Ο πολιτικός λόγος, που εκφράζεται μέσα από συγκεκριμένα ιστολόγια τις τελευταίες ημέρες, επώνυμα ή ανώνυμα ( δεν έχει σημασία, γιατί και ο πιο αφελής γνωρίζει ότι πηγάζουν από το ίδιο κέντρο παραπληροφόρησης ) στοχεύουν πραγματικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής στον τόπο μας?
Νωπές οι μνήμες του 2011 , όταν αναλάβαμε τον ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ.
ΑΠΕΝΤΑΓΜΕΝΟ ΕΡΓΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ - ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΤΗΣ- ΝΕΡΟ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ – ΜΗ ΠΟΣΙΜΟ ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΔΙ – ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙ ΚΑΙ ΚΟΙΛΑΔΑ
Παραλάβαμε το 2011 την πόλη του Κρανιδίου με πολύ σοβαρά προβλήματα υποδομής.
Το νερό ακατάλληλο στις 6.500 μονάδες, έχει υποχρεώσει τα νοικοκυριά σε επιπλέον έξοδα με την αγορά πλαστικών μπουκαλιών, αλλά και τον Δήμο με επιπλέον όγκο σκουπιδιών.
Η αποχέτευση απεντάχθηκε και τα 11.500.000, Ευρώ ΧΑΘΗΚΑΝ.
Το δίκτυο ύδρευσης δεν άλλαξε ούτε ένα μέτρο την τελευταία τετραετία, με αποτέλεσμα τις συνεχείς βλάβες στο δίκτυο υδροδότησης της πόλης μας.
Στον «Σταυρό Διδύμων» δημιουργήθηκε μια νέα χωματερή με δέματα χωρίς αποδέκτη.
Μια σύντομη ιστορική αναδρομή, νομίζω θα βοηθήσει τον διάλογο.
Την τελευταία δεκαετία η χώρα μας υποχρεώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς άλλη καθυστέρηση να διαχειριστεί μείζονα θέματα υποδομής των πόλεων.
Στην πρώτη φάση έπρεπε οι Δήμοι να διαχειριστούν και να ολοκληρώσουν θέματα αποχέτευσης και ύδρευσης.
Υποχρεώσεις που κάλυψε με μεγάλη επιτυχία η τότε δημοτική αρχή με επικεφαλής τον κύριο Καμιζή.
Το νερό στο Κρανίδι είχε χαρακτηριστικά πόσιμου
νερού, μεγάλο κομμάτι του δικτύου ύδρευσης αντικαταστάθηκε και η αποχέτευση
Κρανιδίου – Πορτοχελίου χρηματοδοτήθηκε με 11.500.000,00 Ευρώ.
Η τετραετία από το
2006 μέχρι το 2010 έπρεπε να διαχειριστεί τα σκουπίδια και τις χωματερές.
Η απερχόμενη δημοτική αρχή επέλεξε όπως όλοι γνωρίζουμε τη λύση του «δεματοποιητή», γνωρίζοντας ότι δεν υπήρχε πρόβλεψη στον Περιφερειακό Σχεδιασμό για τη μεταφορά των δεμάτων.
Στα πλαίσια της διαχείρισης των απορριμμάτων έπρεπε να συμπεριληφθεί και η ανακύκλωση, κίνηση που προχώρησαν οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας.
Όταν αναλάβαμε σαν νέα δημοτική αρχή η πρώτη προτεραιότητα ήταν η ανακύκλωση όχι μόνο για τις επιβλαβείς και γνωστές σε όλους μας περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αλλά και για την μείωση του όγκου των σκουπιδιών, κορυφαίο πρόβλημα για την επαρχία μας, αφού τα ανακυκλώσιμα είναι τα μόνο σκουπίδια που μπορούν να φύγουν από τα όρια του Δήμου μας.
Οργανώσαμε την ανακύκλωση κάνοντας διαλογή στη πηγή, στήσαμε πράσινα σημεία σ’ όλο το Δήμο και συνεχίζουμε με πιο ολοκληρωμένες λύσεις για την καλύτερη οργάνωση της ανακύκλωσης, όπως την παρουσίασε ο κύριος Κούστας, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας πρόσφατα στο δημοσίευμα του:
1. Αξιοποίηση της μέχρι τώρα εμπειρίας στο θέμα της Ανακύκλωσης και εμπλουτισμό της με καινούρια στοιχεία.
2. Δημιουργήσαμε νέα πράσινα σημεία σε όλο το Δήμο με επιπλέον 35 (προς στιγμήν) νέους κάδους ανακύκλωσης που εξασφάλισε δωρεάν ο Δήμος μας.
3. Εκστρατεία ενημέρωσης από τους εθελοντές ανακύκλωσης, έτσι ώστε να διευρυνθεί το κοινό που συνειδητά ανακυκλώνει.
4. Μεταφορά των ανακυκλώσιμων με τις κατάλληλες προϋποθέσεις στον μοναδικά αδειοδοτημένο χώρο του Σταυρού Διδύμων (αφού υπάρχει και σχετική σύμφωνη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου των Διδύμων), γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την αξιοποιήση και την ανάδειξη του χώρου στο Πλατύ Πηγάδι.
5. Οργάνωση και εξασφάλιση της διαδικασίας μέσα από την δημοπράτηση των ανακυκλώσιμων υλικών με νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες, έτσι ώστε να εξισορροπηθούν τα έξοδα και τα έσοδα.
6. Ενεργή συμμετοχή όλων των εθελοντών στη λήψη των αποφάσεων για την οργάνωση και την διαχείριση της ανακύκλωσης.
7. Επαναβεβαίωση για μια ακόμα φορά από όλους πως η "ανακύκλωση στην πηγή" και η "κομποστοποίηση" με τα παρελκόμενα της, είναι το καλύτερο αντίδοτο στο "Ανάθεμα" που δημιουργήθηκε στον "Σταυρό Διδύμων".
Η συνάντηση των εθελοντικών ομάδων έγινε με πρωτοβουλία του Δημάρχου για να ενημερωθούν τα μέλη τους για τις εξελίξεις στην ανακύκλωση, η ενημέρωση κράτησε μιάμιση ώρα και αναφέρθηκαν και συζητήθηκαν τα παραπάνω.
Όλοι όσοι είμαστε παρόντες, εκτός από τις άλλες μας ιδιότητες είμαστε πρώτα και κύρια εθελοντές με δεδομένο ότι και ο κύριος Δήμαρχος είναι ο υπεύθυνος των εθελοντικών ομάδων στον Δήμο μας.
Ο κύριος Καμιζής, όπως όλοι γνωρίζουμε, έχει συντελέσει στη σύσταση των εθελοντικών ομάδων εδώ και πάρα πολλά χρόνια και εμείς πιστεύουμε ότι οι εθελοντικές ομάδες συμβάλλουν αποτελεσματικά στη στήριξη των δραστηριοτήτων του Δήμου, αλλά δημιουργούν και τις προϋποθέσεις να ευαισθητοποιηθούν και να ενεργοποιηθούν οι πολίτες.
Γι ' αυτό οι εθελοντικές ομάδες έχουν στοχοποιηθεί πολλές φορές, γιατί κάποιοι στον τόπο μας προτιμούν οι δημότες να βρίσκονται στην άγνοια και να απέχουν από τα κοινά.
Κάθε ομάδα έχει δικαίωμα να κάνει τον απολογισμό της για την δράση της, να ασκεί την κριτική της στον φορέα διαχείρισης δηλαδή το Δήμο, αλλά και να σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της.
Οι εθελοντές ενημερώθηκαν ξεχωριστά σαν ομάδα, γιατί συμμετείχαν ενεργά στο στήσιμο της ανακύκλωσης και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση του προγράμματος, αλλά και στην ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την ανακύκλωση.
Θεωρώ ότι ο Δήμαρχος έχει κάθε δικαίωμα να θέλει να ενημερώσει τους ανθρώπους που στηρίζουν με προσωπική εργασία την ανακύκλωση και την φροντίδα των πόλεων και των μνημείων.
Έχουμε αποδείξει σαν δημοτική αρχή ότι είμαστε ανοιχτοί στην κριτική απ’ όπου κι αν προέρχεται, αλλά νομίζω ότι είναι απλό και λογικό να σχολιάζουμε ένα θέμα, όταν παρευρισκόμαστε στην συζήτηση του. Με υποθέσεις ή παραπληροφόρηση δεν μπορούμε να φανούμε αξιόπιστοι.
Η συστηματική διαστρέβλωση και η υποτίμηση της δουλειάς που έχει γίνει τόσο στην ανακύκλωση όσο και σε όλους τους τομείς του Δήμου μας γίνεται εσκεμμένα για να απενοχοποιηθούν κάποιοι και να αποποιηθούν τις ευθύνες τους.
Οι οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όμως σαν χώρα και σαν Δήμος θα έπρεπε να συσπειρώσει όλες τις δυνάμεις του τόπου μας και δεν νομίζω να δικαιούται κανένας από μας, για τις όποιες πολιτικές ή προσωπικές σκοπιμότητες οτιδήποτε καλό πάει να γίνει σε αυτόν τον τόπο, να το ισοπεδώνει.
Ο τόπος μας και οι ανάγκες του μας επιβάλλουν να συμβάλλουμε όλοι με όποιες δυνάμεις διαθέτουμε για να βελτιώσουμε το επίπεδο ζωής στις πόλεις μας.
Η Πρόεδρος
της
Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου
Δήμητρα Μονά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου