Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΘΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΝΤΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ


Την Κυριακή 14 Ιουλίου 2013 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του ανακαινισθέντος και αποκατασταθέντος κτιρίου που είχε στεγάσει το Νοσοκομείο Κρανιδίου και αργότερα το Γυμνάσιο Κρανιδίου, στον Άγιο Παντελεήμονα.

Στα εγκαίνια παρέστησαν ο Δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτρης Καμιζής, οι Σεβαστοί Πατέρες Γκίκας Παπαδημητρίου, Νικόλαος Χατζής, Θεμιστοκλής Τσοκανάς και Αναστάσιος Μέλλος που έκαναν και τον αγιασμό, ο Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Ερμιονίδας κ.Δημήτρης Σφυρής και αρκετοί Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι. Επίσης παρευρέθηκαν πολλοί Ερμιονιδείς που πέρασαν τα γυμνασιακά τους χρόνια στις αίθουσες αυτού του κτιρίου. Μεταξύ αυτών ήταν ο εκλεκτός συμπατριώτης μας Καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.Ηλίας Μπαστούνης με τη σύζυγό του. Ευχάριστη νότα σε όλο το τελετουργικό προσέφερε η παρουσία της Φιλαρμονικής του Δήμου μας.


Στην ομιλία του ο Δήμαρχος έκανε:

1.Αναδρομή στην ιστορία και το ρόλο του κτιρίου σαν Νοσοκομείο και Γυμνάσιο μετέπειτα.

2.Αναφορά σε πρόσωπα, κυρίως στους Μακαριστούς Κρανιδιώτες Μητροπολίτες που είχαν σημαντική σχέση με το Νοσοκομείο που λειτούργησε τουλάχιστον μέχρι το 1937 και ιδιαίτερα στον Κρανιδιώτη Μητροπολίτη Χίου Παντελεήμονα Φωστίνη και

3.Αναφορά στις εργασίες αποκατάστασης, στους αναδόχους, επιβλέποντες μηχανικούς και τεχνίτες και τους ευχαρίστησε όλους για την προσεκτική και επιμελημένη εργασία τους. Το συνολικό κόστος του έργου έφτασε τις 161.000,00€



Υπήρξε παράλληλη προβολή με βιντεοπροβολέα των προσώπων που έχουν συνδέσει την δράση τους με το εν λόγω κτίριο, καθώς και εικόνων από την κατάσταση που είχε περιέλθει το κτίριο και από την πορεία των εργασιών έως την τελική του μορφή.

Μετά τον Δήμαρχο ο Αρχιερατικός Επίτροπος Πατέρας Χριστοφόρος Καραβίας απήυθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Μητροπολίτου κ.κ. Εφραίμ και αναφέρθηκε και αυτός στην ιστορία του κτιρίου και στα πρόσωπα που είχαν σχέση με αυτό.

Το τελετουργικό ολοκληρώθηκε με την κοπή της κορδέλας στην πόρτα εισόδου από τον Δήμαρχο Ερμιονίδας Δημήτρη Καμιζή, την Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου Δήμητρα Μονά  και τους Πατέρες Χριστοφόρο Καραβία και Γκίκα Παπαδημητρίου.

Οι παρευρισκόμενοι στη συνέχεια περιηγήθηκαν στους χώρους του κτιρίου και εξέφρασαν το θαυμασμό τους για το έργο αυτό. Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η έκθεση φωτογραφιών από το αρχείο του αείμνηστου Στέφου Αλεξανδρίδη, μέρος του οποίου έχει δωρηθεί στον Δήμο.

Πέρα από τη συναισθηματική φόρτιση όλων των παρευρισκομένων, κοινή ήταν η πεποίθηση ότι το εν λόγω κτίριο θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πνευματική ζωή του τόπου.       








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου