Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥΣ



Η τραγική κατάσταση στο Σταυρό Διδύμων, δεν μας αιφνιδιάζει. Γιατί τα είχαμε πει και περιγράψει, πάμπολλες φορές και με λεπτομέρειες. Όμως κανείς δεν μας άκουσε. Γιατί έτσι τους συνέφερε. Ιδού λοιπόν η κατάληξη του «μεγάλου έργου πνοής για την Ερμιονίδα». Αυτανάφλεξη (σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας) των χύδην (αδεματοποίητων) απορριμμάτων που εκδηλώθηκε μάλιστα μήνα Φεβρουάριο. Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε ακόμα το μέγεθος της καταστροφής και των επιπτώσεων που μπορεί να έχει. Και έρχεται και καλοκαίρι. Υψηλές θερμοκρασίες, τα δέματα κλείνουν τρία χρόνια εγκαταλελειμμένα στην «τύχη» τους και τα χύδην απορρίμματα να περιμένουν με τη σειρά την δεματοποίησή τους πριν τα προλάβει η ίδια εξέλιξη που έχουν και αυτά που καίγονται τώρα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 8/2/2013 ΟΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΛΟΙΠΟΣ ΟΓΚΟΣ ΤΩΝ ΧΥΔΗΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΣΗΜΕΙΑ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ
 


Μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε από προχθές και συνεχίζεται έως σήμερα και δεν ξέρουμε για πόσο ακόμα, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα έρθουν και πάλι να ψάχνουν τον ένοχο ή τους ενόχους. Η καθ΄ ύλην αρμόδια για την διαχείριση του χώρου και την μεταφορά των δεμάτων, Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα επιβάλει πρόστιμα στον εαυτό της και θα αναφέρεται στις διαδικασίες του εργοστασίου που θα γίνει κάποτε και  κάπου στην Πελοπόννησο. Κουραστήκαμε πια να ζητάμε τα αυτονόητα και να εισπράττουμε υποσχέσεις για το μέλλον. Ενδεικτικά και προς ενημέρωση των δημοτών μας υπενθυμίζουμε κάποια από τα διαβήματά μας, που δυστυχώς δεν έτυχαν ανταπόκρισης, μέσω των εξής  τριών εγγράφων του Δημάρχου μας Δημήτρη Καμιζή. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΔΕΜΑΤΑ ΣΤΙΣ 27/5/2012






















Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2010
ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΥΠΟΛΟΙΠΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
Κρανίδι 26-7-2010

Δημήτρης Καμιζής
Ιατρός Ε.Σ.Υ.
Δήμαρχος Κρανιδίου 1999-2006
Υποψήφιος Δήμαρχος για το νέο Δήμο Ερμιονίδας


Προς :
Γ.Γ. Περιφέρειας Πελοποννήσου
Κο Φώτη Χατζημιχάλη
Τέρμα Ερυθρού Σταυρού
22100 Τρίπολη

ΘΕΜΑ : Λειτουργία νέας ανεξέλεγκτης χωματερής απορριμμάτων στα Δίδυμα

Κύριε Γενικέ,

Εντός των ημερών, όπως πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, πρόκειται με το πρόσχημα της λειτουργίας του δεματοποιητή να ανοίξει και να λειτουργήσει νέα χωματερή συγκέντρωσης απορριμμάτων στη θέση Σταυρός Διδύμων. Μάλιστα δε στη χωματερή αυτή θα συγκεντρώνονται και τα απορρίμματα των γειτονικών Δήμων Ασκληπιείου και Επιδαύρου και κατά συνέπεια ο όγκος των απορριμμάτων που θα συγκεντρώνονται θα είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που συγκεντρώνεται σήμερα στις χωματερές των Δήμων Κρανιδίου και Ερμιόνης.
Τι άλλο κύριε Γενικέ θα είναι ο χώρος της λειτουργίας του δεματοποιητή, αφού τα απορρίμματα θα συγκεντρώνονται και θα παραμένουν εκεί, από ανεξέλεγκτη χωματερή που θα λειτουργεί παράνομα; Έχει σημασία εάν τα απορρίμματα θα είναι συσκευασμένα σε δέματα, μάλιστα σύμμεικτα οργανικά και ανόργανα μαζί, ή θα είναι σωρηδόν συγκεντρωμένα; Σε λίγες ημέρες άλλωστε τα δέματα των σκουπιδιών θα μετασχηματίζονται ξανά, σε σωρούς σκουπιδιών μετά τη διάρρηξή τους από τις ζυμώσεις των οργανικών ουσιών και τη δράση των τρωκτικών.
Κύριε Γενικέ, όπως και εσείς δημόσια κατ’ επανάληψιν έχετε εκφραστεί η λειτουργία και μόνο των δεματοποιητών χωρίς τη μεταφορά των δεμάτων σε εργοστάσιο επεξεργασίας δεν αποτελεί λύση του προβλήματος. Η προμήθεια και εγκατάσταση του δεματοποιητή στο Δήμο Κρανιδίου όπως πολύ καλά επίσης γνωρίζετε έγινε χωρίς να υπάρχει κανένας περιφερειακός σχεδιασμός ούτε καν πρόβλεψη, χωροθέτηση, κατασκευή και λειτουργία εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων που θα δέχεται τα δέματα. Βεβαίως εσείς δεν έχετε καμία ευθύνη αφού όλα αυτά έγιναν όπως έγιναν με ευθύνη του προηγούμενου Γ.Γ. της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε συνεργασία με τον ΦοΔΣΑ Αργολίδας και των Δημάρχων που απεδέχθησαν τέτοιου είδους «λύσεις»
Κύριε Γενικέ η λειτουργία αυτής της νέας ανεξέλεγκτης χωματερής στο Δήμο Κρανιδίου και μάλιστα με μεγαλύτερο όγκο σκουπιδιών πέραν αυτών των Ερμιονίδας θα επιβαρύνει σημαντικά το φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής και θα βλάψει σημαντικά την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της Ερμιονίδας, αλλά και την οικονομική ζωή του τόπου. Αντιλαμβάνομαι βέβαια τους λόγους για τη σκοπιμότητα της λειτουργίας αυτού του δεματοποιητή, διότι άλλως οι υπεύθυνοι για την προμήθεια και την εγκατάστασή του, θα έπρεπε να λογοδοτήσουν για την άσκοπη διασπάθιση δημοσίου ή κοινοτικού χρήματος την οποία προκάλεσαν.
Γιατί πως αλλιώς να δεχτεί κανείς το γεγονός ότι ενώ υπήρχαν λύσεις πολύ οικονομικότερες για τη μεταφόρτωση και μεταφορά των απορριμμάτων σε εργοστάσιο επεξεργασίας (με απορριμματοφόρα – συμπιεστές), επελέγη αυτή η λύση, και μάλιστα χωρίς καν να υπάρχει εργοστάσιο και τελικός προορισμός;
Κύριε Γενικέ, εάν τελικά πράγματι πρόκειται να λειτουργήσει αυτός ο ανεξέλεγκτος χώρος διάθεσης απορριμμάτων με το πρόσχημα του δεματοποιητή, παρά την έλλειψη σχεδιασμού, της παραβίασης κάθε έννοιας λογικής αλλά και κοινοτικής νομιμότητας και παρά τις δικές μας αντιδράσεις, αλλά και αυτές όλων των φορέων που αγωνίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής, σας καλώ και σας παρακαλώ για τα εξής :
Να αποτρέψετε την μεταφορά απορριμμάτων από τους Δήμους Ασκληπιείου και Επιδαύρου προκειμένου να περιοριστεί τουλάχιστον ο όγκος των απορριμμάτων που θα συγκεντρώνονται αφού δεν πρόκειται να μεταφέρονται πουθενά αλλού και θα παραμένουν εκεί.
Να εξετάσετε εναλλακτικές λύσεις μεταφοράς δεματοποιημένων ή αδεματοποίητων απορριμμάτων σε χώρους επεξεργασίας και τελικής διάθεσης που λειτουργούν τηρώντας τις νόμιμες προϋποθέσεις (υπάρχει σχετική πρότασή μας από το 2006).
Να αναλάβετε πρωτοβουλίες ώστε να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων με τους επιστημονικά ενδεδειγμένους τρόπους και τις νόμιμες προϋποθέσεις σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου στον οποίο θα εντάσσεται ασφαλώς και η διαχείριση των απορριμμάτων στο νέο Δήμο Ερμιονίδας. Οι αυτοσχεδιασμοί όχι μόνον δεν παράγουν κανένα θετικό αποτέλεσμα, αλλά κατασπαταλούν και δημόσιους και κοινοτικούς πόρους σε μια εποχή μάλιστα που δεν έχει το δικαίωμα ούτε την πολυτέλεια κανείς να το πράττει.
Τέλος σας δηλώνω ότι εάν εκλεγώ Δήμαρχος του νέου Δήμου Ερμιονίδας και εφόσον θα λειτουργεί αυτή τότε η χωματερή απορριμμάτων χωρίς την άμεση αποστολή τους σε συγκεκριμένο προορισμό, θα πάρω όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να αποτρέψω τη μετατροπή της Ερμιονίδας σε σκουπιδότοπο της υπόλοιπης Αργολίδας.


Με τιμή
Δημήτρης Καμιζής





Ας αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους. Για όσους εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν, με μάλιστα δήθεν κινητοποιήσεις αυτό το μακάβριο έργο, έχουμε να τους πούμε: Ας συναισθανθούν επιτέλους το μέγεθος των ευθυνών τους απέναντι σε αυτό το λαό της Ερμιονίδας και ας σιωπήσουν. Δεν περιμένουμε να ζητήσουν συγνώμη.        


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΑ ΧΥΔΗΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΣΤΙΣ 10/2/2013 ΚΑΙ ΩΡΑ 00:30



 ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΣΤΑΣ

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου