Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ






Σήμερα, Σάββατο 9 Φεβρουαρίου, παρακολουθώντας την εξέλιξη της πυρκαγιάς και κατά τη συνεχή επικοινωνία που είχαμε με το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κρανιδίου και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας δεματοποίησης ΑΛΚΤΗΡ ΑΚΤΕ, διαπιστώσαμε ότι η πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί χθες στο βόρειο μέρος του χώρου του δεματοποιητή σε χύδην απορρίμματα και προς στιγμήν είχε εκτιμηθεί ότι είχε σβήσει, έχει αναζωπυρωθεί. Στο χώρο βρέθηκαν από τις 8 περίπου το πρωί πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν ακόμα και τώρα στο έργο της κατάσβεσης.
Αμέσως ο Αντιδήμαρχος Σταύρος Κούστας επικοινώνησε με τον Δήμαρχο που βρίσκεται στην Αθήνα για προσωπικούς λόγους και αυτή η επικοινωνία ήταν τακτικότατη καθ’ όλη τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, όπως και κατά την χθεσινή.    
Γύρω στις 11 έγινε στο Δημαρχείο Κρανιδίου σύσκεψη με την συμμετοχή των δύο Αντιδημάρχων κ.κ. Κούστα Σταύρου και Τσαμαδού Ιωάννη και του εκπροσώπου του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρανιδίου κ. Ρόζου. Ταυτόχρονα υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Κρανιδίου κ.Θάνου. Στη σύσκεψη εκτιμήθηκε η σοβαρότητα της κατάστασης και εκ μέρους του εκπροσώπου του Πυροσβεστικού Κλιμακίου εκφράστηκε η άποψη ότι η πυρκαγιά οφειλόταν σε αυτανάφλεξη και όχι σε εμπρησμό ως είχε αρχικά εκτιμηθεί την Παρασκευή το βράδυ, όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά. Η σύσκεψη κατέληξε στην ανάγκη ενίσχυσης των μηχανημάτων, που ήδη επιχειρούσαν στο έργο κατάσβεσης, με επιπλέον μηχανήματα ειδικού τύπου, καθώς και επιπλέον υδροφόρες. Σε επικοινωνία του Αντιδημάρχου Καθαριότητας κ.Τσαμαδού Ιωάννη με τον Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας κ.Τάσο Χειβιδόπουλο, εκ μέρους του κ. Αντιπεριφερειάρχη δόθηκε εντολή να βρεθούν και να αναλάβουν έργο άμεσα τα μηχανήματα ειδικού τύπου και διαβεβαίωσε ότι η δαπάνη που θα χρειαστεί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό της Αντιπεριφέρειας Αργολίδας.
Στις 12 περίπου το μεσημέρι ο Δήμος Ερμιονίδας μέσω του Αντιδημάρχου Σταύρου Κούστα έστειλε έγγραφο προς έντεκα αποδέκτες και το οποίο έχει ήδη αναρτηθεί, μέσω του οποίου ενημέρωνε για την κατάσταση στον Σταυρό Διδύμων και καλούσε τους αποδέκτες ενόψει της έκτακτης και σοβαρής αυτής κατάστασης να πράξουν ο καθένας τα δέοντα.
Στον χώρο του δεματοποιητή οι προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνεχίζονταν ακατάπαυστα και με την πάροδο του χρόνου ενισχυόταν η άποψη ότι τελικά επρόκειτο για αυτανάφλεξη, καθότι σε όποιο σημείο υπήρχε επέμβαση των χωματουργικών μηχανημάτων, αμέσως και μέσα από τον όγκο των απορριμμάτων άρχιζε να βγαίνει καπνός ενδεικτικός της φωτιάς που υπήρχε εσωτερικά.
Σε όλη τη διάρκεια της ημέρας υπήρχε παρουσία του Δήμου Ερμιονίδας μέσω των Αντιδημάρχων και Συμβούλων του Δημοτικού Συμβουλίου και αυτό θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια που θα επιχειρούν οι πυροσβεστικές και λοιπές δυνάμεις το έργο της κατάσβεσης. Ταυτόχρονα υπάρχει συνεχής επαφή ενημέρωσης και λήψης αποφάσεων με τον Δήμαρχο Δημήτρη Καμιζή, ο οποίος ζήτησε τηλεφωνικά από την Πυροσβεστική και το Αστυνομικό Τμήμα Κρανιδίου να γίνει με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος έλεγχος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλείται στο περιβάλλον. Οι προσπάθειές μας να επικοινωνήσουμε τόσο με το ΚΠΕ Δημόκριτος όσο και με το Κέντρο Ελέγχου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης απέβησαν άκαρπες λόγω των αργιών του Σαββατοκύριακου. Για το λόγο αυτό ο Δήμαρχος έδωσε οδηγίες να ζητηθεί εισαγγελική συνδρομή προς αυτή την κατεύθυνση, πράγμα το οποίο έγινε από την πλευρά του Δήμου.
Στις 5 το απόγευμα στο χώρο έφτασε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Αργολίδας κ.Δελογιάννης και έγινε επιτόπια σύσκεψη, από την οποία δόθηκαν συγκεκριμένες κατευθύνσεις έτσι ώστε το έργο της κατάσβεσης να είναι αποτελεσματικό. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπήρχε συνεχής επαφή με τον Αντιπεριφερειάρχη κ.Τάσο Χειβιδόπουλο και με τον Δήμαρχο Δημήτρη Καμιζή, οι οποίοι ενημερώθηκαν και συμφώνησαν για τις κατευθύνσεις του έργου της κατάσβεσης.
Μέχρι αυτή τη στιγμή στο χώρο υπάρχουν τρία χωματουργικά μηχανήματα και τρία μεγάλα φορτηγά που μεταφέρουν χώμα, για να καλύπτονται οι εστίες τις φωτιάς. Εκτίμηση των αξιωματικών της Πυροσβεστικής, είναι ότι η επιχείρηση της κατάσβεσης θα είναι εξαιρετικά επίπονη και με απροσδιόριστη διάρκεια.    
Η επιχείρηση της κατάσβεσης θα συνεχιστεί όλη τη νύχτα.


ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΣΤΑΣ 
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου