Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Ο Δήμος Ερμιονίδας είναι αποφασισμένος να προωθήσει την πρόσφατη απόφασή του για το μείζον πρόβλημα του νερού στην περιοχή μας παρά τις κωλυσιεργίες και τις προσπάθειες υπονόμευσης.



  Η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, με την απόφασή της στο θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων και την βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας του νερού στον Δήμο μας, ανοίγει τον δρόμο στο δικαίωμα  όλων των Δημοτών μας,  να έχουν για οποιαδήποτε χρήση καλής ποιότητας νερό με το μικρότερο δυνατό κόστος και στις παραγωγικές τάξεις και τομείς του Δήμου μας, να ανοίγει ο δρόμος της επίλυσης του προβλήματος που χρόνια τώρα θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξή τους.

  Οι θέσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως καθορίστηκαν από την εισήγηση του Δημάρχου μας Δημήτρη Καμιζή, είναι αποτέλεσμα και της επισταμένης επιστημονικής έρευνας που κατά καιρούς έχει γίνει και της γνώσης και της εμπειρίας μιας και ο Δήμαρχός μας χρόνια τώρα πριν έχει ασχοληθεί επισταμένως και έχει εξαγγείλει διαπιστώσεις και μέτρα που πρέπει να παρθούν ακόμα και στον ημερήσιο τύπο πανελλαδικής κυκλοφορίας. Και μάλιστα στην προηγούμενη θητεία του ως Δήμαρχος, αψηφώντας το πολιτικό κόστος, μπροστά στην σοβαρότητα του προβλήματος και το κοινό καλό, είχε ζητήσει να πάρει αυτός, σαν Δήμαρχος του πρώην Δήμου Κρανιδίου, τις πρωτοβουλίες και τα μέτρα. Δυστυχώς όμως για τον Τόπο μας κάτι τέτοιο δεν του επετράπη, από την τότε Νομαρχία Αργολίδας γιατί ως αναφέρει το σχετικό έγγραφο δεν συμφωνούσε ο τότε γειτονικός Δήμος Ερμιόνης.  

  Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση απουσίαζε σύσσωμη η Αντιπολίτευση. Δεν περιμέναμε, βέβαια, και τίποτα το σημαντικό εκ μέρους της, διότι τα έργα και οι μέρες τους μέχρι σήμερα αυτό καταμαρτυρούν και υποδεικνύουν. Συγκεκριμένα η  σημερινή Αντιπολίτευση του Δήμου μας, σαν Δημοτική Διοίκηση από το 2006 έως το 2010 είχε τέτοια συμπεριφορά στα μεγάλα θέματα του Δήμου μας ώστε :

1) Έκανε το  ¨ μοναδικό πανελλήνιο ρεκόρ ¨, να απενταχθεί επί των ημερών της το πλήρως εγκεκριμένο και χρηματοδοτημένο έργο της αποχέτευσης του πρώην Δήμου Κρανιδίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται οικονομικά για τον Δήμο και τους Δημότες μας.

2) Έκανε αγώνα για να εγκαταστήσει τον δεματοποιητή και να δημιουργήσει ένα νέο Χ.Α.Δ.Α στον Σταυρό Διδύμων και τώρα δημαγωγικά και λαϊκίστικα καταγγέλλει και αφορίζει το δικό της  ¨ μεγάλο έργο πνοής ¨.

3) Κατάφερε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να γκρεμίσει και διαλύσει  ό,τι  παρέλαβε το 2006 με πρωτόκολλα στην ύδρευση του πρώην Δήμου Κρανιδίου,  (πόσιμο νερό, εγκαταστάσεις μεταφοράς νερού και λειτουργία της ΔΕΥΑΚ) ,  από την απερχόμενη τότε διοίκηση του σημερινού Δημάρχου μας Δημήτρη Καμιζή.

  Και σήμερα μακριά και από τον θεσμικό της ρόλο σαν Αντιπολίτευση στα Δημοτικά Συμβούλια και στα όργανα του Δήμου δεν στέκεται ούτε καν στον κριτικό της ρόλο και δεν σέβεται ούτε και τους δημότες που την ψήφισαν. Η μέχρι σήμερα παρουσία της στα όργανα διοίκησης του Δήμου, χαρακτηρίζεται μόνο από κωλυσιεργία, υπονόμευση και αντιδημοκρατική συμπεριφορά,  με απώτερο στόχο να μην παίρνονται αποφάσεις, ο Δήμος να οδηγηθεί σε απραξία και τα μεγάλα και μικρά προβλήματα να διαιωνίζονται και να μαστίζουν την κοινωνία μας. Και βέβαια όταν δεν έχει θέσεις ή ¨ έχει λερωμένη την φωλιά της ¨, εφευρίσκει δήθεν διαδικαστικούς λόγους και απουσιάζει από τα όργανα λήψης των αποφάσεων, με απώτερο στόχο της έλλειψη απαρτίας, την μη λήψη απόφασης και την έλλειψη δράσης. Πώς να ξεχάσουμε την απάντηση του επικεφαλής της κ. Σφυρή στην ερώτηση του Δημάρχου μας, αν είναι υπέρ ή κατά της μονάδας αφαλάτωσης ως σχεδιάζεται από την σχετική μελέτη, που επί των ημερών του κ. Σφυρή συνέταξε η τότε διοίκηση της Δ.Ε.Υ.Α.Κ; Ο κ. Σφυρής λοιπόν, μη έχοντας τίποτα άλλο να προτείνει, κατέθεσε ένα μεγαλόπρεπο ΝΑΙ, με ότι αυτό συνεπάγεται.

  Κάτω από αυτές τις συνθήκες και με αίσθημα ευθύνης, με την πρόσφατη απόφασή μας δώσαμε το έναυσμα της προώθησης αυτών των μέτρων που θα ικανοποιήσουν την απαίτηση των Δημοτών μας και των παραγωγικών τάξεων να έχουν καλής ποιότητας νερό και στην ελάχιστη δυνατή τιμή για τις πολλαπλές χρήσεις του. Και με την γενναία μας στάση, βάζουμε πραγματικά ¨το μαχαίρι στην πληγή ¨, θίγουμε πράγματα και οργανωμένα συμφέροντα. Αψηφώντας όμως το όποιο πολιτικό κόστος και οτιδήποτε άλλο, στεκόμαστε δίπλα στους πολλούς και όχι τους ολίγους και πάνω από όλα βάζουμε το αύριο του Τόπου μας, που απειλείται από ερημοποίηση και εξαφάνιση. Τα αγαθά της μάνας Γης και πάνω από όλα το ¨ νεράκι ¨ δεν μπορεί να είναι αντικείμενα αλόγιστης εκμετάλλευσης, εμπορευματοποίησης και προνόμια των ολίγων.

  Τα μέτρα που πρότεινε ο Δήμαρχος και η παράταξή μας είναι συνολικά, συνδέονται και συνεργάζονται μεταξύ τους, πρέπει να συνυπάρχουν και οδηγούν σε μία συνισταμένη, που είναι η ικανοποίηση του δικαιώματος των Δημοτών και των παραγωγικών τάξεων να έχουν καλής ποιότητας και ποσότητας νερό για κάθε χρήση  αφ΄ ενός και αφ΄ετέρου  η αλλαγή της επικρατούσας κατάστασης και η ¨ανακούφιση ¨ μέσω του εμπλουτισμού του υδροφορέα της περιοχής του  Δήμου μας, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων και όλων των σχετικών, η συνέχιση της σημερινής κατάστασης της υπεράντλησης, με  την ανεξέλεγκτη  και αλόγιστη συμπεριφορά στο θέμα των γεωτρήσεων , οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ερημοποίηση του Τόπου μας. Η λογική των προτάσεων και της απόφασης του Δημοτικού μας Συμβουλίου συνδέεται άμεσα με την ανάγκη αποκατάστασης του διαταραγμένου, προς το χείρον, ισοζυγίου του νερού.

  Για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα πρέπει:

1.       Πρωταρχικά, η Περιφέρεια Πελοποννήσου σαν αρμόδια να εφαρμόσει την Κοινοτική οδηγία, που έχει κυρωθεί και από τη Βουλή των Ελλήνων και η οποία διέπει το καθεστώς λειτουργίας των γεωτρήσεων. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από την εμπορευματοποίηση του καλού νερού προς όφελος δυστυχώς των ολίγων που μπορούν να πληρώνουν, την αλλαγή χρήσης των γεωτρήσεων, την παράβαση των τεχνικών χαρακτηριστικών και όρων των γεωτρήσεων. Όλα αρχίζουν από την εφαρμογή των νόμων,  που εξασφαλίζουν το κοινό καλό και εδώ πρέπει άμεσα να εφαρμόσουν τους νόμους αυτοί που είναι αρμόδιοι για την τήρησή τους και εν προκειμένω η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

2.       Συνολική συνεισφορά, συνύπαρξη και συνεργασία όλων των μεθόδων που πρότεινε ο Δήμαρχος και η Παράταξή μας και  που μπορούν να μας εξασφαλίζουν καλής ποιότητας και σε προσιτή τιμή νερό. Μόνο τότε και με την αλληλοβοήθεια των μεθόδων και  την απεξάρτηση από τον ένα και μοναδικό,  θα είμαστε κάθε στιγμή έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα απρόοπτα ( π.χ λειψυδρία )  και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις αναστροφής και ανατροπής της  επικρατούσας κατάστασης στον υδροφορέα μας που έχει υποστεί τις μέγιστες βλάβες και μέσω της υπεράντλησης του νερού και μέσω της υφαλμύρωσής του λόγω της εισροής θαλασσινού νερού. Και η κατάσταση του υδροφορέα είναι το μεγάλο ζητούμενο.

3.       ΄΄Αποδαιμονοποίηση΄΄ της μεθόδου της αφαλάτωσης, η οποία θα γίνει σε 3 μονάδες, (Κοιλάδα, Πορτοχέλι, Ερμιόνη), μικρής σχετικά δυναμικότητας (έως 5000m3 περίπου ημερησίως), με πλήρη σεβασμό προς το περιβάλλον, σε συνδυασμό και συνεργασία με τις άλλες πηγές εξεύρεσης και βελτίωσης του νερού. Και η ευθύνη θα ανήκει στο  Δήμο μας και η αφαλάτωση μαζί και με τις άλλες μεθόδους θα συνυπάρχουν και θα συνεισφέρουν στην εξασφάλιση νερού για τους Δημότες μας αλλά και για όλες τις παραγωγικές τάξεις και διαδικασίες της περιοχής μας.



  Ο Δήμος Ερμιονίδας με την συγκεκριμένη του απόφαση θέτει τις βάσεις για αναστροφή και ανατροπή της σημερινής κατάστασης, απαράδεκτης καθ’ όλα για τα νοικοκυριά και τους παραγωγικούς τομείς κάθε επιπέδου και η οποία με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην ερημοποίηση του Τόπου.

  Σε αυτήν την κατεύθυνση καλούμε τους Δημότες μας σε συστράτευση και πίεση προς κάθε κατεύθυνση, έτσι ώστε να εφαρμοστεί το νομικό πλαίσιο από τους αρμόδιους και να προωθηθούν,  όσο πιο σύντομα γίνεται, οι διαδικασίες εφαρμογής όλων των μεθόδων, που σε συνεργασία μεταξύ τους θα δώσουν το δικαίωμα στους Δημότες να απολαμβάνουν καλής ποιότητας νερό στην πιο συμφέρουσα και προσιτή τιμή και στις παραγωγικές τάξεις και τομείς του Δήμου μας μια σοβαρή ¨ ανάσα ¨ , γιατί το νερό, όπως όλοι ξέρουμε είναι μη ανταλλάξιμο αγαθό και δεν μπορεί να αντικατασταθεί από άλλο φυσικό ή μη φυσικό πόρο.

Σταύρος Κούστας 

Αντιδήμαρχος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου