Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2012

ΟΙ ΔΙΑΚΗΡΥΓΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΜΑΣ.  Ενόψει της συνάντησης , που προκάλεσαν για την Παρασκευή 7 Δεκέμβρη μέλη του Δ.Σ. της ΠΑΠΟΕΡ, θέλουμε να επικαιροποιήσουμε  τις θέσεις της Παράταξής μας, οι οποίες έχουν υιοθετηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ερμιονίδας, από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων, τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία. 
  Οι θέσεις αυτές είναι κρυστάλλινες, έχουν διατυπωθεί πολύ πριν η Παράταξή μας αναλάβει την διοίκηση του Δήμου Ερμιονίδας και συγκεκριμένα από τον Ιούλιο του 2010 με την επιστολή του επικεφαλής της Παράταξής μας και σημερινού Δημάρχου Δημήτρη Καμιζή προς τον τότε Περιφερειάρχη κ. Χατζημιχάλη, και συνοψίζονται στα εξής σημεία:
 1) Καταγγέλλουμε την λειτουργία του δεματοποιητή σύμμεικτων απορριμμάτων, η οποία εκτός των άλλων αντίκειται και στην νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει σαν αποκλειστικό και μόνο σκοπό να δημιουργήσει έτοιμη πρώτη ύλη για το περιβόητο εργοστάσιο καύσης (όποτε και όπου αν φτιαχτεί).
 2) Καταγγέλλουμε την δημιουργία δεμάτων σύμμεικτων απορριμμάτων χωρίς προορισμό, γιατί αυτό έχει σαν αποτέλεσμα στο Σταυρό Διδύμων αυτή την στιγμή να έχει δημιουργηθεί ένας ΧΑΔΑ χειρότερος από τους προηγούμενους, γεγονός που και αυτό από την πρώτη στιγμή είχαμε προβλέψει και διακηρύξει προς κάθε κατεύθυνση. 
 3) Η μόνη λύση είναι το πλαίσιο ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΗ ΠΗΓΗ – ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ - ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΑΠΟΜΕΝΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΜΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΥΠΟΛΛΕΙΜΑΤΟΣ, το οποίο πλαίσιο έχει γίνει σχεδόν καθολικά αποδεχτό σαν ο ηπιότερος και οικονομικότερος τρόπος διαχείρησης των απορριμμάτων και στο οποίο πλαίσιο μπορεί να είναι χρησιμοποιηθεί ο δεματοποιητής, μόνο για να μπαλοποιεί  το ελάχιστο που  απομένει μετά την κομποστοποίηση, και το οποίο είναι σχετικά αδρανές. Η αλλαγή χρήσης του δεματοποιητή είναι περιβοντολογικά, νομικά και οικονομικά επιβεβλημένη καθότι θα μεταλλάξει το ποσό των 500.000 ευρώ που πληρώνουν σήμερα οι δημότες για να γίνονται τα απορρίμματα μπάλες και να στοιβάζονται εκεί, χωρίς προορισμό, σε ένα κόστος που θα εξασφαλίζει αφ΄ενός μεν σωστή διαχείρηση των απορριμμάτων της καθημερινής αποκομιδής και αφ΄ετέρου προοπτική  εξάλειψης του αναθέματος που έχει σήμερα δημιουργηθεί και αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό και πρωτευούσης σημασίας.
 4) Ζητάμε την άμεση μεταφορά, με κρατική δαπάνη, των δεμάτων από το χώρο του δεματοποιητή στον Σταυρό Διδύμων, ώστε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος χώρος για την εγκατάσταση του εξοπλισμού υλοποίησης του ανωτέρω προγράμματος, για να γίνει διαχείριση και των ήδη υπαρχόντων δεματοποιημένων και χύδην απορριμμάτων. Και αυτό προέχει και είναι εξ ίσου σημαντικό να γίνει παράλληλα με την διαχείρηση των απορριμμάτων γης καθημερινής αποκομιδής, διότι το αίσχος και το ανάθεμα του Σταυρού Διδύμων μόνο έτσι μπορεί να είναι διαχειρήσιμο και αναστρέψιμο, καθότι συνολική μεταφορά των δεμάτων και των χύδην απορριμμάτων, με τις σημερινές τιμές αγγίζει το ποσό των 2.000.000 ευρώ, που είναι με τα σημερινά δεδομένα απαγορευτικό ακόμα και να το σκέφτεσαι.

 5) Ζητάμε, από τις αρμόδιες υπηρεσίες, την επιτάχυνση των διαδικασιών των απαραίτητων εγκρίσεων και της προμήθειας των μέσων υλοποίησης της κοινά αποδεκτής λύσης, ώστε να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει η ήδη αποφασισμένη μονάδα στον χώρο του Σταυρού Διδύμων.
  Το ανωτέρω πλαίσιο διαχείρισης των απορριμμάτων,  που εμείς πρώτοι διακηρύξαμε και το οποίο σήμερα έχει γίνει ευρύτατα αποδεχτό, αποτελεί την μία και μοναδική δέσμευση μας, και σε αυτό το πλαίσιο ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε αταλάντευτοι και δεσμευμένοι μέχρι να επιλυθεί οριστικά και τελεσίδικα το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων για το Δήμο Ερμιονίδας. Όσοι το έχουν αποδεχτεί, είναι για εμάς φυσικοί σύμμαχοι σε αυτόν τον μεγάλο αγώνα, αλλά και όσοι μετά από πολλές " περιπλανήσεις " , καταλήγουν στην αποδοχή της δικής μας θέσης και αυτοί είναι καλοδεχούμενοι. Αρκεί εκ μέρους τους να υπάρξει δημόσια αυτοκριτική διάθεση για τις θέσεις, " τα έργα και τις ημέρες τους ", και μια ειλικρινής συγνώμη προς τους δημότες, για αυτό που προκάλεσαν.
  Πέραν των θέσεων που έχουμε διακηρύξει και οι οποίες αποτελούσαν και αποτελούν την μεγάλη μας δέσμευση για την επίλυση του προβλήματος των απορριμμάτων, δεν έχουμε την διάθεση να αποδεχτούμε και να συναινέσουμε σε  οποιαδήποτε άλλη λύση, διότι είναι δεδομένο ότι θα είναι δαπανηρή, εξουθενωτική για τους δημότες, περιβαλοντικά μη αποδεκτή και αναποτελεσματική όπως και η λύση του δεματοποιητή σύμμεικτων απορριμμάτων, η οποία επιβλήθηκε από τις επιλογές των προηγούμενων διοικήσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και τον πρώην Δήμων Κρανιδίου και Ερμιόνης, και η οποία πέραν των άλλων περιβαλλοντικών  επιπτώσεων, στη σημερινή δεινή οικονομική κατάσταση για όλους, επιβαρύνει τους δημότες μας με 500 χιλιάδες ευρώ ετησίως. Για την ιστορία, αναρτούμε και την επιστολή του επικεφαλής της Παράταξής μας και σημερινού Δημάρχου, Δημήτρη Καμιζή προς τον τότε Περιφερειάρχη Πελοποννήσου τον Ιούλιο του 2010.


ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΥΠΟΛΟΙΠΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

Κρανίδι 26-7-2010

Δημήτρης Καμιζής
Ιατρός Ε.Σ.Υ.
Δήμαρχος Κρανιδίου 1999-2006
Υποψήφιος Δήμαρχος για το νέο Δήμο Ερμιονίδας


Προς :
Γ.Γ. Περιφέρειας Πελοποννήσου
Κο Φώτη Χατζημιχάλη
Τέρμα Ερυθρού Σταυρού
22100 Τρίπολη

ΘΕΜΑ : Λειτουργία νέας ανεξέλεγκτης χωματερής απορριμμάτων στα Δίδυμα

Κύριε Γενικέ,

Εντός των ημερών, όπως πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, πρόκειται με το πρόσχημα της λειτουργίας του δεματοποιητή να ανοίξει και να λειτουργήσει νέα χωματερή συγκέντρωσης απορριμμάτων στη θέση Σταυρός Διδύμων. Μάλιστα δε στη χωματερή αυτή θα συγκεντρώνονται και τα απορρίμματα των γειτονικών Δήμων Ασκληπιείου και Επιδαύρου και κατά συνέπεια ο όγκος των απορριμμάτων που θα συγκεντρώνονται θα είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που συγκεντρώνεται σήμερα στις χωματερές των Δήμων Κρανιδίου και Ερμιόνης.
Τι άλλο κύριε Γενικέ θα είναι ο χώρος της λειτουργίας του δεματοποιητή, αφού τα απορρίμματα θα συγκεντρώνονται και θα παραμένουν εκεί, από ανεξέλεγκτη χωματερή που θα λειτουργεί παράνομα; Έχει σημασία εάν τα απορρίμματα θα είναι συσκευασμένα σε δέματα, μάλιστα σύμμεικτα οργανικά και ανόργανα μαζί, ή θα είναι σωρηδόν συγκεντρωμένα; Σε λίγες ημέρες άλλωστε τα δέματα των σκουπιδιών θα μετασχηματίζονται ξανά, σε σωρούς σκουπιδιών μετά τη διάρρηξή τους από τις ζυμώσεις των οργανικών ουσιών και τη δράση των τρωκτικών.

Κύριε Γενικέ, όπως και εσείς δημόσια κατ’ επανάληψιν έχετε εκφραστεί η λειτουργία και μόνο των δεματοποιητών χωρίς τη μεταφορά των δεμάτων σε εργοστάσιο επεξεργασίας δεν αποτελεί λύση του προβλήματος. Η προμήθεια και εγκατάσταση του δεματοποιητή στο Δήμο Κρανιδίου όπως πολύ καλά επίσης γνωρίζετε έγινε χωρίς να υπάρχει κανένας περιφερειακός σχεδιασμός ούτε καν πρόβλεψη, χωροθέτηση, κατασκευή και λειτουργία εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων που θα δέχεται τα δέματα. Βεβαίως εσείς δεν έχετε καμία ευθύνη αφού όλα αυτά έγιναν όπως έγιναν με ευθύνη του προηγούμενου Γ.Γ. της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε συνεργασία με τον ΦοΔΣΑ Αργολίδας και των Δημάρχων που απεδέχθησαν τέτοιου είδους «λύσεις»
Κύριε Γενικέ η λειτουργία αυτής της νέας ανεξέλεγκτης χωματερής στο Δήμο Κρανιδίου και μάλιστα με μεγαλύτερο όγκο σκουπιδιών πέραν αυτών των Ερμιονίδας θα επιβαρύνει σημαντικά το φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής και θα βλάψει σημαντικά την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της Ερμιονίδας, αλλά και την οικονομική ζωή του τόπου. Αντιλαμβάνομαι βέβαια τους λόγους για τη σκοπιμότητα της λειτουργίας αυτού του δεματοποιητή, διότι άλλως οι υπεύθυνοι για την προμήθεια και την εγκατάστασή του, θα έπρεπε να λογοδοτήσουν για την άσκοπη διασπάθιση δημοσίου ή κοινοτικού χρήματος την οποία προκάλεσαν.
Γιατί πως αλλιώς να δεχτεί κανείς το γεγονός ότι ενώ υπήρχαν λύσεις πολύ οικονομικότερες για τη μεταφόρτωση και μεταφορά των απορριμμάτων σε εργοστάσιο επεξεργασίας (με απορριμματοφόρα – συμπιεστές), επελέγη αυτή η λύση, και μάλιστα χωρίς καν να υπάρχει εργοστάσιο και τελικός προορισμός;
Κύριε Γενικέ, εάν τελικά πράγματι πρόκειται να λειτουργήσει αυτός ο ανεξέλεγκτος χώρος διάθεσης απορριμμάτων με το πρόσχημα του δεματοποιητή, παρά την έλλειψη σχεδιασμού, της παραβίασης κάθε έννοιας λογικής αλλά και κοινοτικής νομιμότητας και παρά τις δικές μας αντιδράσεις, αλλά και αυτές όλων των φορέων που αγωνίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής, σας καλώ και σας παρακαλώ για τα εξής :
Να αποτρέψετε την μεταφορά απορριμμάτων από τους Δήμους Ασκληπιείου και Επιδαύρου προκειμένου να περιοριστεί τουλάχιστον ο όγκος των απορριμμάτων που θα συγκεντρώνονται αφού δεν πρόκειται να μεταφέρονται πουθενά αλλού και θα παραμένουν εκεί.
Να εξετάσετε εναλλακτικές λύσεις μεταφοράς δεματοποιημένων ή αδεματοποίητων απορριμμάτων σε χώρους επεξεργασίας και τελικής διάθεσης που λειτουργούν τηρώντας τις νόμιμες προϋποθέσεις (υπάρχει σχετική πρότασή μας από το 2006).
Να αναλάβετε πρωτοβουλίες ώστε να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων με τους επιστημονικά ενδεδειγμένους τρόπους και τις νόμιμες προϋποθέσεις σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου στον οποίο θα εντάσσεται ασφαλώς και η διαχείριση των απορριμμάτων στο νέο Δήμο Ερμιονίδας. Οι αυτοσχεδιασμοί όχι μόνον δεν παράγουν κανένα θετικό αποτέλεσμα, αλλά κατασπαταλούν και δημόσιους και κοινοτικούς πόρους σε μια εποχή μάλιστα που δεν έχει το δικαίωμα ούτε την πολυτέλεια κανείς να το πράττει.
Τέλος σας δηλώνω ότι εάν εκλεγώ Δήμαρχος του νέου Δήμου Ερμιονίδας και εφόσον θα λειτουργεί αυτή τότε η χωματερή απορριμμάτων χωρίς την άμεση αποστολή τους σε συγκεκριμένο προορισμό, θα πάρω όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να αποτρέψω τη μετατροπή της Ερμιονίδας σε σκουπιδότοπο της υπόλοιπης Αργολίδας.

Με τιμή

Δημήτρης Καμιζής
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΣΤΑΣ
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου