήλους που θα υποκαταστήσουν τους αιρετούς. Οι εκπρόσωποι του λαού που υπηρετούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση ούτε επιθυμούν, ούτε αποδέχονται μια τέτοια εκτροπή.
Η ΚΕΔΕ υπογραμμίζει ακόμη ότι η επιβολή οριζόντιας και καθολικής απαγόρευσης  των προσλήψεων έχει οδηγήσει πολλούς δήμους και ιδιαίτερα στα νησιά - παρά τις πρόνοιες του άρθρου 102 του Συντάγματος για την ύπαρξη ειδικής μέριμνας για τις νησιωτικές περιοχές -  και στις ορεινές περιοχές της χώρας, να μην έχουν ούτε έναν εργαζόμενο, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην Κάσο, ή να απασχολούν ελαχιστότατους υπαλλήλους, όπως συμβαίνει σε Χάλκη, Φολέγανδρο, Αγαθονήσι κ.α.
Η πολιτική αυτή επιφέρει τραγικές συνέπειες με ευρύτερες κοινωνικές και εθνικές διαστάσεις και καλεί την Κυβέρνηση να δείξει το ενδιαφέρον και την πρόνοια που αρμόζει στις δύσκολες σημερινές περιστάσεις για να αποφευχθούν  δυσάρεστες εθνικές επιπτώσεις, πρωτίστως για το νησιωτικό χώρο.
Για το λόγο αυτό ζητά την εξαίρεση των νησιών από τον κανόνα απαγόρευσης προσλήψεων. Επίσης η ίδια η κοινωνική πραγματικότητα υπαγορεύει ότι το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει και για τη στελέχωση των κοινωνικών δομών και ιδιαίτερα των παιδικών σταθμών και των ανταποδοτικών υπηρεσιών.
Η ΚΕΔΕ, συνεκτιμώντας το ιδιαίτερα ρευστό πολιτικό σκηνικό δηλώνει ότι θα παρακολουθήσει με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις, θα περιμένει τις απαντήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς και ιδιαίτερα από τον υπουργό Οικονομικών για τους πόρους της Αυτοδιοίκησης.
Παράλληλα, με δεδομένη την ανάγκη για την προάσπιση του θεσμού και την ενημέρωση των αιρετών αποφάσισε να προχωρήσει στη σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου, αρχές Δεκεμβρίου, προκειμένου, σε αυτές τις ασφυκτικές για την κοινωνία συνθήκες, να αποφασιστούν πρωτοβουλίες και δράσεις για να παραμείνουν οι δήμοι ανοικτοί και να συνεχιστεί η εξυπηρέτηση των πολιτών και η ομαλή λειτουργία των πόλεων.


Μεσοπρόθεσμο: Υπό Επιτροπεία οι«κόκκινοι» δήμοι
Με μερική απώλεια της αυτονομίας τους, υποχρεωτικές μετατάξεις, αλλά και  την υποχρέωση να εισπράτουν τοπικούς φόρους θα «τιμωρούνται» οι δήμοι των οποίων ο προϋπολογισμός παρουσιάζει αποκλίσεις. Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής 2013-2016 (ΜΠΔΣ).
Συγκεκριμένα, σλυμφωνα με το ΜΠΔΣ το ΥΠΕΣ, ενισχύοντας τα θεσμικά εργαλεία που ήδη διαθέτει, θα δημιουργήσει, εντός της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Μέσω αυτού θα παρακολουθείται σε μηνιαία βάση η εκτέλεση του προϋπολογισμού όλων των ΟΤΑ. Σε περίπτωση που διαπιστώνονται αποκλίσεις ενημερώνεται ο φορέας ότι υποχρεούται σε άμεση αναμόρφωση του προϋπολογισμού του και υποβολή αυτού προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Μετά πάροδο τριμήνου και εφόσον ο φορέας εξακολουθεί να παρουσιάζει αποκλίσεις, τότε με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών θα υπάγεται υποχρεωτικά στο (αναθεωρημένο) πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης, με μερική απώλεια της διαχειριστικής του αυτονομίας, που συνεπάγεται: α) περιορισμό των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως μη ανελαστικές δαπάνες, χρησιμοποιώντας προς τούτο, καθ' όλο ή κατά μέρος και την ΣΑΤΑ β) υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού, γ) αύξηση ιδίων εσόδων (τέλη, τοπικοί φόροι).
Παράλληλα, σύμφωνα με το ΜΠΔΣ, την επόμενη 4ετία δε θα γίνει καμία πρόσληψη στους δήμους (εξαιρούνται τα νομικά πρόσωπά τους), οι πόροι μέσω ΚΑΠ και ΠΔΕ θα μειωθούν κατά 210 εκατ. ευρώ, οι μισθολογικές δαπάνες κατά 67 εκατ. ευρώ, οι δημοτικοί υπάλληλοι κατά 11.336 (με τις προσλήψεις στα δημοτικά νομικά πρόσωπα να φτάνουν τις... 239!!!) και οι δημόσιοι υπάλληλοι (μαζί με αυτούς στις περιφέρειες) κατά 63.032 (με τις προσλήψεις να ανέρχονται στις 10.701).
Αναλυτικότερα
«Παγώνουν» οι προσλήψεις στους δήμους
Όπως προβλέπει το ΜΠΔΣ, στους δήμους δε θα γίνει καμία πρόσληψη από το 2013-2016. Οι μοναδικές προσλήψεις που θα γίνουν αφορούν στα νομικά τους πρόσωπα, και συγκεκριμένα: μηδέν θα είναι οι προσλήψεις το 2013 και στα νομικά πρόσωπα (επί συνόλου 3.048 αποχωρήσεων), 81 προσλήψεις το 2014 (επί συνόλου 3.108 αποχωρήσεων), 79 προσλήψεις το 2015 (επί συνόλου 3.108 αποχωρήσεων) και επίσης 79 προσλήψεις το 2016 (επί συνόλου 2.072 αποχωρήσεων).
Αναφορικά με τα υπουργεία και τις περιφέρειες, το ΜΠΔΣ προβλέπει 2.497 προσλήψεις το 2013 (επί συνόλου 16.641 αποχωρήσεων), 1.884 προσλήψεις το 2014 (επί συνόλου 16.060 αποχωρήσεων), 3.202 προσλήψεις το 2015 (επί συνόλου 15.591 αποχωρήσεων) και επίσης 3.118 προσλήψεις το 2016 (επί συνόλου 14.790 αποχωρήσεων).
Στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο για τη Στελέχωση του Δημόσιου Τομέα, το οποίο εκπονήθηκε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, εντάσσονται οι εκτιμήσεις αποχωρήσεων προσωπικού για καθένα από τα έτη 2012-2016 και οι αντίστοιχες εκτιμήσεις προσλήψεων για τα έτη 2013-2016.
Ο προγραμματισμός προσλήψεων ανά υποτομέα της Γενικής Κυβέρνησης βασίστηκε στον κανόνα 1:5 σε σχέση με τις εκτιμώμενες αποχωρήσεις του προηγούμενου έτους, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις νέες παρεμβάσεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016, όσο και τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες των μεμονωμένων φορέων, όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα.
Μείωση σε ΚΑΠ και ΣΑΤΑ
«Κούρεμα», πέραν του προσωπικού, θα πέσει και στον τομέα των δαπανών, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 277 εκατ. ευρώ. Από αυτά: τα 10 εκατ. ευρώ θα κοπούν από τους ΚΑΠ του 2013, τα 50 εκατ. ευρώ από τους ΚΑΠ του 2014, τα 40 εκατ. ευρώ από τη ΣΑΤΑ του 2013, τα 110 από τη ΣΑΤΑ του 2014 και τα 67 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τη μείωση στις μισθολογικές δαπάνες (διαμοιράζονται σε 55 εκατ. ευρώ το 2013 και σε 4 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο από το 2014 και μετά).
Ρύθμιση δανείων
Με το αρθ.2, παρ.2, του ν.4038/2012, παρέχεται η δυνατότητα στους δήμους και τις περιφέρειες που δεν μπορούν να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους, να εγγράψουν στο σκέλος των εσόδων και σε αναπτυγμένη μορφή του Κ.Α. που αφορά στα δάνεια, το ποσό που αντιστοιχεί αποκλειστικά και μόνο στα χρέη που έχουν προκύψει μέχρι 31/12/2011, το οποίο θα καλυφθεί με συνομολόγηση δανείου με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή με άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με τη σύνταξη Σχεδίου Οικονομικής Υποστήριξης, το οποίο εγκρίνεται από ειδική Ελεγκτική Επιτροπή του άρθρου 262 του ν.3852/2010 που συγκροτείται στο ΥΠΕΣ.
Εφόσον κριθεί ότι ένας δήμος ή περιφέρεια δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους όρους και προϋποθέσεις οικονομικής εξυγίανσης που θέτει το ως άνω Σχέδιο Οικονομικής Υποστήριξης, τότε προσφεύγει στο πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης του άρθρου 262 του ν.3852/2010 και τις ρυθμίσεις της υπ' αριθμ. 43288/4-10-2011 απόφασης του υπουργού Εσωτερικών. Η προσφυγή στο πρόγραμμα εξυγίανσης μπορεί να γίνει είτε μετά από σχετική αίτηση του φορέα, είτε υποχρεωτικά, με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου