Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ, ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ



Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τον Δήμο Ερμιονίδας γνωρίζαμε πολύ καλά όλα τα προβλήματα που υπήρχαν στην λειτουργία των πρώην Δήμων Κρανιδίου και Ερμιόνης καθώς και ό,τι αυτά τα προβλήματα συνεπάγονταν για την λειτουργία του Καλλικρατικού πλέον Δήμου Ερμιονίδας.
Διακηρύξαμε, με πρώτο τον Δήμαρχό μας Δημήτρη Καμιζή, πως δεν κοιτάμε πίσω:
-Γιατί δεν είμαστε δικομανείς, όπως κάποιοι άλλοι, που από την πρώτη στιγμή και πριν αναλάβουμε μας «έσυραν» στα δικαστήρια αμφισβητώντας το αποτέλεσμα των εκλογών και την λαϊκή βούληση και ακόμα έχουν την ίδια στάση.
-Γιατί ο λαός μας ψήφισε για να λειτουργεί ο Καλλικρατικός Δήμος Ερμιονίδας και
-Γιατί οι συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας αλλά και τους Δήμους δεν επιτρέπουν τέτοιες λογικές και πρακτικές και οι δημότες περισσότερο από ποτέ σήμερα απαιτούν δράση με χαρακτήρα αλληλεγγύης και ανακούφισης από τα δεινά που υφίστανται.
Γνωρίζαμε την ιδιομορφία της συγκεκριμένης απόφασης που καθοριζόταν από το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος εργολάβος ήταν σε σύμβαση για τον βιολογικό καθαρισμό Ερμιόνης και προσέφερε υπηρεσίες και εργασία και το ενδεχόμενο να σταματήσει η λειτουργία του βιολογικού ήταν πολύ πιθανό, με ότι αυτό θα σήμαινε για την πόλη της Ερμιόνης, για τον Δήμο μας και πάνω από όλα για την δημόσια υγεία. Εμείς λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την απόφαση της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Ερμιονίδας και γνωρίζοντας ότι έχουν ήδη από τον πρώην Δήμο Ερμιόνης πληρωθεί προς τον εργολάβο οι δύο πρώτοι λογαριασμοί, συμφωνήσαμε με την εισήγηση και την πρόταση του Δημάρχου μας Δημήτρη Καμιζή.
Ο Δήμαρχός μας πρότεινε να σταλεί ένα ένταλμα και συγκεκριμένα του 3ου λογαριασμού στο Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να δούμε την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί ενός μικρού ποσού περίπου 12.500€. Μάλιστα ο Δήμαρχος σεβόμενος και την άποψη της υπηρεσίας ανέφερε ότι υπάρχει περίπτωση καταλογισμού, όμως δεν μπορεί ο ίδιος μόνος του να αναλάβει το βάρος του οποιουδήποτε οικονομικού καταλογισμού. Η θέση του Δημάρχου μας καθορίστηκε αφενός από την ανάγκη προάσπισης της δημόσιας υγείας με την συνέχιση της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού Ερμιόνης και αφετέρου από τον σεβασμό στα χρήματα του Δήμου και των δημοτών και ήταν κάθετα αντίθετη στις θέσεις των άλλων παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου που ζητούσαν να πληρωθεί όλο το ποσό επειδή κατά τον κ.Σφυρή  όλα είχαν γίνει νόμιμα και κατά τον κ.Σατραβέλα κινδύνευε ο δημόσια υγεία (πρακτικό της 18ης/2011 συνεδρίασης του Δημοτικού μας Συμβουλίου). Ο Δήμαρχός μας Δημήτρης Καμιζής τα είπε όλα ξεκάθαρα και με το όνομά τους, αναφέρθηκε σε όλα τα ενδεχόμενα και τις επιπτώσεις τους και δεν έκρυψε τίποτα από κανέναν.
Οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, που συμφωνήσαμε με την εισήγηση του Δημάρχου, δεχθήκαμε και την λογική της πρότασής του και την ευθύνη της οικονομικής μας συμμετοχής σε πιθανό καταλογισμό.
Η ανάδοχος εταιρεία του έργου της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού Ερμιόνης στις 10/11/2011 προσέφυγε δικαστικά διεκδικώντας το συνολικό ποσό των 151.479,63€ με τους νόμιμους τόκους και στις 25/11/2011 εξασφάλισε διαταγή πληρωμής με βάση την οποία ο Δήμος Ερμιονίδας ήταν υποχρεωμένος να καταβάλει το ποσό αυτό στην εταιρεία. Η διαταγή αυτή πληρωμής κοινοποιήθηκε στον Δήμο Ερμιονίδας στις 20/12/2011 και ο Δήμος άμεσα ανέθεσε σε δικηγόρο τον κ.Παναγιώτη Θαλάσση να υποβάλει αίτηση ανακοπής της διαταγής αυτής πληρωμής, η οποία υποβλήθηκε στις 20/12/2011 και για το συγκεκριμένο θέμα έχει οριστεί δικάσιμος στις 16/5/2013. Όλα αυτά έγιναν διότι εμείς θέλαμε και θέλουμε ο εργολάβος να πληρωθεί ότι νομίμως δικαιούται για την εργασία που προσέφερε και γιατί σαν Δημοτική Διοίκηση έχουμε μάθει να προασπίζουμε και να σεβόμαστε ακόμα και το 1€ που προσφέρουν οι δημότες μας. Η τελευταία δε απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το συγκεκριμένο θέμα μας δικαιώνει και αποδεικνύει πόσο «σοφή» ήταν η κίνηση να σταλεί ένας μόνο λογαριασμός στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στη συνέχεια να γίνει αίτηση ανακοπής της διαταγής πληρωμής που είχε επιβληθεί διότι αποδεικνύεται ότι κακώς είχε συνυπολογιστεί στο ποσό της σύμβασης εργολαβικό όφελος δεδομένου ότι ο εργολάβος προσέφερε εργασία και εκεί δεν υπάρχει εργολαβικό όφελος. Το συνολικό δε ποσό του εργολαβικού οφέλους είναι στο ύψος περίπου των 20.000,00€.
Η θέση μας αυτή ήταν σύμφωνη και με την μέχρι εκείνη την στιγμή πολιτική μας, που σαν Δημοτική Διοίκηση αναλάβαμε και αποπληρώσαμε τις οφειλές των δύο πρώην Δήμων Κρανιδίου και Ερμιόνης, όπου υπήρχαν παραστατικά και αυτές δεν ήταν και λίγες, με κύριο κριτήριο την λειτουργία του Καλλικρατικού Δήμου Ερμιονίδας. Διότι υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να μην μπορεί να λειτουργήσει στις βασικές του λειτουργίες και μάλιστα στην Οικονομική του Υπηρεσία ο Δήμος Ερμιονίδας. Επιπλέον βασικό μας μέλημα είναι η ενότητα και η συνοχή της κοινωνίας μας και η απόρριψη οποιασδήποτε διχαστικής για την κοινωνία λογικής και πολιτικής. Γι’ αυτό και είμαστε σε πλήρη αντίθεση με τα μισαλλόδοξα και δικομανή σχέδια της σημερινής μειοψηφίας του Δήμου Ερμιονίδας και όχι μόνο.
Δεν μπορούμε βέβαια να μην σταθούμε και να μην στηλιτεύσουμε την στάση των «τιμητών» της νομιμότητας, δηλαδή των παρατάξεων του κ.Σφυρή και του κ.Σατραβέλα, οι οποίοι ζήτησαν άκριτα να πληρωθεί όλο το ποσό, ύψους περίπου 151.479,63€ χωρίς κανένα ενδοιασμό και καμία διερεύνηση.
Η στάση ευθύνης απέναντι στους δημότες και διαφάνειας στην διαχείριση που επέδειξε στο συγκεκριμένο θέμα ο Δήμαρχός μας και η Παράταξή μας είναι απαράβατη και θέση αρχής για όλους μας και πρώτα απ’ όλους για τον Δήμαρχό μας. Οι οποιεσδήποτε αναφορές και ερωτήματα λοιπόν ας αποτανθούν προς όλους αυτούς που άκριτα ήθελαν να πληρωθεί όλο το ποσό για τους «δικούς τους λόγους», ενάντια στα συμφέροντα του Δήμου και των Δημοτών και οι οποίοι κρύβονται και τηρούν σιγή ιχθύος.

Σταύρος Κούστας Αντιδήμαρχος
Γιάννης Τσαμαδός Αντιδήμαρχος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου