Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ – ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ


 Σύμφωνα με ενημέρωση που είχε ο Δήμαρχος από την Περιφέρεια Πελοποννήσου χθες 11 Ιουλίου 2013, η αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης επέλεξε καταρχήν τρείς από τους πέντε υποψήφιους αναδόχους για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η προσωρινή επιλογή του αναδόχου, σύμφωνα με την ίδια επίσημη ενημέρωση, θα γίνει μέχρι το τέλος του Αυγούστου και η οριστική μέχρι το τέλος του 2013. Οπότε και ο ανάδοχος, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, από τις αρχές του 2014 θα αναλάβει και την διαχείριση των απορριμμάτων των Δήμων της Πελοποννήσου και πριν την κατασκευή του εργοστασίου.


Ευχόμαστε και ελπίζουμε αυτό το χρονοδιάγραμμα να τηρηθεί ώστε να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος στη διαχείριση των απορριμμάτων που ταλαιπωρεί όλους τους Δήμους της Πελοποννήσου, ιδιαίτερα όμως τον Δήμο μας, στον οποίον εφαρμόστηκε η άστοχη επιλογή της δεματοποίησης και αποθήκευσης των σύμμεικτων απορριμμάτων στο Σταυρό Διδύμων με παράλληλη διακοπή της λειτουργίας των ΧΑΔΑ.


Το πρόβλημα όμως που ζούμε όλοι σήμερα παραμένει και θα παραμένει, άλλοτε μικρότερο και άλλοτε μεγαλύτερο, μέχρι να ολοκληρωθούν και να ωριμάσουν οι παραπάνω διαδικασίες. Και το ζητούμενο είναι τι γίνεται μέχρι τότε; Ο Δήμος Ερμιονίδας έχει εξαντλήσει μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του όλες τις δυνατότητες για την αντιμετώπιση του προβλήματος και η προθεσμία μέσα στην οποία ο Δήμος μας μπορεί να μεταφέρει τα απορρίμματα στο ΧΥΤΑ Λιοσίων (κατά ανώτατο επιτρεπτό όριο 25 τόνοι ημερησίως) λήγει στις 16 Οκτωβρίου 2013.


Παραμένει επιτακτικό, επείγον και άμεσο το αίτημά μας προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την εκκαθάριση του χώρου αποθήκευσης στο Σταυρό Διδύμων με την μεταφορά σε κατάλληλο διαθέτη των δεματοποιημένων και αδεματοποίητων απορριμμάτων.         





(Δημοσίευμα από την επίσημη ιστοσελίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου) 




Πρώτη στη χώρα η Περιφέρεια Πελοποννήσου τερματίζει στον αγώνα δρόμου για την οριστική λύση του προβλήματος της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.


Η ανάρτηση έγινε την Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2013 στην κατηγορία ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ, ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ, ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ.


Ημέρα – Ορόσημο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου η 11η Ιουλίου 2013, ημέρα κατά την οποία θα κατατεθούν οι τελικές προσφορές των υποψηφίων αναδόχων για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, ενώ, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, μέσα στον Αύγουστο αναμένεται η επιλογή του προσωρινού αναδόχου, ο οποίος θα αναλάβει και την προσωρινή διαχείριση, όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης μετά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, κατά την οποία αποφασίστηκε το πέρας του ανταγωνιστικού διαλόγου και εγκρίθηκε η πρόσκληση υποβολής δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους αναδόχους.
Η σημερινή μέρα είναι αναμφίβολα ιστορική και για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και για την Οικονομική Επιτροπή, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, γιατί, «αφενός, δικαιωθήκαμε για την πολιτική μας πρωτοβουλία να λύσουμε ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα που διαχρονικά μας ταλάνιζε και αμαύρωνε τη δημόσια εικόνα μας και, αφετέρου, οι αποφάσεις αυτές της Οικονομικής Επιτροπής, θα αποτελέσουν εφεξής το βασικό σημείο αναφοράς για όλα τα αντίστοιχα έργα που θα γίνουν στη χώρα».
«Προεκλογικά ήδη είχαμε αναλύσει τους στόχους της πολιτικής μας πρότασης, όσον αφορά το θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, και σήμερα, με απόλυτη συνέπεια, τους κάνουμε πράξη, δημιουργώντας παράλληλα ένα μοντέλο – πιλότο για ολόκληρη τη χώρα. Από την πρώτη στιγμή, επίσης, που αναλάβαμε, διεκδικήσαμε την ευθύνη οριστικής λύσης του προβλήματος και την αναλάβαμε μετά την εμπιστοσύνη που έδειξε η κυβέρνηση και η διυπουργική επιτροπή στο σχεδιασμό μας, παρότι αρχικά πολλοί στάθηκαν απέναντι μας, αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα του σχεδίου μας. Σήμερα πλέον δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Το έργο θα γίνει και θα ολοκληρωθεί σε αυτή τη προγραμματική περίοδο. Ίσως μάλιστα να είναι και το μόνο τέτοιο έργο που θα ολοκληρωθεί στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο στη χώρα» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.
Το πολιτικό μήνυμα είναι ξεκάθαρο: όταν είμαστε οργανωμένοι και αποφασισμένοι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας, δήλωσε επίσης ο Περιφερειάρχης και αναφερόμενος στην προνοητικότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου ανακοίνωσε τη σύσταση «Πράσινου Ταμείου», το οποίο θα λειτουργεί με ανταποδοτικό χαρακτήρα και θα έχει ως σκοπό τη συνέχιση επ’ αόριστον υλοποίησης περιβαλλοντικών έργων με αυτοχρηματοδότηση.
Το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο κ. Τατούλης το χαρακτήρισε έργο γρήγορης μετάβασης της Πελοποννήσου από την πλήρη έλλειψη πολιτικής διαχείρισης των αποβλήτων σε Περιφέρεια πρότυπο αειφορίας και σεβασμού του περιβάλλοντος.
Αναφερόμενος στο κρίσιμο ζήτημα του κόστους ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό θα κυμανθεί κάτω από το μισό των προβλέψεων των Δημοτικών αρχών, μετά μάλιστα και την εξασφάλιση του ποσού των 68,5 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΠΠΕΡΑΑ.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Περιφερειάρχη μέχρι τα μέσα Αυγούστου θα έχει προκύψει ο προσωρινός ανάδοχος, ενώ μέχρι το τέλος του 2013 θα έχει επιλεγεί ο οριστικός ανάδοχος και θα έχει υπογραφεί η σύμβαση.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τατούλης στη στήριξη που απολαμβάνει ο διαγωνισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου και από την Ελληνική κυβέρνηση και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ιδίως τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική κ. Γιοχάνες Χαν.
«Η επιτυχής υλοποίηση του σχεδιασμού μας δεν αποτελεί μόνο το μοντέλο – πιλότο για τη χώρα, αλλά και την ασφαλιστική δικλείδα αναστολής της επιβολής των βεβαιωμένων προστίμων, αλλά και της επιβολής νέων δυσβάσταχτων προστίμων που απειλούνται», δήλωσε τέλος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου